FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 november 2013

[CL] Uitslagen Groepen A t/m D (27/11/2013)

Voor de groepen A tot en met D stonden de vijfde wedstrijd uit de groepsfase van de Champions League op het programma. In dit bericht staan de uitslagen, standen doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Gisteren kwamen de groepen E tot en met H in actie.

Groep A

Shakhtar Donetsk (Oek) - Real Sociedad (Spa) 4-0
37' Luiz Adriano 1-0
48' Teixeira 2-0
68' Costa 3-0
87' Costa 4-0

Bayer Leverkusen (Dui) - Manchester United (Eng) 0-5
22' Valencia 0-1
30' Spahic (e.d.) 0-2
65' J. Evans 0-3
77' Smalling 0-4
88' Nani 0-5

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Manchester United * 5 3 2 0 11 11-3
2 Shakhtar Donetsk 5 2 2 1 8 7-5
3 Bayer Leverkusen 5 2 1 2 7 8-10
4 Real Sociedad + 5 0 1 4 1 1-9


Programma 10 december

Real Sociedad (Spa) - Bayer Leverkusen (Dui)
Manchester United (Eng) - Shakhtar Donetsk (Oek)


Groep B

Juventus (Ita) - FC Kopenhagen (Den) 3-1
29' Vidal (pen) 1-0
56' Mellberg 1-1
61' Vidal 2-1
63' Vidal 3-1

Real Madrid (Spa) - Galatasaray (Tur) 4-1
26' Ramos (Real)
37' Bale 1-0
38' Bulut 1-1
51' Arbeloa 2-1
63' Di Maria 3-1
80' Isco 4-1

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Real Madrid * 5 4 1 0 13 18-5
2 Juventus 5 1 3 1 6 9-8
3 Galatasaray 5 1 1 3 4 7-14
4 FC Kopenhagen 5 1 1 3 4 4-11


Programma 10 december

FC Kopenhagen (Den) - Real Madrid (Spa)
Galatasaray (Tur) - Juventus (Ita)


Groep C

Paris Saint-Germain (Fra) - Olympiakos Piraeus (Gri) 2-1
7' Ibrahimovic 1-0
46' Verratti (2xGeel) (PSG)
80' Manolas 1-1
90' Cavani 2-1

Anderlecht (Bel) - Benfica (Por) 2-3
18' Mbemba 1-0
34' Matic 1-1
52' Mbemba (e.d.) 1-2
77' Bruno 2-2
90' Rodrigo 2-3

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Paris Saint-Germain * 5 4 1 0 13 15-3
2 Olympiakos Piraeus 5 2 1 2 7 7-7
3 Benfica 5 2 1 2 7 6-7
4 Anderlecht + 5 0 1 4 1 3-14


Programma 10 december

Olympiakos Piraeus (Gri) - Anderlecht (Bel)
Benfica (Por) - Paris Saint-Germain (Fra)


Groep D

CSKA Moskou (Rus) - Bayern München (Dui) 1-3
17' Robben 0-1
56' Götze 0-2
62' Honda (pen) 1-2
65' Müller (pen) 1-3

Manchester City (Eng) - Viktoria Plzen (Tsj) 4-2
33' Agüero (pen) 1-0
43' T. Horava 1-1
65' Nasri 2-1
69' Tecl 2-2
78' Negredo 3-2
89' Dzeko 4-2

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Bayern München * 5 5 0 0 15 15-2
2 Manchester City * 5 4 0 1 12 15-8
3 CSKA Moskou 5 1 0 4 3 7-15
4 Viktoria Plzen 5 0 0 5 0 4-16


Programma 10 december

Viktoria Plzen (Tsj) - CSKA Moskou (Rus)
Bayern München (Dui) - Manchester City (Eng)

* = door naar volgende ronde
+ = uitgeschakeld

Voormalig wereldkampioen Santos (88) overleden

De Braziliaanse oud-international Nilton Santos is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Rio de Janeiro aan de gevolgen van een longontsteking, zo heeft de Braziliaanse voetbalbond gemeld. Santos werd met Brazilië in 1958 en 1962 wereldkampioen.

Santos was een linksback en werd als een pionier op zijn positie gezien. Als een van de eerste vleugelverdedigers bemoeide hij zich ook nadrukkelijk met het aanvalsspel. Santos speelde zijn gehele carrière voor Botafogo, de club waar Clarence Seedorf momenteel actief is.

Santi Kolk (32) beëindigt voetbalcarrière

Voetballer Santi Kolk heeft een punt achter zijn carrière gezet. De 32-jarige aanvaller zat sinds de zomer zonder club en heeft besloten de zoektocht naar een nieuwe werkgever te staken. "Ik heb lange tijd de hoop gekoesterd op een mooie profclub, maar die mooie uitdaging is niet gekomen", vertelt hij woensdag tegen Omroep West.

Kolk begon en eindigde zijn carrière bij ADO Den Haag. Tussendoor diende hij nog acht Nederlandse clubs, waaronder Heerenveen, Feyenoord en Vitesse. In het buitenland speelde hij voor het Duitse 1. FC Union Berlin.

De Hagenaar was naar eigen zeggen nog dicht bij een overgang naar India, maar de invoering van een competitie werd daar uitgesteld. "Verder zijn er diverse clubs uit andere landen langsgekomen, maar dat zag ik niet zitten."

Kolk gaat zich nu richten op een trainersloopbaan. "Ik loop momenteel stage bij ADO Den Haag en dat bevalt mij goed. Ik heb de vrije hand gekregen en loop bij meerdere teams mee."

Frankrijk en Spanje blij met Duits akkoord

Het Duitse regeerakkoord tussen CDU/CSU en SPD is goed gevallen in Spanje en Frankrijk. "Goed voor Duitsland en goed voor Europa", oordeelde de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdag. "Als Europa iets nodig heeft, dan zijn het wel stabiele regeringen." De nieuwe Duitse regering kan bijdragen aan economische groei en het oplossen van de schuldencrisis, aldus de conservatieve Rajoy.

De Franse president François Hollande kon zich vooral vinden in de punten die de sociaaldemocratische SPD heeft binnengehaald. De socialist prees de invoering van het minimumloon "waar wij al langer voor pleitten bij Duitsland" en de maatregelen die de positie van gepensioneerden moeten verbeteren.

Frankrijk en Spanje blij met Duits akkoord
Frankrijk en Spanje blij met Duits akkoord (Foto: ANP)

Bussemaker trekt geld uit voor extra taaldocenten

Universiteiten krijgen meer geld om extra taaldocenten op te leiden. Het kabinet stelt daarvoor vier miljoen euro beschikbaar, zo maakte minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag bekend.

Het gaat om leraren Nederlands, Engels, Frans, Duits en klassieke talen. Op dit moment vormen deze talen de zogenoemde 'tekortvakken', vakken waar te weinig leerkrachten voor beschikbaar zijn. Dat bedreigt de kwaliteit van het onderwijs en dus is er werk aan de winkel voor de universiteiten en lerarenopleidingen, aldus Bussemaker.

De minister daagt de opleidingen uit om zelf met initiatieven te komen om meer jongeren enthousiast te maken voor een baan voor de klas. Eerder maakte Bussemaker bekend dat lerarenopleidingen studenten strenger gaan selecteren op geschiktheid voor het beroep. Dat moet leiden tot minder voortijdige uitvallers en betere leraren.

Rechtbank: baby moet besneden worden

Een vrouw uit Israel is door de een rechtbank in Jeruzalem veroordeeld tot het betalen van 103 euro voor elke dag dat haar zoontje niet besneden is.

Normaal gesproken worden baby's in Israel, acht dagen nadat ze geboren zijn, voor het leven verminkt, maar bij de geboorte van het zoontje van moeder Elinor waren wat complicaties die dit onmogelijk maakten. Toen er een wat langere tijd verstreken was en Elinor tijdelijk verlost was van de psychose die religie heet, kon zij het niet meer over haar hart verkrijgen om priesters een stuk van haar kind af te laten snijden.

De Beet Dien, een religieuze rechtbank die dezelfde functie als sharia-rechtbanken heeft, is van mening dat de vrouw haar kind gebruikt als wapen bij haar echtscheiding. De rechtbank, die niet bepaald de schijn van onafhankelijkheid heeft, gaf de moeder op 29 oktober de opdracht om haar kind binnen een week te laten verminken. Indien dit niet zou gaan gebeuren, dan is de werkloze mama opgelegd om 103 euro per dag neer te leggen wegens het blokkeren van de joodse procedure.

Elinor zegt dat haar man het in de eerste instantie eens was met de beslissing om geen mes in hun telg te laten zetten. Later, toen het wat minder goed ging tussen de twee, kwam hij daarop terug. Volgens de rechters moet er in elke joodse baby gesneden worden, mits een van de ouders dit wil. De partner kan het dan niet meer tegenhouden en het is verboden om voor vertraging te zorgen, tenzij hier medische noodzaak voor is.

De wanhopige moeder was van plan om tegen deze gerechtelijke beslissing in hoger beroep te gaan, maar dit is haar geweigerd. De rekening is inmiddels opgelopen tot meer dan vijfhonderd euro.

Tijdens de rechtszaak pakten de wijze mannen die zichzelf rechter noemen nog even een media-momentje om een statement te maken: 'wij zien al een tijdje  erg veel weerstand tegen besnijdenis in Europa en de Verenigde Staten'. De heren wijzen erop dat het volk van Israel actie moet ondernemen tegen dit fenomeen en zien het als een zoveelste uiting van antisemitisme dat bestreden dient te worden. Eerder al gaven dezelfde wijsneuzen aan dat deze zaak erop wijst dat er wijdverspreide discriminatie bestaat tegen joodse gebruiken.

Protest tegen voorzitter Joegoslavië-tribunaal

Burgerrechtenactivisten en oorlogsslachtoffers hebben de voorzitter van het Joegoslavië-tribunaal op een protestactie vergast toen hij woensdag in de Bosnische hoofdstad Sarajevo een speech afstak. Het tribunaal bestaat twintig jaar en rechter Theodor Meron hield op een conferentie ter gelegenheid daarvan een toespraak waarin hij de aandacht vestigde op de successen van het VN-hof in Den Haag.

Een groep jonge Bosnische activisten hield een spandoek in de lucht met daarop de tekst 'Rust in vrede, gerechtigheid' en liep vervolgens demonstratief de zaal uit. Een groep moeders van moslimjongens die bij het bloedbad in Srebrenica zijn omgekomen ging demonstratief met de rug naar Meron toe zitten.

In Bosnië is men niet te spreken over Meron, onder wiens voorzitterschap eerder door het tribunaal wegens oorlogsmisdaden veroordeelden in beroep werden vrijgesproken.

Asielzoekers gaan toch kijken in 'vluchtbajes'

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in een kantoorpand in Amsterdam zit, krijgt donderdag de kans om zelf een kijkje te nemen in de aangeboden opvanglocatie in een voormalige gevangenis. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente na een gesprek tussen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en vertegenwoordigers van de groep.

De vluchtelingen twijfelden over het aanbod en wezen dat in eerste instantie af. Ze vonden het een onhandig aanbod omdat veel asielzoekers in het verleden in detentie hebben gezeten. Volgens de woordvoerder van Van der Laan waren er echter ook vragen over hun bewegingsvrijheid.

"Ze waren bang dat de voordeur dichtging en vroegen zich af of de cellen open of dicht konden", aldus de zegsvrouw. Ze benadrukt dat het echter geen gevangenis meer is en dat de asielzoekers vrij zijn om te gaan en te staan waar ze willen. "We hebben in ieder geval een aantal misverstanden weggenomen."

Van der Laan biedt de groep een halfjaar 'bed, bad en brood' aan in de voormalige gevangenis in de Havenstraat. De asielzoekers hebben tot donderdagmiddag de tijd om in te gaan op het aanbod.

Red Bull laat simulator overuren draaien

Red Bull Racing zal de simulator dit winterseizoen overuren laten draaien. Omdat de regels voor het Formule 1-seizoen 2014 sterk veranderd zijn ten opzichte van de afgelopen jaren moet er in de komende maanden veel getest worden.

Omdat dit niet op de baan of allemaal in de windtunnel mag is de simulator de route waar alle teams voor kiezen. Volgens Red Bull-adviseur zullen vijf coureurs ingezet worden voor het testwerk. Naast wereldkampioen Sebastian Vettel en zijn kersverse teamgenoot Daniel Ricciardo zullen ook Red Bull-testrijder Sébastien Buemi, Toro Rosso-rijder Daniil Kvyat en de eerder gepasseerde Antonio Felix da Costa veel tijd achter het stuur van de simulator van de renstal uit Milton Keynes door moeten brengen.

Janoekovitsj wel naar EU-top in Vilnius

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft een handelsovereenkomst met de Europese Unie op de lange baan geschoven, maar gaat niettemin donderdag naar de EU-top in Vilnius, waar de overeenkomst gesloten had moeten worden. Hij wil een betere deal, heeft hij laten weten.

Eerder deze week lieten voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy weten dat de samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne niet definitief van de baan is. De twee weten de problemen aan Rusland, dat Oekraïne onder zware druk heeft gezet om de overeenkomst in de ijskast te zetten. Vorige week vrijdag besloot Kiev de ondertekening van het akkoord met de EU op te schorten, omdat Oekraïne het zich naar eigen zeggen niet kan permitteren de handel met Rusland te verliezen. Moskou heeft alles op alles gezet om de overeenkomst tussen Kiev en de EU te voorkomen.

Een voorwaarde van de EU voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst was dat de gedetineerde oud-premier Joelia Timosjenko de mogelijkheid wordt geboden in het buitenland een medische behandeling te ondergaan. Haar detentie is volgens het Westen politiek gemotiveerd. Het Oekraïense parlement wees wetsvoorstellen die Timosjenko's behandeling in het buitenland mogelijk hadden gemaakt, vorige week donderdag af.

In Kiev wordt nu al dagen gedemonstreerd tegen de beslissing van de regering. Woensdag togen zo'n vijfduizend mensen naar het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad, waar ze luisterden naar muziek en liederen zongen.

Eerder op de dag kwamen enkele duizenden demonstranten bijeen bij het regeringsgebouw om de vrijlating van Timosjenko te eisen.

Obama verleent kalkoen gratie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft, zoals de traditie wil, de zogeheten National Thanksgiving Turkey gratie verleend. Het dier heet Popcorn en mocht woensdag met de president op de foto.

Voor alle zekerheid wordt altijd een tweede kalkoen in reserve gehouden, om eventueel in te vallen als de echte National Thanksgiving Turkey onverhoopt bij de ceremonie op het Witte Huis verstek moet laten gaan. Als reservekalkoen fungeerde dit jaar Caramel. Ook Caramel kreeg gratie, maar een ontmoeting met Obama was niet voor haar weggelegd.

Sinds het presidentschap van Harry Truman is het de gewoonte dat de president gratie verleent aan een levende kalkoen. Dat gebeurt steeds aan de vooravond van Thanksgiving. Op die dag komt er bij de meeste Amerikanen kalkoen op tafel. Ieder jaar sneuvelen er dus miljoenen kalkoenen in november.

'Ongeluk WK-stadion negatief voor imago Brazilië'

Het ongeluk in het WK-stadion van Sao Paulo is negatief voor de wereldwijde uitstraling van Brazilië. Dat stelt sportjournalist Diego Garcia uit Sao Paulo in een reactie op het drama waarbij twee bouwvakkers woensdag om het leven kwamen. Eerder werd nog gesproken over drie doden. "Na alle kritiek op de voorbereiding is dit een heel slecht signaal naar de buitenwereld", zegt Garcia.

Het is niet de eerste keer dat er een dodelijk ongeluk plaatsvindt in een van de WK-stadions. In juni vorig jaar overleed er in hoofdstad Brasilia een bouwvakker na een val van dertig meter hoogte. In maart van dit jaar viel een werker van vijf meter hoogte in Manaus.

Door het ongeluk zal het stadion in Sao Paulo niet voor de door de FIFA gestelde deadline van eind december kunnen worden opgeleverd. De brandweer blijkt bij een onderzoek eind oktober op zo'n vijftig onregelmatigheden gestuit te zijn op het bouwterrein rond het stadion. De kans is groot dat de bouw van het stadion voorlopig wordt stilgelegd.

Volgens Garcia komt het ongeluk niet onverwacht. "De werkomstandigheden voor de werkers zijn slecht. Braziliaanse bouwbedrijven nemen het niet zo nauw met de veiligheid." Daarnaast speelt wellicht ook corruptie volgens hem een rol. "Mogelijk zijn de verkeerde materialen gebruikt, om de constructie goedkoper te maken. Het geld dat overblijft verdwijnt vervolgens in de zakken van bestuurders."

De FIFA betuigde in een verklaring zijn medeleven aan de slachtoffers en stelde dat de veiligheid van de werkers de grootste prioriteit heeft van de bond, het lokale organisatiecomité en de overheid. "De lokale overheden zullen een gedetailleerd onderzoek starten om de oorzaak van deze tragedie te achterhalen", aldus de bond.

In het stadion wordt op 12 juni het openingsduel van het wereldkampioenschap gespeeld.

Staat wil 2 tot 4 miljard ophalen

De Nederlandse staat wil maandag 2 tot 4 miljard euro ophalen met de heropening van 2 kortlopende leningen. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie woensdag bekend.

Een lening met een looptijd tot 28 februari 2014 moet 1à 2 miljard euro opleveren, bovenop de 3,59 miljard euro die de lening eerder opbracht. De andere lening loopt tot 30 mei 2014. Ook hiervoor geldt een streefbedrag van 1à 2 miljard euro. Op de lening staat al 1,52 miljard euro uit.

Staat wil 2 tot 4 miljard ophalen
Staat wil 2 tot 4 miljard ophalen (Foto: ANP)

'Scheiding Demi Moore en Ashton Kutcher rond'

Demi Moore en Ashton Kutcher zijn definitief gescheiden. Twee jaar nadat bekend werd dat het huwelijk van de 51-jarige actrice en de 35-jarige acteur op de klippen was gelopen is de scheiding rond, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De laatste papieren zijn dinsdag ingediend door Kutchers advocaat Laura Wasser. Het heeft zo lang geduurd omdat Moore alimentatie eiste van de acteur, terwijl zij een veel groter vermogen heeft dan hij. De actrice zou de eis uiteindelijk hebben laten vallen.

De twee beloofden elkaar in 2005 eeuwige trouw. Kutcher heeft inmiddels een relatie met zijn voormalige That '70s Show-tegenspeelster Mila Kunis. De twee zouden serieuze trouwplannen hebben.

'Cocu laat Toivonen in de basis staan'

PSV hoopt morgenavond een grote stap in het Europa League-toernooi te zetten. Bij een eventuele zege op PFC Ludogorets 1945 bestaat zelfs de mogelijkheid dat de ploeg met vertrouwen naar De Kuip afreist. Daar wacht zondag de kraker tegen Feyenoord.

Philip Cocu liet op de laatste persconferentie in elk geval weten niets te veranderen aan zijn huidige middenveld. Dat betekent dus dat Stijn Schaars, Ola Toivonen en Adam Maher zeer waarschijnlijk in de basis starten.

"Want we creëren wel veel kansen in de wedstrijden", was de reactie van Cocu. "Zo willen we graag spelen. We hebben gekozen voor een herkenbare speelstijl met dominant voetbal op het middenveld. Alleen het rendement is niet hoog genoeg."

Hierdoor lijkt Maher tegen PFC Ludogorets 1945 opnieuw niet op zijn favoriete positie te starten. Deze wordt nog altijd ingenomen door Toivonen, die een aflopende verbintenis bij PSV heeft. "Maar als je zoals zaterdag tegen sc Heerenveen 75 procent balbezit hebt, dan is dat een goede basis", motiveerde Cocu zijn beslissing. "Als ploeg moeten we daar gewoon meer rendement uit halen."

