Briesende Sumatraanse vulkaan verjaagt dorpelingen

De vulkaan Sinabung braakt as en stenen over een zestal dorpen in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. Bijna zesduizend dorpelingen zijn in allerijl in veiligheid gebracht, meldt de Indonesische rampenbestrijdingsdienst maandag. Vooralsnog lijkt van verwondingen of schade geen sprake.

De Sinabung liet zich zondagochtend plots gelden, na een sluimering van drie jaar. Ook op maandag bleef de vulkaan grijze rookwolken uitstoten. De autoriteiten hebben achtergebleven omwonenden op het hart gedrukt op hun hoede te zijn voor nieuwe uitbarstingen.

De plaatselijke overheid heeft duizenden lakens klaar liggen en maskers uitgedeeld aan evacués. Ook is er een eerstehulppost ingericht. Enkele vluchten van de luchthaven in Kualanamu liepen zondag wat vertraging op, maar inmiddels functioneert het vliegveld bij de provinciehoofdstad Medan weer volgens de dienstregeling.

De Sinabung liet voor het laatst van zich horen in 2010. Die uitbarsting verraste vulkanologen en omwonenden. Die waren in slaap gesust door het vier eeuwen lange zwijgen dat Sinabung voor dat jaar had betracht. Er vielen twee doden en dertigduizend mensen moesten huis en haard verlaten.

Indonesië telt tal van actieve vulkanen.