Leiden had alle scholen moeten waarschuwen

De gemeente Leiden heeft niet goed genoeg gecommuniceerd toen ze in april ontdekte dat iemand dreigde met een schietpartij op een school. Zo werden aanvankelijk alleen de middelbare scholen en mbo's in de stad gewaarschuwd. Dat leidde tot "verwarring, angst en onrust" op andere scholen, staat in een onderzoek dat de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie hebben laten uitvoeren. De evaluatie werd woensdag naar buiten gebracht.

De universiteit en hogeschool, basisscholen, kinderdagverblijven en het speciaal onderwijs kregen in het begin niets te horen over een mogelijke dreiging. Dat leidde volgens het onderzoek tot de onrust: "in dezelfde straat is de ene school gesloten en staat er politiebewaking, terwijl de andere school gewoon open is". Pas een dag later ging het "op initiatief van de scholen" beter.

Ook de buurgemeenten en de eigen mensen kregen niet genoeg informatie. Volgens de onderzoekers "moesten betrokken medewerkers, bijvoorbeeld politie-eenheden bij scholen, sommige ontwikkelingen vernemen via de media".

Een 19-jarige jongen zou op zaterdag 20 april op internet hebben geschreven dat hij in Leiden een leraar en "zo veel mogelijk leerlingen" wilde doodschieten. Alle middelbare scholen en mbo's bleven die maandag dicht. In de dagen erna werden de gebouwen extra bewaakt.

De vermeende dreiger bleek in Costa Rica te zitten. Hij kwam een paar dagen later naar Nederland. Vorige week werd hij veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur.

Leiden had alle scholen moeten waarschuwen
Leiden had alle scholen moeten waarschuwen (Foto: ANP)