AEX verliest flink door zwakke cijfers industrie

Chuck-N0rr1s

De Amsterdamse beurs heeft woensdag alle winst van een dag eerder weer zien verdampen na een rits aan tegenvallende cijfers. De teleurstellende inkoopmanagersindexen stemden beleggers ontevreden, waarna de AEX-index een procent lager sloot op 416,80 punten. Ook de omringende beurzen leden verliezen van om en nabij de een procent.

Onder meer de cijfers uit Frankrijk en Duitsland waren aanleiding voor de sombere sfeer op de markten. Zo stagneerde de groei van de Duitse industrie en kromp de Franse industrie. De economie van de eurozone als geheel groeide wel licht, maar minder dan vorige maand. Alleen in Nederland nam het groeitempo toe.

Voor de beursgang van Zalando was die negatieve stemming alles behalve goed. De Duitse webwinkel ging voor 21,50 euro naar de beurs en won weliswaar flink tijdens de eerste uren, maar sloot uiteindelijk onveranderd. De enige reden dat het aandeel niet verloor is volgens analisten omdat banken de koers met moeite wisten te stutten.

Ook op de Amsterdamse beurs waren de resultaten weinig positief. Van de 25 fondsen in de AEX-index sloot alleen ING de dag af met winst. De bank won 1,8 procent aan waarde. De grote winnaar van dinsdag, Fugro, was nu echter de grootste verliezer en moest 3,7 procent prijsgeven, net als concurrent SBM Offshore.