'Nederland te aardig voor Rusland'

Een ruime meerderheid van 64 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland zich harder op mag stellen tegenover Rusland. Ruim 45 procent van de Nederlanders vindt dat de festiviteiten rond het Nederland-Ruslandjaar meteen stop moeten worden gezet. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

De afgelopen tijd was er de nodige wrijving tussen Nederland en Rusland door de entering en aanhouding van de opvarenden van een onder de Nederlandse vlag varend schip van Greenpeace door de Russische kustwacht, de aanhouding van een Russische diplomaat in Nederland en de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Rusland. Donderdag kwam daar de inbraak in een Russisch pand in Den Haag bij.

In het onderzoek van RTL Nieuws en DVJ Insights geeft verder een minderheid van 42 procent van de respondenten aan een negatiever beeld te hebben gekregen van Rusland. Meer dan een op de drie Nederlanders vindt de situatie met de Russen beangstigend.

Ondertussen mag van ruim 63 procent koning Willem-Alexander wel gewoon een bezoek brengen aan Rusland. Dertig procent is van mening dat Nederland de Olympische Spelen in Sotsji moet boycotten.

Ook FOK! peilde onder haar bezoekers de stemming over Rusland. Zie hier de resultaten.