Huisarts waarschuwt niet voor risico budgetpolis

Huisartsen en ziekenhuizen waarschuwen mensen met een goedkope zorgverzekering nooit voor de financiële risico's die zij lopen. Zij checken niet of een behandeling wel door de verzekeraar wordt vergoed. Dat meldt RTL Nieuws woensdag. Patiënten kunnen daardoor voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer ze in het 'verkeerde' ziekenhuis worden behandeld.

Mensen met zo'n budgetpolis worden beperkt in de keuze voor een ziekenhuis. Zo kunnen ze maar in een aantal hospitalen terecht waar de volledige behandeling wordt vergoed. In andere ziekenhuizen draaien ze op voor soms de helft van de kosten.

"Wij verwijzen patiënten door op basis van de medische noodzaak. Bij doorverwijzing spelen kostenoverwegingen geen rol", zo stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging. "Wat vergoed wordt en wat niet is onderdeel van de afspraken tussen patiënt en verzekeraar. Daar zit de huisarts niet tussen." Ook de ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen waarschuwen de patiënt niet.

Patiëntenfederatie NPCF zegt tegen RTL geschrokken te zijn. Volgens de federatie moeten huisartsen of ziekenhuizen hun patiënten wél waarschuwen als ze niet volledig verzekerd zijn. Bovendien moeten zorgverzekeraars hun klanten veel beter voorlichten over de consequenties van het afsluiten van een goedkope verzekering.

Timmermans waarschuwt PVV over Le Pen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) waarschuwt de PVV voor de samenwerking met het Franse Front National van Marine le Pen. Timmermans typeerde het Front National als 'een partij waar het antisemitisme nog steeds uit omhoogborrelt'.

Timmermans sprak zijn verbazing erover uit dat de pro-Israëlische PVV toenadering heeft gezocht tot het FN, omdat die partij nog altijd geregeld in opspraak komt vanwege antisemitisme. "Je angst voor Europa moet wel heel groot zijn als je over die verschillen heenstapt", zei Timmermans donderdag tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer.

Timmermans maande de PVV tot voorzichtigheid. "Wees voorzichtig met welke vrienden je in zee gaat, want het blijken later misschien geen vrienden te zijn."

Wilders ontving eerder deze maand in Den Haag de leider van het Front National, Marine le Pen. In het verleden wilde Wilders niets weten van haar partij, maar nu zoekt hij samenwerking om meer invloed te krijgen in het Europees Parlement.

Timmermans: geen rol voor Nederland in CAR

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ziet geen speciale rol voor Nederland weggelegd bij internationaal ingrijpen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar chaos heerst en volgens sommige berichten een genocide dreigt. Andere landen moeten ingrijpen, zei Timmermans woensdagavond in de Tweede Kamer.

Timmermans zei bezorgd te zijn over de situatie in de CAR, waar islamitische rebellen het op de christelijke bevolking hebben gemunt. Hij beloofde de situatie 'ontzettend goed in de gaten' te houden, maar zei erbij dat hij niet vindt dat Nederland een 'speciale rol' moet vervullen. "We moeten oppassen dat we onze aandacht niet te veel verspreiden over de wereld."

Nederland zou wel politieke en mogelijk ook materiële steun kunnen geven aan andere landen die wel troepen sturen. Frankrijk, de voormalige kolonisator, stuurt duizend militairen.

Monty Python doet nog meer shows

Monty Python heeft nog eens vijf voorstellingen toegevoegd aan de reeks reünieshows. Het legendarische Britse komediegezelschap staat nu ook op 15, 16, 18, 19 en 20 juli in de Londense O2 Arena, meldt de BBC. Kaarten voor de woensdag toegevoegde voorstellingen gaan vrijdag in de verkoop.

Vorige week maakten komieken John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Michael Palin, en Terry Jones bekend op 1 juli een eenmalige reünieshow te geven in de O2 Arena. Omdat de kaarten in minder dan 44 seconden weg waren werden eerder al vier voorstellingen toegevoegd. Die vinden plaats van 2 tot en met 5 juli. Tickets voor die shows zijn ook al op.


Klassieke humor voor intellectuelen: The Argument Clinic

Activisten Egypte vervolgd onder omstreden wet

Het Egyptische kabinet heeft besloten tot de vervolging van 24 activisten die vastzitten, omdat ze een straatprotest hadden georganiseerd. Daarmee zouden ze in strijd hebben gehandeld met een nieuwe wet die het houden van betogingen zonder vergunning verbiedt.

De wet is van belang voor de strijd tegen terroristen, aldus het kabinet, waarmee doorgaans aanhangers van de verdreven president en Moslimbroeder Mohammed Morsi worden bedoeld. Het ministerie van binnenlandse zaken leek de groeiende onvrede over de wet woensdag weg te willen nemen door een vergunning uit te geven voor een te organiseren demonstratie.

De wet werd eerder deze week van kracht. Volgens rechtendeskundigen, activisten en sommige politici duidt een dergelijke beleidsmaatregel op een terugkeer naar het autoritaire bewind van voormalig president Hosni Mubarak.

'Geen vrouw als priester, wél als kardinaal'

Het zal elkeen duidelijk zijn dat Paus Frans I een frisse wind door het Vaticaan wil laten waaien. Voor die paar sufferds die het nog niet volledig door hebben, is er nu Evangelii Gaudium, oftewel Vreugde van het Evangelie, de eerste exhortatie van de Argentijnse pontifex. Daarin breekt hij op vrij radicale wijze met zijn voorgangers.

Het belangrijkste is de nieuwe koers die Fransciscus wil gaan voeren op bestuurlijk gebied. In tegenstelling tot zijn 265 voorgangers wil hij het bestuur decentraliseren en het pauselijke ambt minder macht geven: "In plaats van nuttig te zijn, heeft overdreven centralisatie het leven van de kerk en haar missionering bemoeilijkt."

Zoals gewoonlijk hakt de huidige pontifex flink in op het kapitalismeHij beklaagt zich dat de economie gekenmerkt wordt door uitsluiting en ongelijkheid: "Vandaag valt alles onder de wetten van de competitie en het recht van de sterkste, waarbij de machtigen azen op de machtelozen."

Op andere vlakken is Franciscus een stuk milder dan zijn voorgangers. Zo is hij nog steeds tegen abortus, maar erkent hij dat de kerk 'weinig heeft gedaan om vrouwen in moeilijke situaties voldoende bij te staan, zeker als het leven dat in hen groeit het gevolg van verkrachting of extreme armoede is'.

Desondanks staan bepaalde doctrines buiten kijf. Zo ook het verbod op vrouwelijke priesters: "Dat alleen mannen priesters mogen worden, als een teken van Christus de Echtgenoot die zichzelf geeft in de Eucharistie, wordt niet ter discussie gesteld." Ook laat hij zich negatief uit over secularisme: "Niemand mag eisen dat religie beperkt blijft tot het innerste van het privéleven, zonder invloed op sociale en nationale zaken."

Het verhaal krijgt overigens nog een interessante coda, bij monde van de aartsbisschop Léonard. Hoewel hij zijn baas steunt in het verbod op vrouwelijke priesters, zegt de Belgische primaat tegen Soir Magazine: "Hoewel alle kardinalen in praktijk ook bisschop zijn, waarom zouden, in theorie, als ook leken kardinaal kunnen worden, vrouwen dat niet kunnen? Daarom zeg ik: vrouwen als priester? Neen! Vrouwen als kardinaal? Ja!"

En dan nu de uitleg waar jullie op hebben zitten wachten: een exhortatie is een soort van beleidsprogramma van de paus. In de exhortatie wordt geen officiële doctrine voorgesteld. De meeste exhortaties, waaronder deze, worden gegeven in antwoord op een bisschoppensynode.

Leiden had alle scholen moeten waarschuwen

De gemeente Leiden heeft niet goed genoeg gecommuniceerd toen ze in april ontdekte dat iemand dreigde met een schietpartij op een school. Zo werden aanvankelijk alleen de middelbare scholen en mbo's in de stad gewaarschuwd. Dat leidde tot "verwarring, angst en onrust" op andere scholen, staat in een onderzoek dat de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie hebben laten uitvoeren. De evaluatie werd woensdag naar buiten gebracht.

De universiteit en hogeschool, basisscholen, kinderdagverblijven en het speciaal onderwijs kregen in het begin niets te horen over een mogelijke dreiging. Dat leidde volgens het onderzoek tot de onrust: "in dezelfde straat is de ene school gesloten en staat er politiebewaking, terwijl de andere school gewoon open is". Pas een dag later ging het "op initiatief van de scholen" beter.

Ook de buurgemeenten en de eigen mensen kregen niet genoeg informatie. Volgens de onderzoekers "moesten betrokken medewerkers, bijvoorbeeld politie-eenheden bij scholen, sommige ontwikkelingen vernemen via de media".

Een 19-jarige jongen zou op zaterdag 20 april op internet hebben geschreven dat hij in Leiden een leraar en "zo veel mogelijk leerlingen" wilde doodschieten. Alle middelbare scholen en mbo's bleven die maandag dicht. In de dagen erna werden de gebouwen extra bewaakt.

De vermeende dreiger bleek in Costa Rica te zitten. Hij kwam een paar dagen later naar Nederland. Vorige week werd hij veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur.

Leiden had alle scholen moeten waarschuwen
Leiden had alle scholen moeten waarschuwen (Foto: ANP)

'Alarm, mijn neukertje snurkt!'

Op het politiebureau van het Amerikaanse Waukesha rinkelde onlangs de telefoon. Benjamin Todd Duddles sloeg groot alarm omdat zijn neukertje nogal hard snurkte.

De 41-jarige man uit Wisconsin belde de politie omdat hij geen idee had hoe het mokkel in zijn bed was beland. Naar eigen zeggen had hij de deur geopend, waarna ze naar zijn bed was gelopen en met veel gesnurk in slaap gevallen. Zonder te neuken helaas.

Hierop rukte de politie massaal uit. Bij de beste man aangekomen, constateerde men dat het stel zich een stuk in de kraag had gezopen, geneukt en vervolgens in slaap gevallen. Bromsnor heeft de man verteld dat dit geen zaak voor de politie was en keerde weer terug naar het lekker verwarmde kantoor.

Solliciteerneger doet aangifte tegen elektronicazaak

De afgewezen sollicitant Jeffrey Koorndijk is van plan juridische stappen te nemen tegen het Arnhemse bedrijf dat hem afwees op basis van zijn huidskleur. Het bedrijf stuurde een interne mail met de passage 'het is niks... een neger' per ongeluk naar hem. "Ik wil de rechter erbij gaan halen", zegt de 23-jarige Koorndijk tegen Novum Nieuws. "Dit heeft me ontzettend gedemotiveerd."

Koorndijk ontving deze week een mail van een medewerker van elektronicabedrijf Mike de Wilde Electronics in Arnhem die gericht was aan de eigenaar. "Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)", stond er. "En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers", werd genoemd als tweede reden. "Toen ik het las was ik even stil", vertelt Koorndijk.

De man uit Deventer belde het bedrijf vervolgens om uitleg te vragen. Nadat hij eerst te horen kreeg dat de medewerker niet aanwezig was, kreeg hij hem alsnog te pakken. "Hij noemde het slordig dat hij die mail had gestuurd", vertelt Koorndijk. De man vertelde de sollicitant dat hij geen racist is.

"Hij zei een donkere collega te hebben die zichzelf ook altijd zo noemde", aldus Koorndijk over het woord neger. "Ik vond het gewoon een smoes." De sollicitant kreeg via mail en telefoon excuses aangeboden. "Maar die accepteer ik niet." Koorndijk heeft aangifte gedaan. Hij heeft nog geen concrete plannen voor zijn juridische stappen.

Een vriendin van Koorndijk, ChristenUnie-politica Ixora Balootje, plaatste een foto van de mail op Twitter die talloze keren werd geretweet. "Ik hoop dat het me helpt bij het vinden van een baan", aldus Koorndijk.

De medewerker die de mail stuurde is op non-actief gezet. Hij wordt bedolven onder de dreigementen, zo laat Mike de Wilde desgevraagd weten. "Die berichten liegen er niet om."

Wereldtentoonstelling 2020 in Dubai

Dubai is uitverkoren om de World Expo, de Wereldtentoonstelling, van 2020 te organiseren. Dubai was de keuze van een meerderheid van de 168 lidstaten van het Bureau International des Expositions in Parijs. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Expo dat voor een locatie in het Midden-Oosten is gekozen. Dubai ligt in de Verenigde Arabische Emiraten.

De autoriteiten in Dubai verwachten dat het evenement in de periode 2015-2021 zo'n 23 miljard dollar (17 miljard euro) in het laatje brengt. De kosten worden geschat op 8,4 miljard dollar (zo'n 6 miljard euro).

Op de Wereldtentoonstelling geven landen een beeld van hun ontwikkeling op het gebied van onder meer cultuur en economie.

Ontslag om hoofddoek gesteund door rechtbank Parijs

Het Parijse gerechtshof heeft woensdag een crèche in het gelijk gesteld in het ontslaan van een assistent-directeur, omdat zij weigerde haar hoofddoek af te doen tijdens haar werk. Volgens de regels van de crèche mogen werknemers geen hoofddoek dragen om zo de religieuze neutraliteit te kunnen waarborgen. Fatima Afif werd vijf jaar geleden ontslagen door crèche Baby Loup.

In 2004 verbood Frankrijk hoofddoeken op school en in 2010 gezichtsverhullende sluiers. Er is geen wetgeving over religieuze kledij in particuliere instellingen.

Afif zei tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te zullen doorvechten als het nodig is, meldde de krant Le Monde.

'Huren onbetaalbaar voor minima'

De verhuurheffing van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft ingrijpende gevolgen voor de bewoners van sociale huurwoningen, die in bezit zijn van particuliere eigenaren. Dat heeft de Vereniging Vastgoedbelang woensdag bekendgemaakt, op basis van een eigen inventarisatie.

Door de maatregel moeten de betreffende verhuurders van 430.000 woningen in 2017 in totaal 300 miljoen euro verhuurheffing gaan opbrengen. De vereniging heeft becijferd dat particuliere verhuurders daarbij in totaal maximaal 234 miljoen euro per jaar bij hun huurders incasseren. "Met als gevolg huurstijgingen van honderden euro’s per woning per jaar totdat de grens van 681 euro per maand (maximale huurgrens sociale huurwoning) is bereikt", aldus de belangenclub.

Huren in de grote steden wordt daardoor volgens de Vereniging Vastgoedbelang onbetaalbaar voor lagere inkomensgroepen.

OESO: Griekenland belemmerd door zee aan regels

De Griekse economie wordt belemmerd door 555 concurrentiebelemmerde regels. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag na een onderzoek van elf maanden in het kwakkelende euroland.

Als de Grieken de belemmeringen zouden wegnemen, dalen volgens de OESO de consumentenprijzen en de lasten voor bedrijven. Volgens de denktank levert dat ongeveer 5,2 miljard euro aan extra economische groei op. Dat komt overeen met tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product van Griekenland.

Op de lange termijn zouden de voordelen zelfs nog groter zijn. Volgens de OESO stijgt namelijk met het weghalen van barrières de productiviteit. Daardoor wordt de economische groei nog verder versterkt, wat vervolgens weer banen zou opleveren.

De OESO doet in het rapport over het land meer dan 320 aanbevelingen. Zo zouden in Griekenland medicijnen zonder recept niet langer alleen verkocht moeten worden in apotheken. Ook zou het land moeten stoppen met het reguleren wanneer winkels mogen starten met de salesperiode.

De denktank gaat er verder vanuit dat de Griekse economie volgend jaar verder krimpt en dat het land mogelijk nieuwe steun nodig heeft. De OESO voorspelt een krimp van 0,4 procent, terwijl de Griekse regering juist uitgaat van een groei van 0,6 procent.

EU en VS blijven gegevens uitwisselen

Europa blijft ondanks de vermeende Amerikaanse spionagepraktijken gegevens uitwisselen met de Verenigde Staten. Woensdag concludeerde de Europese Commissie dat er geen sprake is van ongeoorloofde praktijken door de Amerikanen. Maar Brussel zal nauwlettend de boel in de gaten houden, verzekerde Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken).

"De commissie zal geen verdrag met een internationale partner opschorten op basis van twee artikelen in de krant", aldus Malmström. Volgens haar is er geen bewijs dat de Amerikanen Europese data illegaal hebben verkregen dan wel verkeerd gebruikt.

Coupleider Mali opgepakt

De leider van de militaire coup die vorig jaar in Mali werd gepleegd is gearresteerd. De openbaar aanklager van het land liet woensdag weten dat generaal Amadou Haya Sanogo ontvoering ten laste is gelegd. Mogelijk volgen op een later moment nog meer aanklachten.

Sanogo greep in maart 2012 de macht. De chaos die volgde op de staatsgreep stelde Toeareg-rebellen en radicaalislamitische opstandelingen in staat grote delen van Noord-Mali in te nemen. Hoewel Sanogo de macht uiteindelijk overdroeg aan een burgerregering, had hij achter de schermen nog lang veel invloed.

Hoewel hij voorlopig alleen wegens ontvoering is aangeklaagd, wordt Sanogo nog van meer vergrijpen verdacht. Militairen die Sanogo's coup niet steunden zouden zijn gemarteld en geëxecuteerd.

Elf jaar cel voor aanhangsters Morsi

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag 21 aanhangsters van de afgezette islamistische president Mohammed Morsi ieder tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De vrouwen en meisjes - zeven van de 21 zijn jonger dan 18 - werden weken geleden opgepakt tijdens een demonstratie in Alexandrië. De demonstranten eisten dat de op 3 juli door het leger afgezette Morsi in zijn functie van president hersteld werd.

De 21 vrouwen en meisjes werden schuldig bevonden aan deelname aan een demonstratie, sabotage en het gebruik van geweld. Zes leden van Morsi's Moslimbroederschap werden bij verstek ieder tot vijftien jaar cel verooreeld. Zij hadden volgens de rechtbank tot het protest aangezet.

PVV: verkiezingsuitslag meteen bekendmaken

De uitslag van de verkiezingen voor het Europese Parlement moet op de dag van de verkiezingen bekend worden, en niet drie dagen later. Dat heeft PVV-Kamerlid Martin Bosma woensdag betoogd in de Tweede Kamer.

Net als in andere jaren gaat Nederland eerder naar de stembus dan veel andere landen. Nederland gaat op 22 mei naar de stembus, andere lidstaten pas op 25 mei. Voorheen werd de Nederlandse uitslag al op de verkiezingsavond bekend, maar dat mag niet meer.

Na een bezwaar van de Europese Commissie heeft het vorige kabinet besloten dat gemeenten de uitslag drie dagen geheim moeten houden, tot de stembureaus in alle 28 lidstaten gesloten zijn. Dat is op zondagavond 25 mei om 22.00 uur.

Bosma maakt bezwaar tegen het besluit. Volgens de PVV'er kan Nederland de mening van de Europese Commissie naast zich neerleggen, zonder dat dat gevolgen heeft. "De commissie heeft een mening gegeven, niet geschermd met juridische acties of het sturen van tanks. Niets weerhoudt ons ervan gewoon te vertellen wat er in Nederland gebeurt."

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) reageert donderdag op het pleidooi van Bosma.

Hockeyer Van der Kamp mist World League

Hockeyer Goof van der Kamp reist in januari niet met het Nederlands team af naar de Indiase hoofdstad New Delhi voor de finaleronde van de Hockey World League. De 22-jarige speler van HGC heeft zondag het middenhandsbeentje van zijn linkerhand gebroken tijdens het competitieduel met Oranje Zwart.

Van der Kamp behoort tot de trainingsgroep van bondscoach Paul van Ass, die de HGC'er dit jaar niet selecteerde voor de halve finales van de World League in Rotterdam. Oranje moet het in India ook stellen zonder Valentin Verga en misschien Seve van Ass, die tien tanden verloor doordat Verga hem hard met zijn stick in het gezicht raakte. Verga zelf ontbreekt wegens een aanstaande knieoperatie. Marcel Balkestein herstelt nog van een handbreuk.

