Retro Game Experience

Je merkt dat retro-gaming steeds populairder wordt. Op bijna iedere gamegerelateerde beurs is er tegenwoordig ergens wel een stand te vinden waar men juist deze oude games uitlicht, maar een beurs die geheel om retrogaming draait was tot voor kort nog niet.

Retro Gaming Experience 2013

Vandaar dat men van Euro Cade gedacht heeft, laten we dat gewoon eens doen, een beurs die helemaal in teken staat van retrogames en oude arcadekasten. Als je nu denkt dat het hele gebouw was omgetoverd tot een retrogame-walhalla dan valt het misschien een beetje tegen. Men had in de binnenkomstruimte een tweetal rijen met alle soorten en maten retro-consoles: Neo Geo, Atari Jaguar, SEGA Mega Drive en Nintendo NES zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Daarnaast stonden een paar leuke arcademachines waar onder andere R-Type en Street Fighter op te spelen waren. Ook was er een klein rijtje met pc-games zoals Doom, Quake en Prince of Persia.

Retro Gaming Experience

Vrijwel bij het begin had je de mogelijkheid om retrogames en consoles te kopen en waren er een paar vitrines ingericht met allerlei retrospullen. In een vitrine stonden bijna alle Gameboys en in andere stonden weer alle gamecontrollers van SEGA en PlayStation. Ook stond er een speciale kast speciaal voor Duckhunt en nog steeds blijkt die game erg populair.

Retro Gaming Experience Duck Hunt

Op de eerste verdieping voelde het echt alsof je een tijdmachine bent uitgelopen. Eén zaal stond namelijk helemaal vol met klassieke arcadekasten: AfterBurner, Star Wars Episode One Racer, Terminator Judgementday, Mortal Kombat 2 en zelfs The Simpsons Arcade zijn slechts enkele voorbeelden die bij veel mensen nog diep in het geheugen gegrift staan. Hier was het dan ook veruit het drukst en stonden mensen in de rij om even Donkey Kong te kunnen spelen.

Retro Gaming Experience

Ook ik heb in deze ruimte de langste tijd doorgebracht, want wanneer krijg je de kans om weer eens in die altijd populaire AfterBurner te gaan zitten? Wel miste ik een paar persoonlijke favorieten zoalsHouse of the Dead, Dance Dance Revolution, Tron en stiekem ook Operation Wolf want deze heb ik vroeger veruit het meeste gespeeld. Maar dat mocht natuurlijk de pret niet drukken en ik heb mijzelf prima vermaakt.

Retro Gaming Experience AfterBurner

Wat leuk was om te zien is dat er ook een paar jonge gezinnen waren waar de vader met zoon en dochter van de ene kast naar de andere kast liep, met iedere keer dezelfde woorden: "Kijk schat, dit speelde je papa toen hij zo groot was als jij." Maar niet alleen de papa's en mama's vonden de arcades leuk, ook de kleintjes zelf genoten volop van aanwezige titels. Zo blijkt wel dat een arcadehal eigenlijk helemaal niet tijdsgebonden is en dat ongeachte welke games er te spelen zijn, het toch een bijzondere ervaring kan zijn.

Retor Gaming Experience Kleine

Als je even genoeg had van het gamen kon je ook in een tweede zaal even bijkomen tijdens de film King Kong, meedoen met de discussie over arcadegames of een lezing over handhelds door Martijn Koch bijwonen. 

RGE13

Hoewel de Retro Gaming Experience klein van opzet was, was er genoeg te doen en te beleven voor iedereen. Zowel jonge als oudere gamers vermaakten zich prima met en tegen elkaar. Op zo'n dag als deze blijkt eens te meer dat je niet altijd mooie 3D-graphics nodig hebt om een breed publiek aan te trekken en gaat het er veel meer om dat er iets bijzonders te beleven is. En dat is zeker gelukt.