Oeuvreprijs voor Van Warmerdam op festival Sitges

Alex van Warmerdam krijgt tijdens het filmfestival van Sitges volgende maand een prijs voor zijn hele oeuvre. Zijn nieuwste film Borgman zit tevens in de competitie van het festival, dat ook een retrospectief wijdt aan de Nederlandse filmmaker.

Het festival in de Spaanse kustplaats is het grootste festival voor fantastische films ter wereld. De 46e editie vindt plaats van 11 tot en met 20 oktober.

Van Warmerdam krijgt vrijdag al een oeuvreprijs krijgt op het internationale filmfestival van Athene, zo werd eerder al bekend. Daarnaast zit Borgman in de voorselectie voor het European Film Festival, dat in december in Berlijn plaatsvindt.

Borgman ging tijdens het filmfestival van Cannes in première en is de Nederlandse Oscarinzending in de categorie beste niet-Engelstalige film. Inmiddels is de film al aan tientallen landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten.

De thriller Borgman gaat over een vreemdeling die in een villawijk gaat wonen en de heersende vrede ernstig verstoort. De hoofdrollen worden gespeeld door Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Eva van de Wijdeven. De film is momenteel te zien in de Nederlandse bioscoop.


Oeuvreprijs voor Van Warmerdam op festival Sitges (Foto: Novum)