Uitslag FC Twente - AFC Ajax

Om 20.45 begon het duel tussen de koploper van de Eredivisie en de huidig kampioen. FC Twente nam het op tegen AFC Ajax en beide ploegen houden een punt over aan dit duel. De eindstand was 1-1.

De bezoekers begonnen met een verrassende opstelling. Zo had trainer Frank de Boer een plaats voor de herstelde Joël Veltman en voor aanvaller Lucas Andersen. Nicolai Boilesen kreeg een plaats op de linksback, waardoor Daley Blind op het middenveld werd geposteerd. Daar stond hij samen met Siem de Jong en Thulani Serero. Bij Twente keerde Dico Koppers, voormalig speler van Ajax, weer terug na blessureleed.

In de beginfase hadden de bezoekers moeite met de opbouw. De mannen van De Boer gingen daar een paar keer de mist mee in en dat resulteerde erin dat Twente de ploeg liet opbouwen. Het was voor de Tukkers wachten op een foutje. Dat spelbeeld zou zich tot in de tweede helft blijven voltrekken. Het was dus Ajax dat het spel mocht maken, maar Twente dat op voorsprong kwam via de tegenaanval

Dusan Tadic kende weinig moeite om Ricardo van Rhijn te passeren en leverde een voorzet af. Stefano Denswil kon wegwerken voordat Luc Castaignos gevaarlijk werd, maar deed dit niet voldoende. Quincy Promes stond bij de tweede paal te wachten en leverde vervolgens een nieuwe voorzet. Castaignos stond volledig vrij - Denswil en Veltman lieten hem uit hun rug lopen - en maakte de 1-0. Tadic probeerde het twee minuten later weer, maar trof het zijnet.

Pas in het tweede bedrijf werden beide ploegen weer gevaarlijk. Vlak voor rust leek Ajax even gevaarlijk via Andersen en Kolbeinn Sigthórsson, maar de IJslander was net te laat bij de bal. Ajax kwam beter voor de dag na de rust. Viktor Fischer passeerde Roberto Rosales, haalde uit, maar zijn inzet ging net naast. In de tegenstoot probeerde Twente het via invaller Youness Mokhtar en Castaignos. Laastgenoemde was niet op tijd bij de bal. Siem de Jong mocht het vervolgens proberen namens Ajax. Vanuit de draai vond hij Nick Marsman op zijn weg. De Ajax-captain was niet veel later weer twee keer gevaarlijk.

In eerste instantie stuitte de middenvelder weer op Marsman. In de rebound was Sigthórsson er niet op tijd bij. Vervolgens kwam hij op aangeven van Andersen in scoringspositie. De bal ging ternauwernood naast het doel van Twente. Negen minuten voor tijd was het dan eindelijk raak voor Ajax. Na miscommunicatie tussen Andreas Bjelland en Marsman kon Sigthórsson dankbaar profiteren en voor de 1-1 tekenen. Direct na die treffer ging Ajax op zoek naar meer. Vlak voor tijd resulteerde dat in een enorme kans voor invaller Danny Hoesen, maar hij schrok van de geboden kans en stuitte op Marsman. Daar bleef het bij in Enschede.


Luc Castaignos passeert Jasper Cillessen en scoort de 1-0. Ricardo van Rhijn komt te laat. (Foto: Pro Shots)

FC Twente

1 - 1

AFC Ajax

 22' Castaignos    81' Sigthórsson 
 
 Gele kaart: Bengtsson(FC Twente), Serero(AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Eghan (Mokhtar/56)
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Djordjevic/86)
Tadic
  Cillessen
v.Rhijn (Schöne/70)
Veltman
Denswil
Boilesen
S.de Jong
Blind
Serero
Andersen (De Sa/81)
Sigthórsson (Hoesen/87)
Fischer