België verdenkt 'ander land' van spionage Belgacom

Redactie

Alles wijst erop dat bij de computerinbraak bij het Belgische telecombedrijf Belgacom 'op hoog niveau' een 'ander land' betrokken is geweest. Dat maakt het Belgische openbaar ministerie op uit de technologie waarvan de krakers zich bedienden. De daders waren niet uit op sabotage, maar waren op zoek naar 'strategische informatie'.

De politie, het federaal parket en de BIPT (de Belgische evenknie van de OPTA) onderzoeken de spionagezaak. De regering van premier Elio Di Rupo waarschuwde maandag meteen maar dat zij 'de gepaste stappen' onderneemt als blijkt dat inderdaad een buitenlandse regering zich aan cyberspionage bij Belgacom heeft schuldig gemaakt.

Brussel bevestigde maandag dat Belgacom 'het slachtoffer is geworden van een inbraak in haar informaticasysteem'. De Standaard onthulde maandag dat een dochteronderneming van Belgacom minstens twee jaar lang is bespioneerd. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou als hoofdverdachte zijn aangemerkt.

De primeur van de Vlaamse krant baarde veel opzien. De Belgische staat is hoofdaandeelhouder van Belgacom, de grootste telefonieaanbieder van het land.

Het telecombedrijf besloot de veiligheid van het telefoonverkeer tegen het licht te houden na de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de spionagepraktijken van de NSA. Een door Belgacom ingehuurd Nederlands bedrijf ontdekte dat hackers sinds 2011 meeluisteren en meegluren bij Bics. Dat dochterbedrijf van Belgacom is de belangrijkste telecomaanbieder in het Midden-Oosten en in Afrika.

De door de computerkrakers geplaatste spionagesoftware is inmiddels verwijderd.