Weer veel doden bij aanslagen Irak

Irak is woensdag opnieuw opgeschrikt door een reeks bloedige bomaanslagen en andere gewelddaden. Zeker 36 mensen kwamen om, aldus bronnen bij de politie.

De dodelijkste aanslag werd gepleegd op een groep begrafenisgangers in een voorstad van Bagdad. Een zelfmoordterrorist blies zich op in de tent waar de rouwenden bijeen waren. Elf mensen kwamen om. Een bomaanslag en een aanval met mortiergranaten elders in de hoofdstad kostten aan vier mensen het leven.

Gewapende lieden vielen in Noord-Bagdad een huis binnen. Ze schoten drie kinderen en hun ouders dood. Bij een schietpartij op een menigte elders in de stad viel een dode.

Een politiebureau in Habbaniyah, ten westen van Bagdad, was het doelwit van een dubbele aanslag. Een zelfmoordterrorist blies zich op bij de poort van het bureau. Hierdoor kon zijn kompaan doordringen tot het gebouw en zich daar opblazen. Vijf agenten lieten het leven. Ook in Ramadi, ten westen van Habbaniyah, werd een politiebureau aangevallen door een zelfmoordterrorist en gewapende opstandelingen. Vier agenten kwamen om.

In het noordoosten van het land ramde een zelfmoordterrorist met zijn auto een controlepost van de Koerdische veiligheidsdienst. Drie agenten werden gedood. Twee leraren in Hadra werden vanuit een rijdende auto doodgeschoten. In Mosul werd een ambtenaar doodgeschoten.

'Buitenlandse overname ABN AMRO niet bezwaarlijk'

Het kabinet vindt het niet 'bezwaarlijk' als ABN AMRO na een beursgang zou worden gekocht door een grote, buitenlandse partij. Voorwaarde is wel dat de bank na overname op de Nederlandse markt actief blijft. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

"Als een overname van ABN de stabiliteit van de financiële sector in Nederland niet zou schaden, dan ziet het kabinet geen problemen", aldus de bewindsman. Wanneer de koper ABN AMRO zou ontmantelen, of de activiteiten naar het buitenland zou verplaatsen, dan is dat echter wel problematisch.

"In zo'n geval verdwijnt de bank uit het Nederlandse bankenlandschap", zei Dijsselbloem. "En onze bankensector moet niet smaller worden, met oog op de stabiliteit en concurrentie." De beschermingsmuren die de bank bij een beursgang in de toekomst krijgt, moeten de bank daarom alleen beschermen voor vijandige overnames.

Een van de beschermingsmechanismen die Dijsselbloem wil opzetten, is een onafhankelijke 'stichting continuïteit', die het voortbestaan van de bank moet bewaken. Zo'n stichting zou in een klap voldoende stemrecht kunnen opeisen om een vijandige overname af te slaan. Ook KPN wist op die manier onlangs een vijandig bod af te slaan.

De vrees dat de bank door zo'n beschermingswal minder oplevert bij een beursgang, wimpelde Dijsselbloem weg. Beleggers weten van tevoren dat een beschermingsconstructie aanwezig is, betoogde hij. Ook benadrukte hij nogmaals de bank pas te willen verkopen zodra de marktomstandigheden goed zijn. "We hebben geen haast", zei hij.

ABN AMRO had, voordat het gekocht werd door de staat, ook al een vergelijkbare beschermingsconstructie. Voormalig topman Rijkman Groenink besloot die verdedigingsmuur in 2004 te slechten, omdat het aandeel nauwelijks in prijs steeg. Die beslissing zette uiteindelijk de deur open voor de overname door het trio Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis in 2007.

Toen Fortis een jaar later in de problemen kwam, besloot de regering de Nederlandse activiteiten van Fortis en ABN AMRO over te kopen. Een van die activiteiten was Fortis-dochter en verzekeraar ASR, met merken als Ditzo en De Amersfoortse. Het kabinet wil ook ASR op termijn weer van de hand doen.

Dijsselbloem denkt echter niet dat ASR een vergelijkbare beschermingswal nodig heeft als ABN AMRO, zo zei hij woensdag. Wanneer ASR na een eventuele beursgang zou worden gekocht, bedreigt dat de Nederlandse verzekeringssector namelijk niet, zo denkt de minister. "De positie van ASR in de verzekeringssector is anders dan de plek van ABN in de bankensector", aldus Dijsselbloem.

PostNL uitblinker op hoger Damrak

Het Damrak is woensdag in dunne handel hoger gesloten na overwegend meevallend macro-economisch nieuws. De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 396,22 punten. Daarmee was de winst in Amsterdam in lijn met die van de andere Europese beurzen. Binnen de Amsterdamse graadmeter sloten zeventien van de 25 fondsen hoger, waarbij PostNL de sterkste stijger was met een winst van 2,9 procent. Het postbedrijf profiteerde van de sterke resultaten die het Britse Royal Mail boekte. Daarnaast wordt PostNL eind december opgenomen in de STOXX Europe 600.

Op de voet volgde ArcelorMittal, dat 2,3 procent hoger sloot. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei neemt de in Nederland genoteerde staalreus samen met Nippon Steel de staalfabriek van ThyssenKrupp in het Amerikaanse Alabama over voor net geen twee miljard dollar.

Ook Air France-KLM behoorde tot de kopgroep met een koersstijging van anderhalf procent. De verlieslatende Franse tak van de luchtvaartmaatschappij bereikte volgens Franse media met de vakbonden overeenstemming over het ontslag van ruim 1800 man grondpersoneel.

DSM leed het grootste verlies, gevolgd door Gemalto. Respectievelijk verloren de fondsen 1,2 en 0,5 procent zonder directe aanleiding.

In de Midkap (+0,8 procent) blonk Boskalis uit met een dagwinst van 2,9 procent. Andere stijgers waren USG People en Aperam. De uitzender steeg drie procent, waar de producent van roestvast staal 2,1 procent bijschreef. Daarentegen was OCI hekkensluiter met een verlies van 0,9 procent, ondanks de opname in de STOXX Europe 600.

HES Beheer steeg 1,2 procent naar 45,02 euro. ABN AMRO noemde het overnamebod op HES van 45 euro te laag. Op korte termijn kan HES volgens de analisten van de bank al toegroeien naar een waardering van 53 euro. ABN AMRO heeft een koopaanbeveling op HES met een koersdoel van 65 euro.

Microsoft geeft Gears of War weg

Iedereen die een Gold-abonnement heeft mag in december Gears of War (het eerste deel uit 2006 dus) en de arcade-game Shoot Many Robots gratis downloaden. De games die je van 'Games with Gold' krijgt mag je voor altijd behouden.

Gears is van 1 t/m 15 december gratis verkrijgbaar. Shoot Many Roboys van 16 t/m 31 december. Volgens Microsoft komt de service ergens in 2014 ook naar Xbox One. Of het spelaanbod dan beter wordt is niet bekend.

Tien jaar geëist voor gedwongen minnaarmoord

Een vrouw die onder druk van haar man haar minnaar doodschoot, gaat als het aan justitie ligt tien jaar de cel in. De man hoorde het Openbaar Ministerie dinsdag al een straf van achttien jaar tegen zich eisen.

De 37-jarige Vlaardingse schoot haar minnaar, een 44-jarige man, op 1 februari dood terwijl hij achter het stuur van zijn auto zat in de Emmastraat in Vlaardingen. De twee zouden een geheime relatie hebben gehad. Toen de echtgenoot van de vrouw daar achter kwam mishandelde en bedreigde hij haar.

De man dwong haar vervolgens om haar minnaar te vermoorden. Om zijn vrouw tot deze daad te pressen verkrachtte hij haar, sloeg haar met een riem en dreigde hij pornografisch materiaal van de twee te publiceren. Volgens het OM is de vrouw mogelijk verminderd toerekeningsvatbaar. De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Justitie eist tot 1,5 jaar cel tegen kopschoppers

Justitie heeft opnieuw anderhalf jaar cel geëist tegen Brent L., die in Eindhoven met anderen iemand ernstig mishandelde. Een fout die justitie voor de rechtbank in Den Bosch maakte door een lagere strafeis tegen de 17-jarige Tom K. uit te spreken dan de bedoeling was werd bij de behandeling in het gerechtshof hersteld.

Tegen K. werd woensdag achttien maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk, geëist. Bij de behandeling in de rechtbank in augustus had de officier van justitie zich versproken en om een jaar cel, waarvan acht in plaats van vier maanden voorwaardelijk, gevraagd.

De straffen die de rechtbank oplegde vielen een stuk lager uit omdat de rechters vonden dat de daders al deels waren gestraft doordat een filmpje van de mishandeling werd getoond in de media en hun namen op verschillende websites belandden. De politie had de beelden verspreid om de daders te kunnen vinden.

Brent L. kreeg tien maanden jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag op het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot. K. kreeg drie maanden cel en drie maanden voorwaardelijk. Justitie was het daar niet mee eens en ging in hun zaken in hoger beroep. Het OM was tevreden met de twee maanden cel die een 19-jarige Belg uit Ravels kreeg. Ook kon justitie leven met de vrijspraak van een vierde verdachte, een 16-jarige jongen uit Turnhout.

Het slachtoffer werd in het centrum van Eindhoven belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij meerdere keren tegen het hoofd geschopt.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Miljoenen gestolen van passagier luchthaven Moskou

Gewapende mannen in camouflagekleding hebben woensdag een passagier beroofd op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. In de tas van het slachtoffer zou omgerekend zo'n twee miljoen euro hebben gezeten, zei de politie.

De passagier was voor zonsopgang aangekomen in Moskou op een vlucht uit Istanbul. Hij stond te wachten op een team van beveiligers, dat hem zouden vergezellen. De dieven hadden de bewakers echter buiten de terminal onderschept en geboeid. Toen het rijke slachtoffer het gebouw uitliep werd hij beroofd.

Rondborstige... koptelefoon komt naar PS3

Japan is het enige land waar een geanimeerd rondborstige jonge meid van altijd achttien jaar oud haar eigen videogames, muziek-cd´s, strips, series, apps en nog meer shit kan krijgen. Daarom komt haar pc-game uit 2011 nu begin 2014 nogmaals uit voor de PS3.

Eigenlijk kan ik ook niet heel veel meer nuttigs vertellen over dit alles. Bekijk de gameplaybeelden waarbij het er op lijkt je alles met één hand kunt doen, altijd handig, hier onder. Oh, de game heet trouwens Motto! SoniComi

Drie doden bij instorten WK-stadion

Een deel van het Itaquerao Stadion in Sao Paulo waar komende zomer de openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld is woensdag ingestort. Daarbij zijn drie mensen om het leven gekomen, melden Braziliaanse autoriteiten. Een deel van de oosttribune is verwoest.

Het ongeluk ontstond toen een hijskraan op de overkapping van het stadion viel, waardoor een gedeelte van het dak naar beneden kwam. Op televisiebeelden en op foto's is te zien dat de schade groot is.

De WK-stadions moeten eind volgende maand opgeleverd worden. De FIFA had een deadline gesteld, nadat de bouw van de stadions opnieuw flinke vertraging had opgelopen. Het Itaquerao Stadion, dat 65 duizend supporters kan herbergen, was zo goed als klaar.

Het WK in Brazilië begint op 12 juni. In het Itaquerao Stadion worden naast het openingsduel nog vijf duels gespeeld, waaronder een halve finale. Op 6 december vindt de loting plaats. Het Nederlands elftal zit dan ook in de koker.

Ontslag docent Uden om seksfilmpje

Een docent van het Udens College in Uden is woensdag ontslagen omdat een aantal leerlingen bij hem in het lokaal een seksfilmpje had gezien. Het verschil in inzicht over de ernst van de situatie was zo groot dat beide partijen hebben besloten uit elkaar te gaan, zo laat de directie woensdag weten.

"In korte tijd is er zoveel schade aangericht aan het vertrouwen tussen de school als werkgever en de docent als werknemer, dat beide partijen niet meer zien hoe dit nog goed kan komen", stelt bestuurder Wiel Sporken in een verklaring. "Wie zien geen andere mogelijkheid dan de beëindiging van het dienstverband.''

De man werd vorige week al op non-actief gesteld toen duidelijk werd wat er was gebeurd. De directie had tijd nodig om de kwestie te onderzoeken en zich te beraden over de consequenties.

Leerlingen voerden in de afgelopen week actie om de directie ervan te overtuigen dat de docent moet aanblijven. In de verklaring van de school zegt hij waardering te hebben voor de scholieren die het voor hem hebben opgenomen.

De docent had een link naar een filmpje opgestuurd gekregen en dat opende hij toen er nog leeringen in het lokaal aanwezig waren. In eerste instantie leek het filmpje betrekkelijk onschuldig, maar toen er plotseling een vagina in beeld kwam, bleek dat toch niet het geval te zijn. De docent reageerde geschrokken en klikte het filmpje weg.

Het bewuste filmpje is te vinden door te googelen naar 'vagina in neck'. Voor wie werkzaam is in het onderwijs: NSFW! (Voor alle anderen trouwens ook niet)

Stemmenrol Johansson ongeldig voor Golden Globes

De rol van Scarlett Johansson in het drama Her is door de commissie achter de Golden Globes ongeldig verklaard voor een nominatie in de categorie actrice in een bijrol. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Johansson spreekt in de film de stem in van een hyperintelligent computerprogramma en is dus niet te zien maar alleen te horen.

Opmerkelijk genoeg wordt de rol vooralsnog wel als volledig erkend door de organisatie achter de Oscars en de acteursvakbond SAG. Op het filmfestival van Rome werd Johansson eerder deze maand zelfs verkozen tot beste actrice voor de rol.

Producent Warner Bros voert nu heftig campagne om Johansson toch bij de Globes genomineerd te krijgen. Het zou de eerste keer zijn dat een stemmenrol genomineerd zou worden voor een Globe.

Wat dat betreft ziet het er niet gunstig uit voor Johansson bij de Oscars. Ze mag dan op de shortlist staan, maar tot nu toe werd nog nooit een stemmenrol genomineerd. Zelfs Andy Serkis wist met zijn rol van Gollum in de drie Lord of the Rings-films niet de nominaties te halen, hoewel hij niet alleen zijn stem maar ook via motion capture zijn lichaamsbewegingen aan het personage verleende, en ook elke scène met zijn tegenspelers voor de camera stond.

De nominaties voor de SAG Awards worden op 11 december bekendgemaakt, die van de Golden Globes een dag later. Op 16 januari wordt bekend wie voor een Oscar is genomineerd.


Stemmenrol Johansson ongeldig voor Golden Globes (Foto: Novum)

Senaat ontneemt Berlusconi zijn zetel

De Italiaanse senaat heeft ex-premier Silvio Berlusconi woensdag diens zetel ontnomen. Dat gebeurde na een urenlang debat en nadat Berlusconi zelf al een 'dag van rouw om de democratie' had afgekondigd. De senatoren wijzen Berlusconi de deur naar aanleiding van zijn veroordeling wegens belastingfraude.

Berlusconi's trouwe fans verzamelden zich woensdag bij zijn huis in Rome. Volgens politieke analisten kan de bijeenkomst gezien worden als het begin van de volgende Italiaanse verkiezingscampagne. Berlusconi kondigde eerder deze maand de heroprichting van zijn oude partij Forza Italia aan.

Berlusconi kwam woensdagmiddag naar buiten om zijn aanhangers toe te spreken en meteen even te verklaren dat hij al twintig jaar lijdt onder 'politieke vervolging'.

Het was vrijwel zeker dat de senaat Berlusconi de deur zou wijzen. Een wet uit 2012 schrijft voor dat iemand die tot meer dan twee jaar cel wordt veroordeeld zes jaar lang geen publiek ambt mag bekleden. Berlusconi's veroordeling tot vier jaar cel is al bekrachtigd door het hoogste hof van Italië, wat betekent dat hij niet meer in beroep kan.

'Guerrilla Games mogelijk bezig met RPG'

Er gingen al geruchten dat de Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games bezig zou zijn aan een RPG. Maar vandaag is informatie opgedoken dat sinds september de hoofschrijver van Fallout: New Vegas, John Gonzalez, voor Guerrilla Games werkt.

Gonzalez zijn functie bij Guerrilla Games is die van hoofdschrijver en hij heeft het volgende op zijn profiel staan: “Narrative designer with extensive in-house game development experience. My focus is storytelling for open-world role-playing games. Because they are awesome.”

Natuurlijk maakt dit alles niks definitief of zeker, maar een extra 'gerucht' in de geruchtenmolen kan geen kwaad.

Spielberg wil Luhrmann als regisseur Napoleon-serie

Steven Spielberg wil graag dat The Great Gatsby-regisseur Baz Luhrmann zijn tv-serie over Napoleon Bonaparte gaat regisseren. De serie wordt een van de grootste projecten ooit voor de Amerikaanse betaalzender HBO. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Op het filmfestival van Cannes in mei liet Spielberg al weten dat hij de serie zou gaan produceren. Het verhaal is gebaseerd op een ongepubliceerd scenario van niemand minder dan Stanley Kubrick. Spielberg liet zich eerder al door Kubrick inspireren toen hij zijn sciencefictionfilm A.I. maakte.

Kubrick wist in de jaren zestig en zeventig het verhaal over Napoleon niet te slijten aan producenten in Hollywood, ondanks talloze herschreven versies en een persoonlijke brief waarin hij de directeurs beloofde dat het de beste film ooit zou worden. Het project staat sindsdien bekend als 'de beste film nooit gemaakt'.

Dit is niet de enige film die over de Franse keizer en veldheer gemaakt gaat worden. Warner Bros heeft al een project op stapel staan met Rupert Sanders aan het roer. Hij regisseerde onlangs Snow White and the Huntsman.

Luhrmann heeft niet al te beste ervaringen met het maken van films over historische figuren. Zo ketste zijn film over Alexander de Grote, met Leonardo DiCaprio als beoogde hoofdrolspeler, af toen Oliver Stone net iets eerder uitkwam met zijn film Alexander met Colin Farrell. Ditmaal is er iets meer hoop, aangezien de tv-serie en de film over Napoleon twee totaal verschillende projecten zijn, niet in de laatste plaats omdat de serie veel langer kan zijn.


Spielberg wil Luhrmann als regisseur Napoleon-serie (Foto: Novum)

Protestleider Thailand bereid te sterven

Enkele jaren geleden was Suthep Thaugsuban nog de in pak gehulde vicepremier van Thailand en een van de leiders van de oudste politieke partij van het land. Hij heeft zich echter ontpopt tot de leider van een protestbeweging die het aftreden van de Thaise premier Yingluck Shinawatra eist. Suthep zei woensdag de voorkeur te geven aan vreedzame protesten, maar bereid te zijn in het harnas te sterven.

Tienduizenden Thai zijn sinds het weekeinde de straat opgegaan om het vertrek van de regering te eisen. Het bleef daarbij niet louter bij betogingen op straat. Het ministerie van financiën werd deze week twee dagen bezet. Woensdag verzamelden boze Thai zich bij zes van de negentien ministeriegebouwen. Een grote groep die geleid wordt door Suthep drong het gebouw binnen waarin het departement voor speciale onderzoeken, de Thaise federale politiedienst, is gehuisvest. Ze zijn van plan er de nacht door te brengen.

Aanleiding voor de protesten was een amnestiewet die het voor ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige regeringsleidster, mogelijk moest maken terug te keren. Thaksin ontvluchtte Thailand naar aanleiding van een veroordeling wegens corruptie en leeft sindsdien in ballingschap. Het wetsvoorstel sneuvelde twee weken geleden in de senaat, maar de betogers willen van geen wijken weten. Met minder dan het vertrek van Yingluck en haar regeringsploeg nemen ze geen genoegen.

