Luxemburg passeert Nederland op innovatielijst

Redactie

Nederland is gedaald op de jaarlijkse rangschikking van innovatieve landen in de Europese Unie en blijft een innovatieve subtopper. Uit de ranglijst van de Europese Commissie blijkt dinsdag dat Nederland op de zesde plaats op de lijst prijkt, een plek lager dan in 2013. Luxemburg is Nederland voorbijgestreefd.

Nederland kreeg in 2013 een stuk minder inkomsten binnen uit licentie- en patentinkomsten uit het buitenland en de export van kennisintensieve diensten. Op het gebied van wetenschappelijke publicaties doet Nederland het wel goed.

Nederland is volgens de commissie, net als vorig jaar, 'innovatievolger'. Volgers zijn weliswaar niet leidend op het gebied van innovatie, maar presteren wel beter dan het gemiddelde in de eurozone. Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland voeren de lijst aan en zijn wel in de 'leiderscategorie' ingedeeld. Zwitserland is het meest innovatieve land van Europa, maar is geen lidstaat en is dus niet in de ranglijst meegenomen.

Na Nederland zijn onder meer België, Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië in de volgerscategorie terug te vinden. Waar die landen net boven de streep uitkomen, presteren onder meer Polen, Griekenland, Italië, Spanje en Portugal onder het gemiddelde. Bulgarije, Roemenië en Letland worden als 'bescheiden vernieuwers' beoordeeld omdat ze ruim onder het gemiddelde zitten.

Naast landen worden in de lijst ook 190 Europese regio's onderscheiden. Utrecht en Noord-Brabant staan in die lijst te boek als innovatieleiders, de rest van de Nederlandse provincies is volger.

Volgens de Europese Commissie loopt Europa de achterstand met de Verenigde Staten en Japan langzaam in, maar remmen grote verschillen tussen de lidstaten de innovatie. Wereldwijd doen Zuid-Korea, de VS en Japan het beter dan de EU.