[Vid] Historisch goud Irak na diskwalificatie compleet podium

heywoodu

Tijdens het atletiektoernooi de Asian Games heeft Irak op een bizarre manier het eerste goud sinds 1982 gewonnen. Op de 800 meter bij de mannen werden de - in eerste instantie - winnaars van het goud, zilver en brons allemaal gediskwalificeerd, waardoor de Irakese nummer vier opschoof naar het goud.

Abdulaziz Mohammed uit Saoedi-Arabië passeerde als eerste de finish, na een ziedende sprint met de Qatarees Musaab Bala, de regerend Aziatisch kampioen. Achter het duo liep Abraham Rotich namens Bahrein naar het brons door de Irakees Adnan Almntfage achter zich te houden.

Kort na de race kwam er echter een bizar bericht van de wedstrijdjury: Mohammed, Bala en Rotich werden allemaal gediskwalificeerd. Bala en Rotich hadden buiten hun baan gelopen, terwijl de oorspronkelijke winnaar zijn goud kon vergeten omdat hij iemand in de weg had gelopen. De 34-jarige Almntfage, vier jaar eerder goed voor zilver, was de gelukkige vierde en mocht het goud op komen halen. Teng Haining uit China werd plotseling tweede, voor Jamal Hairane uit Qatar.

Almntfage staat klaar om zijn gouden medaille in ontvangst te nemen (Foto: Getty)

Voor de Irakese sport was het een groot moment, want sinds 1982 hadden ze geen enkele gouden medaille meer gewonnen op de Asian Games. Van 1990 tot en met 2002 deed het land vanwege de oorlogen niet mee, in 2006 en 2010 moesten ze genoegen nemen met een aantal zilveren en bronzen medailles. 

Eerder op het toernooi was er op de 1500 meter al brons voor Almntfage, die naast Irakees ook Zweeds staatsburger is en zijn tijd verdeeld tussen de beide landen. 

De finale van de 800 meter. De mannen in baan 6 (Bala) en 8 (Rotich) werden gediskwalificeerd omdat ze buiten hun baan kwamen. Mohammed, in het groen-wit, zou iemand teveel gehinderd hebben (Bron: YouTube)