Hiddink wil Van Gaal opvolgen

Guus Hiddink wil na het WK in Brazilië van volgend jaar Louis van Gaal opvolgen als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen woensdag in het Algemeen Dagblad. "Guus wil graag, hij is er klaar voor. Als de KNVB belt en een kop koffie komt drinken, verwacht ik dat we er snel uit zijn."

De KNVB neemt voor kerst nog geen besluit, aangezien de bond de tijd wil nemen om de kandidaten in kaart te brengen. "Ik acht de kans groot dat op enig moment, en wel op zeer korte termijn, Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal KNVB, red.) een telefoontje pleegt en koffie gaat drinken met Guus. Dan gaat de bond zijn knopen tellen en zullen ze er gauw uit zijn, verwacht ik. Ik zie eigenlijk geen enkel probleem."

Hiddink had het Nederlands elftal eerder tussen januari 1995 en juli 1998 onder zijn hoede. Op het EK van 1996 strandde Oranje in de kwartfinale, na een verloren strafschoppenserie tegen Frankrijk. Twee jaar later eindigde Nederland als vierde op het WK in Frankrijk. Ook toen vloog de ploeg er na penalty's uit, deze keer in de halve eindstrijd tegen Brazilië.

De 67-jarige Varssevelder heeft geen werk sinds hij afgelopen zomer vertrok bij Anzhi Makhachkala. In de jaren daarvoor was hij bondscoach van Rusland en Turkije.

Van Gaal maakte eind vorig seizoen bekend zijn tweejarig contract als keuzeheer niet te verlengen. Onder anderen Ronald Koeman zou ook bij de KNVB in beeld zijn om hem op te volgen.