[Groep H] Uitslag België - Rusland

Katyn

In een weinig enerverende wedstrijd heeft België met 1-0 gewonnen van Rusland. Onder het toeziend oog van het Belgische Koningspaar en Sepp Blatter kroonde Divock Origi zich in de 88e minuut tot matchwinnaar.

België begon aan het duel met enkele wijzigingen ten opzichte van het duel tegen Algerije. Zo was Vertonghen na een zwak optreden zijn plaats kwijtgeraakt en hadden de beide scorende invallers tegen Algerije nu een basisplaats gekregen. Tot hun geluk was aanvoerder Vincent Kompany wel speelklaar geraakt, nadat hij in aanloop naar het duel te kampen had met een liesblessure.

Het duel begon met België dat de aanval zocht. De Russen wachten geduldig af en zochten af en toe naar de counter. De aanwezigheid van de Italiaan Fabio Capello als bondscoach liet zich merken in de Russische spelopvatting. De Belgen bleven moeite houden met het vinden van centrumspits Romelu Lukaku, die door Ignashevich en Berezutskiy in bedwang werd gehouden. 

Een domper voor België kwam toen al in de 31e minuut Thomas Vermaelen zich blesseerde aan zijn hamstring en vervangen moest worden door Jan Vertonghen. Het duel sleepte zich echter verder met af en toe een spaarzame opleving in de vorm van een goed uitgevoerde counter.Aan het einde van de 1e helft begonnen de Russen meer druk op de Belgische goal ontwikkelen, maar vlak voor de rust had Kokorin het vizier niet helemaal scherp toen hij vrij in kon koppen.

In de 2e helft verviel het niveau van kwaad tot erger en werd het een beproeving voor de toeschouwers. Een moment van opwinding ontstond toen Wilmots ingreep en Lukaku wisselde voor Divock Origi, waar Lukaku het niet mee eens was en dat duidelijk liet blijken. De nieuwe man liet zich gelijk gelden door na amper een minuut gevloerd te worden in het strafschopgebied. Een penalty bleef echter achterwege.

Pas in de 83e minuut kwam er weer leven in het duel toen België een vrije trap kreeg net buiten de 16. Mirallas, die ondertussen Mertens had afgelost, schoot de bal echter op de paal. Met hernieuwde energie begon België druk te ontwikkelen op de moegestreden Russen. Een afgeslagen aanval van de Russen werd in een counter omgezet, waarbij Hazard zijn man uitspeelde en de bal goed teruglegde op de jongeling Origi, die de bal hoog in de goal schoot. Fabio Capello bracht vervolgens alsnog Kerzhakov, maar de beste kans in de slotfase was nog voor de Belgen waarbij Mirallas op Akinfeev stuitte.

De Belgische polonaise werd ingezet en in de wetenschap dat de achste finale is bereikt zal het feest nog wel even doorgaan. Het niveau van de wedstrijd zelf zal hopelijk snel vergeten worden.

België

1 - 0

Rusland

88' Origi    
 
Gele kaart: Witsel, Alderweireld, (België), Glushakov, (Rusland)
 
Stadion: Maracana, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74738
Arbiter: Felix Brych (DE)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois (GK)
Alderweireld
van Buyten
Kompany
Vermaelen (31/Vertonghen)
Witsel
de Bruyne
Fellaini
Lukaku (57/Origi)
E. Hazard
Mertens (75/Mirallas)
  Akinfeev (GK)
Kozlov (62/Eschenko)
Ignashevich
V. Berezutskiy
D. Kombarov
Kanunnikov
Glushakov
Fayzulin
Shatov (83/Dzagoev)
Samedov (90/Kerzhakov)
Kokorin