BREIN dwingt einde Bierdopje.com af

Ondertitelsite Bierdopje.com heeft wegens vermeende inbreukmakende activiteiten de toorn van BREIN over zich afgeroepen en gooit de handdoek in de ring. De door hobbyisten gerunde service wint het naar eigen zeggen toch nooit van de overbetaalde juristen van de copyrightwaakhond.

Die toorn van BREIN tegen ondertitelsites bestond al langer, maar volgens de beheerders is er een recente wijziging in de auteurswet in het spel. Zodoende plofte er een sommatie op de mat met het niet zo vriendelijke verzoek de gewraakte activiteiten binnen een week te staken en de kosten van BREIN te vergoeden, op straffe van een dagvaarding voor een civielrechterlijke procedure met bijbehorende kostenposten. Er is besloten om verder te gaan als tv-forum.

Van de site konden jarenlang ondertitelbestanden van films en series worden gedownload. Die waren door users zelf vertaald. Ook had de Bierdopje.com een populaire programmeerinterface om de bestanden in apps of op andere sites te kunnen gebruiken. Volgens de beheerders is er nooit een takedown-verzoek ontvangen, en is onduidelijk welke belangen er met de ondertitels precies worden geschaad.

"We betreuren het ten zeerste dat het zover heeft weten te komen en dat een particuliere partij als Stichting BREIN op deze manier hardhandig hobbyprojecten als de onze de nek omdraaien", aldus Bierdopje.com in een verklaring op de website. "We doen er niemand kwaad mee, schaden geen inkomsten van de producenten en helpen juist mensen die de Engelse taal niet machtig zijn, slechthorend of doof zijn."

Bierdopje.com is overigens niet het enige slachtoffer. Ook een andere Nederlandse ondertitelwebsite, SimplyReleases.com, blijkt de pijp aan Maarten te hebben gegeven. Sites als subtitleseeker.comondertitel.comnlondertitels.comopensubtitles.org, podnapisi.net en addic7ed.com bieden nog wel ondertitels aan. Wellicht dat de ondertitelmakers een manier vinden om deze via die wegen, of via usenet en torrents op eenvoudige wijze te verspreiden.

Upd: Bericht aangevuld.