Boete voor machinist die door rood reed

Redactie

Een treinmachinist die vorig jaar bij Hattemerbroek met hoge snelheid door een rood sein reed en daardoor bijna een botsing met een andere trein veroorzaakte, heeft een boete van 3800 euro gekregen. Dat laat de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag weten.

De machinist had te weinig geremd na een eerder gepasseerd geel sein, blijkt uit onderzoek naar het incident op 2 september. Hij had zijn snelheid moeten verlagen tot maximaal veertig kilometer per uur om daarna op tijd te kunnen stoppen voor een eventueel rood sein.

De trein passeerde het rode sein echter met een snelheid van 94 kilometer per uur en kwam op het spoor terecht dat was bestemd voor een trein uit Amersfoort. De machinist van die trein kreeg daarop automatisch een rood sein en remde. De trein kwam tweehonderd meter voor het punt waarop de treinen elkaar zouden raken tot stilstand.

De Maatschappij voor Beter OV vindt het 'zorgelijk' dat machinisten een boete kunnen krijgen. "Dit soort sancties maakt personeelsleden bang om hun vergissingen te melden, zodat de lessen daar niet uit kunnen worden getrokken", aldus de belangenorganisatie in een reactie. "Boetes en straffen uitdelen bewijzen de veiligheid op het spoor dus geen goede dienst."