Drie jaar cel voor vuurwerkbom op voetbaltribune

Een man die in december vorig jaar een vuurwerkbom af liet gaan op een volle tribune van het stadion van Fortuna Sittard moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald. Door de ontploffing raakten vijf mensen gewond. Justitie had om vier jaar cel gevraagd.

De mortierbom ging vlak voor aanvang van een wedstrijd tussen Fortuna Sittard en MVV Maastricht af. De gewonden kampten onder meer met geperforeerde trommelvliezen, gekneusde botten, brandwonden en bloedblaren.

Een slachtoffer heeft er een blijvende piep in zijn gehoor aan overgehouden. Een ander heeft nog last van haar been en wordt behandeld door een fysiotherapeut. Zij en een ander slachtoffer hebben een posttraumatische stressstoornis opgelopen.

De man heeft toegegeven dat hij een vuurwerkbom naar binnen had gesmokkeld, maar stelde dat die door iemand anders is afgestoken. Verschillende getuigen hebben hem echter in het stadion met de bom gezien. Ook zou hij na het afsteken hebben gezegd dat de lont korter was dan hij dacht en zijn excuses hebben aangeboden.

De advocaat van de verdachte had nog zaken aangevoerd waarin lagere straffen waren opgelegd, maar dat ging om vuurwerkbommen die op een open veld waren afgegaan. Dat is volgens de rechtbank niet te vergelijken met een vuurwerkbom op een volle tribune. De rechtbank wijst erop dat de maximale gevangenisstraf voor het opzettelijk veroorzaken van een explosie die kan leiden tot zware verwondingen vijftien jaar is.

De dader moet de slachtoffers in totaal ruim dertienduizend euro schadevergoeding betalen.