FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 oktober 2013

Sneijder bezorgt Galatasaray nipte zege

Galatasaray heeft voor het eerst in twee maanden tijd weer eens een wedstrijd gewonnen. Dankzij twee goals van Wesley Sneijder werd Karabükspor met 2-1 verslagen. De international, die dinsdag al trefzeker was voor Oranje in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, passeerde doelman Boy Waterman in de 41e en 83e minuut.

Joseph Akpala maakte in de 52e minuut de enige goal voor Karabükspor, dat snel daarna met tien man verder moest door een rode kaart voor Sébastien Puygrenier. Met een rake uithaal van Sneijder via de onderkant van de lat bezorgde Sneijder Galatasaray vlak voor tijd de tweede overwinning van het seizoen.

Wozniacki voorkomt Duitse finale Luxemburg

Caroline Wozniacki heeft er voor gezorgd dat het WTA-toernooi in Luxemburg geen Duitse finale krijgt. In de halve eindstrijd rekende de als eerste geplaatste Deense met tweemaal 6-4 af met Sabine Lisicki (3).

De Duitse Annika Beck had zich eerder zaterdag wel voor de finale geplaatst. Ze won de eerste set van Stefanie Vögele en stond in het tweede bedrijf met 1-0 voor tegen de Zwitserse toen Vögele opgaf.

[PD] Osasuna maakt einde aan zegereeks Barcelona

Osasuna heeft zaterdag een einde gemaakt aan de zegereeks van Barcelona. Na acht overwinningen kwamen de Catalanen op bezoek in Pamplona niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Lichtpuntjes waren er ook voor Barça. Carles Puyol speelde voor het eerst sinds zeven maanden mee. Lionel Messi viel in de tweede helft in.

Barcelona is door de remise weer even alleen koploper in de Primera División met 25 punten uit negen duels. Dat is er een meer dan Atletico Madrid dat later zaterdag nog uitspeelt tegen Espanyol. Real Madrid staat na tien duels op 22 punten.

Eerder zaterdag had Valencia thuis al met 2-1 verloren van Real Sociedad. Antoine Griezzman en Ruben Pardo zetten de bezoekers uit San Sebastian op 2-0. pas diep in de blessuretijd kwam de eretreffer van Valencia van Dorlan Pabon.

[Bundesliga] Hertha BSC nipt langs Gladbach

Hertha BSC heeft met het kleinst mogelijke verschil gewonnen van Borussia Mönchengladbach. In Berlijn werd het 1-0. Hertha BSC kwam in de 36e minuut voorsprong. De Colombiaanse spits Adrián Ramos tekende voor de 1-0. Borussia Mönchengladbach kon daar weinig tegenoverstellen, ook in de tweede helft wisten de bezoekers niet tot scoren te komen.

In de 72e minuut kwam Luuk de Jong nog in het veld voor Christoph Kramer, maar ook de Nederlander, die meer op de bank zit dan hij speelt bij Gladbach, kon zijn ploeg niet meer van een nederlaag afhouden.

In de blessuretijd kreeg Martin Stranzl van Borussia Mönchengladbach nog zijn tweede gele kaart, waardoor de bezoekers de wedstrijd met tien man beeindigden. Met de overwinning continueert Hertha BSC haar knappe competitiestart. De ploeg van de Nederlander Jos Luhukay staat op de vierde plaats met vijftien punten uit negen wedstrijden.

[PL] Manchester City verslaat West Ham United

Manchester City heeft zaterdag een simpele 3-1 zege geboekt bij West Ham United. De Citizens kwamen al na een kwartier op voorsprong via Sergio Agüero. De Argentijn maakte er ook 2-0 van toen Ricardo Vaz Te scoorde voor de thuisploeg. De eindstand werd door David Silva bepaald.

Met zestien punten uit acht duels staat City nu vierde. West Ham heeft de helft van de punten en is de nummer veertien. `

Ligtlee sprint naar zilver op EK baanwielrennen

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft zaterdag op het EK in Apeldoorn zilver gewonnen op de sprint. In de eindstrijd moest ze in twee omlopen haar meerdere erkennen in de Duitse Kristina Vogel. Het brons ging naar de Britse Jessica Varnish die Virgnie Cueff uit Frankrijk klopte.

Bij de mannen ging de Rus Denis Dmitriev met het goud aan de haal. Hij versloeg Robert Förstemann uit Duitsland een keer. De eerste omloop had Förstemann gewonnen, maar hij werd door de jury teruggezet vanwege onreglementair sprinten.

Om dezelfde reden verloor Förstemanns landgenoot Stefan Bötticher de race om het brons tegen Jason Kenny. De Brit won de eerste race al, maar werd in de tweede overklast door wereldkampioen Bötticher. Die had daarbij Kenny echter van zijn lijn gedrukt en werd dus teruggezet.

Ferrer en Dimitrov betwisten titel Stockholm

David Ferrer en Grigor Dimitrov strijden zondag om de titel bij het ATP-toernooi van Stockholm. Ferrer, de nummer één van de plaatsingslijst, had zaterdag drie sets nodig om zich van Ernests Gulbis (5) uit Letland te ontdoen: 3-6, 6-4 en 6-1.

Ook Dimitrov (6) verloor de eerste set. Tegen de als vijfde gerangschikte Fransman Benoît Paire kreeg de Bulgaar zijn spel op de rails: 4-6, 6-2 en 6-2.

In Moskou gaat de finale tussen Richard Gasquet (1) en Mikhail Kukushkin. De Fransman Gasquet was met 6-4 en 7-5 te sterk voor Ivo Karlovic uit Kroatië. Kukushkin verraste titelverdediger Andreas Seppi (2) uit Italië. De Kazachse qualifier deed dat met 6-1, 1-6 en 6-4.

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Naast de topper tussen FC Twente en Ajax begon in 20.45 nog een duel. In het Abe Lenstra Stadion speelde sc Heerenveen tegen Vitesse. De bezoekers wonnen deze wedstrijd door een doelpunt in de blessuretijd met 2-3.


SC Heerenveen-speler Joey van den Berg in duel met Vitesse-speler Christian Atsu (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen

2 - 3

Vitesse

 43' Finnbogason
 49' Otigba
   54' Piazón 
 73' Piazón 
 90+3' v. Aanholt 
 
 Gele kaart: v.d. Berg, (sc Heerenveen), Ibarra, Havenaar, v.d. Heijden, (Vitesse)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
Ziyech (Eikrem/83)
De Roon
v.d. Berg
Slagveer (Wildschut/61)
Finnbogason
v. La Parra (Nwofor/80)
  Velthuizen
Leerdam (v.d. Struijk/46)
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Propper
Atsu
Vejinovic (Qazaishvili/67)
Ibarra
Havenaar (Chanturia/83)
Piazón

Uitslag FC Twente - AFC Ajax

Om 20.45 begon het duel tussen de koploper van de Eredivisie en de huidig kampioen. FC Twente nam het op tegen AFC Ajax en beide ploegen houden een punt over aan dit duel. De eindstand was 1-1.

De bezoekers begonnen met een verrassende opstelling. Zo had trainer Frank de Boer een plaats voor de herstelde Joël Veltman en voor aanvaller Lucas Andersen. Nicolai Boilesen kreeg een plaats op de linksback, waardoor Daley Blind op het middenveld werd geposteerd. Daar stond hij samen met Siem de Jong en Thulani Serero. Bij Twente keerde Dico Koppers, voormalig speler van Ajax, weer terug na blessureleed.

In de beginfase hadden de bezoekers moeite met de opbouw. De mannen van De Boer gingen daar een paar keer de mist mee in en dat resulteerde erin dat Twente de ploeg liet opbouwen. Het was voor de Tukkers wachten op een foutje. Dat spelbeeld zou zich tot in de tweede helft blijven voltrekken. Het was dus Ajax dat het spel mocht maken, maar Twente dat op voorsprong kwam via de tegenaanval

Dusan Tadic kende weinig moeite om Ricardo van Rhijn te passeren en leverde een voorzet af. Stefano Denswil kon wegwerken voordat Luc Castaignos gevaarlijk werd, maar deed dit niet voldoende. Quincy Promes stond bij de tweede paal te wachten en leverde vervolgens een nieuwe voorzet. Castaignos stond volledig vrij - Denswil en Veltman lieten hem uit hun rug lopen - en maakte de 1-0. Tadic probeerde het twee minuten later weer, maar trof het zijnet.

Pas in het tweede bedrijf werden beide ploegen weer gevaarlijk. Vlak voor rust leek Ajax even gevaarlijk via Andersen en Kolbeinn Sigthórsson, maar de IJslander was net te laat bij de bal. Ajax kwam beter voor de dag na de rust. Viktor Fischer passeerde Roberto Rosales, haalde uit, maar zijn inzet ging net naast. In de tegenstoot probeerde Twente het via invaller Youness Mokhtar en Castaignos. Laastgenoemde was niet op tijd bij de bal. Siem de Jong mocht het vervolgens proberen namens Ajax. Vanuit de draai vond hij Nick Marsman op zijn weg. De Ajax-captain was niet veel later weer twee keer gevaarlijk.

In eerste instantie stuitte de middenvelder weer op Marsman. In de rebound was Sigthórsson er niet op tijd bij. Vervolgens kwam hij op aangeven van Andersen in scoringspositie. De bal ging ternauwernood naast het doel van Twente. Negen minuten voor tijd was het dan eindelijk raak voor Ajax. Na miscommunicatie tussen Andreas Bjelland en Marsman kon Sigthórsson dankbaar profiteren en voor de 1-1 tekenen. Direct na die treffer ging Ajax op zoek naar meer. Vlak voor tijd resulteerde dat in een enorme kans voor invaller Danny Hoesen, maar hij schrok van de geboden kans en stuitte op Marsman. Daar bleef het bij in Enschede.


Luc Castaignos passeert Jasper Cillessen en scoort de 1-0. Ricardo van Rhijn komt te laat. (Foto: Pro Shots)

FC Twente

1 - 1

AFC Ajax

 22' Castaignos    81' Sigthórsson 
 
 Gele kaart: Bengtsson(FC Twente), Serero(AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Eghan (Mokhtar/56)
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Djordjevic/86)
Tadic
  Cillessen
v.Rhijn (Schöne/70)
Veltman
Denswil
Boilesen
S.de Jong
Blind
Serero
Andersen (De Sa/81)
Sigthórsson (Hoesen/87)
Fischer

[MotoGP] Verplichte motorwissel in koningsklasse

De MotoGP-coureurs moeten morgen tijdens de Grand Prix van Australië verplicht van motorfiets wisselen. De reden hiervoor is dat bandenleverancier Bridgestone niet kan garanderen dat het rubber het de gehele race op Phillip Island uit zal houden.

Door de warme omstandigheden slijt het rubber zodanig snel dat het voor de 15e ronde op zal zijn, waardoor er voor die tijd van fiets gewisseld moet worden. De race zou oorspronkelijk 28 ronden tellen, maar is nu een rondje ingekort.

Ook Dunlop kan de kwaliteit van de banden niet garanderen. Daarom is de Moto2-race ingekort van 25 tot slechts dertien ronden.

Uitslag FC Utrecht - NAC Breda

Vanavond begon om 19.45 uur in de eredivisie de wedstrijd tussen FC Utrecht en NAC Breda. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

FC Utrecht

4 - 2

NAC Breda

 16' Ayoub
 63' Toornstra
 81' Mulenga
 83' Toornsta
   36' Verbeek 
 86' Hadouir 
 
 Gele kaart: Buijs, Hadouir(NAC Breda)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.019
rbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
Derijck
Heerings
Bulthuis
Mårtensson
Ayoub (v.Hofwegen/87)
Toornstra
v.d.Gun
De Ridder (Takagi/79)
v.Velzen (Mulenga/62)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
Bodor (Suk/86)
Buijs
Lurling
Seuntjens (Hadouir/72)
Verbeek (Perica/67)
Poepon
Sarpong

Moskou intensiveert illegalenjacht

De politie in Moskou heeft sinds zondag bijna 700 illegale migranten vastgezet, meldde persbureau RIA Novosti zaterdag. Vorig weekend braken er gewelddadige rellen uit tussen nationalisten en migranten naar aanleiding van de moord op een 25-jarige Rus, vermoedelijk gepleegd door een migrant.

