Veel belangstelling voor berging bommenwerper

Ongeveer 2400 mensen zijn zaterdag naar een kijkdag rond de berging van een wrak van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog in Zelhem gekomen. De gemeente Bronckhorst noemt de belangstelling enorm.

De gemeente heeft in totaal twee kijkdagen georganiseerd rond de berging, zaterdag en volgende week zaterdag. Belangstellenden konden in een bezoekerscentrum informatie krijgen over de stand van zaken van de operatie en op enkele plekken op het terrein een kijkje nemen.

Het bergen begon een kleine twee weken geleden. Vermoedelijk duurt de hele bergingsoperatie zo'n vier weken. Onder meer delen van een motor, een nooduitgangklep, een bak van een radio, een oliekoeler, een mitrailleur en stuurstangen zijn inmiddels gevonden.

De Britse bommenwerper, een Lancaster ED470, stortte in september 1944 neer in het Gelderse Zelhem. Van de zeven bemanningsleden overleefde een de crash. Hij kon met een parachute het vliegtuig op tijd verlaten. Kort na het ongeluk ontplofte de bommenlading, wat volgens de gemeente een enorme krater in de grond tot gevolg had.

Het vliegtuig en de omgekomen bemanningsleden konden destijds niet worden geïdentificeerd. Een aantal kleine menselijke resten is geborgen en begraven op de begraafplaats in Zelhem. Stoffelijke resten van de bemanning bevinden zich mogelijk ook nog tussen de wrakstukken.

Onderzoek heeft volgens de gemeente inmiddels uitgewezen dat het wrak bijna zeker van de bommenwerper is. Alleen een berging, die volgens de gemeente in het belang van de nabestaanden is, kan absolute zekerheid bieden. "Nabestaanden krijgen hiermee, na bijna 70 jaar, hopelijk eindelijk het waargebeurde verhaal van hun zes geliefden die hun leven gaven voor onze vrijheid", aldus de gemeente op de website.