'Ongeluk WK-stadion negatief voor imago Brazilië'

Olga Kroeders

Het ongeluk in het WK-stadion van Sao Paulo is negatief voor de wereldwijde uitstraling van Brazilië. Dat stelt sportjournalist Diego Garcia uit Sao Paulo in een reactie op het drama waarbij twee bouwvakkers woensdag om het leven kwamen. Eerder werd nog gesproken over drie doden. "Na alle kritiek op de voorbereiding is dit een heel slecht signaal naar de buitenwereld", zegt Garcia.

Het is niet de eerste keer dat er een dodelijk ongeluk plaatsvindt in een van de WK-stadions. In juni vorig jaar overleed er in hoofdstad Brasilia een bouwvakker na een val van dertig meter hoogte. In maart van dit jaar viel een werker van vijf meter hoogte in Manaus.

Door het ongeluk zal het stadion in Sao Paulo niet voor de door de FIFA gestelde deadline van eind december kunnen worden opgeleverd. De brandweer blijkt bij een onderzoek eind oktober op zo'n vijftig onregelmatigheden gestuit te zijn op het bouwterrein rond het stadion. De kans is groot dat de bouw van het stadion voorlopig wordt stilgelegd.

Volgens Garcia komt het ongeluk niet onverwacht. "De werkomstandigheden voor de werkers zijn slecht. Braziliaanse bouwbedrijven nemen het niet zo nauw met de veiligheid." Daarnaast speelt wellicht ook corruptie volgens hem een rol. "Mogelijk zijn de verkeerde materialen gebruikt, om de constructie goedkoper te maken. Het geld dat overblijft verdwijnt vervolgens in de zakken van bestuurders."

De FIFA betuigde in een verklaring zijn medeleven aan de slachtoffers en stelde dat de veiligheid van de werkers de grootste prioriteit heeft van de bond, het lokale organisatiecomité en de overheid. "De lokale overheden zullen een gedetailleerd onderzoek starten om de oorzaak van deze tragedie te achterhalen", aldus de bond.

In het stadion wordt op 12 juni het openingsduel van het wereldkampioenschap gespeeld.