Daarop begon de politie met een grote operatie die de Russische hoofdstad moet ontdoen van illegale migranten. In totaal werden meer dan duizend mensen opgepakt. Het gaat vooral om mensen uit Centraal Azië. Zeker 159 van de migranten heeft zich volgens de politie niet aan de migratiewet gehouden. In 105 gevallen zou dat tot uitzetting kunnen leiden.


Politie Moskou pakt illegalen op (beeld: Euronews)

Vakbond voorwaardelijk achter Mali-missie

De militaire vakbond AFMP vindt een militaire bijdrage aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali een prima politieke keuze. Wel moet er voldoende capaciteit zijn om de veiligheid van de militairen te waarborgen, zegt voorzitter van de vakbond Anne-Marie Snels zaterdag.

Een missie in Mali kan volgens Snels een 'mooie testcase' zijn voor Defensie, dat ondanks de bezuinigingen denkt dergelijke internationale missies goed te kunnen uitvoeren. De militaire vakbond vindt het wel belangrijk dat er voldoende capaciteit naar het land gaat. "We willen geen herhaling van Srebrenica", aldus de voorzitter.

Ook wil Snels dat de regels voor uitzendbescherming in acht worden genomen. Dat betekent dat militairen na een uitzending van vier of zes maanden een twee keer zo lange periode, wat dus neerkomt op acht of twaalf maanden, niet op uitzending is.

De Volkskrant schreef zaterdag dat het kabinet een militaire bijdrage wil leveren aan de VN-vredesmissie in Mali. Nederland zou onder meer commando's en Apaches naar het Afrikaanse land willen sturen. Over deelname aan de missie is lang getwijfeld. Daardoor zouden de 'makkelijke klussen', zoals het trainen van Malinezen in een ommuurd kamp, al vergeven zijn aan andere landen. Om reputatieschade door de besluiteloosheid te herstellen zou Nederland een veel gevaarlijkere bijdrage overwegen.

Snels heeft nog niet met het ministerie van Defensie over de personele aspecten van de missie gesproken. Het plan wordt volgens de Volkskrant over twee weken besproken in de ministerraad. Tot die tijd willen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie er niets over zeggen.

Uitslagen Eredivisie 19/10/2013

Vanavond werd er om 18.45 afgetrapt bij twee eredivisiewedstrijden. In Waalwijk ontving RKC Waalwijk Roda JC en Feyenoord ging op bezoek bij Go Ahead Eagles in Deventer. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 2

Roda JC

 47' Amieux    53' Németh 
 84' Demouge 
 
 Gele kaart: Apau (RKC Waalwijk), Luijckx, Németh, Demouge (Roda JC)
 Rode kaart: v. Mosselveld (90 1/2xg) (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.101
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Apau
v.Hoevelen (Peltzer/86)
Ivens (v.Mosselveld/62)
Amieux
Tavares
Jungschläger
Braber
Anderson (Schet/83)
Castelen
Joachim
  Kurto
Dijkhuizen
Biemans
Luijckx
v.Peppen
Hupperts (Höcher/77)
Pluim
Donald
Kali
Fledderus
Németh (Demouge/77)

Go Ahead Eagles

2 - 2

Feyenoord

 48' Amevor
 89' Kolder
   17' De Vrij 
 63' Immers 
 
 Gele kaart: Godee, Schenk, Vriends, Overgoor(Go Ahead Eagles), Nelom, Vilhena(Feyenoord)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.681
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt
Vriends
Schenk
Amevor
Falkenburg (Rijsdijk/77)
Overgoor
Lambooij
Antonia (Kavak/83)
Kolder
Godee (Houtkoop/76)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi
Nelom
Clasie
Immers
Vilhena
Armenteros
Pellè
Boëtius (Schaken/79)

Uitslagen Eredivisie 19/10/2013

Vanavond werd er om 18.45 afgetrapt bij twee eredivisiewedstrijden. In Waalwijk ontving RKC Waalwijk Roda JC en Feyenoord ging op bezoek bij Go Ahead Eagles in Deventer. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 2

Roda JC

 47' Amieux    53' Németh 
 84' Demouge 
 
 Gele kaart: Apau (RKC Waalwijk), Luijckx, Németh, Demouge (Roda JC)
 Rode kaart: v. Mosselveld (90 1/2xg) (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Apau
v.Hoevelen (Peltzer/86)
Ivens (v.Mosselveld/62)
Amieux
Tavares
Jungschläger
Braber
Anderson (Schet/83)
Castelen
Joachim
  Kurto
Dijkhuizen
Biemans
Luijckx
v.Peppen
Hupperts (Höcher/77)
Pluim
Donald
Kali
Fledderus
Németh (Demouge/77)

Go Ahead Eagles

2 - 2

Feyenoord

 48' Amevor
 89' Kolder
   17' De Vrij 
 63' Immers 
 
 Gele kaart: Godee, Schenk, Vriends, Overgoor(Go Ahead Eagles), Nelom, Vilhena(Feyenoord)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt
Vriends
Schenk
Amevor
Falkenburg (Rijsdijk/77)
Overgoor
Lambooij
Antonia (Kavak/83)
Kolder
Godee (Houtkoop/76)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi
Nelom
Clasie
Immers
Vilhena
Armenteros
Pellè
Boëtius (Schaken/79)

Politieauto botst tegen viaduct bij achtervolging

Een politieauto is zaterdagochtend vroeg in Zoetermeer tijdens een achtervolging tegen een zuil van een viaduct gebotst. De wagen raakte zwaar beschadigd. De agenten in de auto kwamen met de schrik vrij, meldt de politie.

Agenten hadden even na 05.00 uur twee verdachte mannen zien lopen in een steegje in de Dorpsstraat. De twee werden gecontroleerd, maar omdat een van de twee had verklaard te hebben gedronken en er de laatste tijd in de omgeving meerdere keren is ingebroken, besloten de agenten ze in de gaten te houden.

De mannen van 26 en 43 jaar uit Zoetermeer en Rijswijk stapten in een auto en gingen er toen ze een stopteken kregen met hoge snelheid en zonder verlichting vandoor. De politie zette met meerdere auto's de achtervolging in. De bestuurder van een van de politiewagens verloor de macht over het stuur en botste tegen de zuil.

De auto met de verdachten reed verder, maar werd even later weer gevonden. Op de Egmondstraat sprongen beide mannen uit de auto. Een van hen kon direct worden opgepakt. De bestuurder wist te ontkomen. De aangehouden man is verhoord.


Het kan altijd erger

Russische homo's mogen blijven adopteren

Russische homostellen mogen kinderen blijven adopteren. Een wetsvoorstel dat adoptie voor hen zou verbieden is door de initiatiefnemer teruggetrokken. Dat meldde een woordvoerder van het parlementslid zaterdag aan persbureau RIA Novosti.

Het wetsvoorstel werd in augustus gedaan door parlementslid Aleksei Zjoeravljov van de Kremlinpartij Verenigd Rusland. De omstreden wet kwam in navolging van de antihomowet, die 'propaganda' van homoseksualiteit onder jongeren verbiedt, en de anti-adoptiewet die Amerikaanse families verbiedt Russische kinderen te adopteren.

Waarom Zjoeravljov heeft afgezien van de wet is niet bekend.

[JL] De Graafschap vernedert FC Oss

De Graafschap heeft zaterdag in de Eerste Divisie uitgehaald tegen FC Oss: 6-1. Tim Vincken, Anco Jansen (2x), Piotr Parzyszek (2x) en Soufian Echcharaf verzorgden de doelpunten voor de Superboeren, die bijna een halfuur met tien man speelden. Jansen werd er in de 64e minuut met een tweede gele prent van het veld gestuurd.

Door goals van Vincken en Jansen stond De Graafschap al na 25 minuten met 2-0 voor. Parzyszek scoorde vlak voor rust zijn elfde competitiedoelpunt van het seizoen. De Poolse Nederlander sloeg na ruim een uur weer toe, waardoor hij nu alleen topscorer is van de Eerste Divisie.

Jansen zorgde in de 64e minuut voor de 5-1. Bij het juichen trok hij zijn shirt uit waardoor hij met een tweede gele kaart het veld moest verlaten. Echcharaf scoorde na 82 minuten de 6-1. Een penalty van Oss' Marcel van der Sloot was even daarvoor via doelman Jasper Heusinkveld in het doel beland.

De Graafschap bezet de vierde pek met 22 punten, vier minder dan koploper FC Dordrecht. Oss staat laatste met zeven punten en heeft dit seizoen al tien duels verloren.

'Nederlandse jihadstrijders vast in Syrië'

Verschillende Nederlandse jongeren zitten tegen hun wil vast in Syrië omdat hun paspoorten zijn ingenomen. De jongeren zijn naar Syrië gegaan om te strijden tegen het regime van president Bashar Assad, maar de rebellengroeperingen bij wie ze zich hebben aangesloten hebben hun paspoorten afgepakt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van verschillende bronnen.

Sinds het begin van het conflict in Syrië zouden zo'n tien tot vijftien jongeren zijn teruggekeerd uit het land. Directeur van een buurthuis in de Haagse Schilderswijk Nicoline Grotzebauch stelt dat terugkeren niet zo makkelijk is. "De paspoorten van de jongens worden ingenomen. Als blijkt hoe verschrikkelijk het daar is en ze gaan twijfelen of het wel de goede stap is geweest, kunnen ze niet meer terug. Ook al zouden ze willen", vertelt ze tegen RTL Nieuws.

Hoogleraar terrorisme en contraterrorisme bij de Universiteit Leiden Edwin Bakker stelt dat vanaf het begin is gewaarschuwd dat de jongeren niet alleen vechten tegen het bewind van Assad, maar ook tegen rebellengroepen. "Die jongens gaan daar vrij naïef heen en dan valt het tegen. Maar wat dan? Die groepen laten je niet gaan, want je hebt natuurlijk informatie. En je geeft toch een heel slecht signaal als je teruggaat omdat die strijd minder fraai is dan afgespiegeld."

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de afgelopen tijd zo'n honderd personen vertrokken naar diverse landen in Afrika en het Midden-Oosten, met name naar Syrië. Veel van hen sluiten zich aan bij jihadistische strijdgroepen. De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland is momenteel substantieel, onder meer vanwege een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië.

Jihadreizigers doen in oorlogsgebieden zoals Syrië kennis en strijdervaring op en kunnen een dreiging vormen tegen westerse doelen, aldus de nationaal coördinator. "Ook bestaat het risico dat zij anderen uit Nederland aansporen hetzelfde te gaan doen." Jihadreizigers kunnen 'zeer radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid' terugkeren naar Nederland, waarna zij hier een bedreiging vormen, stelt de NCTV.

Judoka Ente pakt nationale titel

Birgit Ente is zaterdag Nederlands kampioen judo geworden in de klasse tot 52 kilogram. In de finale in Rotterdam versloeg ze Miranda Wolfslag. Aukje Balmakers en Janny Damme pakten het brons.

In de klasse tot 57 kilogram klopte de pas 15-jarige Hilde Jager nadrukkelijk op de deur. Pas in de finale moest ze haar meerdere erkennen in Elea de Gans. Brons was er voor Joy Wensveen en Kim Franssen.

In de klasse tot 48 kilogram was de titel voor Mandy Tjokroatmo. Zij was de beste in een poule van drie. De titel in de klasse tot 63 kilogram was een prooi voor Jennifer Wichers met een zege op Antoinette Hennink. Jaime Lee Leonora en Marit de Gier kregen het brons omgehangen.

Bij de mannen waren er nationale titels voor Jamie Werink (-60 kilogram), Wytze de Jong (-66 kilogram) en Sam van 't Westende (-73 kilogram). Voor de laatste twee was het hun tweede titel op rij.

Werink versloeg in de finale Bas Koffijberg. Leon Borgsteede en Diederick Pondman vochten zich naar brons. Cunnar Cops pakte het zilver in de klasse tot 66 kilogram. Jasper de Jong en Timo Kem moesten zich hier troosten met brons. Joery Biekmann kreeg het zilver in de klasse tot 73 kilogram. Bram Crans en Tjeerd Tjeerdsma mochten mee naar de laagste trede van het ereschavot.

Veel belangstelling voor berging bommenwerper

Ongeveer 2400 mensen zijn zaterdag naar een kijkdag rond de berging van een wrak van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog in Zelhem gekomen. De gemeente Bronckhorst noemt de belangstelling enorm.

