Boekverkoop 12 Years a Slave stijgt door Oscarwinst

Sanne (Syth86)

Het boek 12 Years a Slave wordt goed verkocht in de Verenigde Staten dankzij de Oscarwinst van de verfilming. De autobiografie van Solomon Northup, die in de negentiende eeuw werd ontvoerd en als slaaf moest werken, stond voor de ceremonie nog op de 326e plek en is dinsdagochtend opgeklommen naar de zestiende plaats op de verkooplijst van Amazon.com.

Britse filmmaker Steve McQueen kreeg het boek in handen via zijn vrouw Bianca Stigter en besloot het te verfilmen. Hij won zondag met het drama de Oscar voor beste film. Ook actrice Lupita Nyong'o won een Oscar voor haar bijrol in 12 Years a Slave.

De memoires van Northup verschenen in 1853. Northup was een vrij man tot hij werd ontvoerd en verkocht aan slavenhandelaren. Hij kon zijn status niet bewijzen, omdat hij gestript was van al zijn eigendommen en identiteit.

Het boek verscheen in februari voor het eerst in een Nederlandse vertaling als 12 Jaar Slaaf met een inleiding van de Nederlandse Stigter. De vertaling heeft in Nederland de Bestseller 60 nog niet bereikt. De nieuwe top zestig van best verkochte boeken wordt woensdag bekendgemaakt.

12 Years a Slave lijkt favoriet filmprijzenseizoen (Foto: Novum)