Goud voor judoka's Grol en Verkerk in Budapest

Judoka's Henk Grol en Marhinde Verkerk hebben goud gewonnen bij de Grand Prix in het Hongaarse Budapest. Voor Grol was het zijn eerste toernooizege sinds november 2011. Marhinde Verkerk was vorig jaar nog de beste tijdens de Grand Slam in Tokio. 

Grol (-100 kg) wist in de finale na bijna drie minuten de Japanner Ryunosuko Haga op zijn rug te gooien en won de partij op ippon. Eerder op de dag won hij al van Ivan Remarenco (VAE) en Jevgenijs Borodavko (Let). In de halve finale moest Elmar Gasimov (Aze) eraan geloven. 

Verkerk (-78 kg) begon met een ippon op Daria Pogorzelec (Pol). Lucie Louette Kanning (Fra) en Natalie Powell (G-B) werden verslagen op waza-ari. In de finale won ze op straffen van de Sloveense Anamari Velenšek. Voor beide judoka's zijn dit ook de eerste punten met het oog op de kwalificatie voor de Olympische Spelen. 

In de klasse tot 90 kilogram pakte Noel van 't End brons nadat Guillaume Elmont niet op kwam dagen voor de partij om plek drie. Elmont moest opgeven vanwege een polsblessure die hij eerder op de dag opliep. 

Neal van de Kamer (-81 kg), Lena Buseman (+100 kg) en Guusje Steenhuis (-78 kg) hadden minder succes vandaag. Alledrie werden ze vroegtijdig uitgeschakeld. Er zijn nog twee toernooien voor het wereldkampioenschap eind augustus in het Russische Chelyabinsk. Over twee weken is de Grand Prix in het Mongoolse Ulanbaataar en een week later is de Grand Slam in Tyumen.