De gemeente heeft in totaal twee kijkdagen georganiseerd rond de berging, zaterdag en volgende week zaterdag. Belangstellenden konden in een bezoekerscentrum informatie krijgen over de stand van zaken van de operatie en op enkele plekken op het terrein een kijkje nemen.

Het bergen begon een kleine twee weken geleden. Vermoedelijk duurt de hele bergingsoperatie zo'n vier weken. Onder meer delen van een motor, een nooduitgangklep, een bak van een radio, een oliekoeler, een mitrailleur en stuurstangen zijn inmiddels gevonden.

De Britse bommenwerper, een Lancaster ED470, stortte in september 1944 neer in het Gelderse Zelhem. Van de zeven bemanningsleden overleefde een de crash. Hij kon met een parachute het vliegtuig op tijd verlaten. Kort na het ongeluk ontplofte de bommenlading, wat volgens de gemeente een enorme krater in de grond tot gevolg had.

Het vliegtuig en de omgekomen bemanningsleden konden destijds niet worden geïdentificeerd. Een aantal kleine menselijke resten is geborgen en begraven op de begraafplaats in Zelhem. Stoffelijke resten van de bemanning bevinden zich mogelijk ook nog tussen de wrakstukken.

Onderzoek heeft volgens de gemeente inmiddels uitgewezen dat het wrak bijna zeker van de bommenwerper is. Alleen een berging, die volgens de gemeente in het belang van de nabestaanden is, kan absolute zekerheid bieden. "Nabestaanden krijgen hiermee, na bijna 70 jaar, hopelijk eindelijk het waargebeurde verhaal van hun zes geliefden die hun leven gaven voor onze vrijheid", aldus de gemeente op de website.

[PD] Real Madrid verslaat Malaga

Real Madrid heeft zaterdag in eigen huis gewonnen van Málaga. Het duel in de Primera División eindigde in 2-0. Angel di Maria opende de score vlak na de rust. In de blessuretijd verdubbelde Cristiano Ronaldo de score vanaf de strafschopstip.

Bij Real maakte Gareth Bale zijn rentree na enkele weken blessureleed. De Welshman, die deze zomer de duurste voetballer ter wereld werd, viel een kwartier voor tijd in voor de Madrilenen.

In de stand staat Real nog altijd derde, maar de achterstand op Barcelona en Atletico Madrid slonk naar twee punten. Beide ploegen komen later zaterdag echter nog in actie. Málaga staat tiende.

[PL] Man United verliest punten ondanks goal Van Persie

Manchester United heeft zaterdag in de Premier League niet weten te winnen van Southampton: 1-1. Robin van Persie scoorde na 26 minuten de openingstreffer op Old Trafford, maar die goal werd in de 89e minuut tenietgedaan door Dejan Lovren. Southampton blijft door het gelijkspel in de bovenste regionen verkeren met de vierde plek. United staat teleurstellend achtste.

United was na het uitvallen van Van Persie tijdens Turkije - Nederland afgelopen dinsdag enigszins bezorgd over de fitheid van de spits. Trainer David Moyes besloot de Rotterdammer echter gewoon op te stellen. Alexander Büttner zat niet bij de selectie. Bij Southampton bleef Jos Hooiveld de hele wedstrijd op de bank.

Arsenal profiteerde van het puntenverlies van Liverpool bij Newcastle United. De equipe van trainer Arsène Wenger versloeg in het Emirates Stadium Norwich City met 4-1 en gaat alleen aan kop met twee punten voorsprong op Liverpool en Chelsea. Jack Wilshere, Mesut Özil (2x) en Aaron Ramsey vulden het scorebord voor Arsenal. Leroy Fer kwam in tegenstelling tot de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel in actie voor Norwich.

Chelsea kwam op Stamford Bridge op achterstand tegen Cardiff City door een doelpunt van Jordon Mutch. Treffers van Eden Hazard (2x), Oscar en Samuel Eto'o draaiden het duel om in Londens voordeel: 4-1.

Jonathan de Guzman scoorde voor het zegevierende Swansea City. De Oranje-international schoot de tweede goal tegen het net tijdens de 4-0 overwinning op hekkensluiter Sunderland. Phil Bardsley hielp Swansea een handje met een eigen goal. Voormalig eredivisietopscorer Wilfried Bony scoorde uit een strafschop, Chico maakte de vierde treffer. Swansea staat elfde met tien punten.

Everton wist zich in de top te handhaven door thuis met 2-1 te winnen van Hull City. Oud-Ajacied Steven Pienaar scoorde na 57 minuten de winnende goal. Kevin Mirallas had de ploeg uit Liverpool in de eerste helft al op voorsprong gezet, maar Yannick Sagbo had Hull na een halfuur weer op gelijke hoogte gebracht. Everton staat vijfde met vijftien punten, Hull negende met elf.

Stoke City en West Bromwich Albion kwamen niet tot scoren: 0-0.

Haase verslaat Tsonga, bereikt finale

Tennisser Robin Haase heeft in de halve finale van het ATP-toernooi in Wenen voor een verrassing gezorgd. De Hagenaar won met 7-5 en 7-6 (4) van nummer acht van de wereld Jo-Wilfried Tsonga. In de eindstrijd wacht zondag Tommy Haas uit Duitsland.

Haase bleek zaterdag prima opgewassen tegen Tsonga, de nummer één van de plaatsingslijst. De Nederlander pakte dan ook als eerste een break in de zevende game, maar liet de Fransman direct weer langszij komen.

Op 5-4 voor Tsonga had Haase vervolgens grote moeite om in de wedstrijd te blijven. Hij werkte echter vijf setpunten weg en sloeg vervolgens op de opslag van Tsonga toe. Op eigen opslag kwam hij daarna niet meer in de problemen.

In de tweede set leek Haase steeds beter te gaan spelen. Zijn opslag liep beter en daardoor zette hij Tsonga makkelijker onder druk. In de zevende game leidde dat tot een break, maar toen Haase voor de wedstrijd serveerde ging het mis. In de tiebreak viel het wel goed voor Haase. Hij benutte zijn tweede matchpunt.

Haas (2) bereikte eerder al de eindstrijd door Lukas Rosol (8) uit Tsjechië te kloppen. Het werd 6-3, 4-6 en 7-6 (0) voor de Duitse routinier.

Viool uit Titanic levert ruim miljoen euro op

Een viool uit het beroemde gezonken schip Titanic heeft zaterdag bij een veiling in de Britse plaats Devizes ruim een miljoen euro opgeleverd. Er is nog nooit zoveel betaald voor een object uit de Titanic, meldden Britse media.

De viool was vermoedelijk eigendom van een lid van de band die tijdens het zinken van het schip bleef doorspelen. De viool werd gevonden in een kist die aan de violist was vastgebonden, toen zijn lichaam werd opgevist, maar raakte daarna jarenlang zoek.

In 2006 dook de viool op in een zolderkamer in Yorkshire. Na bijna 7 jaar onderzoek en tests bleek dat het om de authentieke viool uit de Titanic ging.

Viool uit Titanic levert ruim miljoen euro op
Viool uit Titanic levert ruim miljoen euro op (Foto: ANP)

[Bundesliga] Robben helpt Bayern München na rust langs Mainz

Arjen Robben heeft Bayern München zaterdag in de Bundesliga na rust aan een 4-1 thuiszege op FSV Mainz geholpen. De Groninger scoorde vlak na rust de gelijkmaker voor de koploper, nadat Shawn Parker de bezoekers in de 44e minuut op voorsprong had gezet. Op aangeven van Robben maakte Thomas Müller na 52 minuten de 2-1.

Mario Götze kwam na de thee in de ploeg voor Rafinha en was net als Robben bij twee doelpunten betrokken. De 21-jarige Duitser verzorgde de assist bij de gelijkmaker van Robben en de 3-1 van Mario Mandzukic. Müller zorgde acht minuten voor tijd voor de 4-1 met een benutte penalty.

Borussia Dortmund won ook en blijft Bayern op een punt achterstand volgen. Marco Reus werd tegen Hannover 96 matchwinner door in de vierde minuut een strafschop te verzilveren: 1-0. Oud-PSV'er Marcelo en oud-AZ'er Sébastien Pocognoli kwamen allebei in actie voor Hannover, dat zakt naar plek zes met dertien punten.

Schalke 04 maakte er een doelpuntrijk duel van op bezoek bij Eintracht Braunschweig: 3-2. Roman Neustädter scoorde in blessuretijd de winnende goal voor de ploeg uit Gelsenkirchen. Zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar scoorden verder Max Meyer en Leon Goretzka voor Schalke. Orhan Ademi en Karim Bellarabi brachten hekkensluiter Braunschweig tevergeefs tweemaal op voorsprong.

Schalke klimt door de zege naar de vierde plek met veertien punten. Eljero Elia kwam met Werder Bremen niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen SC Freiburg, de nummer zeventien. Bremen staat achtste. Eintracht Frankfurt (11) en FC Nürnberg (16) speelden 1-1 gelijk.

Protest tegen massaontslag thuiszorginstelling

Ongeveer driehonderd mensen hebben zaterdag in Varsseveld actie gevoerd tegen het ontslag van elfhonderd medewerkers van thuiszorgorganisatie Sensire. Tijdens de actie is aangegeven dat er voor volgende week vrijdag een oplossing moet liggen, anders moet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zelf ingrijpen. Dat meldt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV.

De deelnemers waren vooral medewerkers van de thuiszorgorganisatie. Onder anderen FNV-voorzitter Ton Heerts, voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk, SP-leider Emile Roemer, PvdA-Kamerlid John Kerstens, Linda Voortman van GroenLinks en wethouder van Doetinchem Jan Bart Wilschut namen ook deel aan de demonstratie.

De actievoerders verzamelden zich zaterdagmiddag voor het hoofdkantoor van Sensire. Daarna trok de stoet door Varsseveld, waar Sensire gevestigd is.

Sensire vroeg eerder dit jaar voor elfhonderd thuiszorgmedewerkers ontslag aan vanwege een onzekere zorgvraag vanuit de gemeenten. De thuiszorgorganisatie was van plan volgend jaar met goedkopere alfahulpen te gaan werken, maar heeft na protest van de vakbonden besloten af te zien van deelname aan een nieuwe aanbesteding.

Donderdag werd bekend dat Asscher een onafhankelijke waarnemer naar de Achterhoek stuurt. Die moet toezien op de aanbesteding van de thuiszorg voor volgend jaar.

Abvakabo FNV hekelt de onzekerheid waar de medewerkers van Sensire mee kampen. De woordvoerder van de vakbond stelt dat Abvakabo vertrouwen heeft in deze 'bemiddelaar', maar wil wel dat voor volgende week vrijdag een oplossing op tafel ligt.

FOK!filmtip van de dag: Machete (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Machete

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor Machete, een fijne film van Robert Rodriguez, die vanavond om 22.50 uur te zien is op RTL5. In de brute actiefilm draait het om Machete (Danny Trejo), een losgeslagen Mexicaan die zijn naam heeft verdiend met het hanteren van grote kapmessen. Als hij de opdracht aanneemt om de corrupte senator McLaughlin (Robert De Niro) af te maken ontdekt Machete dat hij voor de zoveelste keer in de val gelokt is. Machete zint op wraak en krijgt daar ruim de kans voor als hij samen gaat werken met Luz (Michelle Rodriguez), Sartana (Jessica Alba), Benito del Toro (Cheech Marin) en zelfs April (Lindsey Lohan), de dochter van zijn grote vijand. Al snel onstaat er een leger van illegalen en kan Machete jacht beginnen op iedereen die hem ooit dwars heeft gezeten.

Machete 1

Machete is een film die op een nogal bijzondere wijze is ontstaan. Toen Robert Rodriguez en Quentin Tarantino samen het Grindhouse tweeluik hadden gemaakt, hadden ze ook een aantal fake trailers gemaakt als inleiding van de twee films. Hierbij zat ook een trailer voor de op dat moment nog niet bestaande film Machete. Veel van de fans hadden dat kennelijk niet in de gaten en vroegen de regisseurs het hemd van het lijf over deze onbekende film.

