[Groep F] Uitslag Nigeria - Bosnië & Herzegovina

WK-debutant Bosnië en Herzegovina is na twee groepsduels al uitgeschakeld. Nigeria was in Cuiabá met 1-0 te sterk. Nigeria koos direct de aanval en dwong in het eerste kwartier drie kansjes af.

Door de zege van Argentinië op Iran, eerder op de dag, heeft Nigeria woensdag aan een punt genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finales. Bosnië mocht niet verliezen en zou bovendien met een zege ook een reuzestap zetten richting de knock-outfase.

Dat was er in een zeer vermakelijke eerste helft aan af te zien. Twee ploegen streden vol vanaf het beginsignaal vol voor de overwinning. Bijna een halfuur bleef de openingstreffer uit, maar saai was het daardoor niet. Onazi, voor Nigeria, en Bosniërs Pjanic en Besic kregen als eerst kansen.

Na nog een kans voor Onazi (hard op Begovic) en een harde uithaal (over) van Misimovic, was het Edin Dzeko die in de 21ste minuut voor het eerst raakschoot. De aanvaller van Manchester City liep goed weg na een pass van Misimovic, maar werd teruggefloten voor buitenspel.

Onterecht en dus was het des te zuurder dat Peter Odemwingie tegen het verstrijken van het eerste halfuur de 1-0 binnentikte. Nadat het spel op en neer had gegolfd (schot Dzeko gekeerd en Onazi aan de andere kant met de bal naast), vocht Emenike zich op rechts keurig langs zijn tegenstander en bediende hij de vrijstaande Odemwingie op maat. De ongeschreven regel in het voetbal: als je het zelf nalaat, krijg je de deksel vaak op de neus.

Na rust had Nigeria de controle en gaf het de voorkeur aan verdedigen. Bosnië zocht wel de aanval, maar voorzetten lieten te wensen over en passes kwamen niet aan. Nigeria vond de 1-0 tussenstand aanleiding om wat gas terug te nemen en kwam daardoor niet eens echt in de problemen. Af en toe braken de Afrikanen nog uit en dan waren ze nog gevaarlijker dan de Bosniërs. Begovic keerde twee schoten van Babatunde en meteen na diens laatste schot ook een inzetje van de maker van de 1-0, Odemwingie.

Ook in de laatste tien minuten van de wedstrijd lag een tweede Nigeriaanse goal meer voor de hand dan de gelijkmaker van Bosnië. In de extra tijd schoot Dzeko nog wel uit de draai via doelman Enyeama op de paal. De spits van Manchester City stond met zijn pech symbool voor Bosnië in de wedstrijd tegen Nigeria.