'Conflict Syrië luidt eind der tijden in'

Bij de mogelijke Amerikaanse inmenging in Syrië zijn veel partijen en belangen betrokken. De meerderheid van het Amerikaanse volk bleek tegen ingrijpen te zijn. Maar onderzoek geeft een opmerkelijke reden voor sommige tegenstanders: een kwart van de Amerikanen denkt dat het kan leiden tot het eind der tijden.

De christelijke onderzoeksorganisatie LifeWay Research belde 1001 Amerikanen om hen te vragen naar hun visie op het conflict in Syrië. Eén op drie bevestigde de stelling: "Ik geloof dat de slagen in Syrië onderdeel uitmaken van de voorspellingen in [het bijbelboek] Openbaringen". Een krappe minderheid (49 procent) wees die stelling af.

Ook werd hen gevraagd of ze geloven dat 'Amerikaans militair ingrjipen in Syrië kan leiden tot de slag van Armageddon zoals beschreven in Openbaring'. Een kwart beaamde dit. Sterker nog: één op vijf dacht dat de wereld nog tijdens hun leven ten onder zou gaan.

Vanzelfsprekend worden deze opvattingen populairder naarmate men vaker naar de kerk gaat. Iets minder vanzelfsprekend is dat een kwart van de jongeren denkt dat de wereld nog in hun leven eindigt, tegenover slechts vijftien procent van de 65-plussers.

Er zijn twee factoren waardoor de theorie nu veel populairder is dan tijdens de oorlogen in Bosnië en Afghanistan. Ten eerste wordt Syrië in de Bijbel genoemd en grenst het aan Israël, dat een centrale rol speelt in de Bijbel. Daarnaast hopen religieuzen in de huidige slechte tijden dat Jezus de zaken op orde komt brengen.

Het boek Openbaring is het laatste boek van de christelijke bijbel. Johannes van Patmos beschrijft in het werk zijn visioenen van het eind der tijden. Die periode is gevuld met geweld en oorlog en culmineert in de slag bij Megiddo, waar Jezus Satan verslaat en zijn duizendjarig koninkrijk op aarde begint.