Veel vragen van buurtbewoners over Sytze van der V.

Buurtbewoners van de Amersfoortse wijk waar de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. een huurwoning heeft gevonden reageren geschokt en verbaasd. Zij hadden zaterdagmiddag veel vragen tijdens de informatiebijeenkomst met burgemeester Lucas Bolsius (CDA).

"Iemand vroeg letterlijk: kan mijn kleindochter straks nog komen spelen? Een ander stelde dat zo iemand toch niet in de samenleving terug zou mogen keren", vertelt Bolsius na afloop van de bijeenkomst die naar schatting door zo'n tachtig mensen werd bezocht. Eerder op de dag was er een informatiebrief bezorgd bij zo'n 160 huishoudens.

Volgens de burgemeester hebben de meesten begrip voor het dilemma waar hij mee zit. Enerzijds is de locatie waar Van der V. woont niet geschikt omdat zijn woning boven een kinderopvang is. Anderzijds moeten mensen, ook na het uitzitten van een straf, de mogelijkheid krijgen om in Amersfoort een leven op te bouwen, aldus Bolsius. "Mensen snappen ook dat ik geen rechtsmiddelen heb om te zeggen dat hij hier niet mag wonen. Ik zal hem moeten overtuigen elders te gaan wonen."

Wat de volgende stappen zijn, is nog onbekend. Van der V. laat in een reactie weten dat alle media-aandacht ertoe heeft geleid dat hij zijn huis niet meer uit kan. De politie houdt de omgeving extra in de gaten. Maar of er speciale veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, wil Bolsius niet zeggen. "Iedere inwoner van Amersfoort mag op de inzet van de burgemeester rekenen als het gaat om zijn of haar veiligheid."

Eerder op de dag kwam naar buiten dat Van der V. een woning heeft gevonden boven een kinderopvang in Amersfoort. De gemeente vindt deze locatie niet geschikt en heeft hem verzocht een andere woning te zoeken. Van der V. heeft al een aanbod gekregen, maar dat heeft hij afgewezen.