FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 augustus 2013

Iran gaat zich anders opstellen

De verkiezing van de gematigde Hasan Rouhani tot president van Iran biedt wereldmogendheden kansen om met Iran tot een vergelijk te komen over het Iraanse atoomprogramma, maar ze hoeven er niet op te rekenen dat Teheran zijn nucleaire activiteiten ooit nog eens opschort. Dat heeft Ali Akbar Velayati, die de opperste leider ayatollah Ali Khamenei over belangrijke zaken adviseert, gezegd in een interview met Associated Press.

Velayati zei dat het aan het Westen is om toenadering te zoeken. Maar hij beloofde dat Iran met 'andere taal' zal reageren dan de bombastische retoriek van Rouhani's voorganger, Mahmoud Ahmadinejad. Die deed resoluties van de Verenigde Naties af als 'waardeloos papier', te vergelijken met 'vervelende vliegen' of 'een gebruikte tissue'.

Velayati gaf aan dat de hoogste leiding van Iran de gespierde taal wil loslaten en een diplomatiekere benadering wil, en gelooft dat Iran zijn nucleaire programma kan handhaven en tegelijkertijd de spanningen met het Westen kan verminderen. Teheran houdt vol dat dit programma uitsluitend vreedzame doeleinden dient, hoewel de Verenigde Staten en hun bondgenoten Iran ervan verdenken stiekem te werken aan kernwapens.

"Dezelfde taal herhalen die wij eerder bezigden; ik geloof niet dat het zin heeft. Wij moeten praten in een andere taal. Dezelfde doelen, maar een andere taal", zei Velayati, een voormalige minister van buitenlandse zaken. Hij benadrukte dat de uiteindelijke beslissingsmacht over de nucleaire kwestie niet bij Rouhani, maar bij Khamenei ligt. De opperste leider geeft de beginselen aan waaraan de regering zich heeft te houden, zodat de regering van Rouhani 'strategisch dezelfde trend als de vorige regering' zal volgen.

Velayati zei dat Iran 'zeer actief' zal moeten onderhandelen, niet alleen in de multilaterale onderhandelingen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland, maar ook met deze zes landen afzonderlijk, 'direct en indirect'. Khamenei heeft al eerder laten weten dat hij directe besprekingen met de Verenigde Staten niet wil verbieden, maar er weinig heil in ziet, omdat Washington in zijn ogen niet te vertrouwen is. Ook de de VS lijken er niet van overtuigd dat een dergelijke benadering vruchten zal afwerpen.

De Iraanse adviseur zei dat het succes van eventuele besprekingen afhangt van de Amerikaanse opstelling. Als die blijft zoals die was, 'denk ik niet dat het ervan zal komen. Zij zullen van hun positie naar beneden moeten komen. Zij denken nog steeds dat ze een supermacht zijn'.

De VS en hun bondgenoten hebben economische en financiële sancties ingesteld, waardoor Iran van het internationale financiële stelsel is buitengesloten. De maatregelen moeten Iran dwingen te stoppen met uraniumverrijking. Maar Iran zegt dat het nooit afstand zal doen van zijn recht onder het Non-proliferatieverdrag om uranium te verrijken of andere aspecten van een vreedzaam nucleair programma te ontwikkelen.

Velayati zei dat Iran niet nog eens met opschorting van uraniumverrijking zal instemmen, omdat het geen goede ervaringen heeft opgedaan toen het dit in 2003 wel deed om vertrouwen te wekken. "Wij zijn toen twee jaar met iedere vorm van verrijking gestopt. Wat heeft dat opgeleverd? Niets. Elke dag kwamen ze met nieuwe claims bovenop hun oude claims. Waarom zouden wij die ervaring moeten herhalen?"

