PES 2014

Na jaren van kleine teleurstellingen, had ik mijzelf voorgenomen om dit jaar Konami, en daarmee bedoel ik natuurlijk PES, nog één laatste kans te geven om mij te overtuigen dat PES nog steeds meedoet in de race voor beste voetbalgame.

PES 2014

Op de gamescom kreeg ik de mogelijkheid een eerste indruk te krijgen van het nieuwste lid in de PES-serie. Overal lonkte EA met FIFA 14 en ook was zelfs de versie voor Xbox One en PlayStation 4 speelbaar, en ik wist dat PES 2014 daar niet op uitkomt. Nu heb ik FIFA-titels al jaren weten te weerstaan, maar ik moet toegeven dat ik dit jaar bijna overtuigd was. Gelukkig waren de mensen bij Konami zo vriendelijk om mij vrij spel te geven in het persgedeelte zodat ik uitgebreid aan de gang kon met een vrijwel voltooide versie van PES 2014 en zo die rare gevoelens snel vergeten.

Pes2014

Het valt gelijk op dat PES 2014 een heel andere engine heeft, namelijk de FOX-Engine, dezelfde engine die wordt gebruikt voor de nieuwe Metal Gear Solid. Helaas is PES 2014, ondanks de nieuwe engine, grafisch geen grootse stap voorwaarts. Natuurlijk zien de spelers er op het veld weer beter uit, maar bijvoorbeeld het publiek is helaas nog steeds te blokkerig. De speleranimaties daarentegen zijn wel stukken verbeterd: op sommige mometen zag het er bijna realistisch uit en dat is toch bewonderingswaardig te noemen. 

 Pes 2014

Hoewel de game anders oogt speelt het wel zoals PES. Zo is de manier van passen en met name de aanname anders. In PES 2014 is het nog belangrijker om sneller dan je tegenstander te reageren op een bepaalde situatie. Zo bepaalt de snelheid van een pass hoe de speler de bal aanneemt. Voorheen maakt het niet zo veel uit, want de speler legde de bal vrijwel altijd goed neer, maar nu kan de positie iedere keer anders zijn en dat maakt het ook net weer wat echter. Ook zal de de speler zelf kunnen bepalen hoe een bal het beste doorgespeeld kan worden, afhankelijk van de hoe hoog de bal zich op dat moment bevindt.

Pes2014

Deze op het oog kleine veranderingen zorgen evoor dat iedere wedstrijd anders is en zal het met name in het begin weer even wennen zijn, zelfs voor de geroutineerde spelers. Tactiek, creativiteit en het juiste moment kiezen voor die allesbeslissende pass worden dus nog belangrijker.

Pes2014

Is PES 2014 dan eindelijk het deel waar de fans al jaren op wachten? Het is natuurlijk nog te vroeg voor een definitieve conclusie, maar als ik heel eerlijk ben dan denk ik op basis van de gespeelde versie dat dit nog niet het geval is. Konami is duidelijk nog steeds op de juiste weg, maar er waren toch nog net te veel ruwe randjes. Zo kon je merken dat op sommige momenten de framerate behoorlijk zakte, zelfs tot een bedenkelijk niveau. Ook haalden de keepers rare capriolen uit, en nu zijn we dat van PES wel gewend, maar ik hoopte toch stiekem dat hier meer mee gedaan was.

Pes2014

Hoewel de versie die ik speelde duidelijk nog geen releaseversie van de game was, ben ik inmiddels wel een stuk positiever geworden over PES 2014. Konami zal ongetwijfeld bovengenoemde punten voor de release wel kunnen fixen. Ik ben erg nieuwsgierig naar wat het uiteindelijke resultaat zal zijn en dat zullen we eind deze maand gaan zien.