Dijsselbloem ziet geen ruimte voor lagere lasten

Hoewel het begrotingstekort volgend jaar naar verwachting daalt naar 2,1 procent, is er geen ruimte om de lasten te verlichten. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Alleen door te snijden in de uitgaven, kunnen de belastingen en accijnzen omlaag, aldus Dijsselbloem.

"Het lijkt nu net alsof er geld over is, maar in werkelijkheid geven we nog altijd ruim twaalf miljard euro meer uit dan er binnenkomt", aldus de bewindsman. "Ruimte voor lastenverlichting zie ik dus niet." Dijsselbloem wijst erop dat lagere lasten dit jaar sowieso moeilijk worden, aangezien het tekort in 2014 naar verwachting nog op 2,9 procent uitkomt.

"Je kunt ook op andere terreinen op zoek gaan naar geld en dat teruggeven aan de mensen", aldus Dijsselbloem. De bewindsman benadrukte dat bezuinigingen 'politiek gezien' altijd mogelijk zijn, maar dat het verlagen van de lasten wat hem betreft onverstandig is. Een definitief besluit over eventuele lastenverlichtingen volgt deze zomer.

Het kabinet heeft volgens de bewindsman echter afgesproken het tekort terug te brengen naar nul procent. "Daar ligt ons doel voorlopig", stelt Dijsselbloem. Pas als de Nederlandse begroting uitkomt op een overschot wordt het volgens hem mogelijk om zonder snijden hervormingen door te voeren.