In tegenstelling tot Rodriguez en de fans van de filmmakers geloofde de studio niet in de film en weigerde daar aan mee te werken. Zelfs toen Rodriguez een cast wist te presenteren met grote namen als Robert De Niro, Jessica Alba, Steven Seagal en Don Johnson, kreeg de filmmaker nog steeds te horen dat hij zelf maar een budget moest regelen om de film te realiseren. Uiteindelijk zou Machete met een bescheiden budget van slechts 20 miljoen dollar gemaakt worden en werd een groot succes in de wereldwijde bioscopen.

Machete 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

11 doden bij vliegtuigcrash België

In de Belgische provincie Namen is een vliegtuig met parachutisten neergestort. Er zijn elf doden gevallen, tekenden Belgische media op uit de mond van de burgemeester van Fernelmont, de gemeente waar het ongeluk plaatsvond. Geen van de inzittenden zou het ongeluk hebben overleefd.

"Ik zag net een vliegtuig (waarschijnlijk tweemotorig) in de lucht zijn rechtervleugel verliezen en ten zuiden van Marchovellete (met een grote klap) neerstorten. Ik heb er niemand met een parachute uit zien springen", liet een omwonende de Belgische zender RTL weten.

Het toestel belandde in een veld. De reddingsdiensten zijn naar de plek van het ongeluk toegesneld.

Ruziemakers veroorzaken consternatie in Rotterdam

Twee dronken en ruziënde mannen hebben vrijdagavond voor de nodige consternatie gezorgd in en bij een café in Rotterdam. Een aantal mensen op straat dacht dat de mannen het café aan het overvallen waren en vertelden dat daarbij ook een wapen was gezien. Daarop werd de omgeving rond het café afgezet en moesten alle mensen de horecagelegenheid verlaten, meldt de politie zaterdag.

Het voorval vond plaats bij een café aan de Grote Visserijstraat. Rond 22.40 uur kwamen er agenten voorbij rijden, die werden aangesproken door de bezorgde omstanders.

Nadat het café leeg was gehaald, werden de twee mannen uit de groep mensen gehaald. Het tweetal werd aangehouden. De mannen bleken geen wapen bij zich te hebben.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat de 31- en 46-jarige Rotterdammers, die onder invloed waren, onenigheid hadden. Daarbij zouden ze een aantal klanten hebben bedreigd en vernielingen hebben gepleegd. Het tweetal is vastgezet op een politiebureau voor verhoor.

[SPL] Celtic speelt gelijk tegen Hibernian

Celtic wist zaterdag geen afstand te nemen op bezoek bij Hibernian (1-1). Het was de laatste test voor de Schotten voorafgaand aan het Champions League-duel met Ajax. Virgil van Dijk speelde een negatieve hoofdrol bij de Schotse landskampioen.

De mandekker, die voorheen actief was bij FC Groningen, greep na een kwartier spelen niet goed in waardoor Paul Heffernan de thuisploeg op voorsprong kon brengen. Pas in de slotfase kwam Celtic op gelijke hoogte. James Forrest tekende voor de verdiende treffer. Mede door Hibernian-doelman Ben Williams kwam Celtic niet verder dan een gelijkspel.

'Nederland te aardig voor Rusland'

Een ruime meerderheid van 64 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland zich harder op mag stellen tegenover Rusland. Ruim 45 procent van de Nederlanders vindt dat de festiviteiten rond het Nederland-Ruslandjaar meteen stop moeten worden gezet. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

De afgelopen tijd was er de nodige wrijving tussen Nederland en Rusland door de entering en aanhouding van de opvarenden van een onder de Nederlandse vlag varend schip van Greenpeace door de Russische kustwacht, de aanhouding van een Russische diplomaat in Nederland en de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Rusland. Donderdag kwam daar de inbraak in een Russisch pand in Den Haag bij.

In het onderzoek van RTL Nieuws en DVJ Insights geeft verder een minderheid van 42 procent van de respondenten aan een negatiever beeld te hebben gekregen van Rusland. Meer dan een op de drie Nederlanders vindt de situatie met de Russen beangstigend.

Ondertussen mag van ruim 63 procent koning Willem-Alexander wel gewoon een bezoek brengen aan Rusland. Dertig procent is van mening dat Nederland de Olympische Spelen in Sotsji moet boycotten.

Ook FOK! peilde onder haar bezoekers de stemming over Rusland. Zie hier de resultaten.

Alarm jaagt K3 van podium

De leden van K3 zijn zaterdagmiddag tijdens een concert in Den Bosch korte tijd van het podium verdwenen, omdat het brandalarm was afgegaan. De drie dames keerden terug toen in de Brabanthallen werd omgeroepen dat het ging om een loos alarm, vertelt een woordvoerder van de locatie.

Volgens De Telegraaf ontstond er na het klinken van het alarm paniek in de zaal en werd er geduwd en getrokken. "Gelukkig was er niets aan de hand. Wel thuis iedereen", twitterde Josje, die samen met Kristel en Karen K3 vormt, na afloop.

Oranje onder 17 scoort er op los tegen San Marino

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft ook zijn tweede wedstrijd in de eerste EK-kwalificatieronde in Georgië gewonnen. Oranje haalde uit tegen San Marino. Het werd 12-0. Invaller Ezra Walian nam vijf treffers voor zijn rekening. Door de zeges op Faroër en nu San Marino is plaatsing voor de eliteronde een feit.

In het duel met Faeröer duurde het ruim een half uur voordat de eerste treffer viel. Nu was het al na negen minuten raak. Op aangeven van Dani van der Moot schoot Steven Bergwijn binnen. De 2-0 was het Van der Moot die scoorde op een assist van Bergwijn. In de 25ste minuut zorgde Abdelhak Nouri voor de 3-0, waarna voor rust Marlon Slabbekoorn de marge vergrootte naar vier.

Na rust kwam Onder 17 echt los. Invaller Ezra Walian was de grote uitblinker. De Ajacied zorgde voor de 5-0, 7-0, 8-0, 9-0 en 11-0. Tussendoor maakte Van der Moot zijn tweede en derde treffer van de middag. Segun Owobowale zorgde voor het slotakkoord: 12-0.

KNVB-coach Maarten Stekelenburg kon na afloop niets anders doen dan zijn ploeg een groot compliment geven. "Dit is een prestatie van het hele team. Wanneer het bij rust 4-0 staat, zie je vaak dat de tweede helft een slap potje wordt waarbij veel spelers voor zichzelf gaan spelen. Dat wilden wij voorkomen. Wij hebben de tegenstander in de eerste minuut bij de strot gepakt en niet meer losgelaten. Heel knap."

Dinsdag sluit Oranje de eerste EK-kwalificatieronde af. Gastland Georgië is dan de tegenstander. Het gaat alleen nog om de groepswinst. 

Le Pen naar Nederland

De extreemrechtse politica Marine Le Pen brengt binnenkort een bezoek aan Nederland. Ze zal dan met Geert Wilders in gesprek gaan over de samenwerking tussen beide partijen. Die samenwerking zal zich in eerste instantie richten op het bestrijden van de Europese Unie en het tegengaan van immigratie.

Wilders heeft de komst van de politica inmiddels via Twitter bevestigd. Eerder gaven beide politici al aan om samen te willen werken om op die manier een blok te kunnen vormen tegen hun gezamenlijke vijanden. Wilders had al eerder ontmoetingen met Le Pens Front National en de Oostenrijkse FPÖ.

Bezwaar Hoffenheim tegen fantoomgoal Kiessling

Voetbalclub 1899 Hoffenheim heeft bezwaar aangetekend bij het sporttribunaal van de Duitse voetbalbond DFB tegen het tellen van een goal van Stefan Kiessling. De aanvaller van Bayer Leverkusen kopte vrijdag naast, maar de bal ging door het zijnet heen de goal in. De scheidsrechter keurde de treffer vervolgens goed.

Het tribunaal neemt de komende dagen verklaringen van beide partijen, de scheidsrechters en de commissie die de arbiters controleert op. Op basis daarvan neemt het de zaak in behandeling. Tegelijkertijd staat het tribunaal in contact met de FIFA om de internationaal geldende regels te vinden.

In Duitsland is de roep om het Bundesligaduel over te spelen inmiddels sterk. Rainer Koch, de vicevoorzitter van de DFB die zich bezig houdt met regelzaken, waarschuwt echter dat het zo'n vaart misschien niet loopt. "Dat zo'n fantoomgoal als onrechtvaardig wordt beschouwd, begrijpen we. Maar we weten uit het verleden ook hoe sterk de FIFA de beslissing van de scheidsrechters beschermt."

Koch wijst daarbij op de onterecht niet toegekende treffer van Engeland tegen Duitsland op het WK van 2010. "Het is voor ons beslissend welke mogelijkheden de regels en statuten ons bieden. Uiteindelijk is de FIFA bij een dergelijke beslissing maatgevend."

[PL] Krul en Anita houden Liverpool op remise

Liverpool heeft zaterdag voor de derde keer dit seizoen punten verspeeld. Op bezoek bij Newcastle United, dat ruim een helft met tien man speelde, werd het 2-2. Liverpool-aanvoerder Steven Gerrard scoorde via een strafschop de honderdste Premier Leaguegoal in zijn carrière. Doelman Tim Krul stond onder de lat bij de thuisploeg, waar Vurnon Anita twaalf minuten voor tijd inviel.

Yohan Cabaye bracht Newcastle in de 23e minuut op 1-0. De zwartwitten leken de rust te gaan halen met een voorsprong, maar een rode kaart voor Mapou Yanga-Mbiwa keerde het tij in de 41e minuut. Gerrard benutte de daaropvolgende strafschop: 1-1.

De tien man van Newcastle kwamen twaalf minuten na rust via de 22-jarige Paul Dummett opnieuw op voorsprong. Op aangeven van oud-Ajacied Luis Suarez kopte Daniel Sturridge een kwartier later zijn zevende doelpunt van het seizoen tegen het net: 2-2. Daar bleef het bij.

Arsenal kan later zaterdag profiteren van Liverpools puntenverlies en alleen aan kop gaan in de Premier League. Dan moeten de Londenaren wel winnen van Norwich City. Newcastle staat voorlopig negende.

Pimpbisschop moet lang wachten op gesprek met paus

De Duitse pimpbisschop Tebartz-van Elst wacht al een week op een gesprek met de paus. De bisschop liet pas zijn ambtswoning verbouwen voor een een slordige 31 miljoen euro. Voor de verbouwing was zes miljoen euro begroot.

De paus was bepaald niet gelukkig met de exorbitante kosten van de verbouwing en ontbood de bisschop voor een stevig gesprek. De pimpbisschop arriveerde afgelopen zondag in het Vaticaan en zit daar sindsdien te wachten.

Tegen de bisschop loopt ook een rechtszaak wegens meineed. Niet omdat hij beweert dat God bestaat, maar wegens een vermeende leugen over een eersteklasvlucht naar India. Daar bezocht de pimpbisschop projecten die de armoede bestrijden.

Halep en Stosur bereiken finale in Moskou

Samantha Stosur en Simona Halep spelen zondag de finale van het WTA-toernooi in Moskou. De als zevende geplaatste Stosur versloeg in de halve finale Svetlana Kuznetsova (8) met 6-2, 6-4. Halep (5) kende weinig moeite met Anastasia Pavlyuchenkova: 6-2, 6-1.

De Australische Stosur kan in Moskou haar derde titel van het jaar winnen, nadat ze eerder in Carlsbad en Osaka de beste was. De 22-jarige Halep beleeft tot dusver een topjaar. De Roemeense veroverde al vier titels, waaronder een in Rosmalen. Stosur won drie van de vier onderlinge ontmoetingen.

Motorcoureur Checa stopt

De Spaanse motorcoureur Carlos Checa heeft een punt gezet achter zijn carrière. De 41-jarige Checa maakte dit vandaag bekend.

Checa debuteerde in 1993 in de 125cc klasse. Daarna volgden drie seizoenen in de 250cc en vervolgens twaalf in de koningsklasse 500cc, die later weer overging in de MotoGP klasse. In 2008 maakte Checa de overstap naar de superbikes, waarin hij in 2011 kampioen werd. Morgen is de laatste race van dit seizoen in Jerez, maar Checa zal daarin vanwege een heupblessure niet meer in actie komen. 

