Beurzen herstellen na sussende woorden Poetin

De Amsterdamse beurzen hebben de verliezen van maandag grotendeels weggepoetst. Woorden van de Russische president Vladimir Poetin deden de dreiging van een escalatie in Oekraïne enigszins afnemen. De AEX steeg iets sterker dan omringende Europese beurzen en sloot met een winst van 2,7 procent op 398,73 punten. De AMX schreef 2,4 procent bij.

In tegenstelling tot de aandelenmarkten leverden olie en goud juist meer dan een procent in. Maandag stegen de prijzen nog stegen in reactie op de onrust in het Oost-Europese land.

Op de AEX noteerden alle 25 fondsen in het groen, met als grootste stijger Imtech, dat 4,7 procent bijschreef. Het herstel van ASML was volgens André Brouwers van Het Beleggingsinstituut technisch. ING Groep en Aegon poetsten met winsten van respectievelijk 3,9 en 3,2 procent de forse verliezen van maandag grotendeels weg.

Air France-KLM begon de dag nog als een van de weinige dalers, maar sloot uiteindelijk 2,3 procent hoger. Barclays verlaagde het advies voor het fonds van neutraal naar onderwogen, maar verhoogde wel het koersdoel naar 8,50 euro. Daarnaast werd maandag nabeurs bekend dat het fonds uit de hoofdindex vliegt en vanaf eind maart een plaatsje krijgt in de Midkap.

Op de AMX tekende het volatiele centenfonds Pharming met een plus van 13,3 procent voor de grootste winst. BAM Groep volgde en sloot 6,3 procent hoger. De bouwer meldde de mogelijkheden op de Deense utiliteitsbouwmarkt in kaart te willen brengen, om zich daar mogelijk permanent te vestigen.

Ook OCI noteerde met een winst van 4,1 procent fors hoger. Het Egyptische onderdeel van OCI werd vrijgesproken van belastingontduiking. Het bedrijf liet via een woordvoerder weten de mogelijkheden te bestuderen om de reeds betaalde 360 miljoen dollar boete terug te vorderen. Maandag nabeurs werd verder ook bekend dat OCI promoveert naar de AEX, wat volgens analisten van UBS voor een koopgolf van omgerekend zeventien reguliere handelsdagen zorgt.

Nieuwe Steen Investments en Unit4 waren dinsdag de enige dalers op de Midkap en sloten beide zonder directe aanleiding 0,2 procent lager.

Later deze week richten beleggers zich, behalve op de onrust in Oekraïne, vooral op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag. Vrijdag zullen de ogen vooral gericht zijn op het Amerikaanse banenrapport. De afgelopen twee lezingen viel het rapport erg tegen, wat tot nog toe werd toegeschreven aan het slechte weer.