Vrouw wordt baas Federal Reserve?

Na Allan Greenspan en Ben Bernanke wordt de volgende voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, wellicht een vrouw: Janet Yellen, de huidige vicevoorzitter. Lawrence Summers, die als voornaamste kandidaat werd beschouwd, heeft zich namelijk teruggetrokken.

Summers (59) was minister van Financiën tijdens de laatste twee jaar dat Bill Clinton president was, van 1999 tot 2001. Onder president Barack Obama was hij tot 2010 de baas van de Nationale Economische Raad. Obama heeft zijn terugtrekking geaccepteerd en Summers bedankt voor zijn werk als lid van zijn economische team. Hij was de gedoodverfde kandidaat om Bernanke op te volgen, maar enkele Democraten konden zich niet vinden in een keuze voor de voormalige minister.

Janet Yellen (Wikimedia)

De huidige vicevoorzitter van de Fed, Janet Yellen, is ook kandidaat en zij kan rekenen op de steun van veel liberale Democraten. Sallaint detail is dat Summers enkele jaren geleden moest terugtreden als rector magnificus van Harvard vanwege een opmerking dat de onderbezetting van vrouwen aan de top wellicht meer met gebrek aan capaciteit dan met discriminatie heeft te maken.

Yellen (67) is net als Summers econoom. Ze was in het verleden hoogleraar aan de universiteit van Californië, en onder Clinton was ze voorzitter van de Raad van Economische Aviseurs van het Witte Huis. Bernake's termijn loopt op 31 januari af.