PvdA beticht VVD van discriminatie

De PvdA wil niets weten van het voorstel van coalitiegenoot VVD om inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een aangepast paspoort te geven. Het plan is discriminerend, vindt PvdA-Kamerlid Roelf van Laar.

Volgens Van Laar is het plan van zijn VVD-collega André Bosman in strijd met artikel 1 van de grondwet, waarin het recht op gelijke behandeling is vastgelegd. "Ons lijkt het discriminatie", zei Van Laar dinsdag in de Tweede Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ziet ook niets in het plan. "We hebben één nationaliteit en daarbij hoort één paspoort. Het past niet om daarbij onderscheid te maken", zei Plasterk voor de camera van de NOS. Ook D66 uitte kritiek op het plan.

Volgens Bosman moeten inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een andere kleur paspoort krijgen, zodat meteen duidelijk is dat zij uit een ander deel van het koninkrijk komen. Bosman bestreed dat zijn plan discriminerend is. "Het gaat over alle paspoorten binnen het koninkrijk. Het woord discriminatie vind ik ongepast."