PostNL uitblinker op hoger Damrak

Het Damrak is woensdag in dunne handel hoger gesloten na overwegend meevallend macro-economisch nieuws. De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 396,22 punten. Daarmee was de winst in Amsterdam in lijn met die van de andere Europese beurzen. Binnen de Amsterdamse graadmeter sloten zeventien van de 25 fondsen hoger, waarbij PostNL de sterkste stijger was met een winst van 2,9 procent. Het postbedrijf profiteerde van de sterke resultaten die het Britse Royal Mail boekte. Daarnaast wordt PostNL eind december opgenomen in de STOXX Europe 600.

Op de voet volgde ArcelorMittal, dat 2,3 procent hoger sloot. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei neemt de in Nederland genoteerde staalreus samen met Nippon Steel de staalfabriek van ThyssenKrupp in het Amerikaanse Alabama over voor net geen twee miljard dollar.

Ook Air France-KLM behoorde tot de kopgroep met een koersstijging van anderhalf procent. De verlieslatende Franse tak van de luchtvaartmaatschappij bereikte volgens Franse media met de vakbonden overeenstemming over het ontslag van ruim 1800 man grondpersoneel.

DSM leed het grootste verlies, gevolgd door Gemalto. Respectievelijk verloren de fondsen 1,2 en 0,5 procent zonder directe aanleiding.

In de Midkap (+0,8 procent) blonk Boskalis uit met een dagwinst van 2,9 procent. Andere stijgers waren USG People en Aperam. De uitzender steeg drie procent, waar de producent van roestvast staal 2,1 procent bijschreef. Daarentegen was OCI hekkensluiter met een verlies van 0,9 procent, ondanks de opname in de STOXX Europe 600.

HES Beheer steeg 1,2 procent naar 45,02 euro. ABN AMRO noemde het overnamebod op HES van 45 euro te laag. Op korte termijn kan HES volgens de analisten van de bank al toegroeien naar een waardering van 53 euro. ABN AMRO heeft een koopaanbeveling op HES met een koersdoel van 65 euro.