Suthep liet woensdag blijken zo ver te willen gaan als nodig is om dat doel te bereiken. "We houden van vreedzame methodes", zei een schor geschreeuwde Suthep tegen verslaggevers. Daarbij zei hij bereid te zijn het ultieme offer te brengen. "Als we niet slagen, dan ben ik bereid te sterven op het slagveld."

Gooische Vrouwen 2 in de maak

Een vervolg op Gooische Vrouwen is in de maak. Dat bevestigt het management van Linda de Mol woensdag tegenover Novum Nieuws. Waar de film over gaat en wie er in gaan meespelen is nog niet bekend. Gooische Vrouwen 2 is al volgend jaar in de bioscoop te zien.

Gooische Vrouwen uit 2011 was een enorm succes en trok ruim 1,9 miljoen bioscoopbezoekers. De film was op 5 januari van dit jaar voor het eerst op tv te zien en trok toen bijna 1,7 miljoen kijkers.

De film was een vervolg op de succesvolle gelijknamige tv-serie, die vijf seizoenen liep. De reeks over vijf rijke vrouwen uit het Gooi was ontwikkeld door De Mol. Ze speelde ook een hoofdrol, net als Susan Visser, Tjitske Reidinga en Lies Visschedijk.

Het scenario van Gooische Vrouwen 2 is van de hand van Frank Houtappels, onthulde hij woensdag via Twitter. "Samenwerken met regisseur Will Koopman en Linda was weer een feestje", schrijft de scenarist die ook het origineel schreef. "De dames kunnen weer aan de bak!"

De Mol zit vrijdagavond in het praatprgramma van Umberto Tan, RTL Late Night. Dan wordt meer bekendgemaakt over Gooische Vrouwen 2.


Gooische Vrouwen 2 in de maak (Foto: Novum)

12 Years a Slave koploper Spirit Awards

Het slavendrama 12 Years a Slave van Steve McQueen is met zeven nominaties koploper bij de Independent Spirit Awards. De nominaties voor deze prijzen voor onafhankelijke filmmakers gelden als het officieuze startsein van de Oscarrace. De Spirit Awards worden op 1 maart in Santa Monica uitgereikt, een dag eerder dan de Oscars.

De film is genomineerd in de categorieën beste film, beste regie, beste scenario en beste cinematografie. Chiwetel Ejiofor is genomineerd voor beste acteur, Michael Fasbbender voor beste acteur in een bijrol, en Lupita Nyong'o voor beste actrice in een bijrol.

12 Years a Slave gaat over een vrije zwarte Amerikaan die eind negentiende eeuw wordt ontvoerd en als slaaf verkocht. Het verhaal is gebaseerd op de memoires van Solomon Northup.

Nebraska, de komedie van Alexander Payne, is met zes nominaties de grootste concurrent. De drama's All Is Lost van J.C. Chandor en Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers hebben elk drie nominaties.

De Franse actrice Julie Delpy maakt kans op twee awards. Ze is genomineerd voor zowel beste actrice als beste scenario voor het romantische drama Before Midnight.


12 Years a Slave koploper Spirit Awards (Foto: Novum)

Ecclestone vindt V6 nog steeds misser

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is nog steeds niet overtuigd van de V6-motor die komend seizoen zijn intrede doet in de sport. De 1,6 liter zespitter turbomotor vervangt de 2,4 liter V8-krachtbron die in de afgelopen jaren gebruikt werd.

Het Spaanse Marca vroeg of Ecclestone de opschudding van de regels nodig vond. "Nee en we moeten dan ook afwachten om te zien hoe het uit zal gaan pakken." De Brit is dan ook niet blij dat teams die het al moeilijk hebben de beurs moeten trekken om te voldoen aan de nieuwe reglementen. "Het is een fout die gemaakt is, maar het zal de Formule 1 niet gaan veranderen. Er zijn in het verleden vele regels gewijzigd en het is altijd dezelfde sport gebleven."

De nieuwe turbomotor kan Ecclestone niet bekoren. "We hadden een goede motor, iedereen vond hem prima, dus waarom moest het veranderd worden? Er was verwacht dat wanneer de motoren kleiner zouden worden meer fabrikanten in zouden stappen in de Formule 1. Maar het lijkt erop dat niemand toegehapt heeft."

In het seizoen 2014 zullen de motoren geleverd worden door Renault, Mercedes en Ferrari. Van de huidige fabrikanten valt Cosworth weg, maar in 2015 zal Honda in de Formule 1 terugkeren.

Ook pornokijkers bespied door NSA

Mensen, we moeten niet zo bang zijn voor geheime diensten die ons internetverkeer in de gaten houden. Dat is om aanslagen te voorkomen, onschuldigen hebben niets te vrezen. Tenminste, dat vertelden politici ons. Maar niets blijkt minder waar: inlichtingendienst NSA hield ook een oogje op het pornokijkgedrag van 'potentiële terroristen'.

Uit een document dat vrijgegeven werd door klokkenluider Edward Snowden, blijkt dat de NSA van zes geradicaliseerde moslims bijhield wanneer ze naar porno keken en wat voor porno dat was. Ook keken ze naar de financiële transacties van de zes.

Het doel van de info is om de haatbaarden kapot te maken: "Enkele zwakheden zouden, als ze geopenbaard zouden worden, de toewijding van de radicale moslim aan de jihad in twijfel trekken, wat zal leiden tot een afname of verlies van diens autoriteit."

De NSA ontkent deze tactiek niet. Woordvoerder Shawn Turner zegt: "Het mag geen verrassing heten dat de overheid van de VS alle mogelijke legale instrumenten gebruikt om de pogingen tegen te gaan van echte terroristische doelwitten die proberen het land schade toe te brengen en anderen tot geweld proberen aan te zetten."

Tegenstanders van deze praktijken zijn echter bang dat ze misbruikt worden. Zo zou de overheid de informatie kunnen gebruiken om karaktermoord te plegen op dissidenten. Dat is niet zonder precedent. Er waren in de jaren 60 bijvoorbeeld plannen om mensenrechtenactivist Martin Luther King zwart te maken.

Koper gevonden voor Tilburgs Adje-theater

Tilburg heeft het Adje-theater verkocht aan twee privébeleggers. Dat laat de gemeente woensdag weten. De investeerders willen het theater, officieel bekend als Midi-theater, uitbreiden. Het gebouw dat al twee jaar leegstaat is een initiatief van Arijan van Bavel, bekend als Adje uit tv-programma's van Paul de Leeuw.

Voor het pand is ruim 1,3 miljoen euro betaald. Het theater moet dienen als podium voor Tilburgse amateurkunst.

Het Adje-theater werd een financieel fiasco toen de kosten van het gebouw fors duurder uitvielen dan geraamd. In 2011 werd het pand gesloten toen de gemeente de geldkraan dichtdraaide. Het leidde tot het opstappen van burgemeester Ruud Vreeman en twee wethouders.

Russen woedend om enorme Louis Vuitton-koffer

De Russen die woedend zijn vanwege de gigantische Louis Vuitton-koffer op het Rode Plein in Moskou, krijgen hun zin: het negen meter hoge en dertig meter lange gevaarte wordt verwijderd. Dat heeft warenhuis GUM, die de constructie plaatste, laten weten.

Veel Russen uitten hun woede over de plaatsing van de koffer, op een steenworp afstand van het graf van Vladimir Lenin. Volgens staatsmedia heeft het Kremlin opdracht gegeven de constellatie te verwijderen.

De koffer is onderdeel van de tentoonstelling 'De Ziel van het Reizen', waarmee de 150e verjaardag van Louis Vuitton wordt gevierd en die op 2 december zou worden geopend. Louis Vuitton zegt dat de koffer een kopie is van een model van de Russische prins Vladimir Orlov.

Roemenen in hoger beroep tegen uitspraak kunstroof

De twee Roemenen die zijn veroordeeld voor de kunstroof in Rotterdam gaan in hoger beroep. Dat hebben hun advocaten laten weten aan NRC Handelsblad. De twee mannen werden dinsdag veroordeeld tot celstraffen van zes jaar jaar en acht maanden voor de roof van zeven kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal.

De advocaat van hoofdverdachte Radu Dogaru, Catalin Dancu, laat weten pas inhoudelijk te reageren als de motivatie van de rechter bekend is. Hij zal hoe dan ook de beslissing aanvechten. Dogaru is veroordeeld voor de roof van de werken.

De advocaat van Eugen Darie, Maria Vasii, laat weten vrijspraak te willen, omdat haar cliënt schuld heeft bekend. Daarbij is Darie alleen verantwoordelijk voor het vervoer van de kunst naar Roemenië en heeft hij van zijn misdaad spijt.

De aanklager had achttien jaar tegen de twee geëist. In totaal staan zes verdachten terecht voor de roof van zeven waardevolle kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal.

Xbox One lijkt kostenpost voor Microsoft

Microsoft lijkt voorlopig geen winst te maken op de Xbox One-spelcomputer. Uit een rapport van onderzoeksbureau IHS blijkt woensdag dat de productie en samenstelling zo'n 471 dollar (346 euro) kost. De spelcomputer inclusief controller en Kinect-sensor kost in de winkels 499 dollar of 499 euro, waardoor de marge minimaal is.

De kosten in euro's lijken laag uit te vallen, maar uitgaven voor het verschepen, importeren, de opslag en bijvoorbeeld marketing zijn niet meegenomen in het kostenplaatje. Ook de ontwikkelingskosten worden niet meegeteld in het IHS-rapport. Kijkend naar alleen de productiekosten zou Microsoft volgens het rapport quitte spelen.

Van alle onderdelen levert de controller het meeste op. Het onderzoeksbureau schat de kosten voor een Xbox One-controller op vijftien dollar, terwijl deze voor 55 dollar wordt verkocht. Microsoft investeerde zo'n 74 miljoen euro in het ontwerp van de controller.

Concurrent Sony maakt volgens schattingen van IHS ook amper winst op de PlayStation 4. Deze spelcomputer kost naar schatting 381 dollar (280 euro) om te maken en wordt verkocht voor 399 dollar of 399 euro.

Andere bedrijven, waaronder Apple, pakken het handiger aan. Zo kost de iPad Air 274 dollar om te maken, terwijl deze voor 499 dollar wordt verkocht. De Amerikaanse techgigant maakt, in tegenstelling tot Sony en Microsoft, winst op elk verkochte exemplaar.

Hoewel Sony en Microsoft op dit moment nog geen winst maken op hun spelcomputers, zal dat wel veranderen. De productiekosten zullen met verloop van tijd steeds lager uitvallen, zodat de twee bedrijven op een gegeven moment winst gaat maken op de verkoop. Daarna kan ook de verkoopprijs van de Xbox One en PlayStation 4 gaan zakken.

ArenA doet onderzoek naar gevallen Ajaxfan

De Amsterdam ArenA kijkt naar de veiligheidssituatie in het stadion naar aanleiding van het ongeval met een Ajaxsupporter dinsdagavond. Tijdens de wedstrijd Ajax - FC Barcelona viel een man van de tribune.

Directeur van het stadion Henk Markerink laat woensdag weten dat onder meer wordt gekeken naar camerabeelden. Ook wordt met getuigen gesproken. In samenspraak met Ajax beslist de ArenA uiteindelijk of extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

De supporter viel vanaf de eerste ring zo'n vier meter naar beneden en kwam terecht in de betonnen gracht rondom het veld. Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen aan zijn hoofd naar een ziekenhuis gebracht. De gracht moet voorkomen dat supporters het veld op kunnen komen.

Het hek op de tribune is 1,10 meter hoog en voldoet aan alle veiligheidseisen, aldus Markerink. "Het kan aangepast worden, zo kan er bijvoorbeeld een hogere glazen wand geplaatst worden", zo stelt de directeur. "Maar dan krijgen we waarschijnlijk klachten in verband met het zicht."

De politie liet eerder woensdag weten dat de situatie van de man onveranderd is.

Eerder Engelse les op Amsterdamse basisscholen

Basisschoolleerlingen in Amsterdam krijgen voortaan eerder Engelse les. De gemeente gaat zich inzetten om lessen in een vreemde taal te vervroegen. Dat heeft de Amsterdamse gemeenteraad woensdag besloten naar aanleiding van een voorstel van D66, VVD en GroenLinks.

Het zal voornamelijk gaan om Engelse les, maar er kan ook worden gekozen voor een andere taal. Nu geeft nog een op de zeventien basisscholen in de hoofdstad al voor groep zeven of acht les in een vreemde taal. In de rest van Nederland is dat al een op de zeven.

"Zeker in een internationale stad als Amsterdam is het beheersen van Engels een pré. En het blijkt dat vroeg beginnen loont", stelt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte in een verklaring. "Daarom is het een goede stap dat de gemeente scholen gaat stimuleren en ondersteunen om het aanbod in de stad te vergroten, en zo Amsterdamse kinderen meer kansen te bieden."

De gemeente gaat basisscholen onder meer stimuleren om mee te doen aan een landelijke proef van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) om tweetalig les te gaan geven.

PvdA beticht VVD van discriminatie

De PvdA wil niets weten van het voorstel van coalitiegenoot VVD om inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een aangepast paspoort te geven. Het plan is discriminerend, vindt PvdA-Kamerlid Roelf van Laar.

Volgens Van Laar is het plan van zijn VVD-collega André Bosman in strijd met artikel 1 van de grondwet, waarin het recht op gelijke behandeling is vastgelegd. "Ons lijkt het discriminatie", zei Van Laar dinsdag in de Tweede Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ziet ook niets in het plan. "We hebben één nationaliteit en daarbij hoort één paspoort. Het past niet om daarbij onderscheid te maken", zei Plasterk voor de camera van de NOS. Ook D66 uitte kritiek op het plan.

Volgens Bosman moeten inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een andere kleur paspoort krijgen, zodat meteen duidelijk is dat zij uit een ander deel van het koninkrijk komen. Bosman bestreed dat zijn plan discriminerend is. "Het gaat over alle paspoorten binnen het koninkrijk. Het woord discriminatie vind ik ongepast."

Lightning verslaat Mario

Lightning Returns: Final Fantasy 13 is de hoogste nieuwkomer en tevens de best verkochte game in de wekelijkse Japanse verkooplijsten. Daarmee staat het boven een andere opvallende nieuwkomer, Super Mario 3D World.

Beide games verkochten echter (aanzienlijk) minder dan eerdere delen in de franchise. Zie de vergelijkingen hieronder, gemaakt door NeoGAF-gebruikers. Lightning Returns komt pas in februari uit in Europa.

Final Fantasy XIII verkoopcijfers eerste week

2009: Final Fantasy XIII (PS3) - 1,501,964
2011: Final Fantasy XIII-2 (PS3) - 524,217
2013: Lightning Returns Final Fantasy XIII (PS3) - 277,082

3D Mario verkoopcijfers de eerste week

1) Super Mario Galaxy 2 - 337,569 (1,032,853 total)
2) Super Mario 3D Land - 344,698 (1,861,023 total)
3) Super Mario Sunshine - 280,610 (789,989 total)
4) Super Mario Galaxy - 256,341 (1,025,664 total)
5) Super Mario 64* - 162,113 (1,639,914 total)
6) Super Mario 64 DS* - 120,062 (1,231,535 total)
7) Super Mario 3D World - 106,967

Volledige software-chart 18-24 november:

  1. [PS3] Lightning Returns: Final Fantasy XIII (Square Enix, 11/21/13) – 277,082 (New)
  2. [Wii U] Super Mario 3D World (Nintendo, 11/21/13) – 99,588 (New)
  3. [3DS] One Piece: Unlimited World R (Namco Bandai, 11/21/13) – 83,605 (New)
  4. [3DS] Pokemon X and Y (Nintendo, 10/12/13) – 72,932 (3,002,738)
  5. [3DS] Aikatsu! 2-ri no My Princess (Namco Bandai, 11/21/13) – 72,087 (New)
  6. [PSV] God Eater 2 (Namco Bandai, 11/14/13) – 39,052 (305,378)
  7. [PS3] Pro Evolution Soccer 2014 (Konami, 11/14/13) – 35,879 (187,678)
  8. [PS3] Call of Duty: Ghosts (Square Enix, 11/14/13) – 29,252 (219,883)
  9. [3DS] Monster Hunter 4 (Capcom, 09/14/13) – 21,120 (2,959,789)
  10. [PSP] God Eater 2 (Namco Bandai, 11/14/13) – 20,508 (132,531)

Advocaat: "Martens houden"

Maarten Martens heeft aangegeven dat hij na acht seizoenen AZ komende zomer misschien toe is aan een nieuwe club. Het contract van de 29-jarige Belgische spelmaker loopt aan het eind van dit seizoen af.

Dick Advocaat, trainer bij AZ tot het einde van het seizoen, is duidelijk over de Belg: "Ik vind Maarten één van de beste spelers in de Nederlandse competitie. Dus ik zou het wel weten met hem. Ik zou proberen om hem te houden. Maat het gaat erom wat AZ wil. Dat wil Maarten ook graag weten. Wil de club in de subtop blijven of wil de club doorgroeien? Dat is puur een keuze van het bestuur. Ik ken hun standpunt nog niet. De club kan ook kiezen voor de jeugd, zoals veel Nederlandse clubs momenteel doen. Er lopen genoeg talentvolle jonge middenvelders bij AZ rond. De club zou ook daarmee verder kunnen gaan.”

SP wil ander toezicht op geheime diensten

Het toezicht op de inlichtingendiensten AIVD en MIVD moet op de schop. Het huidige systeem schiet op alle fronten tekort. Dat heeft SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag betoogd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"De parlementaire controle is een farce", stelde Van Raak. De fractievoorzitters worden geïnformeerd via de zogenoemde Commissie Stiekem, maar moeten vervolgens hun mond houden. Daarnaast is er de toezichthouder CTIVD, maar die is volgens Van Raak 'doof en blind'.

Van Raak riep Plasterk op om opnieuw in actie te komen en openheid te geven over de Nederlandse betrokkenheid bij de Amerikaanse spionagepraktijken. Volgens Van Raak staan de democratie en de rechtsstaat op het spel.

Quentin Tarantino kondigt nieuwe western aan

Quentin Tarantino's volgende film wordt weer een western. "Ik kan er nog niet veel over zeggen, en ik heb dit nog niet in de media gezegd, maar ik kan wel het genre noemen. Het wordt een western", onthulde de regisseur dinsdagavond tijdens de Amerikaanse talkshow The Tonight Show with Jay Leno.

"Het wordt geen vervolg op Django", zei Tarantino, verwijzend naar zijn vorig jaar verschenen western Django Unchained, met Jamie Foxx en Christoph Waltz in de hoofdrollen. "Maar ik had enorm veel lol tijdens het maken van die film. Nu ik echt weet hoe het moet, wil ik er nog een maken."

In Django Unchained koopt premiejager Schultz, de rol van Waltz, de slaaf Django vrij omdat die als enige weet hoe drie andere doelwitten eruitzien. Gaandeweg ontwikkelen de twee echter een hechte band en leert Schultz Django zelfs de fijne kneepjes van het premiejagersvak.

Tarantino kondigde eerder al aan weer een film te maken waarin hij belangrijke historische gebeurtenissen op de hak neemt en herschrijft. Behalve Django Unchained, losjes gebaseerd op de slavernij in de Verenigde Staten, maakte hij al het Tweede Wereldoorlogdrama Inglourious Basterds, waarin een stel Amerikaanse huurlingen Adolf Hitler om zeep helpt.

Het is nog even afwachten of Tarantino's tweede western er ook werkelijk komt. De filmmaker heeft wel vaker films aangekondigd om ze vervolgens weer af te blazen. Zo sneuvelden al een Kill Bill: Vol. 3 en een prequel op Pulp Fiction en Reservoir Dogs over de broers Vincent en Vic Vega, gespeeld door John Travolta en Michael Madsen.