Berging schip Petten in volle gang

Berger Mammoet is zaterdagmiddag druk bezig met de voorbereidingen voor het weghalen van de Belgische vissersboot die donderdag vastliep op een strekdam bij Petten. Het materieel en de mensen zijn ter plaatse gebracht. Vervolgens worden eventuele gaten gedicht en water uit het schip gepompt, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Het vlottrekken van het schip, wat moet gebeuren bij hoogwater, zal zaterdag niet meer lukken. Op zijn vroegst zondag rond 04.00 uur kan daarmee worden begonnen. "Maar mogelijk gebeurt het pas aan het einde van de zondagmiddag." Het schip wordt uiteindelijk weggesleept naar de thuishaven van de berger in Schiedam.

De eigenaar van het schip heeft overigens niks meer te zeggen over wat er met het schip moet gebeuren. Rijkswaterstaat heeft de verantwoordelijkheid over het vaartuig overgenomen, omdat de eigenaar 'niet heeft laten zien zelf het schip te kunnen bergen'. Bij zo'n bergingsoperatie komen veiligheidsrisico's kijken.

Ook kan milieuschade optreden. Aan boord van het schip bevindt zich gasolie. Daarvan is al zo'n vierduizend liter uitgestroomd. Omdat het vluchtige goedje veelal is verdampt, heeft dit volgens de zegsman echter niet veel milieuschade opgeleverd. Geprobeerd wordt te voorkomen dat de overgebleven gasolie ontsnapt.

De boot kwam in de problemen nadat een vissersnet in de schroef was terechtgekomen. De bemanningsleden zaten vanaf donderdagochtend 04.30 uur vast en werden in de loop van de middag per helikopter van de boot gehaald.

Bloedspoor leidt naar kunstdief

Een 48-jarige schilderijendief uit Venlo is vrijdagavond tegen de lamp gelopen door een bloedspoor. Dat meldt de politie zaterdag. Agenten gingen vrijdagavond op onderzoek uit na een melding dat in de hal van een appartementencomplex aan de Mercatorstraat in de Limburgse plaats bloed was aangetroffen.

Volgens de politie ging het om een behoorlijke hoeveelheid bloed. De agenten volgden het bloedspoor en kwamen uit bij een woning een paar straten verderop. In die woning troffen ze een man aan met een flinke snijwond in zijn hand.

De man hing een onsamenhangend verhaal op over de oorzaak van zijn wond. Uit daarop volgend onderzoek bleek dat de Venlonaar uit de hal van het appartementencomplex een aantal schilderijen had gestolen. Daarbij had hij zichzelf vermoedelijk verwond. De man is na behandeling in een ziekenhuis in een cel gezet.

Kosovaars meisje mag terug naar Frankrijk

Een Kosovaars meisje dat onlangs met haar familieleden Frankrijk werd uitgezet mag terugkeren om haar school af te maken. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag gezegd. De rest van het gezin mag haar echter niet vergezellen.

De Franse regering ligt flink onder vuur door immigrantengroepen, scholieren en zelfs leden van Hollandes eigen Parti Socialiste. Zij spreken hun afschuw uit over de wijze waarop het 15-jarige meisje door de politie werd aangehouden - ten overstaan van al haar klasgenoten. Deze omstandigheden hebben de regering doen besluiten dat zij - en alleen zij - mag terugkeren, aldus Hollande.

Eerder zaterdag werd een onderzoek naar de kwestie gepresenteerd. De regering trok uit de gebeurtenissen de conclusie dat de autoriteiten zich bij de arrestatie en uitzetting van het gezin gewoon aan de wet hadden gehouden. Daarbij werd wel het advies gegeven jongeren in de toekomst niet langer voor de ogen van hun klasgenoten op te pakken.

Jurken Máxima trekken veel publiek

De twee japonnen van koningin Máxima trekken op de tentoonstelling van de Dutch Design Awards erg veel mensen. "Het is echt heel erg druk", vertelt een woordvoerder aan Novum Nieuws. Op de tentoonstelling, die zaterdag in Eindhoven werd geopend, zijn ontwerpen van de finalisten van de Dutch Design Awards te zien.

De jurken van Máxima werden ontworpen door Jan Taminiau. De koningin droeg de japonnen tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Het gaat om het koningsblauwe ensemble en de rood-roze avondjapon. "De jurken trekken erg veel aandacht", vervolgt de woordvoerder.

Hoewel de zegsvrouw denkt dat het hoge bezoekersaantal deels komt door de Taminiau-jurken, is er ook veel belangstelling voor de ontwerpen van andere finalisten. "Er is ook veel aandacht voor andere designers."

De Dutch Design Awards worden zaterdagavond uitgereikt in verschillende categorieën. Taminiau maakt kans op de modeprijs in de categorie product. Ook Iris van Herpen en Elisa van Joolen zijn daarvoor genomineerd. De jurken van Máxima zijn nog tot en met volgende week zondag te bewonderen.

Belg verdacht van terrorisme

De Belgische Syriëganger Jejoen Bontinck is aangehouden op verdenking van terrorisme. Dat heeft het federale parket bekendgemaakt, melden Belgische media zaterdag.

Het vermoeden bestaat dat Bontinck onder invloed van Sharia4Belgium naar Syrië afreisde om daar de jihadist uit te hangen. Bontinck ontkent dat en zegt dat hij vrijwilligerswerk deed in een ziekenhuis bij de grens tussen Turkije en Syrië.

Vrijdag bracht Bontinck een bezoek aan zijn moeder. Bij die gelegenheid werd hij opgepakt en meegenomen voor verhoor.

Jongen hard tegen hoofd geschopt

Een jongen van 18 uit Culemborg is in de nacht van vrijdag op zaterdag op straat mishandeld. Hij zat op straat en werd zonder enige aanleiding keihard tegen zijn hoofd geschopt door een 22-jarige Tilburger, die daarvoor zelfs een aanloop nam. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.

De Culemborger liep een hersenschudding en letsel aan zijn oog op. Hij kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis. De Tilburger is aangehouden. Hij bleek een bekende van de politie. De man had vanwege een eerder geweldsdelict een horecaontzegging vanaf 19 juli tot en met 18 oktober. Nog geen 3 uur na het verstrijken van zijn ontzegging werd hij alweer opgepakt.

Ancelotti haalt Bale weer bij selectie Real Madrid

Gareth Bale maakt deel uit van de selectie van Real Madrid die zaterdagmiddag aantreedt tegen Malaga. Dat laat Madrid weten. Trainer Carlo Ancelotti heeft weer een plek ingeruimd voor de recordaankoop, die deze maand nog niet in actie kwam vanwege een blessure.

De Spaanse sportkrant Marca schreef vorige week dat Bale met een chronische rugblessure kampt, maar Madrid ontkende dat vervolgens. Volgens de club heeft de Welshman last van een licht uitpuilende rugwervel, maar dat zit hem niet in de weg tijdens het voetballen.

Bale speelde eind september voor het laatst een wedstrijd. Hij bleef toen tijdens de stadsderby tegen Atletico in de rust geblesseerd in de kleedkamer achter. Real Madrid staat na acht competitieduels derde met vijf punten achterstand op koplopers Atletico en FC Barcelona.

Man United legt Belgisch talent Januzaj langer vast

De 18-jarige Adnan Januzaj blijft voorlopig de kleuren dragen van Manchester United. De Belg verlengde zaterdag zijn contract met vijf jaar tot medio 2018. Dat meldt de regerend landskampioen.

Januzaj maakte in augustus zijn debuut voor United. Twee weken geleden werd hij definitief tot supertalent gebombardeerd nadat hij zijn club met twee doelpunten naar een 2-1 zege op Sunderland had geschoten.

De Belg met Albanese, Servische en Turkse roots heeft nog niet zijn debuut gemaakt voor een nationale ploeg. Hij heeft nog geen beslissing gemaakt over voor welk land hij wil uitkomen.

FA moet multicultureler

De Engelse voetbalbond FA heeft niet genoeg oog voor etnische minderheden. Dat stelt bestuurslid Heather Rabbatts zaterdag naar aanleiding van het opzetten van een commissie die moet bijdragen aan verbetering van de nationale ploeg. Rabbatts vindt het niets dat daarin alleen blanken zitten.

De in Jamaica geboren Rabbats, de enige vrouw in de commissie, schreef haar collega's bij de FA een brief. Daarin zegt ze dat de weinige diversiteit in de commissie 'de FA op een cruciaal moment heeft blootgesteld'. "De kans om een goed debat te voeren over de toekomst van Engelse spelers is kleiner geworden. De FA zou een voorbeeld moeten stellen en niet diepgewortelde verhoudingen moeten versterken."

In Engeland is er de laatste jaren veel te doen over racisme op de voetbalvelden. Zo werden Liverpool-spits Luis Suarez en 78-voudig Engels international John Terry geschorst vanwege racistische uitlatingen.

Grieken op 1 met cosmetische ingrepen

Griekenland was in 2011 goed voor bijna één procent van de wereldwijd gedane cosmetische ingrepen, wat neerkomt op een 18e plaats. Gecorrigeerd naar het aantal inwoners bezet het land echter de tweede plek, na Zuid-Korea, en als enkel naar chirurgische behandelingen wordt gekeken zijn de Grieken wereldleider. Dat blijkt uit gegevens van de Internationale Vereniging voor Esthetische Plastisch Chirurgen.

Nederland bezet naar het aantal inwoners de elfde plek. In de EU moeten de Nederlanders na Griekenland enkel de Italianen en Fransen voor zich dulden. De dolenthousiaste Grieken zitten zesmaal boven het wereldwijde gemiddelde, de qua chirurgische ingrepen blijkbaar niet zo heel erg nuchtere Nederlanders zitten daar een goede driemaal boven.

In Nederland zijn in 2011 ruim 46.000 chirurgische operaties gedaan en nog eens ruim 55.000 ingrepen waar geen mes aan te pas kwam. In totaal dus ruim 100.000 ingrepen en daarmee staat Nederland op de 24e plaats wereldwijd. Koplopers qua absolute getallen zijn de Verenigde Staten (3,1 miljoen ingrepen), Brazilië (1,45 miljoen) en China (1,1 miljoen).

Positie Land Totaal Chirurgisch Niet-chirurgisch
1 Zuid Korea 13.36 5.31 8.05
2 Griekenland 13.25 5.61 7.63
3 Italië 12.13 5.45 6.69
4 Colombia 8.4 4.79 3.61
5 Taiwan 7.9 3.17 4.73
6 Japan 7.51 2.94 4.57
7 Brazilië 7.2 4.5 2.7
8 Mexico 7.06 2.67 4.4
9 Frankrijk 7.03 3.2 3.83
10 Canada 6.55 2.43 4.12
11 Nederland 6.04 2.76 3.28
12 Spanje 5.94 2.69 3.25
13 Venezuela 5.22 2.98 2.24
14 Duitsland 5.05 2.27 2.77
15 Australië 5.03 1.88 3.15
16 Saudi Arabië 4.56 1.83 2.73
17 Roemanië 4.41 1.97 2.44
18 Turkije 3.42 1.35 2.07
19 Verenigd Koninkrijk 3.39 1.52 1.87
20 Argentinië 3.22 1.78 1.44
21 Thailand 2.03 0.83 1.2
22 Rusland 1.65 0.75 0.9
23 Verenigde Staten 1 3.53 0.65
24 China 0.79 0.31 0.48
25 India 0.4 0.16 0.23
Top 25 v/h aantal ingrepen per duizend inwoners

[NHL] Ducks blijven winnen

De Anaheim Ducks hebben vannacht opnieuw gewonnen. De Phoenix Coyotes werden in de penalty shootout verslagen waardoor de stand 3-2 in het voordeel van de Ducks werd. Het was de zesde opeenvolgende overwinning voor de Ducks.

De Ducks stijgen door deze overwinning naar de gedeeld tweede plek in de Western Conference. Ze moeten enkel de Sharks nog voor zich dulden die slechts één keer hebben verloren in overtime. De Colorado Avalanche staan gelijk met de Ducks qua punten maar hebben een beter doelsaldo.

De wedstrijd ging vannacht gelijk op. De Ducks kwamen in de eerste periode op voorsprong door een goal van Teemu Sellane. In de tweede periode trok Antoine Vermette de stand gelijk voor de Coyotes. Rostislav Klesla gaf de Coyotes zelf een voorsprong in de derde periode maar Nick Bonino wist een nederlaag te voorkomen voor de Ducks. De zesde penalty van de Ducks bleek uiteindelijk de beslissing te zijn, nadat er in overtime niet gescoord was.

