'Nederland moet armoede bestrijden op BES-eilanden'

Redactie

ChristenUnie en PvdA willen de armoede onder kinderen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) bestrijden door de komende drie jaar drie miljoen euro te investeren in een kinderfonds. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers woensdag gezegd tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Aanleiding is onder meer een onderzoek van de kinderrechtenorganisatie waaruit zou blijken dat er op het gebied van kinderrechten flink wat werk aan de winkel is. De drie miljoen zou tot 2017 beschikbaar moeten komen en de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef moet een belangrijke rol krijgen bij de besteding van het geld aan projecten.

"De PvdA-fractie en de ChristenUnie-fractie hebben een amendement ingediend dat voorziet in een fonds dat dienstbaar moet zijn aan de kinderen op de BES", zei ChristenUnie-Kamerlid Segers. Hij wil van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) weten hoe dat fonds verder gevuld kan worden, 'zodat we kunnen blijven investeren in de nieuwe generatie daar'.

De Tweede Kamer behandelt woensdag het eerste deel van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Minister Plasterk verdedigt de begroting later dit jaar.