'Armstrong gebruikte in 1992 al doping'

DeLuna

In het begin van Lance Armstrong zijn wielercarriére was hij al een notoire dopinggebruiker. Dat schrijft de Amerikaanse Juliet Macur in haar nieuwe boek De Leugens van Lance, dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Macur heeft haar boek gebaseerd op de getuigenissen van John Neal en John Hendershot, twee ex-soigneurs van Armstrong.

De op dat moment 20-jarige Armstrong gebruikte al doping bij de Spelen van 1992 in Barcelona. Een ploegmaat van Armstrong, Tim Peddie, zag hoe hij in zijn hotelkamer aan een baxter lag, een machine die per persoon en per tijdstip van inname medicamenten verpakt. 

Vlak daarna werd Armstrong prof bij Motorola. Armstrong wilde dat Hendershot naar de ploeg kwam en dat gebeurde ook. Hendershot had een reputatie als dopingsoigneur. Hij woonde in België en haalde zijn doping bij een apotheker in Hulste, in de buurt van Harelbeke. Hendershot kocht daar EPO, groeihormoon, bloedverdunners, amfetamines, cortisone, pijnstillers en testosteron. Daar maakte hij een cocktail van en probeerde die eerst zelf uit voordat hij deze aan de renners gaf.

Hendershot en zijn renners bewandelden zoals hij zelf noemde 'de dunne lijn tussen winnen en dood van je fiets vallen.' "In 1993 gebruikte Armstrong alle substanties", vertelt Hendershot. Armstrong had daar absoluut geen problemen mee: "Dit is het spul wat ik neem, dit is wat ik doe."