Duke Nukem-makers zaten fout met aanklacht

3D Realms zat fout toen het in juni een aanklacht indiende tegen Gearbox Software. Dat heeft topman Scott Miller erkend in een open brief. De studio dacht recht te hebben op twee miljoen dollar uit de opbrengsten van het schietspel Duke Nukem Forever, waar beide studio's aan werkten.

"We hebben al onze aanklachten ingetrokken nu we beter begrijpen hoe de zaken er voor staan", schreef Miller in de brief. Gearbox had bijna drie miljoen dollar betaald voor de rechten voor de Duke Nukem-reeks. Hierdoor kon 3D Realms een faillissement voorkomen en zijn schuldeisers betalen.

3D Realms had ruim tien jaar gewerkt aan Duke Nukem Forever, maar kreeg het niet voor elkaar het spel af te ronden. Mede hierdoor kwam de studio in financiële problemen. Uiteindelijk moest in 2010 de hulp van Gearbox Software eraan te pas komen om het bedrijf en het spel te redden.

Gearbox heeft de aantijgingen van 3D Realms altijd ontkend. Topman Steve Gibson liet in juni weten dat 3D Realms juist blij moest zijn met zijn hulp. "Gearbox heeft 3D Realms verrijkt, van zijn schulden verlost en van een faillissement gered", zei Gibson toen tegen gameweblog Joystiq.

Duke Nukem Forever is met 1,8 miljoen verkochte exemplaren een commercieel succes, maar de kwaliteit was volgens recensenten ondermaats. Wereldwijd kreeg het spel een 5 als gemiddeld cijfer. Naar verluidt werkt Gearbox aan een nieuw spel in de Duke Nukem-reeks.


Duke Nukem-makers zaten fout met aanklacht