ANWB becijfert extra lasten automobilist op miljard

Als alle plannen van het kabinet doorgaan, betalen Nederlandse automobilisten volgend jaar samen een miljard euro extra belastingen. Dat meldt de ANWB maandag op basis van een eigen berekening. De belangenorganisatie noemt de automobilist 'een makkelijke prooi' voor het kabinet.

De ANWB heeft de opbrengsten van zes kabinetsmaatregelen die volgend jaar ingaan bij elkaar opgeteld, plus de hogere belasting vanuit de provincies. De verhoging van de accijnzen op diesel en lpg moeten de schatkist bijvoorbeeld 280 miljoen euro opleveren. Het beperken van de oldtimerregeling moet 137 miljoen euro in het laatje brengen, en de hogere boetes op het te laat betalen van de motorrijtuigenbelasting vijftig miljoen euro.

Als daarbij de opbrengsten uit de afschaffing van de belastingvrijstelling op zuinige auto's en de hogere belastingen vanuit de provincies worden opgeteld, komt de bond uit op één miljard euro.

Nederland heeft al de hoogste belastingdruk van alle omringende landen, klaagt de ANWB. De belangenorganisatie vraagt zich af of alle lasten voor automobilisten nog wel redelijk zijn. Om een volledig beeld te krijgen bekijkt de autoclub momenteel wat de totale lasten zijn voor de automobilist, en waaraan die worden besteed. Het resultaat hiervan wordt medio oktober verwacht.

De ANWB is niet van plan om tot actie op te roepen. "We willen met dit onderzoek de mensen die hierover besluiten laten zien dat het wel erg veel is", zegt een woordvoerder. "We hopen dat ze zich afvragen of het nog wel redelijk en effectief is."