Quentin Tarantino kondigt nieuwe western aan (Foto: Novum)

Premier Letland treedt af om instorten supermarkt

De Letlandse premier Valdis Dombrovskis is woensdag opgestapt naar aanleiding van de instorting van een supermarkt vorige week, waarbij 54 mensen om het leven kwamen. De premier zegt de politieke verantwoordelijkheid te nemen voor de ramp van vorige week. Dombrovskis' vertrek betekent dat ook zijn gehele regering aftreedt.

Het dak van de supermarkt in Riga stortte donderdagavond in, toen zich veel klanten in de winkel bevonden. Onder de slachtoffers zijn ook brandweerlieden. Zij kwamen om toen ze naar binnen snelden om hulp te verlenen en nog een deel van het dak ineenzeeg. Van zaterdag tot maandag werd een periode van nationale rouw in acht genomen.

Dombrovskis werd in 2009 premier, op een moment dat de Letlandse economie in diepe problemen verkeerde. Onder zijn centrumrechtse regering werden forse bezuinigingen en belastingverhogingen doorgevoerd.

De politie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de ramp. Mogelijk hebben een slecht ontwerp van de winkel, ongeschikte bouwmaterialen en corruptie een rol gespeeld. Daarnaast werd er gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Daarvoor werd veel aarde op het dak gestort. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken.

Hogeschool verbiedt horloge bij examen

Studenten van de Gentse Arteveldehogeschool mogen tijdens examens niet langer een horloge dragen. Zo hoopt de school te vermijden dat studenten spieken via een zogeheten smart watch.

"Via een dergelijke smart watch kunnen studenten informatie laten binnenkomen en die ook snel laten verdwijnen. Daardoor valt het moeilijk te bewijzen of iemand gefraudeerd heeft", aldus Kristine De Smet van de hogeschool tegenover de Vlaamse omroep VRT woensdag. De maatregel wordt ingesteld zodat er achteraf geen onduidelijkheid kan ontstaan, aldus de school.

Het is volgens de school te lastig om te bepalen wat een smart watch en wat een gewoon horloge is. Daarom worden alle horloges verboden. De school zorgt ervoor dat in alle examenlokalen een klok hangt.

Gentse hogeschool verbiedt horloge bij examen
Gentse hogeschool verbiedt horloge bij examen (Foto: ANP)

Ambtenaar tilt gemeente voor tienduizenden euro's

Een voormalig ambtenaar in Maastricht heeft de gemeente voor tienduizenden euro's mee laten betalen aan de verbouwing van zijn woning. Hij diende diverse valse facturen in, laat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) weten. De 68-jarige man is dinsdag aangehouden.

De man wordt verdacht van het oplichten van de gemeente en valsheid in geschrifte. Ook de aannemers die de facturen hebben opgemaakt worden verdacht van valsheid in geschrifte. In drie woningen en een bedrijfspand hebben dinsdag doorzoekingen plaatsgevonden. Daarbij is de administratie in beslag genomen.

Voedselbank bestolen van sintcadeaus

Onbekenden hebben dinsdagnacht bij een inbraak bij de voedselbank in Roosendaal tientallen sinterklaascadeautjes meegenomen die bestemd waren voor kinderen in de Brabantse plaats. De dieven namen ook kerstversiering mee, laat de politie woensdag weten.

De dieven kwamen het pand aan de Hendrik Gerard Dirckxstraat binnen door een ruit te vernielen. De voedselbank heeft geen geld om nieuwe cadeaus te kopen en hoopt op giften van bedrijven.

Heracles tot winterstop zonder Gyasi

Heracles Almelo moet het de rest van dit kalenderjaar zonder Edwin Gyasi stellen. De aanvaller kwam tijdens de training ongelukkig ten val en liep daarbij een sleutelbeenblessure op, meldt de Almelose eredivisionist woensdag. Gyasi kwam dit seizoen tot dusver niet verder dan twee invalbeurten.

Behalve de 22-jarige Gyasi, die afgelopen zomer overkwam van FC Twente, zijn ook Aleksei Kangaskolkka (voet) en Milano Koenders (knie) nog geblesseerd. Dario Vujicevic, Mike te Wierik en Leon van Dijk sloten deze week weer aan bij de selectie van trainer Jan de Jonge.

Van Wolfswinkel hoopt op rentree in december

Ricky van Wolfswinkel moet nog enkele weken wachten op zijn rentree bij Norwich City. De Nederlandse aanvaller is herstellende van een teenblessure. Coach Chris Hughton hoopt in het competitieduel tegen Swansea City op 15 december weer over hem te kunnen beschikken.

Van Wolfswinkel kwam afgelopen zomer voor zo'n tien miljoen euro over van Sporting Lissabon. In acht optredens in de Premier League scoorde de spits één keer, terwijl hij sinds half oktober door fysieke ongemakken nog nauwelijks in actie kwam.

El Hamdaoui: "De Boer en ik fouten gemaakt"

Mounir El Hamdaoui spreekt. Voor het eerst sinds zijn vertrek bij Ajax laat de Marokkaanse aanvaller zich uit over de problemen die hij met trainer Frank de Boer had. "Achteraf hebben we allebei fouten gemaakt, hij en ik", zegt El Hamdaoui tegen Voetbal International.

"Maar het loopt zoals het loopt. De Boer was net begonnen als hoofdtrainer, ook voor hem was het geen makkelijke situatie." De Boer nam het roer bij Ajax in december 2010 over van Martin Jol. Een van de eerste wijzigingen was dat El Hamdaoui naar de bank verhuisde. "Ik kan niet anders doen dan accepteren dat De Boer voor andere spelers koos", zegt de aanvaller nu. Vervolgens kregen trainer en speler ruzie, waarop El Hamdaoui naar Jong Ajax werd verbannen.

In de zomer van 2012 vertrok El Hamdaoui definitief bij Ajax. Fiorentina hapte toe, maar ook daar kwam de spits niet veel aan spelen toe. Bij het Spaanse Málaga vond de 29-jarige El Hamdaoui op huurbasis onderdak.

De Rotterdammer denkt liever niet over hoe het had kunnen lopen als Jol was aangebleven als trainer. De coach had blindelings vertrouwen in de spits, dus wellicht zat een stap hogerop er dan ook nog in. "Die topclub voor mij was dan reëler geweest. Maar ik stel mezelf niet te veel de vraag hoe anders het er uit had kunnen zien."

Advocaat wijzigt niets tegen Maccabi

Dick Advocaat zal zijn basisopstelling niet wijzigen ten opzichte van het duel met AZ. De Alkmaarders treden in de Europa League in eigen huis aan tegen Maccabi Haifa.

Advocaat laat weten dat hij tegen Maccabi hetzelfde zal starten als tegen Roda JC het geval was. In dat duel kregen Nemanja Gudelj en Nick Viergever een rode kaart. Zij zijn er dit weekeinde tegen NEC dus niet bij. In de Europa League worden de twee wel gewoon opgesteld.

AZ heeft tegen de Israëliërs aan een gelijkspel genoeg om te overwinteren in de Europa League. De groepswinst kan dan in de laatste speelronde tegen PAOK Saloniki worden gepakt. Toch is er van verslapping geen enkele sprake, ondanks de goede uitgangspositie.

"Ik heb net in de kleedkamer ook al tegen mijn spelers gezegd dat we ons eerst concentreren op de wedstrijd tegen Maccabi", laat Dick Advocaat op de persconferentie weten. "Vrijdag gaan we dan naar NEC toewerken. Dan weten we dat we twee spelers moeten missen. Maar we kunnen het ons als AZ niet permitteren om te zeggen: we zien het wel. Als je er zo dicht bij bent, moet je op volle kracht ook proberen om door te komen."

Makkelijk wordt het volgens de trainer in elk geval niet. "Dan heb je zeker de eerste wedstrijd niet gezien? Dat was een heel lastig duel, dat AZ uiteindelijk nogal gelukkig won. Maar dat maakt niet uit. Maccabi is gewoon een aardig voetballende ploeg. Dat kan voor ons ook weer voordelen geven, maar een walk-over wordt het zeker niet voor AZ."

'Ajax dichter bij komst John'

Ajax mag hopen op de tijdelijke komst van Ola John. De kans op een winters vertrek van de Benfica-aanvaller wordt steeds groter. De transfer van de 21-jarige flankspeler van FC Twente naar Benfica werd mede mogelijk gemaakt door investeringsmaatschappij Doyen Sports Group.

Doyen leverde een financiële bijdrage, in ruil voor een deel van de transferrechten. Het is de bedoeling dat John vóór 2015 met winst verkocht wordt. Omdat het jeugdexponent van FC Twente in Portugal niet aan spelen toekomt, zou Doyen druk uitoefenen op het clubbestuur van Benfica. Dat stelt Voetbal International. Zonder speeltijd daalt zijn marktwaarde.

Afgelopen zomer was Ajax ook al dicht bij het aantrekken van John. Destijds zette Benfica als gevolg van een blessuregolf een streep door de huurconstructie. Frank de Boer liet onlangs al ontvallen dat John nog steeds bovenaan zijn verlanglijst prijkt.

Skiester Zuzulova mist Olympische Spelen

Skiester Veronika Velez Zuzulova komt dit seizoen niet meer in actie en mist de Olympische Spelen door een zware knieblessure. De 29-jarige Slowaakse gaat begin januari onder het mes, liet ze woensdag weten. Ze liep de kwetsuur in oktober op tijdens een training.

Zuzulova boekte in december vorig jaar haar eerste wereldbekerzege op de slalom en eindigde als derde in het wereldbekerklassement. Ze gold mede daardoor als belangrijke medaillekandidaat voor de Spelen in Sochi.

Debat over senaatszetel Berlusconi begonnen

De Italiaanse senaat is begonnen met het debat over het lot van Silvio Berlusconi. De senatoren bepalen woensdag of Berlusconi zijn senaatszetel moet worden ontnomen naar aanleiding van zijn veroordeling wegens belastingfraude. De ex-premier en zijn aanhangers laten het er niet bij zitten.

Berlusconi's trouwe fans verzamelden zich woensdag bij zijn huis in Rome. Volgens politieke analisten kan de bijeenkomst gezien worden als het begin van de volgende Italiaanse verkiezingscampagne. Berlusconi kondigde eerder deze maand de heroprichting van zijn oude partij Forza Italia aan.

Het lijkt vrijwel zeker dat Berlusconi de deur zal worden gewezen door de senaat. Een wet uit 2012 schrijft voor dat iemand die tot meer dan twee jaar cel wordt veroordeeld zes jaar lang geen publiek ambt mag bekleden. Berlusconi's veroordeling tot vier jaar cel is al bekrachtigd door het hoogste hof van Italië, wat betekent dat hij niet meer in beroep kan.

Drie jaar cel voor vuurwerkbom op voetbaltribune

Een man die in december vorig jaar een vuurwerkbom af liet gaan op een volle tribune van het stadion van Fortuna Sittard moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald. Door de ontploffing raakten vijf mensen gewond. Justitie had om vier jaar cel gevraagd.

De mortierbom ging vlak voor aanvang van een wedstrijd tussen Fortuna Sittard en MVV Maastricht af. De gewonden kampten onder meer met geperforeerde trommelvliezen, gekneusde botten, brandwonden en bloedblaren.

Een slachtoffer heeft er een blijvende piep in zijn gehoor aan overgehouden. Een ander heeft nog last van haar been en wordt behandeld door een fysiotherapeut. Zij en een ander slachtoffer hebben een posttraumatische stressstoornis opgelopen.

De man heeft toegegeven dat hij een vuurwerkbom naar binnen had gesmokkeld, maar stelde dat die door iemand anders is afgestoken. Verschillende getuigen hebben hem echter in het stadion met de bom gezien. Ook zou hij na het afsteken hebben gezegd dat de lont korter was dan hij dacht en zijn excuses hebben aangeboden.

De advocaat van de verdachte had nog zaken aangevoerd waarin lagere straffen waren opgelegd, maar dat ging om vuurwerkbommen die op een open veld waren afgegaan. Dat is volgens de rechtbank niet te vergelijken met een vuurwerkbom op een volle tribune. De rechtbank wijst erop dat de maximale gevangenisstraf voor het opzettelijk veroorzaken van een explosie die kan leiden tot zware verwondingen vijftien jaar is.

De dader moet de slachtoffers in totaal ruim dertienduizend euro schadevergoeding betalen.

Euthanasie minderjarigen stap dichterbij in België

Euthanasie voor minderjarigen is in België een stap dichterbij gekomen. Een meerderheid in de senaatscommissies voor justitie en sociale zaken stemde woensdag in met uitbreiding van bestaande euthanasiewetgeving.

Wilsbekwame minderjarigen die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek lijden, moeten volgens het wetsvoorstel de keuze van euthanasie hebben. Daarbij is wel het advies vereist van een jeugdpsychiater of psycholoog. Ouders of voogden moeten hun akkoord geven.

Tegenstand tegen het voorstel is er ook. De christendemocraten eisen bijvoorbeeld dat de uitbreiding van de wet geldt voor minderjarigen vanaf 15 jaar.

Het is nu aan de senaat om zich over het wetsvoorstel te buigen.

Noord-Groningse monumenten beschadigd door bevingen

Van de honderd rijksmonumenten in Noord-Groningen zijn er 69 beschadigd door aardbevingen die ontstaan door gaswinning in het gebied. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), die in handen is van NRC Handelsblad.

De meeste monumenten zijn beschadigd in Loppersum en Eemsmond. Behalve 34 kerken gaat het om vijftien huizen, dertien boerderijen, drie molens, twee landhuizen en het oude raadhuis van Appingedam. De schade varieert van scheuren tot gammele schoorstenen.

Appingedam werd dinsdagnacht opnieuw getroffen door een lichte aardbeving. Door de gaswinning in Groningen zijn jaarlijks tientallen aardbevingen voelbaar. Er lopen allerlei onderzoeken, die ertoe zouden kunnen leiden dat de gaswinning wordt teruggeschroefd.

Nog geen WK-ticket voor cricketers

De Nederlandse cricketmannen zijn er nog niet in geslaagd zich voor het WK Twenty20 te plaatsen. Bij het kwalificatietoernooi werd van de Verenigde Arabische Emiraten verloren met tien runs. De Arabieren waren tot 117/8 gekomen, Oranje bleef steken op 107/9.

De Nederlandse bowlers hielden de batsmen van de Verenigde Arabische Emiraten goed onder controle. Ahsan Malik was met vier wickets goed bezig. Drie daarvan pakte hij in de negentiende over binnen vijf ballen.

Met het bat kon Nederland echter geen potten breken. De openers Stephan Myburgh en Michael Swart waren na acht runs beiden uit. Eric Szwarczynski zette met 23 runs nog een redelijk resultaat neer, maar toen hij uit ging na bijna elf van de twintig overs stond de teller voor Oranje pas op 52 runs.

Ben Cooper en Michael Rippon brachten Oranje vervolgens nog binnen schootsafstand, maar het risico dat Nederland moest nemen wreekte zich. In de laatste vier overs ging er telkens een Oranjeklant uit waardoor het ritme steeds werd opgebroken en Nederland uiteindelijk tekort kwam.

Donderdag is de laatste kans voor Oranje om deelname aan het WK in maart in Bangladesh veilig te stellen. Dan wacht Schotland, dat in de poule met vijftien runs verschil van Nederland won. Afghanistan, Ierland, Nepal en de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich via dit kwalificatietoernooi al verzekerd van het WK. Er zijn nog twee tickets te vergeven.

BMC: Evans kan Giro winnen

Wielerploeg BMC denkt dat kopman Cadel Evans het in zich heeft om de Giro d'Italia in 2014 op zijn naam te schrijven. De Australiër wordt in februari 37 jaar oud, maar dat hoeft volgens ploegleider Allan Peiper geen belemmering te vormen, zo meldt hij aan Cyclingnews.

Dit jaar werd Evans in Italië derde achter Vincenzo Nibali en Rigoberto Uran, maar volgend jaar moet dit twee treetjes op het podium hoger zijn. Peiper: "Zelfs op zijn 37ste gelooft Evans in zijn kansen. Ik weet hoe hij de voorbije Giro heeft afgewerkt, met een voorbereiding die verre van ideaal was, en hoe hij het seizoen heeft beëindigd. Hij zit nog vol energie. Ik ben er zeker van dat hij nog een keer voluit mag mikken op eindwinst in de Giro."

Dat de Australische wielrenner hierna in de Tour de France, die hij in 2011 nog won, niets klaarspeelde en slechts 39e werd zegt de BMC-ploegleider niets. "Je kan dan zeggen dat hij de last der jaren begint te voelen, maar zo zie ik het niet. Evans heeft de voorbije vijf seizoenen genoeg gepresteerd als bewijs dat de leeftijd geen vat op hem heeft. Neen, hij zal er staan in de Giro. Daar ben ik 100 procent zeker van."

Koeman ontkent: "Er is genoeg chemie"

Ronald Koeman maakt een moeilijke periode door bij Feyenoord. De ervaren oefenmeester is echter niet van plan om de handdoek te werpen. Na de onverwachte nederlaag bij RKC Waalwijk doken geluiden op dat Koeman zijn takenpakket bij Feyenoord met onmiddelijke ingang wilde neerleggen.

Die geruchten heeft hij inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. "Ik heb zelf absoluut niet het idee dat het is uitgewerkt tussen de spelers en mij", verzekert hij Voetbal International. "Er is genoeg chemie: wie ons ziet trainen, kan dat moeilijk ontkennen."

Zolang hij het gevoel heeft dat zijn selectie naar hem luistert, blijft Koeman doorgaan. "Ik ben zelf de eerste die zijn conclusies zal trekken als ik merk dat wat ik zeg niet meer aan komt bij mijn selectie. Pas als je dat merkt en proeft, weet je dat je klaar bent als trainer."

Fiorentina moet Gomez langer missen

Mario Gomez moet zijn rentree voor Fiorentina uitstellen. De 28-jarige aanvaller is hersteld van een knieblessure die hem ruim twee maanden aan de kant hield, maar kampt nu met een peesontsteking. Dat heeft zijn Italiaanse club woensdag bekendgemaakt. Hoelang hij is uitgeschakeld, is niet duidelijk.

Gomez kwam afgelopen zomer over van Bayern München, maar speelde door zijn blessure pas drie duels voor de ploeg uit Florence. Zijn laatste optreden was 15 september in het competitieduel tegen Cagliari. De Duitse international wordt de komende dagen in München behandeld.

Lindeman vindt onderdak bij opleidingsploeg KNWU

Bert-Jan Lindeman fietst komend seizoen voor het Rabobank Development Team. De 24-jarige Drent kwam de afgelopen twee jaar uit voor Vacansoleil-DCM, maar dreigde door het stoppen van de Nederlandse formatie buiten de boot te vallen. De KNWU vangt hem nu op bij de opleidingsploeg. Lindeman heeft een contract voor een seizoen getekend.

"Bert-Jan wordt in diverse koersen ingezet als koerskapitein", vertelt teammanager Arthur van Dongen in een verklaring van de wielerbond. "De groep jonge renners kan veel leren van zijn ervaring."

Lindeman is blij dat hij onderdak heeft gevonden. "Ik wilde gewoon echt graag blijven koersen en nu krijg ik een unieke kans om mezelf verder te ontwikkelen en stappen voorwaarts te maken richting de profs. Het werken met deze groep jonge gedreven renners lijkt me een leuke en uitdagende combinatie."

Spaanse vrijgesproken van overlast door pianospel

Een Spaanse rechtbank heeft een pianiste vrijgesproken van aanklachten dat ze haar buurvrouw door geluidsoverlast psychologische schade zou hebben toegebracht. Er was in eerste instantie een gevangenisstraf van zeven jaar tegen Laia Martin (27) geëist. Ook de ouders van Martin, die medeverdachten waren in de zaak, zijn vrijgesproken.

