'Langzamer bezuinigen ongelofelijk riskant'

De Europese landen minder streng laten bezuinigen is "ongelofelijk riskant". Dat stelt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een maandag gepubliceerd interview met De Volkskrant. "De groei is nog zo kwetsbaar en beperkt. Die draai je dan de nek om", waarschuwt hij.

Dijsselbloem voerde de afgelopen dagen overleg met zijn Europese collega's in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Volgens de minister bespeurde hij bij veel ministers de neiging om bezuinigingen af te remmen. "Er is een bezuinigings- en hervormingsmoeheid, ook in Nederland", erkent Dijsselbloem.

Toch is verder bezuinigen volgens de minister noodzakelijk, al toonde hij begrip voor de sombere stemming onder Nederlandse consumenten. "Het is voor mensen moeilijk te begrijpen dat als de economie aantrekt er toch nog bezuinigd moet worden", stelt hij.

Volgens de minister kost een aantal "structurele trends" de schatkist veel geld. "Het probleem is dat de werkloosheid hoog is, dus er gaat veel geld naar uitkeringen", legt hij uit. Zolang ook de uitgaven voor onder meer de ouderen- en gezondheidszorg blijven stijgen, is "blijven besparen" volgens Dijsselbloem de enige optie.

'Langzamer bezuinigen ongelofelijk riskant'
'Langzamer bezuinigen ongelofelijk riskant' (Foto: ANP)