GB wil uitkeringstoerisme bestrijden

De Britse regering wil de toestroom van arbeidsmigranten uit de Europese Unie tegengaan. Zij is onder meer van plan diverse toeslagen voor migranten in te perken. Premier David Cameron kondigde dat dinsdagavond aan, melden Britse media.

In Groot-Brittannië heerst de vrees dat een grote toestroom van migranten uit met name Bulgarije en Roemenië op gang komt wanneer inwoners van deze landen vanaf 1 januari 2014 vrij toegang hebben tot de EU. Veel Britten willen dat Bulgaren en Roemenen geen werk mogen verrichten in hun land.

De regering zegt de vrees te delen en kondigde aan toeslagen voor migranten uit de Unie in te perken om 'uitkeringstoerisme' tegen te gaan. Cameron heeft daarbij de steun van zijn coalitiegenoot de Liberale Democraten.

Nieuwe EU-migranten kunnen bijvoorbeeld geen aanspraak maken op huurtoeslag of een werkloosheidsuitkering. Zij zullen voor een periode van twaalf maanden het land worden uitgezet als ze gaan bedelen. Werkgevers wacht een boete als zij salarissen uitbetalen die onder het minimumloon liggen.