'Britse militairen te dik om te vechten'

Veel Britse militairen zijn eigenlijk niet geschikt om in te zetten bij gevechten. Afgelopen drie jaar is bij niet minder dan 22.000 militairen, oftewel bij een op de negen, overgewicht geconstateerd. Tienduizenden militairen lopen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en/of kortademigheid en hoge bloeddruk door overgewicht, schrijven Britse media zondag.

Het is volgens cijfers van het Britse ministerie van Defensie droevig gesteld met de fitheid van militairen. De afgelopen drie jaar zijn 32.419 mannelijke en vrouwelijke militairen gezakt voor de basis fitnesstest. Sinds 2002 zijn 50 militairen ontslagen uit dienst vanwege overgewicht.

Een hooggeplaatste officier wijt de gewichtsproblemen vooral aan het eetgedrag van militairen. "Het verschrikkelijke dieet dat veel soldaten eropna houden is onderdeel van het probleem. Terwijl soldaten salades en maaltijden met weinig calorieën kunnen krijgen, kunnen ze ook zwaar ontbijten, gevolgd door patat bij de lunch en het avondeten en met zware pudding na."

'Britse militairen te dik om te vechten'
'Britse militairen te dik om te vechten' (Foto: ANP)