Janoekovitsj wel naar EU-top in Vilnius

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft een handelsovereenkomst met de Europese Unie op de lange baan geschoven, maar gaat niettemin donderdag naar de EU-top in Vilnius, waar de overeenkomst gesloten had moeten worden. Hij wil een betere deal, heeft hij laten weten.

Eerder deze week lieten voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy weten dat de samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne niet definitief van de baan is. De twee weten de problemen aan Rusland, dat Oekraïne onder zware druk heeft gezet om de overeenkomst in de ijskast te zetten. Vorige week vrijdag besloot Kiev de ondertekening van het akkoord met de EU op te schorten, omdat Oekraïne het zich naar eigen zeggen niet kan permitteren de handel met Rusland te verliezen. Moskou heeft alles op alles gezet om de overeenkomst tussen Kiev en de EU te voorkomen.

Een voorwaarde van de EU voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst was dat de gedetineerde oud-premier Joelia Timosjenko de mogelijkheid wordt geboden in het buitenland een medische behandeling te ondergaan. Haar detentie is volgens het Westen politiek gemotiveerd. Het Oekraïense parlement wees wetsvoorstellen die Timosjenko's behandeling in het buitenland mogelijk hadden gemaakt, vorige week donderdag af.

In Kiev wordt nu al dagen gedemonstreerd tegen de beslissing van de regering. Woensdag togen zo'n vijfduizend mensen naar het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad, waar ze luisterden naar muziek en liederen zongen.

Eerder op de dag kwamen enkele duizenden demonstranten bijeen bij het regeringsgebouw om de vrijlating van Timosjenko te eisen.