Tussen 2003 en 2007 dreef Martin haar bovenbuurvrouw tot waanzin door zich vijf dagen per week acht uur per dag te bekwamen in het pianospel. Inmiddels is Martin een professioneel concertpianiste. De buurvrouw zou pianomuziek inmiddels zo beu zijn geworden dat ze besloot te verhuizen. De rechtbank noemde de klachten onbetrouwbaar en overdreven.

Groningen en Ajax onderhandelen over Bizot

FC Groningen is tevreden over de prestaties van Marco Bizot, en wil nog jarenlang beschikken over de 22-jarige doelman. Er is echter één probleem. Bizot is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax, en die club heeft nog altijd de mogelijkheid om hem terug te halen naar de hoofdstad.

Het huidige contract van de talentvolle sluitpost bij Groningen loopt in 2014 ten einde. Groningen kan die verbintenis met twee jaar verlengen, maar heeft medewerking van Ajax nodig. De regerend landskampioen heeft bij de verkoop van Bizot namelijk een terugkoopclausule bedongen. Ajax kan hem voor een vooraf afgesproken bedrag terughalen. Henk Veldmate, technisch directeur van de Groningers, hoopt dat het zover niet komt.

"Marco is prima bezig en we willen hem graag langer vastleggen", zo vertrouwt hij Voetbal International toe. "Alleen is die terugkoopregeling van Ajax er nog. Daarover zijn we momenteel met meerdere partijen aan het stoeien. Daar zijn logischerwijs meerdere partijen bij betrokken."

'Minder overvallen door nieuwe aanpak Rotterdam'

Sinds overvallers en straatrovers in Rotterdam intensief worden gevolgd gaan ze bijna nooit meer in de fout. Het aantal overvallen en straatroven is met ongeveer een derde gedaald, meldt de gemeente Rotterdam woensdag.

De gemeente hanteert sinds het voorjaar van 2012 een nieuwe aanpak. Criminelen worden al in de cel bezocht door een team van onder meer reclasseringsmedewerkers. Die waarschuwen hen dat ze ook na hun celstraf in de gaten worden gehouden. Ook worden dan de mogelijkheden van scholing en werk besproken.

Dat deze mensen niet in herhaling zijn gevallen, is nog geen garantie voor de toekomst. De gemeente benadrukt dat de nieuwe aanpak nog maar kort loopt. Wel zou sprake zijn van een 'bemoedigend resultaat' en een 'voorlopig bewijs' dat de aanpak werkt.

Het aantal straatroven daalde in de eerste tien maanden van dit jaar met een derde (van ruim elfhonderd naar ruim zevenhonderd), bij de overvallen was de afname dertig procent (van 191 naar 134).

Het lijkt er volgens de gemeente op dat dit door de nieuwe aanpak komt. De kracht van de aanpak is volgens de gemeente dat de daders voor en na het vonnis en tijdens en na hun straf in de greep worden gehouden. De aanpak richt zich ook op jongere broers en zussen van de veroordeelden. Die worden ook gevolgd.

Het aantal woninginbraken neemt pas sinds een paar maanden af. Vorig jaar waren er tot en met oktober bijna 3500 inbraken, nu zijn dat er ruim 3400. Om het aantal verder terug te dringen wordt de persoonsgerichte aanpak van inbrekers volgend jaar uitgebreid en wordt het toezicht geïntensiveerd, onder meer met elektronische controle. Ook krijgen ze vaker bezoek van reclasseringsmedewerkers, zoals bij overvallers ook al gebeurt.

Floriade verzon driehonderdduizend bezoekers

De Floriade in Venlo heeft geen twee miljoen bezoekers getrokken zoals vorig jaar na afloop was gemeld, maar 1,7 miljoen. Dat staat in het onderzoeksrapport over de gang van zaken bij de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Volgens de organisatie had de Floriade twee miljoen bezoekers moeten trekken om geen verlies te lijden. Ondanks dat dat gehaald zou zijn, verscheen achteraf toch een exploitatietekort van negen miljoen euro in de boeken.

Limburgse gemeenten hebben een onderzoek ingesteld naar het verlies. Het rapport hierover is vorige week aan de vijf betrokken gemeenteraden gepresenteerd. Naast het lager dan gemelde bezoekersaantal zijn volgens de onderzoekers ook de lagere uitgaven per persoon debet aan het gemaakte verlies.

De algemene conclusie van het rapport is dat de vijf gemeenten te weinig invloed hadden op de Floriade. De afstand tussen de politiek en de directie van de tuinbouwtentoonstelling was te groot. De gemeenteraden zouden hun controlerende taak onvoldoende hebben kunnen uitoefenen, omdat de informatieverstrekking aan de raden te wensen over liet.

In het rapport staat ook dat veel minder Duitsers de Floriade hebben bezocht dan verwacht. De verwachting was dat veertig procent van de bezoekers van over de grens zou komen. Dat werd uiteindelijk dertig procent. De commissie noemt het opvallend dat het bij de eerdere Floriade in de Haarlemmermeer wel lukte om Engelsen te trekken.

Russische politie pakt 14 extremisten op

De Russische politie heeft woensdag in Moskou veertien leden van een verboden radicaalislamitische organisatie opgepakt. Agenten hebben bij de operatie wapens, munitie en 'extremistische lectuur' in beslag genomen, aldus de politie.

De veertien behoren tot Takfir Wal-Hijra, een groep die zich in de jaren zestig in Egypte afscheidde van de Moslimbroederschap. Het Russische hooggerechtshof verbood de organisatie in 2010.

Google op pc te bedienen met stem

Amerikaanse consumenten met een pc kunnen sinds dinsdagnacht via Google met stemcommando's zoeken op internet. De spraakbediening is voorlopig alleen in het Engels beschikbaar. Dat heeft de internetgigant bekendgemaakt. Wanneer de functie in andere landen beschikbaar komt en andere talen worden ondersteund is niet bekendgemaakt.

Om de spraakbediening te activeren moet eerst een gratis plugin worden geïnstalleerd voor internetbrowser Chrome. Google noemt de uitbreiding Google Voice Search Hotword. De zoekmachine is alleen met de stem te bedienen vanuit het startscherm.

Na het stemcommando 'Oké Google' kunnen gebruikers zeggen wat ze willen zoeken. Doordat de functie met een stemcommando moet worden geactiveerd, is het mogelijk handsfree te zoeken op laptops met een ingebouwde microfoon.

In de Google-app voor tablets en smartphones is het al mogelijk de zoekmachine middels spraak te bedienen. Ook via Google Glass kan via stemcommando's worden gezocht via Google.

Chris Brown wilde wiet mee in kliniek

Chris Brown vond het geen probleem dat hij zijn telefoon moest inleveren bij zijn opname in een afkickkliniek, maar van zijn wiet kon hij maar moeilijk afstand doen. Volgens entertainmentsite TMZ vertelde hij het personeel van de kliniek in Los Angeles dat hij marihuana gebruikt op doktersvoorschrift.

De 24-jarige Brown zou wiet roken als middel tegen een depressie. Ook zou hij er rustig van worden. De r&b-zanger werd vorige week veroordeeld tot een gedwongen opname van negentig dagen in een kliniek vanwege agressief gedrag.

Plasterk vraagt VS om opheldering over afluisteren

Het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt contact op met de Amerikaanse ambassade vanwege de berichten dat Nederland in het verleden doelwit is geweest van afluisterpraktijken door de inlichtingendienst NSA. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Ik kan dat niet bevestigen", schrijft hij. "Het ministerie van BZK neemt contact op met de Amerikaanse ambassade om te vragen of zij de berichtgeving kan bevestigen." De NSA heeft eerder gemeld dat Nederland geen doelwit is, maar dat had betrekking op het heden. NRC Handelsblad schreef dat de NSA Nederland afluisterde van 1946 tot 1968.

Plasterk schrijft verder dat het kan voorkomen dat andere landen menen dat er een goede reden is om vanuit Nederland inlichtingen te verzamelen. "In een dergelijk geval dient het desbetreffende land een verzoek te richten tot de AIVD of de MIVD. Het verzoek wordt dan binnen de kaders van de Nederlandse wet beoordeeld en eventueel uitgevoerd." Het kabinet acht enig optreden buiten die wettelijke kaders 'niet aanvaardbaar'.

NRC Handelsblad schreef ook dat de NSA wereldwijd inmiddels meer dan vijftigduizend computernetwerken heeft geïnfecteerd met kwaadaardige software om informatie te stelen. Plasterk schrijft daarover dat het kabinet zich bewust is van de 'juridische mogelijkheden van de Amerikaanse NSA'. "Het is echter niet gebruikelijk dat diensten elkaar op de hoogte stellen van de eigen bronnen en werkwijze", vervolgt hij.

Mocht de AIVD of MIVD daarvan al op de hoogte zijn, dan worden daarover in het openbaar geen mededelingen gedaan. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) doet momenteel onderzoek naar de werkwijze van de Nederlandse geheime diensten op dit gebied. Het rapport wordt nog dit najaar verwacht.

Het afluisterschandaal komt naar verwachting woensdagmiddag ter sprake, wanneer de Tweede Kamer debatteert over de begroting van Plasterk.

'Feyenoord en Hahn niet akkoord over salaris'

De transfer van Warner Hahn naar Feyenoord leek een uitgemaakte zaak. Beide partijen hebben echter nog geen akkoord bereikt. Enkele weken geleden kreeg de doelman van FC Dordrecht een meerjarig contract aangeboden van de stadionclub. Die aanbieding voldeed echter niet geheel aan zijn wensen, zo weet het Algemeen Dagblad woensdag te melden.

Het salaris is het struikelblok, meent de ochtendkrant. Omdat het contract van Hahn in de zomer ten einde loopt, kan hij transfervrij van werkgever wisselen. Feyenoord hoeft dan geen transfersom te betalen aan Dordrecht. De Kuip is niet de enige mogelijke bestemming voor de jeugdinternational. Ook FC Utrecht, ADO Den Haag en het Schotse Celtic zouden de krachtige sluitpost in de gaten houden.

PSV met Manolev naar Bulgarije

Rechtsback Stanislav Manolev gaat met PSV mee naar Bulgarije, waar donderdag het Europa Leagueduel tegen Ludogorets wordt gespeeld. De 27-jarige Bulgaar zat eind september voor het laatst bij de selectie van trainer Phillip Cocu, dat was toen voor de bekerwedstrijd tegen Telstar.

Ook Rai Vloet is opgenomen in de 21-koppige selectie. De 18-jarige aanvaller van Jong PSV mag voor het eerst met de Brabanders mee. Tim Matavz, Georginio Wijnaldum, Jetro Willems en Ji-Sung Park blijven met blessures achter in Eindhoven.

PSV plaatst zich bij winst op Ludogorets voor de achtste finales van de Europa League. De Bulgaren zijn al zeker van de volgende ronde.

Chinese met 3,6 ton aangehouden op Schiphol

Een 27-jarige vrouw uit China is op Schiphol aangehouden met 360.000 euro op zak. Het geld zat verstopt in de trekstangen van de koffers die ze bij zich had en achter het beeldscherm van een laptop, laat de douane woensdag weten.

De vrouw kwam met een vlucht uit Ecuador en viel door de mand bij een controle. Ze is aangehouden op verdenking van witwassen. De fiscale opsporingsdienst FIOD onderzoekt waar het geld vandaan komt.

Den Haag wil minder massagesalons

Den Haag neemt maatregelen tegen massagesalons. De gemeente wil voorkomen dat er nieuwe salons komen in wijken 'waar al een oververtegenwoordiging van deze zaken aanwezig is' en heeft daarom plannen opgesteld die woensdag naar buiten werden gebracht.

Volgens Den Haag is een deel van de massagebranche in Nederland crimineel. Klanten betalen niet voor de massages, maar voor seks met vrouwen die er onder dwang werken. Hoe meer salons er zijn, hoe lastiger het is om te controleren op 'ongewenste activiteiten', zegt de gemeente. Bovendien zouden de zaken voor overlast zorgen en zouden mensen in de omgeving zich onveilig voelen.

Nog drie Nederlanders vermist in Filipijnen

Met drie Nederlanders in de Filipijnen is nog geen contact geweest sinds tyfoon Haiyan. Ze wonen alle drie in de Filipijnen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

Het aantal vermiste Nederlanders in het Aziatische land wisselde de afgelopen weken bijna dagelijks. Er stonden ook niet steeds dezelfde namen op het lijstje. Het aantal is inmiddels afgenomen. Aanvankelijk was met meer dan vijftien mensen geen contact geweest.

Het natuurgeweld heeft aan duizenden mensen het leven gekost. Er zijn nog honderden vermisten. Miljoenen mensen zijn dakloos geraakt.

Tien miljoen voor zeventiende-eeuws psalmboekje

Een psalmboekje uit 1640 heeft dinsdag op een veiling in New York 14,2 miljoen dollar (10,4 miljoen euro) opgeleverd. Het is een recordbedrag voor een veiling van een gedrukt boek. Filantroop David Rubenstein kocht het psalmboekje. Hij wil het aan Amerikaanse bibliotheken uitlenen.

Het zogeheten Bay Psalm Book is het eerste boek dat in Noord-Amerika werd gedrukt, toen het land nog in handen was van de Britten. Van de 1700 exemplaren zijn er nog elf in roulatie. Het werd gedrukt op een uit Londen geïmporteerde drukpers.

Het geveilde boek was eigendom van een kerk uit Boston, waar Benjamin Franklin, een van de geestelijk vaders van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, werd gedoopt.

Het psalmboekje verbreekt het recordbedrag van 11,5 miljoen dollar (8,4 miljoen euro) dat drie jaar geleden werd betaald voor een uitgave van John James Audubons boek Birds of America. Een persoonlijk notitieboekje van Leonardo da Vinci is het duurste geschrift dat ooit werd geveild. Dat leverde 30,8 miljoen (22,6 miljoen euro) dollar op in 1994.

'Ook familie De Roy van Zuydewijn bespioneerd'

Ook de ouders en zussen van Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van prinses Margarita, zijn bespioneerd door Nederlandse inlichtingendiensten. Dat blijkt uit een verklaring uit 2003 van het toenmalige hoofd Guus Appels van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), schrijft weekblad De Groene Amsterdammer.

Toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) erkende in 2003 in een Kamerbrief dat De Roy van Zuydewijn door de BVD (de voorganger van de AIVD) en de DKDB is onderzocht. Balkenende citeerde volgens De Groene Amsterdammer bijna letterlijk de verklaring van Appels. De passage waarin staat dat ook de 'ouders en zusters' zijn onderzocht kwam echter niet in de Kamerbrief.

Balkenende schreef dat het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn in maart dat jaar was beëindigd, maar een maand later ontdekte een door SBS ingeschakelde privédetective dat hij nog steeds wordt geschaduwd door agenten van een overheidsdienst. Vorig jaar zomer zou hij bij een treinreis nog ongevraagd gezelschap hebben gehad van een Italiaanse veiligheidsagent. Het is niet duidelijk of zijn familie nog wordt gevolgd.

De ouders van De Roy van Zuydewijn waren goede bekenden van prins Bernhard, die vaak wordt genoemd als degene die opdracht gaf tot het afluisteren. In 2000 zou Bernhard hun zoon al 'een vijandig projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt' hebben genoemd. Dat had hij gezegd tegen voormalig Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes.

De Roy van Zuydewijn was vijf jaar getrouwd met prinses Margarita, van 2001 tot 2006. Hij verklaarde in 2003 samen met zijn vrouw dat hij door de koninklijke familie stelselmatig is tegengewerkt.

Zo zou het Bouwfonds zijn gestopt met het verlenen van opdrachten aan het bedrijf van De Roy van Zuydewijn, nadat het kabinet der koningin informatie bij het Bouwfonds probeerde los te krijgen over hem en ook de Rijksrecherche bij het fonds onderzoek naar hem deed.

Ook werd hem door een reclamebureau gevraagd mee te werken aan een reclamespot voor de Bob-campagne, een overheidsspot tegen alcohol in het verkeer. De Rijksvoorlichtingsdienst zou het reclamebureau hebben gezegd hier niet van gediend te zijn, waarop de klus niet doorging. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer stelde een onderzoek in, maar concludeerde in 2010 dat niet is gebleken dat de overheid zich met het privéleven van De Roy van Zuydewijn heeft bemoeid.

BREIN dwingt einde Bierdopje.com af

Ondertitelsite Bierdopje.com heeft wegens vermeende inbreukmakende activiteiten de toorn van BREIN over zich afgeroepen en gooit de handdoek in de ring. De door hobbyisten gerunde service wint het naar eigen zeggen toch nooit van de overbetaalde juristen van de copyrightwaakhond.

Die toorn van BREIN tegen ondertitelsites bestond al langer, maar volgens de beheerders is er een recente wijziging in de auteurswet in het spel. Zodoende plofte er een sommatie op de mat met het niet zo vriendelijke verzoek de gewraakte activiteiten binnen een week te staken en de kosten van BREIN te vergoeden, op straffe van een dagvaarding voor een civielrechterlijke procedure met bijbehorende kostenposten. Er is besloten om verder te gaan als tv-forum.

Van de site konden jarenlang ondertitelbestanden van films en series worden gedownload. Die waren door users zelf vertaald. Ook had de Bierdopje.com een populaire programmeerinterface om de bestanden in apps of op andere sites te kunnen gebruiken. Volgens de beheerders is er nooit een takedown-verzoek ontvangen, en is onduidelijk welke belangen er met de ondertitels precies worden geschaad.

"We betreuren het ten zeerste dat het zover heeft weten te komen en dat een particuliere partij als Stichting BREIN op deze manier hardhandig hobbyprojecten als de onze de nek omdraaien", aldus Bierdopje.com in een verklaring op de website. "We doen er niemand kwaad mee, schaden geen inkomsten van de producenten en helpen juist mensen die de Engelse taal niet machtig zijn, slechthorend of doof zijn."

Bierdopje.com is overigens niet het enige slachtoffer. Ook een andere Nederlandse ondertitelwebsite, SimplyReleases.com, blijkt de pijp aan Maarten te hebben gegeven. Sites als subtitleseeker.comondertitel.comnlondertitels.comopensubtitles.org, podnapisi.net en addic7ed.com bieden nog wel ondertitels aan. Wellicht dat de ondertitelmakers een manier vinden om deze via die wegen, of via usenet en torrents op eenvoudige wijze te verspreiden.

Upd: Bericht aangevuld.

VVD wil afwijkend paspoort voor inwoners Cariben

Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten krijgen als het aan de VVD ligt een eigen paspoort. Tweede Kamerlid André Bosman vindt dat op de buitenkant van het document te zien moet zijn waar ze vandaan komen. De eilandbewoners hebben nu hetzelfde document als mensen die in Nederland wonen.

De liberale partij vindt dat duidelijk zichtbaar moet zijn uit welk land iemand komt, zodat een gemeente kan zien of iemand aan bepaalde eisen op het gebied van opleiding of inkomen moet voldoen. De bewoners van de voormalige Antillen behouden wel de Nederlandse nationaliteit.

Bosman vindt niet dat er iets moet veranderen voor inwoners van Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Dat zijn, anders dan Aruba Curaçao en Sint Maarten geen zelfstandige landen binnen het koninkrijk, maar bijzondere gemeenten.

D66 vindt het voorstel 'pijnlijk en ongepast', laat de partij in een reactie weten Fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft er 'geen goed woord voor over'. "Waar is de liberale VVD gebleven? Sinds wanneer kijkt de VVD zelfs binnen ons eigen koninkrijk naar iemands afkomst in plaats van naar de kansen van ieder individu?", vraagt hij zich af.

De Tweede Kamer praat woensdag over de begroting van het ministerie van Koninkrijksrelaties. D66-Kamerlid Wassila Hachchi gaat Bosman daar vragen zijn voorstel in te trekken. "De VVD bereikt niets met dit plan, behalve verdeeldheid zaaien", vindt zij.

