Dode en verwaarloosde pony's in Brabant

Bij een veehandelaar in het Brabantse Wagenberg zijn deze week 110 verwaarloosde paarden, pony's en ezels weggehaald. Veel dieren waren ondervoed, ziek of hadden ontstoken ogen. Ook waren hun hoeven al lange tijd niet verzorgd. Op het erf lagen bovendien twee dode pony's, laat de politie weten.

De verwaarlozing kwam aan het licht toen medewerkers van de dierenambulance naar de veehandelaar gingen om twee vechtende honden uit elkaar te halen. Ze riepen daarbij de hulp in van de politie. Op het erf werden een ernstig gewonde bordeaux dog en een bebloede pitbull gevonden. De eigenaar heeft verzocht de beesten te laten inslapen.

De agenten besloten naar aanleiding van de vechtende honden een rondje over het erf van de Brabantse veehouder te maken. Daarbij stuitten ze op de verwaarloosde paarden, pony's en ezels, waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd ingeschakeld.

Tegen de 54-jarige eigenaar is proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie bepaalt wat er met de zaak gaat gebeuren.