Bonden dreigen met acties in het mbo

Redactie

Als de werkgevers in het middelbaar beroepsonderwijs niet voor volgende week woensdag instemmen met de eisen van vakbonden voor een betere cao, komen er acties. Dat ultimatum hebben de vakbonden de MBO Raad dinsdag gesteld. Die vindt in een reactie dat het ultimatum de gesprekken 'prematuur op scherp' zet.

Werknemers in het mbo zouden meer tijd en ruimte moeten krijgen hun werk goed uit te voeren, vinden de Algemene Onderwijsbond (AOb), Abvakabo FNV, CNV Onderwijs en de Federatie van Onderwijsorganisaties.

De bonden willen onder meer betere afspraken over de omvang van het aantal lessen en het ontwikkelen van nieuwe onderwijsprogramma's. "De MBO Raad lijkt dat niet aan te durven. Die weigert er afspraken over te maken", zegt bestuurder van de AOb José Muijres.

De MBO Raad laat in een reactie op zijn website weten twee weken geleden een tegenvoorstel aan de bonden te hebben gedaan. Het ultimatum is volgens de werkgevers prematuur omdat het voorstel nog geen eindbod was. De MBO Raad wil 'constructief overleg' en nodigt de bonden uit voor een vervolggesprek.