Bospop naar nieuwe locatie aan A2 Weert-Noord

Bospop verhuist volgend jaar naar een nieuwe locatie aan de A2 Weert-Noord. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. Het Limburgse festival strijkt daar neer omdat groei op de vroegere locatie in Weert, sportpark Boshoven, niet mogelijk was.

Volgens de gemeente Weert had Bospop aan de oude locatie zijn bezoekerslimiet bereikt met negenduizend festivalgangers. De organisatie zei eerder minimaal zestienduizend bezoekers nodig te hebben om quitte te draaien.

Het festivalterrein, de camping en de parkeerplaatsen zijn in 2014 terug te vinden op één terrein. In 2010, 2011 en 2012 fungeerde de nieuwe locatie als campingterrein. "De organisatie van Bospop doet er alles aan om de gezellige ambiance van het knusse sportpark Boshoven mee te verhuizen naar deze nieuwe locatie", aldus de organisatie.

Op Bospop 2014 treden meer dan twintig bands op, verdeeld over twee podia. Onder meer Simple Minds en Kovacs geven een concert.

Aantal hiv-infecties Europa gestegen

Het aantal mensen dat in de Europese regio met hiv is geïnfecteerd, is in 2012 met acht procent toegenomen ten opzichte van 2011. In 2012 raakten meer dan 131.000 mensen geïnfecteerd met het virus dat aids kan veroorzaken. Dat hebben het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -beheersing en het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd.

De Europese regio van de WHO omvat 53 landen, waaronder Rusland, Kazachstan en Kirgizië, met in totaal negenhonderd miljoen inwoners, van wie ongeveer 508 miljoen in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte wonen. De toename van het aantal gevallen van hiv vond vooral plaats in landen in het oosten van Europa en in Centraal-Azië.

Het aantal aidsgevallen nam in de Europese Unie en de EER met 48 procent af, terwijl in het oostelijke deel van de regio het aantal mensen bij wie tussen 2006 en 2012 aids werd geconstateerd met 113 procent toenam.

"Hoewel de hiv-epidemie in Europa nog niet ten einde is, is ons doel om de verspreiding van hiv tegen te gaan en voor 2015 tot stilstand te brengen in veel landen nog altijd haalbaar", zei Zsuzsanna Jakab, directeur van het Europese kantoor van de WHO.

Hennis bezoekt JSF-personeel in Florida

De vliegers en de technici die in de Verenigde Staten worden opgeleid voor de omgang met de Joint Strike Fighter hebben dinsdag bezoek gehad van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Op de Eglin Air Force Base in Florida sprak de minister onder meer met de eerste Nederlandse vlieger die op het nieuwe jachtvliegtuig wordt voorbereid, Laurens Jan Vijge.

De piloot heeft vooral geoefend in een simulator, maar hoopt voor Kerst zijn eerste solovlucht te maken. De minister ging in een hangar op de foto met de tweede Nederlandse F-35, die ze eerder dit jaar in de fabriek van Lockheed Martin bekeek. Hennis gaf aan blij te zijn dat de beslissing over de aankoop is gevallen. "Geen onzekerheid meer voor de militairen hier en je ziet de opluchting bij hen. Ze kunnen vol aan de slag."

Op de aanschaf van de JSF bestaat veel kritiek, onder meer omdat de prijs vele malen hoger is uitgevallen dan eerder werd voorgespiegeld en omdat nog altijd niet bekend is wat precies van het vliegtuig mag worden verwacht. Ook zouden andere legeronderdelen te lijden hebben onder de hoge kosten van de straaljager.

OPA mag meedoen aan verkiezingen

De nieuwe partij Ouderen Politiek Actief mag onder de aanduiding OPA meedoen aan de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. De Onafhankelijke Partij Alkmaar vreesde voor verwarring onder de kiezers als er twee partijen bestaan die worden afgekort met OPA, maar die vrees is volgens de Raad van State ongegrond. De raad stemt daarmee in met een oordeel dat de Kiesraad eerder velde.

De Kiesraad mag een aanduiding van een partij weigeren als die te veel lijkt op een al bestaande partij die meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. De Onafhankelijke Partij Alkmaar doet echter alleen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en dus is daar geen sprake van, oordeelt de Raad van State.

De Alkmaarders hadden er verder op gewezen dat ze de aanduiding OPA opnieuw moeten registreren vanwege de herindeling van de gemeente Alkmaar. Zij vrezen dat hun naam wordt geweigerd omdat er al een landelijke OPA is. Dat mogelijke probleem in de toekomst is volgens de Raad van State geen reden om de nieuwe OPA nu al te weigeren. Het is volgens de raad aan het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen om te beslissen of de Alkmaarders onder de naam OPA mogen blijven meedoen.

De regionale partij had verder aangevoerd dat een landelijke OPA misleidend kan zijn. Bij de regionale verkiezingen zouden stembusgangers in Alkmaar kunnen denken dat OPA een regionale afdeling van de landelijke OPA is. Dat is volgens de raad echter niet aannemelijk.

Ouderen Politiek Actief is opgericht door Dick Schouw na een ruzie binnen 50Plus over de vraag of de partij op lokaal niveau actief moest worden. Schouw werd toen uit 50Plus gezet, maar later concludeerde een commissie van de partij dat dit niet had mogen gebeuren en werd het besluit teruggedraaid.

OPA is vooral een samenwerkingsverband van regionale ouderenpartijen. De partij doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen en overweegt mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

'Overtoom mag alleen verhuurd worden'

Willie Overtoom wil het WK niet missen, en zet in op een vertrek bij AZ. Die club wenst alleen in te stemmen met een tijdelijk vertrek. Dat beweert De Telegraaf woensdagochtend.

Volgens het dagblad staat AZ niet onwelwillend tegenover een transfer van Overtoom, mits hij aan het eind van het seizoen in Alkmaar terugkeert. Alleen verhuur is dus bespreekbaar. Mochten AZ en Overtoom een geïnteresseerde partij vinden, dan laat de Kameroense middenvelder AZ al na een jaar weer achter zich. In januari van dit kalenderjaar maakte hij nog de overstap van Heracles Almelo naar Alkmaar. Ook in de jeugd kwam hij al eerder uit voor AZ.

Brands wil Toivonen in de winter verkopen

Ola Toivonen lijkt bezig aan zijn laatste maanden in dienst van PSV. Een winterse transfer lonkt. PSV deed de Zweedse aanvallende middenvelder een voorstel om zijn aflopende contract open te breken en te verlengen, maar tot een overeenkomst leidde dat niet.

Inmiddels lijkt duidelijk dat een transfer beide partijen van elkaar moet verlossen. Technisch manager Marcel Brands hoopt in januari zaken te kunnen doen. "In de zomer wilde Ola een transfer realiseren, dat is niet gelukt. In de winter is er een nieuwe kans", zo liet hij het Eindhovens Dagblad optekenen. Toivonen kan geen wedstrijden meer afwerken voor Jong PSV, aangezien hij de grens van maximaal vijftien duels voor de hoofdmacht gepasseerd is.

'Reis loopt 2,5 miljoen mis door vertrek'

Het vertrek van Jonathan Reis bij Vitesse betekent een flinke financiële aderlating voor de Braziliaanse aanvaller. Omdat hij zijn contract bij de Arnhemmers inlevert, loopt Reis 2,5 miljoen euro aan salaris mis, zo rekende De Telegraaf voor.

Volgens het ochtendblad stemde Vitesse in met een afscheid, omdat de club bang zou zijn voor een terugval van Reis. Eerder kampte Reis met een cocaïneverslaving. Naar verluidt vreesde Vitesse voor nieuwe problemen bij de Zuid-Amerikaanse aanvaller, en besloot men daarom toestemming te verlenen voor contractontbinding. Het risico dat Reis zou terugvallen in oude gewoonten zou te groot zijn.

[Upd] Nuis definitief niet naar Kazachstan

Kjeld Nuis is gisteren niet in het vliegtuig gestapt om naar Astana af te reizen voor de wereldbekerwedstrijd schaatsen. De overige schaatsers gingen met een chartervlucht van Corendon.

De 24-jarige sprinter was naar eigen zeggen nog niet fit genoeg om de reis naar Astana te maken. Afgelopen week had de schaatser van Team BrandLoyalty last van koorts. "Hopelijk kan ik donderdag alsnog naar Astana reizen", zei hij. 

Tijdens de eerste twee World Cups veroverde Nuis drie podiumplaatsen op de 1000 en 1500 meter.

Update 11:12u

Kjeld Nuis zal definitief niet meegaan naar Astana. Er worden geen extra schaatsers ingevolgen om de vrijgekomen plaatsen op te vullen. Wel heeft Stefan Groothuis nu het eerste recht om te starten op de 500 meter, maar het zou ook kunnen dat Pim Schipper hier gaat starten. 

Schipper gaat Nuis wel vervangen op de 1000 meter. Op de 1500 meter zal Douwe de Vries de plaats innemen van Nuis. 

Bondscoach Van Ass blij met afschaffen eigen goal

Bondscoach van de Nederlandse hockeyheren Paul van Ass maalt er geenszins om dat er vanaf 1 februari geen eigen goals meer worden gemaakt tijdens nationale of internationale duels. De keuzeheer geeft aan blij te zijn met het schrappen van deze omstreden regel.

"Door het invoeren van de eigen goal-regel, waren teams eerder geneigd ballen in de cirkel te pompen", zag Van Ass. "Op die manier werd dit negatieve hockey beloond. Of er teams voordeel hadden van deze regel? Wellicht de Angelsaksische landen."

De regel dat eigen doelpunten geldig zijn werd in de zomer van 2012 ingevoerd. Het Nederlands elftal heeft volgens Van Ass de verleiding weerstaan om meer ballen op goed geluk spijkerhard de cirkel in te slaan. "Maar niet alleen voor de top is het fijn dat de regel wordt afgeschaft. Ook voor het breedtehockey is dit een goede ontwikkeling."

Wielrenner Cooke stopt

De Australische wielrenner Baden Cooke heeft woensdag zijn afscheid aangekondigd. De 35-jarige renner stopt na 14 seizoenen als profrenner. Dat meldde woensdag zijn ploeg Orica-GreenEdge. "Het is tijd voor iets anders. Ik ben trots op mijn carrière en voel me gezegend dat ik mijn droom heb kunnen waarmaken", aldus Cooke, die in zijn loopbaan meer dan 50 overwinningen boekte.

In 2003 won hij een rit in de Tour de France en veroverde hij de groene trui als winnaar van het puntenklassement. Op zijn palmares prijken ook triomfen in Dwars door Vlaanderen, de GP La Marseillaise, de GP Fourmies en etappezeges in de Tour Down Under, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van de Middellandse Zee.

Cooke fietst volgende maand zijn afscheidswedstrijd in Melbourne.

Klaassen liep op laatste benen in 'gekkenhuis'

Ajax-middenvelder Davy Klaassen was onder de indruk van het spel van zijn ploeg in het Champions Leagueduel tegen FC Barcelona. "Het was een groot gekkenhuis", zei hij na de 2-1 zege in Amsterdam tegen Novum Nieuws. "Op het laatst kon ik bijna niet meer lopen en voelde ik dat ik bijna moest overgeven."

"We begonnen echt heel goed. Ik denk dat we ze redelijk wegspeelden de eerste 25 minuten", blikte de 20-jarige Klaassen terug in de Arena. "Daarna werden we iets meer teruggedrukt, maar kwamen we ook niet echt in de problemen. We waren zo scherp en zo fel, zo hoor je elke wedstrijd te spelen."

De blonde middenvelder denkt dat de Catalanen verrast waren door het optreden van Ajax. "Ze dachten wat overkomt ons hier nu. Dit gebeurt ze niet altijd. Meestal hebben ze zestig procent balbezit, nu hadden wij dat."

Thulani Serero, net als Klaassen een van de uitblinkers, had al voorspeld dat de Nederlands kampioen drie punten zou pakken. "Ik had al gezegd dat ik een voorgevoel had dat wij zouden winnen. En dat bleek te kloppen. Het voelde de hele week al goed."

"Wij wisten dat we moesten winnen om in de race te blijven", vervolgde de Zuid-Afrikaan, die met Ajax moet winnen bij AC Milan voor een plek in de achtste finales van het miljoenenbal. "Barcelona wil net als Ajax voetballen. Daardoor was het makkelijker spelen op het middenveld en om kansen te creëren."

Over zijn eigen optreden was de 23-jarige Serero bescheiden. "Het was oké", liet hij met een grote glimlach weten. "Ik denk dat het wel goed was, ik wilde meer doen voor het elftal. Door de rode kaart werd het in de tweede helft moeilijker. Ik ben een teamspeler, het elftal is het belangrijkste."

GB wil uitkeringstoerisme bestrijden

De Britse regering wil de toestroom van arbeidsmigranten uit de Europese Unie tegengaan. Zij is onder meer van plan diverse toeslagen voor migranten in te perken. Premier David Cameron kondigde dat dinsdagavond aan, melden Britse media.

In Groot-Brittannië heerst de vrees dat een grote toestroom van migranten uit met name Bulgarije en Roemenië op gang komt wanneer inwoners van deze landen vanaf 1 januari 2014 vrij toegang hebben tot de EU. Veel Britten willen dat Bulgaren en Roemenen geen werk mogen verrichten in hun land.

De regering zegt de vrees te delen en kondigde aan toeslagen voor migranten uit de Unie in te perken om 'uitkeringstoerisme' tegen te gaan. Cameron heeft daarbij de steun van zijn coalitiegenoot de Liberale Democraten.

Nieuwe EU-migranten kunnen bijvoorbeeld geen aanspraak maken op huurtoeslag of een werkloosheidsuitkering. Zij zullen voor een periode van twaalf maanden het land worden uitgezet als ze gaan bedelen. Werkgevers wacht een boete als zij salarissen uitbetalen die onder het minimumloon liggen.

VVD wil rechterlijke macht inperken

Voortaan moeten Kamerleden in plaats van rechters beoordelen of wetten aan internationale verdragen voldoen. De regering moet niet worden opgehouden door de rechter, zegt VVD-Kamerlid Joost Taverne in de Volkskrant. Hij presenteert woensdag een wetsvoorstel waar hij twee jaar aan heeft gewerkt.

Het parlement is volgens Taverne de 'hoogste democratisch gelegitimeerde instantie'. Die zou dan ook over de eigen wetten moeten gaan. "Niet de rechter die, mind you, niet is gekozen."

De regering mag volgens het Kamerlid niet in de wielen worden gereden door de rechter 'als ze beloftes aan de kiezer wil uitvoeren'. Rechters zouden internationale verdragen steeds ruimer opvatten. "Als je lang blijft doorpraten, dan is alles een mensenrecht. Dan word ik straks zelf gedwongen om geen thee meer uit de automaat te zetten, maar zelf thee te schenken."

De VVD kwam al een paar keer in botsing met rechters, bijvoorbeeld met het kraakverbod. Dat stond op gespannen voet met het recht op bescherming van de privésfeer, oordeelde een rechter.

Het voorstel van Taverne is een gotspe, zegt docent rechtswetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen Joseph Fleuren in de krant. "Rechters die niet aan grondrechten mogen toetsen, dat zou uniek zijn in de wereld." Met het voorstel zou politici een blanco volmacht worden gegeven.

Fleuren wijst erop dat er vaak een sterke fractiediscipline heerst en dat mensen onder druk worden gezet om voor een wet te stemmen. "Stel dat de PVV de grootste wordt. Dan zullen er wetten tot stand worden gebracht die in strijd zijn met de mensenrechten." Daarom zou het goed zijn dat de rechter er is als stok achter de deur. De VVD zou zich in juridisch Nederland 'onsterfelijk belachelijk' maken.

Hiddink wil Van Gaal opvolgen

Guus Hiddink wil na het WK in Brazilië van volgend jaar Louis van Gaal opvolgen als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen woensdag in het Algemeen Dagblad. "Guus wil graag, hij is er klaar voor. Als de KNVB belt en een kop koffie komt drinken, verwacht ik dat we er snel uit zijn."

De KNVB neemt voor kerst nog geen besluit, aangezien de bond de tijd wil nemen om de kandidaten in kaart te brengen. "Ik acht de kans groot dat op enig moment, en wel op zeer korte termijn, Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal KNVB, red.) een telefoontje pleegt en koffie gaat drinken met Guus. Dan gaat de bond zijn knopen tellen en zullen ze er gauw uit zijn, verwacht ik. Ik zie eigenlijk geen enkel probleem."

Hiddink had het Nederlands elftal eerder tussen januari 1995 en juli 1998 onder zijn hoede. Op het EK van 1996 strandde Oranje in de kwartfinale, na een verloren strafschoppenserie tegen Frankrijk. Twee jaar later eindigde Nederland als vierde op het WK in Frankrijk. Ook toen vloog de ploeg er na penalty's uit, deze keer in de halve eindstrijd tegen Brazilië.

De 67-jarige Varssevelder heeft geen werk sinds hij afgelopen zomer vertrok bij Anzhi Makhachkala. In de jaren daarvoor was hij bondscoach van Rusland en Turkije.

Van Gaal maakte eind vorig seizoen bekend zijn tweejarig contract als keuzeheer niet te verlengen. Onder anderen Ronald Koeman zou ook bij de KNVB in beeld zijn om hem op te volgen.

Geschorste hockeyer Verga mist ook Oranje

De voor zes wedstrijden geschorste hockeyer Valentin Verga mist in januari ook de trip met het Nederlandse team naar de Hockey World League in India. De international van Amsterdam, die vanwege zijn straf pas op 14 maart weer voor zijn club mag uitkomen, ondergaat begin december een knieoperatie.

Dat zegt bondscoach Paul van Ass woensdag in De Telegraaf en AD Sportwereld. "Die ingreep aan zijn meniscus stond al gepland voordat het incident met Seve plaatsvond. Het is een ongelooflijke toevalligheid."

Verga kreeg dinsdag van de tuchtcommissie van de hockeybond KNHB een schorsing van zes duels opgelegd voor de harde klap op de kaak die hij Seve van Ass toebracht met zijn stick in de competitiewedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam op 10 november. De zoon van de bondscoach verloor daarbij tien tanden en brak zijn kaak. De schorsing gold alleen voor de competitie, dus Verga had wel voor Oranje kunnen spelen.

Geschorste hockeyer Verga mist ook Oranje
Geschorste hockeyer Verga mist ook Oranje (Foto: ANP)

Cruijff: "Ajax deed het goed en Barcelona niet"

Johan Cruijff vond dat Ajax sterk voor de dag kwam in het met 2-1 gewonnen Champions Leagueduel tegen FC Barcelona, maar zag ook dat de Catalanen hun normale niveau niet haalden. "Ajax deed het goed en Barcelona niet", laat de voormalige nummer veertien weten aan De Telegraaf. "Al met al was het een mooie avond."

De Amsterdammers waren in de eerste helft heer en meester in de Arena en namen een 2-0 voorsprong. Na een rode kaart voor Joël Veltman in de 48e minuut, bleef de thuisploeg overeind. "Barcelona creëert normaal gesproken minimaal zes, zeven kansen per wedstrijd, maar nu dus niet. Hun baltempo was niet hoog genoeg om Ajax na de rode kaart weg te spelen", zag Cruijff.

Het clubicoon van zowel Ajax als Barcelona noemde het spel van de Nederlands kampioen tegen Vitesse van eerder deze maand nog een drama. "Je weet dat die wisselvalligheid er is met die jonge spelers. Ze kunnen voetballen, de kwaliteit is er, maar ze moeten ook elke keer dat niveau halen."

"Zodra de scheidsrechter fluit, moet je je volop inzetten. Dat is de stap die nu wordt gezet en er zullen er ongetwijfeld een paar door de mand vallen", vervolgt Cruijff. "Het geloof in eigen kunnen was er vanavond."

