Gouden gasmasker voor Groningse huisjesmelker

De Groningse huisbaas Jan Lubbers heeft de twijfelachtige eer om zich Huisjesmelker van het Jaar 2014 te noemen. Dat heeft Rood, de jongerenafdeling van de SP, dinsdag bekendgemaakt. De huisbaas heeft zijn huurders in gevaar gebracht door een afgekeurde cv-ketel niet te vervangen, zo stelt de partij. De prijs die hij daarvoor krijgt, is een gouden gasmasker.

Rood heeft de Groninger uit ruim tweehonderd klachten unaniem verkozen tot slechtste huisbaas van Nederland. Doordat hij een jaren geleden afgekeurde cv-ketel niet tijdig heeft vervangen, is het gevaarlijke gas koolstofmonoxide vrijgekomen. Een van de schokkendste dingen die de jongerenpartij, die de verkiezing jaarlijks organiseert, ooit is tegengekomen.

"Huurders in levensgevaar brengen is onacceptabel", zegt voorzitter Lieke Smits in een verklaring. Volgens haar profiteren huisjesmelkers op schandalige wijze van de woningnood. "Door een tekort van zo'n dertigduizend kamers hebben ze vrij spel."

De SP'ers ontvingen dit jaar uit meer dan twintig steden klachten over huisjesmelkers. De meest gehoorde klachten gingen over achterstallig onderhoud, te hoge huren en intimidatie van de huurder door de huisbaas.

In het verleden ging de beruchte Utrechtse huisjesmelker Betty Chang een aantal keer aan de haal met de prijs. Ze kreeg de titel vooral vanwege haar torenhoge huurprijzen. Verder stond de vrouw erom bekend dat ze niet of nauwelijks iets aan onderhoud doet en dat ze studenten regelmatig probeerde te intimideren door bijvoorbeeld een incassobureau in te schakelen als ze de huur te laat betalen.