Media verzetten zich tegen videodienst NOS

Een brede coalitie van Nederlandse mediabedrijven verzet zich tegen het voornemen van de NOS om nieuwsvideo's gratis ter beschikking te stellen aan professionele websites.

Namens zowel gebruikers van online-videonieuws, zoals websites van kranten en Nu.nl, als producenten van videonieuws (RTL Nederland en de persbureaus ANP en Zoomin.TV) heeft de brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia staatssecretaris Sander Dekker (Media) laten weten dat het initiatief marktverstorend werkt. "Het leveren van diensten aan professionele afnemers is geen publieke taak", aldus TMG-directeur Frank Volmer. De uitgevers zijn ook fel tegen de mogelijke verplichting om bij gebruikmaking van NOS-videoclips een Ster-spot uit te zenden of NOS-kijktips.

Staatssecretaris Dekker moet binnenkort besluiten of hij definitief instemt met NOS Nieuwsfragmentenkanaal, dat het afgelopen jaar als proef werd gelanceerd. De NOS denkt op deze manier de dagbladen, die in problemen zijn door teruglopende abonnementen en advertentieomzetten, te kunnen steunen.

Volgens de meeste overige media schaadt het gratis aanleveren van video's juist de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening, aldus de NDP. De nieuwe dienst heeft bovendien tot gevolg dat het private aanbod van nieuwsfragmenten zal verschralen, waardoor uiteindelijk minder aanbod en keuze resteert. "Tegen gratis aanbod valt nu eenmaal niet te concurreren," zegt algemeen ANP-directeur Erik van Gruijthuijsen.

Media verzetten zich tegen videodienst NOS
Media verzetten zich tegen videodienst NOS (Foto: ANP)