Als Ajax over twee weken zegeviert bij AC Milan, plaatst het team zich voor de achtste finales van de Champions League. "Je bent zeker van de derde plaats en nu moet je kijken hoe ver je kunt komen. Gewoon je eigen spel spelen en God zegene de greep."

'Is niks, is een neger'

Een jongeman die solliciteerde naar een stageplek in Arnhem, is op een nogal lullige manier afgewezen. In een e-mail naar de jongen werd hem verteld niet in aanmerking te komen omdat hij een neger is.

Jeffrey Koorndijk wilde dolgraag aan de slag als stageloper bij een elektronicazaak in de Gelderse hoofdstad. Groot was dan ook de teleurstelling toen hij werd afgewezen om zijn huidskleur. Dit blijkt uit een e-mail die per abuis bij hem op de elektronische deurmat plofte.

"Heb nog even gekeken, is niks", zo begint de afwijzing. "Ten eerste een donker gekleurde (een neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers."

Een medewerker van de winkel wilde zijn baas mailen over zijn bevindingen over de knaap, maar de e-mail kwam per ongeluk bij Jeffrey zelf terecht. De neger is woedend en speelt het bedrijf nu de zwarte piet toe. Uit woede zette hij het bericht op Facebook en Twitter.

Op internet is nu een discussie losgebarsten over de e-mail. Velen spreken er schande van en reppen over discriminatie. De sollicitant heeft inmiddels aangifte gedaan.

negermailDe bewuste afwijzingsmail

'Smartphone arts potentiële bron van infecties'

Smartphones van artsen en verplegers zijn een bron van ziekenhuisinfecties. Daarom moeten er net als voor horloges en sieraden snel regels voor het gebruik van mobiele telefoons binnen ziekenhuizen komen, stellen onderzoekers van het VUmc in het vakblad Medisch Contact.

De onderzoekers analyseerden acht onderzoeken waarin werd nagegaan wat voor bacteriën er zoal zitten op smartphones van ziekenhuismedewerkers. Als een smartphone op zijn kop in een petrischaaltje met voedingsbodem wordt gelegd en gelijk weer weg wordt gehaald, is de vorm van het apparaat enkele dagen later al duidelijk terug te zien in de opgekweekte micro-organismen.

In de onderzochte studies bleek 42 tot 95 procent van de telefoons besmet met bacteriën uit een ziekenhuis. In vijf studies werden op een deel van de telefoons, tot 31 procent, ook resistente bacteriën zoals MRSA gevonden.

De overgrote meerderheid van de medewerkers maakte zijn telefoon nooit schoon met alcohol. Ziekenhuismedewerkers mogen geen horloges, armbanden of lange mouwen dragen omdat dat ideale nestelplaatsen voor bacteriën zijn. Het verbieden van smartphones gaat de onderzoekers te ver omdat die ook duidelijke voordelen hebben.

Daarom moeten er regels komen. Reinigen met alcohol gaat niet zomaar, omdat bijvoorbeeld producent Apple dit sterk ontraadt. Wel kan een speciale beschermfolie om het toestel worden gedaan die wel kan worden gedesinfecteerd.

Akkoord over Duitse coalitie

Duitsland krijgt een brede coalitie van CDU/CSU en SPD. Daar hebben de partijen dinsdagnacht na vijf weken onderhandelen overeenstemming over bereikt. De SPD-leden moeten nog met de plannen instemmen.

De sociaaldemocraten van de SPD krijgen zes ministeries, de christendemocraten van de CDU vijf en de conservatievere CSU drie. Wie de nieuwe ministers worden is nog niet bekend.

Vanaf 2015 geldt in heel Duitsland op aandringen van de SPD een minimumloon van 8,50 euro. Ook is afgesproken dat in 2030 55 tot 60 procent van de energie duurzaam moet worden opgewekt. De CDU had eerder 50 tot 55 procent als doel gesteld en de SPD driekwart. Daarnaast worden mensen die zijn geboren en opgegroeid in Duitsland en ook een paspoort van een ander niet-Europees land hebben niet langer verplicht één nationaliteit te kiezen, iets wat in de praktijk voornamelijk op kinderen van Turkse immigranten van toepassing is.

Jennifer Love Hewitt is milf geworden

Jennifer Love Hewitt heeft dinsdag een meisje op de wereld gezet. Haar woordvoerder vertelde het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly dat de baby luistert naar de naam Autumn James Hallisay.

Een ingewijde meldde verder dat de 34-jarige actrice onlangs in het geniep is getrouwd met de vader van het kindje, acteur Brian Hallisay. In mei werd ze al gespot met een diamanten verlovingsring, maar een trouwdatum bleef al die tijd geheim. Of ze een meisje of een jongetje zouden krijgen wilden ze van tevoren niet weten.

''Ik wilde altijd al moeder worden'', vertelde Hewitt in september in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People. ''Ik had een geweldige relatie met mijn moeder en ik wil alle liefde die mijn moeder voor mij had doorgeven aan mijn kind.'' Hewitts moeder overleed in 2012 aan kanker.

Hewitt en haar 35-jarige man begonnen een relatie in 2012 toen ze samen in de televisieshow The Client List speelden. Daarvoor waren ze allebei te zien in de serie Love Bites.

De Boer: "Barça bestreden met eigen middelen"

Frank de Boer was trots op de manier waarop Ajax dinsdag won van FC Barcelona (2-1) in de Champions League.  “We hebben Barcelona bestreden met de filosofie van zowel Ajax als Barcelona”, aldus De Boer op de persconferentie in de Amsterdam ArenA.

“Met druk op tegenstander. Ons druk zetten was fantastisch. We zetten continue druk op hun creatieve middenvelders, die zijn geen moment in hun spel geweest. Wij juist wel. Het was een geweldige eerste helft van ons en we stonden terecht met 2-0 voor."

“Ik heb geen seconde getwijfeld over de tactiek”, vervolgde De Boer. “Ik had tegen bekenden al gezegd dat we Barcelona zouden verslaan met eigen middelen. Volgens mij zetten we nog meer druk vooruit dan Bayern tegen Barcelona vorig jaar. We maakten de juiste keuzes als we de bal hadden veroverd. In Camp Nou (4-0 verlies) was dat veel minder.”

Barcelona verscheen verzwakt aan de start van de wedstrijd, door de afwezigheid van onder anderen Lionel Messi, maar dat maakte de prestatie van Ajax niet minder aansprekend, aldus De Boer. “In voorgaande jaren won Barcelona dit soort wedstrijden ook. Door ons kwamen ze niet in ons spel.”

Ajax moet het laatste groepsduel met AC Milan winnen om door te gaan in de Champions League. “Ons Champions League-avontuur is nog niet geslaagd”, zei De Boer. “Het wordt een lastige klus om in San Siro te winnen. We hebben de kwaliteiten om tweede te worden en willen overwinteren in de Champions League. Jammer dat Milan vandaag gewonnen heeft.”

Manchester United met schrik vrij

De selectie van Manchester United is gisteren ontsnapt aan een vliegramp. Toen het vliegtuig, waar de selectie van de Engelse voetbalclub inzat, wilde landen in Keulen moesten de piloten de landing op zo'n 400 meter boven de grond staken. Er stond namelijk een ander vliegtuig op de landingsbaan.

Het vliegtuig cirkelde een aantal rondjes boven het vliegveld voor het alsnog mocht landen. De selectie van United is in Duitsland voor de wedstrijd in de Champions League tegen Bayern Leverkusen vanavond.

In 1958 crashte een vliegtuig met de spelers van United aan boord bij München. Acht voetballers kwamen daarbij om het leven.

Martino: "We liepen achter Ajax aan"

FC Barcelona leed zijn tegen Ajax zijn eerste nederlaag onder coach Gerardo Martino. De Argentijn weet het 2-1 verlies aan een slechte eerste helft.

“De eerste helft was verschrikkelijk, het ontbrak aan de juiste instelling”, aldus Martino na afloop op de persconferentie. “We hebben de wedstrijd in de eerste helft verloren. Ajax vocht voor een plaats in de volgende ronde en kon vrijuit spelen. Dan blijft het lastig.”

“We verloren voor rust veel individuele duels”, aldus de trainer. “Tactisch ging er bij ons veel mis, we waren de bal steeds kwijt en liepen achter Ajax aan. Ajax speelde erg goed.”

Na de slechte eerste helft was het lastig om de wedstrijd te kantelen”, zei Martino. “In de tweede helft hebben we goed gecorrigeerd en wat rechtgezet. Ik had een gelijkspel verwacht. We benutten een penalty, kregen twee tot drie kansen en kregen bijna nog een strafschop.”

FOK! wat een weer... Kort, maar krachtig!

Bonjour! Ik weiger dus pertinent om elke dag hetzelfde weerbericht te moeten maken, want anders denkt iedereen: weet hij nou niks beters te vertellen?

We houden het kort: we hebben vandaag exact hetzelfde weer als gisteren. Punt uit.

Weerkundig gezien vindt het meest saaie weer plaats in de laatste fase van de herfst en in de eerste fase van de lente. Dit komt nu maar weer eens goed tot uiting. Het weer zit muurvast en dat blijft het ook nog wel even. Nog steeds zit de storing voor vrijdag en zaterdag in de modellen, maar daarna lijkt er wederom weer een status quo te gaan ontstaan.

Ik kreeg gelukkig een prachtige foto binnen uit Bulgarije. Dani Ventola vertelde mij dat het afgelopen donderdag nog +24 graden was, en dat het ook afgelopen weekend nog rond de 20 graden was. De foto spreekt boekdelen. Als dit geen mooie seizoenswisseling is, dan weet ik het ook niet meer. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Sneeuw
We bevinden ons met deze foto in Veliko Tarnovo in Bulgarije. De foto is gemaakt naast het kantoor van Dani en we kijken uit op de tuin van de universiteit. Heel bijzonder! 

 

 

 

 

 

 

 

Boilesen loopt hamstringblessure op

Nicolai Boilesen is dinsdag tijdens de 2-1 zege van Ajax op Barcelona geblesseerd geraakt. De Deen heeft last van zijn linkerhamstring, meldt Ajax op Twitter. Eerdere hamstringblessures van Boilesen waren aan de rechterkant, benadrukken de Amsterdammers.

Goed nieuws was er ook van het blessurefront. Lerin Duarte viel in de 83e minuut in. De middenvelder stond weken aan de kant met een enkelblessure. Het waren zijn eerste speelminuten in het eerste elftal.

James Franco maakt Broadwaydebuut

James Franco heeft de hoofdrol te pakken in de voorstelling Of Mice and Men. Daarmee maakt de 127 Hours-acteur zijn debuut op Broadway. De Amerikaan deelt het podium met komiek Chris O'Dowd. De Ier maakt eveneens zijn Broadwaydebuut.

Of Mice and Men is gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur John Steinbeck, verschenen in 1937. Het verhaal over twee landarbeiders werd al meerdere keren op de planken gebracht. De laatste keer dat dat op Broadway gebeurde is veertig jaar geleden.

De voorstelling beleeft in maart zijn première in het Longacre Theatre.

Kleine aardbeving bij Appingedam

Slechts enkele uren nadat de NOS het schokkende nieuws bekend had gemaakt dat aardbevingen in Noord-Nederland mogelijk zwaarder gaan worden werden mensen in de omgeving van Appingedam vannacht ruw wakker geschud. Rond 00.55 uur werd de omgeving van de Groningse stad namelijk getroffen door een kleine aardbeving.

De aardbevingsmelder van RTV Noord kreeg meerdere meldingen binnen en ook op Twitter werd veel over de beving gesproken. Wat de exacte kracht van de beving was is nog niet bekend.

Plasterk: blijf van mijn wachtgeld af

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat het wachtgeld voor politici die werkloos zijn geworden niet verder teruggeschroefd moeten worden. "Wachtgeld voor politieke ambtsdragers is impopulair, maar toch vind ik het niet goed daar elke keer verder op te beknibbelen", zegt hij in een interview dat dinsdag op de website van de Volkskrant verscheen.

"Politici hebben geen ontslagbescherming", aldus Plasterk. "Dat hoort bij de aard van de functie. Want als ze het ergens mee oneens zijn, wil je niet dat ze aan het pluche blijven plakken omdat ze anders hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Nee, je wilt dat ze consequenties trekken. Maar dat moet dan natuurlijk wel kunnen."

De PvdA-minister vindt verder dat partijen politici te snel laten doorstromen. "Als je een tweede periode in de Tweede Kamer zit, ben je al een ouwe bok. Ik heb er zelf drie jaar gezeten, het is echt een vak. Het duurt een paar jaar voordat je dat hebt geleerd. Ik denk dat men zuiniger moet zijn op goed ingewerkte mensen."

De Kamer bespreekt woensdag en donderdag de begroting van Plasterk.

Plasterk: wachtgeld politici met rust laten
Plasterk: wachtgeld politici met rust laten (Foto: ANP)

[Upd] Storing bij publieke zenders verholpen

Door een technische storing zijn er problemen met de uitzendingen op de publieke zenders. Op Nederland 3 haperde de uitzending en bevroor het beeld kort, op Nederland 1 viel het beeld even weg en was korte tijd de tekst te lezen dat er sprake was van een technische storing.

Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep laat weten dat de problemen vermoedelijk zitten in de apparatuur in Hilversum. Wat er precies aan scheelt wordt nog uitgezocht.

De eerste problemen met de uitzendingen deden zich rond 19.30 uur voor. Even na 20.00 uur was op Nederland 1 het NOS Journaal weer te zien, maar de uitzending van De Wereld Draait Door op Nederland 3 haperde vervolgens nog wel weer wat.

Update 01.12
De technische storing die voor problemen zorgde op de publieke televisiezenders is verholpen. Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De problemen begonnen omstreeks 19.30 uur en waren even na 22.00 uur verholpen. Met de publieke radiozenders was niets aan de hand.

De storing ontstond doordat een computer die ervoor zorgt dat alle beelden worden gesynchroniseerd kapot ging. Bij bijvoorbeeld De Wereld Draait Door was vervolgens sprake van haperingen.

Ook ontbraken reclameblokken, ondertitelingen en logo's. Voorafgaand aan het NOS Journaal van 20.00 uur op Nederland 1 was enige tijd alleen een tekst te lezen waarop stond dat sprake was van een technische storing. Volgens de zegsvrouw had op dat moment een reclameblok moeten worden uitgezonden.

Al snel was volgens de woordvoerder echter een verbinding buiten de kapotte computer om gelegd, waardoor uitzendingen wel normaal door konden gaan. De reclameblokken en logo's ontbraken nog wat langer. Her en der haperde het ook nog wat, de laatste maal rond de aftrap van het duel van Ajax tegen Barcelona op Nederland 3 rond 20.45 uur.

Onderzoek naar gratis Werchter-kaartjes agenten

Honderden Belgische agenten zouden jaarlijks gratis kaartjes krijgen voor het muziekfestival Rock Werchter. De Belgische krant Het Laatste Nieuws schrijft dinsdag dat het Openbaar Ministerie een onderzoek heeft ingesteld naar de zaak. De korpschefs van twee politiezones en de ticketdirecteur zijn verhoord over de vraag of sprake is van corruptie.

Het weggeven van gratis kaartjes aan politieagenten zou al jarenlang gebeuren. Die kaartjes zouden een waarde van tienduizenden euro's vertegenwoordigen. 750 agenten zouden vorig jaar gratis toegang hebben gekregen tot het festival, dat jaarlijks wordt gehouden in het Vlaams-Brabantse Werchter.

Justitie onderzoekt waarom festivalorganisatie Live Nation de tickets gratis beschikbaar schelde voor de agenten. "We hebben nog geen tegenprestaties ontdekt die zouden duiden op corruptie", aldus een woordvoerder van het parket in de krant. Ook politici zouden gratis kaartjes hebben gekregen.

Banken vinden bonusplafond onnodig

Nederland heeft geen eigen regels nodig voor de hoogte van bonussen bij banken. De bancaire sector heeft de variabele beloningen de afgelopen jaren namelijk al flink verlaagd. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken dinsdag in een reactie op het wetsvoorstel van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

"Slechts twee procent van de negentigduizend bankmedewerkers in Nederland ontvangt een variabele beloning van twintig procent of meer", aldus de bankenvereniging in een schriftelijke reactie. Het gaat daarbij vooral om specialisten die zo schaars zijn dat banken wel een dergelijk bedrag moeten betalen. Als voorbeeld daarvan noemt de NVB beveiligingsexperts voor internetbankieren.

"Nederlandse banken lopen in Europa voorop met het matigen van variabele beloningen", zo stelt de vereniging verder. De bank ziet daarom weinig heil in het plan van minister Dijsselbloem om bonussen in de financiële sector vanaf 2015 te beperken tot maximaal twintig procent van het vaste salaris, zoals in een wetsvoorstel staat dat dinsdag openbaar werd gemaakt.

Dat Dijsselbloem regels wil invoeren die strenger zijn dan de Europese wetten, vindt de vereniging onterecht. "In een tijd waarin wordt gewerkt aan een Europese bankenunie past geen Nederlandse 'Alleingang'", aldus de NVB. De regels zouden Nederlandse banken bovendien 'op achterstand' binnen Europa.

Israël doodt drie militanten op Westoever

Israëlische veiligheidstroepen hebben dinsdag bij Hebron op de Westelijke Jordaanoever drie militanten gedood die volgens leger en politie mogelijk van plan waren aanslagen te plegen op Israëlische doelen.

Twee kwamen om toen Israëlische soldaten het vuur openden op hun auto, waarin ze explosieven en twee vuurwapens vervoerden. De derde werd gedood in een vuurgevecht met Israëlische militairen.

Volgens het leger hadden de militanten banden met een gewelddadige, ultraconservatieve islamistische beweging. De salafistische jihadisten zouden hun netwerk de afgelopen maanden flink hebben uitgebreid. Het leger zei dat er dinsdag elders op de Westoever verscheidene vermoedelijke militanten zijn opgepakt.

Magneto heeft JFK vermoord

De Magic Bullet-theorie krijgt een heel nieuwe betekenis, nu volgens ingewijden bekend is geworden dat niemand minder dan de mutant Magneto eigenlijk verantwoordelijk is voor de dood van Amerikaanse president John F. Kennedy.

In een onlangs op het internet verschenen filmpje wordt namelijk 'recently declassified' informatie uit de doeken gedaan, waaruit blijkt dat Magneto - in het bezit van magnetische superkrachten waarmee hij metaal kan beïnvloeden - eigenhandig het traject van de beruchte kogel heeft veranderd. Hierdoor is hij dus eigenlijk de moordenaar van JFK, al is het bewijs voornamelijk indirect. Verder wordt op de site The Bent Bullet gerept over de zogenaamde 'Summer of Hate', waarin mutanten opgejaagd en vermoord werden.

Wat dit verder inhoudt voor de verhaallijn van de voor 2014 geplande film X-men: Days of future past is nog vaag, hoewel op de Bent Bullet-site wel de nodige hints worden gegeven naar onder meer Project WideAwake en dus: Sentinels.

Bekijk het filmpje hieronder of ga naar de pagina om alvast een beetje in de sfeer te komen.

Eindelijk duidelijkheid

'Duits pact over minimumloon van 8,50 euro'

Bij de coalitieonderhandelingen in Duitsland zijn de sociaaldemocratische SPD en de christendemocratische CDU/CSU het eens geworden over een wettelijk minimumloon van 8,50 euro per uur. De maatregel moet in 2015 van kracht worden.

Dat hebben bronnen rond de coalitieonderhandelingen dinsdagavond laten weten. Ook over pensioenmaatregelen zouden de partijen het eens zijn.

De CDU/CSU en de SPD hadden anderhalve week geleden al overeenstemming bereikt over de invoering van een minimumloon. Alleen over de hoogte moest nog worden onderhandeld.

De coalitieonderhandelingen zijn dinsdagavond mogelijk de beslissende ronde ingegaan. SPD-secretaris-generaal Andrea Nahles verwacht dat het een "lange nacht" wordt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.