Eerste 3D-beelden The Hobbit enthousiast ontvangen

De eerste beelden van The Hobbit: The Desolation of Smaug in 3D en hoge resolutie zijn zondagavond tijdens de International Broadcasting Convention in Amsterdam enthousiast ontvangen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het publiek van de IBC bestaat vooral uit professionals op het gebied van elektronische media en entertainment.

Met de positieve reacties van deze specialisten moet regisseur Peter Jackson een zucht van verlichting hebben geslaakt. Vorig jaar werden de eerste beelden van The Hobbit: An Unexpected Journey, door menig testpubliek maar zeer matig ontvangen.

Jackson maakte toen voor het eerst gebruik van nieuwe 3D-opnametechnologie en 48 frames per seconde in plaats van de gangbare 24, wat tot een betere kijkervaring moest leiden. De negatieve reacties leidden er toen toe dat veel bioscopen de film wel in 3D maar met 24 fps vertoonden.

Jackson, momenteel druk bezig met de nabewerking van de rest van zijn nieuwe Hobbit-film en er in Amsterdam niet bij was, ontving de hoogste onderscheiding van het evenement, de International Honor for Excellence. Eerdere ontvangers zijn onder anderen Avatar-regisseur James Cameron en Dreamworks-topman Jeffrey Katzenberg.

"Ik kan mijn fantasie alleen gestalte geven op het witte doek door middel van technologie", zei Jackson in een videoboodschap. "Hou alstublieft de technologische voortgang gaande." Ook Jacksons postproductiemaatschappij Park Road Post viel in de prijzen. Het berdijf, dat vele visuele effecten van de Hobbitfilms verzorgt, werd onderscheiden met een IBC Innovation Award voor The Hobbit: An Unexpected Journey.

The Hobbit: The Desolation of Smaug gaat in december in de meeste landen in première. Nederland hoort bij de eerste lichting landen, waar de film op 11 december verschijnt.