[MLB] Cardinals behalen de World Series

De St. Louis Cardinals hebben vannacht een plek bemachtigd in de World Series. Door de Los Angeles Dodgers met maar liefst 9-0 te verslaan wonnen de Cardinals de NL Championship Series met 4-2.

Opnieuw waren Michael Wacha en Carlos Beltran erg belangrijk voor het team. Rookiepitcher Wacha kreeg zelfs de NLCS MVP honneurs. Beltran was met drie hits het grote scorend vermogen voor de Cardinals. Al in de derde inning kwamen ze met 4-0 voor. Zo'n grote voorsprong hoeft niet meteen einde wedstrijd te zijn. Dit bewees Beltran zelf al eerder in de play-offs door met een grand slam een achterstand van drie punten ongedaan te maken. In de vijfde inning scoorden de Cardinals echter nog vijf runs. Dat bleek teveel te zijn voor de Dodgers. Wacha gooide opnieuw op erg hoog niveau en gaf de Dodgers geen kans om te scoren. 

De Cardinals wachten nu af tegen welk team ze uitkomen in de World Series. De zesde wedstrijd tussen de Boston Red Sox en de Detroit Tigers wordt vanavond om 22.30 uur Nederlandse tijd gespeeld. De Red Sox hebben een voorsprong van 3-2 in de serie.

Zieke Sijsling meldt zich af voor Valencia

Tennisser Igor Sijsling komt dit weekeinde niet in actie op het ATP-toernooi in Valencia. De met griep kampende Amsterdammer heeft zich afgemeld voor de kwalificaties, laat de KNLTB zaterdag weten.

Sijsling werd deze week tijdens het ATP-toernooi in Stockholm ziek. De nummer 67 van de wereld verloor in Zweden in de tweede ronde van Ernests Gulbis. De tennisser hoopt op tijd fit te zijn voor het masterstoernooi in Parijs eind deze maand. Vorig jaar reikte hij in de Franse hoofdstad tot de tweede ronde in het hoofdtoernooi.

Wotherspoon mist ook 1000 meter bij World Cups

Jeremy Wotherspoon heeft zich niet weten te plaatsen voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter. De Canadees werd vrijdag bij de Canadese trials gediskwalificeerd. Een dag eerder was de viervoudig wereldkampioen sprint op de 500 meter te langzaam om zich op die afstand te plaatsen voor de eerste drie World Cups.

De winst ging vrijdag net als op de 500 meter naar Jamie Gregg in een tijd van 1.08,38 minuten. William Dutton en Gilmore Junio werden tweede en derde.

De 36-jarige Wotherspoon begon in januari met trainen na drie jaar afwezigheid. Hij wil in februari voor de vijfde keer deelnemen aan de Winterspelen. De kwalificatiewedstrijden voor Sochi zijn eind december.

DNA-test tegen bloeddoping ontwikkeld

Canadese wetenschappers hebben een DNA-test ontwikkeld waarmee het gebruik van bloeddoping kan worden aangetoond. De test is volgens de onderzoekers aan de Universiteit van British Columbia eenvoudiger, sneller en goedkoper dan de huidige tests waarmee bloedtransfusies met zuurstofrijk bloed kunnen worden bewezen.

Volgens professor James Rupert kan met de nieuwe test worden gekeken of er cellen met een ander DNA in het bloed aanwezig zijn. Dat duidt er op dat de atleet bloed van een ander ingespoten heeft gekregen. De huidige tests kijken naar eiwitten in het bloed.

Aan de nieuwe test kleven nogal wat beperkingen. Zo kan een atleet ervoor kiezen om eerder bij zichzelf afgetapt bloed terug te laten plaatsen, iets dat niet door de nieuwe test opgemerkt wordt. Ook het alleen inbrengen van rode bloedcellen van een ander persoon wordt niet gedetecteerd, omdat alleen witte bloedcellen DNA bevatten en deze er makkelijk uitgefilterd worden.

'Uitzetten Kosovaars gezin wettig'

De Franse autoriteiten hebben zich bij de uitzetting van een Kosovaars gezin gewoon aan de wet gehouden. Dat is de conclusie van een onderzoek door de regering naar de wijze waarop het gezin teruggestuurd werd naar het land van herkomst.

Onder grote delen van de bevolking ontstond grote woede over de manier waarop met name de 15-jarige dochter van het gezin behandeld werd. Terwijl haar familieleden elders werden opgepakt of reeds waren uitgezet werd zij aan het einde van een schoolreisje ten overstaan van haar klasgenoten door de politie in de kraag gevat.

Het rapport werd zaterdag gepresenteerd aan president François Hollande. De politie en andere autoriteiten hebben in lijn met de wet gehandeld, aldus het rapport, nadat het gezin meerdere malen te verstaan was gegeven dat ze Frankrijk moesten verlaten. Wel is in het rapport het advies opgenomen illegale migranten in de toekomst niet langer tijdens schooluren op te pakken.

Tientallen kalveren dood door brand in veeschuur

Bij een brand in een veeschuur in de Twentse plaats Hoge Hexel zijn zaterdag zo'n zeventig kalveren omgekomen. De brandweer wist ongeveer evenveel kalveren uit de brandende schuur te redden.

De brand aan de Bruine Hoopsweg brak aan het einde van de ochtend door nog onbekende oorzaak uit. Al snel was de brand onder controle en na ongeveer een uur werd het sein brand meester gegeven.

Dolly Parton rapt over Miley Cyrus

Countryzangeres Dolly Parton heeft gerapt over Miley Cyrus. Parton bezocht de talkshow van Queen Latifah en bracht daar een rap ten gehore. Dat is te zien in een video van de show die maandag in de Verenigde Staten wordt uitgezonden.

De 67-jarige zangeres had voor de gelegenheid een blonde afropruik opgezet en had gouden kettingen om haar nek. "Ik werk. Ik twerk. Miley, ik heb je sloopkogel hier", rapte Parton over Mileys single Wrecking Ball.

Ook noemt ze zichzelf 'de koningin van Dollywood' en grapt ze over haar grote borsten. De zangeres, die wel vaker rapt tijdens concerten, zette ook een link van het filmpje op Twitter. "Kijk mij eens twerken", schreef ze erbij.

Bloedige aanslag in Somalië

Een zelfmoordaanslag op een klein restaurant in Somalië heeft aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Voorts vielen er ten minste tien gewonden. Dat heeft de Somalische politie zaterdag gezegd.

De aanslag werd gepleegd in de stad Beledweyne, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Mogadishu. De stad is in handen van de regering. Vredestroepen van de Afrikaanse Unie bewaren er de vrede.

Wie de aanslag heeft gepleegd is nog onduidelijk, maar de verdenking valt op de radicaalislamitische beweging Al-Shabab, die vaker restaurants en andere openbare plekken als doelwit uitkiest. Al-Shabab zat ook achter de bloedige aanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi vorige maand.

KLM verwijdert 'koloniaal' taalgebruik van website

KLM heeft zijn website aangepast na kritiek op het 'koloniale' taalgebruik. De luchtvaartmaatschappij omschreef Afrika als 'The Dark Continent', een typering die boze reacties losmaakte op Twitter en Facebook. Volgens critici gaat de typering terug tot het koloniale tijdperk.

"Het is nooit de intentie geweest van KLM om uitdrukkingen te gebruiken die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden", laat een woordvoerder in Amstelveen zaterdag weten aan Novum Nieuws. "Op basis van enkele reacties hebben we de tekst op onze website aangepast." Afrika heet op de website nu een continent van 54 landen met elk 'een unieke identiteit'.

De kwestie werd aan het rollen gebracht door Serginho Roosblad, journalist bij de Wereldomroep in Hilversum. Roosblad beschuldigde KLM op Twitter van een 'koloniale mentaliteit'. Zijn bericht werd onder meer overgenomen door Africa is a country, een populaire website die westerse beeldvorming van Afrika kritisch tegen het licht houdt. Roosblad blogt zelf ook voor de website die meer dan dertigduizend volgers heeft op Twitter.

Linda Polman, een Nederlandse journaliste die bekendstaat om haar kritiek op westerse hulpverlening aan Afrikaanse landen, vroeg zich op Twitter af of KLM naar Afrika vliegt 'met Zwarte Piet aan de stuurknuppel'.

Roosblad is teleurgesteld dat KLM geen excuses heeft aangeboden. "Door te zeggen dat KLM wil voorkomen dat mensen de tekst 'verkeerd interpreteren', lijkt het alsof de fout bij de lezer ligt."

Via Twitter liet KLM vrijdag, in het Engels, weten de tekst op zijn website aan te passen ook al wordt de typering 'The Dark Continent' volgens de luchtvaartmaatschappij 'algemeen gebruikt in verwijzing naar Afrikaanse landen'. Roosblad: "Het is een oude, koloniale term die wellicht hier en daar nog gebruikt wordt maar dat betekent niet dat een internationaal bedrijf als KLM dat anno 2013 ook nog moet doen."

De berichten waarin KLM de aanpassing aankondigde, waren zaterdag niet meer terug te vinden op het Twitter-account van de luchtvaartmaatschappij. De woordvoerder zegt niet te weten of ze opzettelijk zijn verwijderd.

KLM vliegt op dertig bestemmingen in Afrika waaronder, volgens de website, 'onontdekt' Zambia.

Oprah houdt uitverkoop

Oprah Winfrey gaat een groot aantal van haar persoonlijke spullen veilen. De opbrengst van de veiling in Santa Barbara gaat naar haar eigen organisatie, de Oprah Winfrey Leadership Academy Foundation, die zich inzet voor kansarme studenten.

Op de website van het veilinghuis staan foto's van de spullen die op 2 november onder de hamer gaan. De talkshowhost wil van meer dan vijfhonderd spullen af. Zo veilt Winfrey onder anderen schilderijen, meubels, scooters en foto's van zichzelf.

De prijzen lopen uiteen van een paar honderd dollar tot een paar duizend dollar. Veel van de spullen zijn antiek en komen uit haar verschillende huizen. Zo vraagt ze voor een porseleinen pop tussen de vijfduizend en achtduizend dollar en kan een kiekje van Winfrey in enthousiaste pose tussen de tweehonderd en vierhonderd dollar opbrengen.

Doden na drinken vergiftigde drank in India

Een partij verontreinigde zelfgestookte drank heeft in het noorden van India aan zeker 32 mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn ziek geworden. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.

De slachtoffers kochten de drank in een winkel in het dorp Adampur, in de staat Uttar Pradesh. Vrijwel direct na nuttiging van de drank raakten ze ziek en moesten ze worden opgenomen in het ziekenhuis, aldus de politie. Sommige slachtoffers die overleefden, zijn door de gifstoffen in de drank blind geworden.

De eigenaar van de winkel is gearresteerd. Hij verloor zijn eigen zoon, die de drank ook soldaat had gemaakt.

Xbox One achievements krijgen nieuwe look

Dat Microsoft af en toe informatie lekt naar buiten zonder het zelf door te hebben, dat blijkt maar uit het feit dat zij per ongeluk de nieuwe look van de achievements naar buiten hebben gebracht. Dit gebeurde tijdens een livestream van Microsoft Studios op TwitchTV

Het geluidje van de popup is niet veranderd, het geluid van het behalen van een achievement echter wel. Of dit hetzelfde blijft nadat de console is gelanceerd is nog niet bekend.

Achievement

Klik hier voor de bewegende gif.


Het nieuwe achievementgeluid is te horen rond 2:50. 

Serveerster krijgt tienduizend dollar

Ellen DeGeneres heeft een serveerster uit de Amerikaanse staat New Hampshire tienduizend dollar gegeven. De talkshowhost vond dat ze het geld had verdiend omdat ze uit eigen zak de lunch had betaald voor twee soldaten.

De serveerster wilde iets aardigs doen voor de mannen, die last hadden van de shutdown van de Amerikaanse overheid, en betaalde hun lunch van ruim 27 dollar. De 55-jarige DeGeneres hoorde dit en nodigde de vrouw vrijdag uit in haar talkshow.

De genereuze presentatrice gaf haar het geld van de lunch terug en deed daar ook nog tienduizend dollar bij. "Je bent een goed mens", zei DeGeneres, toen de serveerster haar geëmotioneerd bedankte voor de gift. Naast het geld kreeg ze ook een nieuwe televisie.

