Tuitert begon al in 2010 aan afscheidsbrief

Pino112

Mark Tuitert is na de Olympische Spelen in Vancouver al begonnen aan zijn afscheidsbrief, dat vertelt hij aan schaatsen.nl. De 33-jarige schaatser maakte vandaag bekend na de World Cup-wedstrijden in Inzell en Heerenveen te stoppen. Hij linkte in de tweet naar zijn website, waar het hele verhaal staat.

Tuitert begon met schrijven in 2010 om te kijken hoe het zou zijn om te stoppen. "Het was een poging om te kijken hoe dat zou voelen." Tijdens het NK van vorig weekend in het Olympisch Stadion in Amsterdam werd het duidelijk dat hij definitief de schaatsen aan de wilgen hangt. "Ik had een paar weken wat minder voor de sport geleefd. Ik had af en toe een biertje gedronken, een feestje gevierd. Daar kwam de teleurstelling van het niet halen van een medaille bij. Toen viel de eerste dag van het NK me erg tegen. Ik besefte weer wat een moeite het kost om dat niveau te halen. Ik kan dat wel, maar ik wilde niet wachten tot ik dat niet meer kon."

Al tijdens de Spelen in Sochi gaf Tuitert aan dat hij nog niet wist of hij genoeg motivatie op kon brengen om door te gaan voor wedstrijden anders dan de Spelen. Nog vier jaar doorgaan tot aan Pyeongchang is voor de schaatser geen optie, want de afgelopen vier jaar was te zwaar. "Niet dat me het is tegengevallen, het was af en toe zeker zwaar en moeilijk, maar niemand maakt ontwikkeling door als de zon altijd schijnt. Maar ik wilde geen afscheid nemen in frustratie."

Wat Tuitert in de toekomst gaat doen weet hij nog niet. "Ik zou graag iets met mijn ervaring en liefde voor de schaatssport willen doen, maar eerst maar kijken wat het leven te bieden heeft. Genieten van andere dingen. Ik ben wel vaak bij mijn familie geweest, maar qua gedachten niet altijd." Door het aankondigen van zijn afscheid heeft Tuitert een heel aantal vragen over zijn stoppen voorkomen. "Ik vind het niet zo raar dat het steeds wordt gevraagd. De mensen wilden het weten en ik ook."

Tuitert stopt na de twee World Cups met schaatsen (PROSHOTS/Erik Pasman)