OESO: Griekenland belemmerd door zee aan regels

De Griekse economie wordt belemmerd door 555 concurrentiebelemmerde regels. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag na een onderzoek van elf maanden in het kwakkelende euroland.

Als de Grieken de belemmeringen zouden wegnemen, dalen volgens de OESO de consumentenprijzen en de lasten voor bedrijven. Volgens de denktank levert dat ongeveer 5,2 miljard euro aan extra economische groei op. Dat komt overeen met tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product van Griekenland.

Op de lange termijn zouden de voordelen zelfs nog groter zijn. Volgens de OESO stijgt namelijk met het weghalen van barrières de productiviteit. Daardoor wordt de economische groei nog verder versterkt, wat vervolgens weer banen zou opleveren.

De OESO doet in het rapport over het land meer dan 320 aanbevelingen. Zo zouden in Griekenland medicijnen zonder recept niet langer alleen verkocht moeten worden in apotheken. Ook zou het land moeten stoppen met het reguleren wanneer winkels mogen starten met de salesperiode.

De denktank gaat er verder vanuit dat de Griekse economie volgend jaar verder krimpt en dat het land mogelijk nieuwe steun nodig heeft. De OESO voorspelt een krimp van 0,4 procent, terwijl de Griekse regering juist uitgaat van een groei van 0,6 procent.