Berlusconi mag 2 jaar geen politiek bedrijven

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi mag 2 jaar lang geen publieke functie bekleden, als gevolg van een veroordeling wegens belastingfraude. Een rechtbank in Milaan heeft dat zaterdag besloten.

Omdat Berlusconi momenteel senator is, heeft de uitspraak echter geen onmiddellijk effect. De Senaat moet zich eerst over zijn toekomst uitspreken. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende maand.

Berlusconi mag 2 jaar geen politiek bedrijven
Berlusconi mag 2 jaar geen politiek bedrijven (Foto: ANP)

Militair opgepakt na vondst munitie in huis

Bij een onderzoek naar drugshandel is een 39-jarige militair uit Oss opgepakt. Hij had 380 stuks munitie in huis liggen. Twee andere mannen van 40 uit Oss zitten vast op verdenking van drugshandel. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

De twee werden vrijdag opgepakt toen ze samen in de auto zaten. Ze hadden cocaïne bij zich. In hun woningen vond de politie nog meer cocaïne, hennep, versnijdingsmiddel en munitie.

De militair werd tijdens een huiszoeking in zijn eigen woning aangehouden. Of hij ook wordt verdacht van handel in drugs, wilde de politie niet zeggen. Hij is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Militair opgepakt na vondst munitie in huis
Militair opgepakt na vondst munitie in huis (Foto: ANP)

Hiddink niet terug naar The Socceroos

Guus Hiddink gaat niet beginnen aan een tweede periode als bondscoach van Australië. Dat heeft hij zaterdag bevestigd. In zijn column in De Telegraaf meldt Hiddink dat er 'licht contact' is geweest met de Australische voetbalbond. Hij heeft die bond echter laten weten dat een tweede termijn geen optie is. "Ik wil even lekker aan de zijlijn staan en met andere dingen bezig zijn", aldus Hiddink.

Australië zoekt een opvolger voor Holger Osieck. De Duitser werd ontslagen nadat zijn elftal met 6-0 verloor van zowel Brazilië als Frankrijk. The Socceroos zijn al wel geplaatst voor de eindronde van het WK in Brazilië.

Guus Hiddink was in 2005 en 2006 ook al bondscoach van Australië. In een zinderende play-off tegen Uruguay wist de ploeg zich via strafschoppen te plaatsen voor het WK in Duitsland. Hiddinks elftal werd daar in de achtste finales uitgeschakeld door de latere kampioen Italië: 1-0.

Cheney bang voor sabotage hartimplantaat

De voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Dick Cheney was bang dat terroristen zijn hartimplantaat van afstand met fatale gevolgen zouden saboteren. Om die reden liet hij de draadloze functie van het apparaatje in 2007 uitschakelen, zo biechtte hij vrijdag (lokale tijd) op in een interview met CBS.

Toen hij enkele jaren later naar een aflevering van de hitserie Homeland keek, zag hij vergelijkbaar scenario. ,,Ik was me bewust van het gevaar, het was geloofwaardig", aldus Cheney. ,,Ik weet uit eigen ervaring dat het niet onmogelijk was."

Cheney heeft al jaren hartproblemen. Zo overleefde hij al vijf keer een hartaanval. Toch zegt hij dat zijn gezondheid nooit invloed heeft gehad op zijn baan als vicepresident van de VS. Cheney heeft een defibrillator-implantaat, dat een elektrische schok aan het hart kan geven bij een ernstige hartritmestoornis.

KNVB krijgt 9,4 miljoen euro van FIFA

De WK-kwalificatiereeks heeft de KNVB een slordige 9,4 miljoen euro opgeleverd. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Bovengenoemd bedrag wordt door de FIFA overgemaakt aan alle landen die zich plaatsen voor de eindronde in Brazilië. De KNVB kan het geld onder meer gebruiken voor spelerspremies. Oranje kan een extra bonus verwachten als de ploeg de groepsfase weet te overleven.

Het land dat uiteindelijk de wereldtitel verovert, mag in totaal 31 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven. De loting voor de poulefase vindt plaats op 6 december. Momenteel zijn dertien landen plus gastland Brazilië al zeker van deelname.

Oranje wist met een nagenoeg perfecte kwalificatiereeks een ticket voor het eindtoernooi te pakken. In tien plaatsingsduels werden 28 punten verzameld. Alleen tegen Estland bleef het Nederlands elftal een keer steken op een gelijkspel.

'Huren vaak duurder dan kopen'

Wie nu verhuist naar een sociale huurwoning, is meestal duurder uit dan een huizenkoper. Per vierkante meter betaalt de huurder enkele euro's per maand meer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de woonlasten per vierkante meter in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

In Rotterdam betalen nieuwe sociale huurders zonder huurtoeslag, met een jaarinkomen boven de 21.000 euro, per maand zelfs een derde meer voor een vierkante meter. Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen per maand nog 20 cent goedkoper dan een koopappartement.

Kopen is de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden door de scherpe daling van de huizenprijzen en een historisch lage rente.

PVV-Kamerlid stapt uit fractiebestuur

Tweede Kamerlid Louis Bontes is deze week per direct uit het fractiebestuur van de PVV gestapt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Hij kan zich volgens de krant niet langer vinden in de werkwijze van het fractiebestuur, dat nu nog bestaat uit partijleider Geert Wilders en Kamerleden Martin Bosma en Fleur Agema.

Het Kamerlid stopt ook als penningmeester van de stichting die de financiën en personeelszaken voor de fractie regelt. Dat besluit nam hij vanwege de onduidelijkheid over de verantwoording van recente uitgaven van de stichting.

Bontes, die sinds 2010 in de Tweede Kamer zit, was in maart vorig jaar toegetreden tot het fractiebestuur. Zijn stap is volgens de NRC een tegenvaller voor Wilders, omdat die daarmee een bondgenoot in de fractie verliest. Bontes stond er volgens de krant intern om bekend namens de partijleider de 'orde te bewaken'.

VN onderzoekt Zwarte Piet

Het Nederlandse Sinterklaasfeest is momenteel onderwerp van een onderzoek van de Verenigde Naties. Een mensenrechtencommissie probeert uit te zoeken of Zwarte Piet een 'racistisch stereotype' is. Dat schrijft NRC.

Het onderzoek werd gestart nadat vier mensenrechtenrapporteurs van de VN informatie hadden ontvangen over Zwarte Piet. Volgens die informatie is Zwarte Piet 'in de kern racistisch'. De rapporteurs stuurden als reactie op de informatie begin dit jaar een brief aan Nederland waarin gesteld dat het Sinterklaasfeest niet opgenomen kan worden op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed zolang ‘betrokken gemeenschappen’ er hun goedkeuring niet aan hebben gegeven.

Die 'betrokken gemeenschappen' zijn groepen als Zwarte Piet is Racisme en de Surinaamse commissie voor herstelbetalingen. Die laatste groep eist geld van Nederland vanwege het slavernijverleden. De VN zal deze 'betrokken groepen' horen over de kwestie Zwarte Piet. De verwachting is dat deze groepen sterk afwijzend tegenover Zwarte Piet staan en mogelijk zelfs een financiële genoegdoening zullen eisen wegens geleden immateriële schade.

De discussie over Zwarte Piet is sinds enige jaren een jaarlijks terugkerend ritueel geworden, maar dit jaar woedt de discussie feller dan ooit. Gisteren lieten Sinterklaasorganisaties al weten zich in januari te gaan beraden op het toekomstige uiterlijk van Zwarte Piet. Dat leidde tot een paar positieve reacties, maar ook tot verbijstering en zelfs woede.   

FOK!filmblik: Fat Man and Little Boy (1989)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik een indrukwekkende biografische film van regisseur Roland Joffe tegen over het beruchte Manhattan Project. Fat Man and Little Boy waren de codenamen van de allereerste kernwapens en verwees eveneens naar Leslie Groves en Robert Oppenheimer, respectievelijk het militaire en het wetenschappelijke hoofd van het project.

Fat Man and Little Boy

Gedurende de Tweede Wereldoorlog krijgt generaal Leslie Groves (Paul Newman) de opdracht een wapen te bouwen om de Duitsers mee te verslaan. Fysicus Robert Oppenheimer (Dwight Schultz) krijgt van hem de wetenschappelijke verantwoording over het Manhattan Project, een geheim project in Nieuw Mexico waar de eerste atoombom zou worden ontworpen en gebouwd. In Fat Man and Little Boy zien we het verhaal van dat explosieve project en de relatie tussen de twee hierboven genoemde mannen.

Fat Man and Little Boy 1

Bij Dwight Schultz zullen de meeste mensen aan zijn rol van Murdock in de serie The A-Team moeten denken, maar in deze film bewijst hij wel dat hij ook een acteur is die prima een serieuze rol aankan. Naast Schultz en Newman, die ook prima op dreef is als Generaal groves, zien we een uitstekende cast met sterke rollen van onder meer Laura Dern en John Cusack.

Fat Man and Little Boy 2

Fat Man and Little Boy zou ook nog als inspiratiebron dienen voor een aflevering van The Simpsons uit 2004. Regisseur Roland Joffe had al eerder naam gemaakt met indrukwekkende films als The Killing Fields en The Mission en leverde met Fat Man and Little Boy wederom een adembenemende rolprent af, met een prachtige soundtrack van Ennio Morricone. In Groot Brittannië werd de film op VHS uitgebracht onder de titel Shadow Makers.

Kabinet wil flinke bijdrage aan VN-missie Mali

Het kabinet wil een militaire bijdrage leveren aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali. Nederland zou onder meer commando's en Apaches naar het Afrikaanse land willen sturen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van ingewijden.

Over deelname aan de missie is lang getwijfeld. Daardoor zijn de 'makkelijke klussen', zoals het trainen van Malinezen in een ommuurd kamp, volgens de krant al vergeven aan andere landen. Om reputatieschade door de besluiteloosheid te herstellen overweegt Nederland volgens de krant een veel gevaarlijkere bijdrage.

Het kabinet zou willen meedraaien in het 'hoogste geweldsspectrum', met zo'n zeventig commando's die achter de vijandelijke linies opereren. Verder biedt Nederland volgens de krant vier Apaches en zo'n zeventig inlichtingenofficieren.

Ongeveer vierhonderd Nederlandse militairen zouden moeten worden uitgezonden. Het plan wordt volgens de krant over twee weken besproken in de ministerraad. Tot die tijd willen de ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie er niets over zeggen.

Begin vorige maand vertrok al een groep militairen naar Mali om onderzoek te doen naar wat Nederland zou kunnen bijdragen aan de missie. Voor de zomer liet het kabinet al weten de wenselijkheid en mogelijkheid van een bijdrage aan de missie te onderzoeken.

De VN-missie ging 1 juli van start na oplaaiend geweld in Mali. Het noorden van het land viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep in met een militair offensief. Uiteindelijk moeten ruim twaalfduizend VN-militairen en -politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Er zijn er nu echter nog maar ruim vijfduizend.

Tour start in 2015 in Utrecht

De Tour de France start in 2015 in Utrecht. De organisatie van de Ronde van Frankrijk heeft dat aan de gemeente laten weten, schrijft het AD zaterdag op basis van bronnen. De tien miljoen euro die nodig is voor de organisatie van de start van de Tour moet nog wel worden opgehaald.

De gemeenteraad zegde eerder al vijf miljoen euro toe. De rest moet van sponsoren komen. Tot nu toe is er anderhalf miljoen euro uit het bedrijfsleven opgehaald. De gemeenteraad vergadert eind deze maand over de geldkwestie.

Vermoorde man gevonden in bos Halsteren

In een bosperceel in het Brabantse Halsteren is vrijdag een lijk gevonden. De politie vond het lichaam nadat een 27-jarige man zich donderdagavond bij de politie had gemeld met het verhaal dat hij twee weken geleden iemand had vermoord en het lichaam had begraven in een bosperceel aan 't Wasven.

De politie heeft vrijdag de hele dag op de aangewezen locatie gezocht. Er werden ook honden ingezet. Rond 19.30 uur stuitte de politie inderdaad op een lichaam. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Het lichaam is naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht voor nader onderzoek.

De man die zich bij de politie kwam melden is aangehouden en zit vast.

