Zwarte Piet is schofterig racisme

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de open zenuw van de koffiekleurige medemens.

Een plein in Amsterdam-Zuid. Met bankjes. Gezellig. Maar helaas onbruikbaar. De koffiekindjes van de naburige ‘multiculturele’ school vinden het heel stoer om aan de lopende band te lopen spuwen. Nee, niet in de goot. Op de bankjes. Lachen!

Jarenlang heb ik als onafhankelijk voorzitter de vergaderingen van een omroep-adviesorgaan geleid. Alle organisaties die in Amsterdam uitzendtijd kregen toegewezen, maakten deel uit van dat orgaan. Nergens in Nederland was een uur radiozendtijd, inclusief studiogebruik, zo goedkoop. Niettemin hadden heel veel zendgemachtigden van Surinaamse origine enorme betalingsachterstanden. Stuiterend van de cocaïne verschenen de vertegenwoordigers van die afro-omroepen op de vergadering om de zendgemachtigde de huid vol te schelden. Het feit dat ook de zwarte omroepen hun rekeningen moesten betalen was een schande en ook pure discriminatie. En de omroep die de goedkoopste zendtijd van Nederland beschikbaar stelde met het grootste aantal potentiële luisteraars voerde financieel wanbeleid. Vonden de heren. Een ander laten uitpraten was er niet bij. Gewoon heel hard schreeuwen, vanonder je lederen getto-pet, met je ogen als schoteltjes in je harses. Nog steeds worden vanuit de Bijlmermeer heel wat uitzendingen gemaakt. Er luistert alleen geen hond naar. Ik heb op een dag, na de zoveelste drugsgerelateerde scheldpartij in die vergadering door een stel schreeuwsurinamers, gemeld dat ik niet langer bereid was, die puinzooi voor te zitten. De groeten!

Beverwaard is een woonwijk in Rotterdam. In de volksmond wordt deze buurt vaak ‘Negerwaard’ genoemd. Ruime woningen, veel groen. Maar totaal onleefbaar. Een door bruine kroeshaartypes leeggeroofd en weggeïntimideerd winkelcentrum. Bedreigingen, vernielingen, berovingen en inbraken wat de klok slaat. Geluidsoverlast, midden in de nacht. Door de koffiekleurige medemens.   

Kwakoe. Een door de Surinamers georganiseerd, jaarlijks evenement in Amsterdam. Dat steeds een spoor van onbetaalde rekeningen achterlaat, die dan uiteindelijk door het stadsdeel, dus van uw en mijn belastinggeld, deels worden voldaan. Dat stadsdeel vond het welletjes en huurde een meer professioneel organisatiebureau in om het festival te organiseren. Tot grote woede van een aantal kopstukken in de Surinaamse gemeenschap. Want die blanken, tja, die hadden toch niet helemaal het juiste Surinaamse gevoel. En bedankt…

Een hoorzitting in het Amsterdamse gemeentehuis. Bevolkt door rare types die opzichtig met Surinaamse vlaggen lopen te wapperen. Dan doe ik nu even een belangrijke onthulling: Suriname ligt dik 10.000 kilometer naar het zuidwesten.

Inderdaad. Dat nogal wat blanke Nederlanders hun neus ophalen voor de donkergekleurde medemens, dat is de schuld van Zwarte Piet.