Buren Pistorius leggen verklaringen af

Op de tweede dag van het proces van de Zuid-Afrikaanse atleet en moordverdachte Oscar Pistorius hebben dinsdag drie van zijn buren verklaringen afgelegd. Een van hen, Michelle Burger, werd maandag ook al aan een kruisverhoor onderworpen. Aan het einde van haar verhoor brak zij in tranen uit, naar eigen zeggen vanwege de herinnering aan het bloedstollende geschreeuw van Pistorius' vriendin Reeva Steenkamp.

"Als ik in de douche sta, dan hoor ik telkens weer haar geschreeuw", zei Burger. Ze woont op een kleine tweehonderd meter van het huis waar Pistorius Steenkamp doodschoot. Toen openbaar aanklager Gerrie Nel haar vroeg hoe het nu gaat, antwoordde ze 'goed'. "Het is al een jaar geleden."

Naast Burger werden ook haar man Charl Johnson en een andere buurvrouw, Estelle van der Merwe, gehoord. Johnson bevestigde in grote lijnen het relaas van zijn vrouw en vertelde hoe hij vlak voor de schietpartij hoorde dat in het huis van Pistorius ruzie werd gemaakt. Van der Merwe zei wakker te zijn geworden van het geruzie, dat volgens haar ruim een uur duurde.

Het proces werd dinsdag korte tijd stilgelegd toen er geruchten gingen dat een Zuid-Afrikaanse televisiezender beelden zou hebben getoond van Burger, terwijl ze eerder had aangegeven niet in beeld te willen worden gebracht. Rechter Thokozile Masipa had de media daarvoor al gewaarschuwd de verzoeken om privacy te respecteren.

Pistorius schoot Steenkamp door de deur van het toilet dood. Hij dacht dat Steenkamp in bed lag en dat er een inbreker zijn huis was binnengedrongen. Als de rechter Pistorius schuldig bevindt aan moord kan hem een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.