Bewoners ontruimde flat Ede weer naar huis

De bewoners van de flat in Ede waar vrijdag chemische stoffen zijn gevonden kunnen weer naar huis. Dat meldt de Gelderse gemeente zaterdagochtend. De stoffen zijn afgevoerd en worden onderzocht. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, blijkt uit metingen.

Het appartementencomplex aan het Bijsterveld werd vrijdag uit voorzorg ontruimd na de vondst van chemische stoffen in een kelderbox. Ook enkele andere omliggende woningen werden ontruimd. In totaal moesten 110 mensen hun huis verlaten. De meeste bewoners brachten de nacht door bij familie en vrienden. De gemeente regelde voor 23 mensen een hotelovernachting.

De box was van een flatbewoner die onlangs is overleden. In een brief aan zijn broer schreef de gepensioneerde man dat hij in zijn kelderbox onder meer mosterdgas had liggen. Het is nog niet duidelijk hoe de man aan de stoffen kwam. In een laboratorium wordt onderzocht om welke stoffen het precies gaat.

Zes VVD'ers getuige in zaak-Van Rey

In het onderzoek naar de van corruptie verdachte oud-VVD'er Jos van Rey zijn zes bestuurders van de VVD gehoord als getuige. Dat zegt partijvoorzitter Benk Korthals, een van de getuigen, zaterdag in NRC Handelsblad.

Naast Korthals is onder anderen de penningmeester van het VVD-hoofdbestuur Ger Jaarsma gehoord. De overige VVD'ers die justitie wilde spreken over de zaak zijn Limburgse VVD-bestuurders.

De oud-minister zegt in de krant dat hij aanvankelijk weigerde te getuigen. Hij betwijfelt of hij kon bijdragen aan de 'waarheidsvinding'. Ook zet hij vraagtekens bij de uitvoerige manier waarop het OM de VVD als partij bij de zaak betrekt.

Het verhoor van Korthals duurde in totaal zeven uur. Het ging volgens hem om twee onderzoeken: de corruptiezaak tegen Van Rey en het onderzoek naar lekken in die zaak. Justitie legde de VVD'er in het verhoor onder meer vragen voor over de partijregels voor campagnefinanciering.

'Gouden Televizier-Ring surrealistisch'

Art Rooijakkers vindt het toch wel moeilijk te bevatten dat hij de Gouden Televizier-Ring om zijn vinger heeft mogen schuiven. Wie Is de Mol? won de prijs voor het beste tv-programma van het jaar vrijdagavond na zes onverzilverde nominaties. Dat voelt best nog een beetje surrealistisch, geeft de presentator vlak na de uitreiking toe.

"Want er werd een tussenstand bekendgemaakt en toen stond Wie Is de Mol? op een. Toen dacht ik: nu gaan alle fans van de andere programma's een enorme comeback verzorgen", legt hij uit voor de camera van Novum Nieuws. "Maar we hebben het gewoon gehaald. Het is echt een heel goed gevoel. We gaan absoluut iedereen onder de tafel drinken."

Rooijakkers was ook in de race voor de Zilveren Televizier-Ster, die gaat naar de televisieman van het jaar. Die prijs was echter voor Johnny de Mol. De andere kanshebber was Jeroen van Koningsbrugge. Johnny's tante Linda de Mol won de Zilveren Televizier-Ster bij de vrouwen. Zij versloeg RTL 4-collega's Wendy van Dijk en Chantal Janzen.

Kees Tol ging aan de haal met de Talent Award, waardoor hij zichzelf tv-talent van het jaar mag noemen. De 31-jarige presentator hield acteur Ferry Doedens en komiek Pieter Derks achter zich. Het Sinterklaasjournaal was het beste kinderprogramma. Het NTR-programma won van Checkpoint van de EO en Junior Masterchef van SBS6.

De tv-prijzen werden uitgereikt op het Gouden Televizier-Ring Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het evenement werd gepresenteerd door musicalactrice en presentatrice Kim-Lian van der Meij en was live te volgen op Nederland 1.

Gewonde bij schietpartij Breda

Bij een schietpartij in Breda is vrijdagnacht een gewonde gevallen. Het slachtoffer is volgens de politie niet in levensgevaar. De vermoedelijke schutter is aangehouden.

De schietpartij vond plaats bij een horecazaak aan de Haagdijk in de Brabantse stad. De politie onderzoekt wat de aanleiding van het incident is. Van mogelijke getuigen zijn verklaringen opgenomen. De identiteit van zowel het slachtoffer als de verdachte is nog niet bekend.

Nederlanders gepakt in groot drugslab België

In België zijn vrijdag vier Nederlanders en een Belg aangehouden en vastgezet voor mogelijke betrokkenheid bij een groot drugslab in Opglabbeek. De vijf verdachten werden gepakt toen de politie daar binnenviel.

Dat was niet zonder gevaar. Vanwege de aanwezige producten was er reële explosie- en brandgevaar voor de omgeving en omwonenden.

Nederlanders gepakt in groot drugslab België
Nederlanders gepakt in groot drugslab België (Foto: ANP)

Buurman Castro blijkt verkrachter

De Amerikaanse ontvoerder en serieverkrachter Ariel Castro, die jarenlang drie vrouwen gevangen hield en misbruikte in zijn huis in Cleveland, blijkt niet de enige in zijn omgeving met een besmeurd verleden. Zijn buurman is aangeklaagd voor het vermoorden van twee vrouwen en het verkrachten van twee meisjes in de jaren 90. Dat heeft de Amerikaanse recherche FBI vrijdag bekendgemaakt.

Elias Acevedo (49) zou in 1994 een 30-jarige buurvrouw hebben vermoord. Een jaar later bracht hij volgens de politie een zwanger 18-jarige meisje om het leven. Ook zou hij twee meisjes van 11 en 8 herhaaldelijk hebben misbruikt. Verder wordt hij verdacht van het verkrachten van zijn schoonzus. Acevedo heeft bekend en ontloopt daardoor de doodstraf.

Dode en verwaarloosde pony's in Brabant

Bij een veehandelaar in het Brabantse Wagenberg zijn deze week 110 verwaarloosde paarden, pony's en ezels weggehaald. Veel dieren waren ondervoed, ziek of hadden ontstoken ogen. Ook waren hun hoeven al lange tijd niet verzorgd. Op het erf lagen bovendien twee dode pony's, laat de politie weten.

De verwaarlozing kwam aan het licht toen medewerkers van de dierenambulance naar de veehandelaar gingen om twee vechtende honden uit elkaar te halen. Ze riepen daarbij de hulp in van de politie. Op het erf werden een ernstig gewonde bordeaux dog en een bebloede pitbull gevonden. De eigenaar heeft verzocht de beesten te laten inslapen.

De agenten besloten naar aanleiding van de vechtende honden een rondje over het erf van de Brabantse veehouder te maken. Daarbij stuitten ze op de verwaarloosde paarden, pony's en ezels, waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd ingeschakeld.

Tegen de 54-jarige eigenaar is proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie bepaalt wat er met de zaak gaat gebeuren.

Chemische stoffen weggehaald uit kelder Ede

De chemische stoffen die vrijdag werden aangetroffen in een kelder onder een flat in Ede zijn weggehaald. Onderzocht wordt om wat voor stoffen het precies gaat, laat de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden weten. De bewoners van de ontruimde huizen mogen vanwege het onderzoek nog niet naar huis.

De stoffen lagen al jaren in de kelderbox van het appartement aan het Bijsterveld. Ze werden gevonden nadat de broer van de onlangs overleden eigenaar van de box aan de bel trok. De 65-jarige eigenaar, een gepensioneerd natuurkundeleraar, schreef in een brief aan zijn broer dat er onder meer mosterdgas in een kluis in zijn kelder lag.

Uit voorzorg werden alle vijftig appartementen in de flat ontruimd. Burgemeester Cees van de Knaap zei vrijdagavond in een persconferentie dat al die jaren dat de stoffen er lagen sprake was van een stabiele situatie. Uit metingen in en rond de kelder en de woning bleek dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

FOK! wat een weer...Wolken

Op deze zaterdagmorgen staan we op met een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Gisteren had de mist wat meer moeite om op te lossen dan dat ik in eerste instantie gedacht had. Mist blijft uiterst lastig om te voorspellen. Door de aantrekkende wind ontstond er de afgelopen nacht nog maar op een enkele plek wat nevel of mist.

Vanmiddag zien we de bewolking langzaamaan toenemen en uiteindelijk volgt er ook wat regen. De hoeveelheden lijken echter wel vrij klein te blijven. Met 15 tot 20 graden is het natuurlijk wel zeer aangenaam om even een herfstwandeling te gaan maken. De zuid- tot zuidoostenwind is meest matig van kracht en daarmee komt de zachte lucht naar ons land toegestroomd.

Deze zuidelijke stroming houden we voorlopig nog vast, dus kil najaarsweer zit er niet in. Het weer wisselt nogal met soms wat zon en soms weer even wat regen. Het kwik ligt gemiddeld gezien rond de 18 graden en dat is dus heerlijk weer om lekker buiten bezig te zijn. De winter-schreeuwers op een weerforum mogen zich nog even lekker gedeisd houden!

Zo. Ik heb gesproken. Fijn weekend!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Zoo

Vanuit de huiskamer van DJMO zien we een prachtige verduistering. Duidelijk zeer polaire lucht.

Zooo2
Er was nog wat onstabiliteit, maar je ziet dat het aan oplossing onderhevig is.

 

 

Indrukwekkende korte film It's Paper

De afgelopen week verscheen een prachtig kort filmpje getiteld It's Paper van de Deense kunstenaar en filmmaker Pingo van der Brinkloev. In de korte animatie zien we een drukke stad, die van papier gemaakt lijkt, maar is dat ook zo?

Pingo van der Brinkloev maakte bij It's Paper gebruik van de Cinema 4D Software en had als streven om het er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. Bij het bekijken van het hieronderstaande filmpje kunnen we alleen maar concluderen dat hij daar behoorlijk in is geslaagd.

It's Paper

Hammer Horror-producer Anthony Hinds overleden

Naar nu bekend is geworden is afgelopen 30 september de Britse producer Anthony Hinds overleden. Hinds was de man die van de kleine filmstudio Hammer Films een grootleverancier van klassieke griezelfilms zou maken. Hammer Films heeft het overlijden bevestigd, maar wilde niet bekendmaken waar de producer is overleden.

Anthony Hinds was de zoon van William Hinds, één van de oprichters van Hammer Films. Tot het midden van de veertiger jaren van de vorige eeuw werden vergeetwaardige B-films op het witte doek gebracht, zoals The Public Life of Henry the Ninth (1935) en Polly’s Two Fathers (1936), maar vanaf het moment dat Hinds de touwtjes in handen had, kregen de bioscoopgangers meer bekende sterren, meer seks en de meest waanzinnige monsterlijke wezens voor de kiezen.

Hinds zou legendarische films produceren zoals Terror Street (1953), The Quatermass Xperiment (1955), The Curse of the Werewolf (1961), The Phantom of the Opera (1962) en Die! Die! My Darling! (1965). Daarnaast schreef hij ook scenario's onder het pseudoniem John Elder.

Nadat Hinds films ging maken met het duo Christopher Lee en Peter Cushing zou Hammer Films ook internationaal erkenning krijgen, met epische rolprenten zoals The Curse of Frankenstein (1957), Horror of Dracula (1958), The Mummy (1959) en The Hound of the Baskervilles (1959). Anthony Hinds is 91 jaar geworden.

'Diplodocus te koop'

Altijd al een skelet van een dinosaurus willen hebben? Dan is dit je kans op een zeer uniek exemplaar. Op 27 november aanstaande gaat bij Summers Place Auctions in West Sussex het skelet van een Diplodocus, met de bijnaam Misty, onder de hamer. De verzameling botten moet wel zo'n 600.000 Britse Pond opleveren.

De Diplodocus was één van de allergrootste beesten die zo'n 150 miljoen jaar geleden op deze planeet te vinden waren. Een intact compleet skelet van een Diplodocus is enorm zeldzaam, zelfs het exemplaar dat in het Natuurhistorisch museum van Londen te zien is, is een gipsen kopie.

Het vrouwelijke skelet, 16,7 meter lang en 6 meter hoog, werd gevonden door de kinderen van de beroemde dinosaurus jager Raimund Albersdoerfer in een steengroeve in Wyoming.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.