Velayati gaf aan dat Mohammad Javi Zarif de nieuwe Iraanse onderhandelaar over atoomkwesties wordt. Hij was gezant bij de Verenigde Naties en is nu minister van buitenlandse zaken. "Zarif is een beroepsdiplomaat en een zeer goede onderhandelaar", zei Velayati. "Met hem aan de top van het ministerie van buitenlandse zaken hopen wij dat wij eindelijk een oplossing voor de nucleaire kwestie kunnen bereiken, maar ook voor andere kwesties in de regio."

Hij zei dat sancties, waar Iran al meer dan dertig jaar mee te maken heeft, het land nooit op de knieën zullen krijgen. Met vijftien buurlanden zal Iran altijd een uitweg weten te vinden, zei hij.

Velayati zei verder dat Iran de regering van president Bashar Assad in Syrië zal blijven steunen. "Wij geloven sterk dat de regering van Syrië aan de macht zal blijven. De regering van de Islamitische Republiek Iran zal niet aarzelen het Syrische volk en de Syrische regering te helpen hun rechten en hun grondgebied en hun territoriale integriteit te verdedigen."

[PL] City begint met ruime zege op Newcastle

Manchester City mag zich na de eerste speelronde koploper van de Premier League noemen. De kampioen van 2012 was thuis met 4-0 te sterk voor Newcastle United. Doelman Tim Krul kreeg doelpunten van David Silva, Sergio Agüero, Yaya Touré en Samir Nasri om zijn oren.

Nieuwe trainer Manuel Pellegrini zag zijn ploeg al na zes minuten op voorsprong komen. Vlak voor rust, bij een 2-0 stand, moest Newcastle na rood voor Steven Taylor met tien man verder. Vurnon Anita was even daarvoor als invaller in het veld gekomen. De oud-Ajacied zag dat zijn ploeg na rust nog twee tegentreffers moest slikken.

Manchester City staat door de zege net boven stadgenoot United. De regerend kampioen won zaterdag met 4-1 bij Swansea City.

[JL] Jong PSV veel te sterk voor Oss

Jong PSV heeft op de derde speeldag in de Jupiler League eindelijk de eerste overwinning te pakken. De ploeg van trainer Darije Kalezic was met 4-0 veel te sterk voor FC Oss. De eerste twee wedstrijden was de debutant in het betaald voetbal nog blijven steken op een gelijkspel.

PSV trad aan met spelers als Przemyslaw Tyton, Stanislav Manolev en Abel Tamata in de basis. Oss kon het kwaliteitsverschil niet verbloemen en kwam al na tien minuten op achterstand door een doelpunt van Menno Koch. Geraldo Alberto Antonio verdubbelde de score in de 54e minuut.

Na een uur spelen moest Oss met tien man verder. Lorenzo Piqué veroorzaakte een penalty en kreeg direct rood. Menno Koch maakte vanaf de stip zijn tweede van de avond. Invaller Alexander Jakobsen zorgde in de slotfase voor de 4-0 eindstand.

[Video] Herboren Sneijder wijst Galatasaray de weg

Wesley Sneijder heeft ook in het eerste competitieduel van Galatasaray zijn goede vorm getoond. De middenvelder was met een treffer en een assist belangrijk. Sneijder werd vorige week niet geselecteerd voor het Nederlands elftal, omdat bondscoach Louis van Gaal van mening was dat de middenvelder nog op zoek was naar zijn vorm.

In de wedstrijd om de Turkse Supercup antwoordde Sneijder vorige week met een ijzersterke wedstrijd tegen Fenerbahce. Ook vanavond maakte de oud-Ajacied indruk. Galatasaray opende het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Gaziantepspor. De Turkse topclub kwam al na acht minuten op voorsprong dankzij Sneijder. De Nederlander schoof de bal vanuit een moeilijke hoek onder doelman Senol Can door: 1-0.

Ook bij de tweede treffer van Galatasaray had Sneijder een aandeel. Met een subtiel lobje zette Sneijder Burak Yilmaz na 51 minuten vrij voor Can. De aanvaller omspeelde de sluitpost, maar werd vervolgens neergehaald. De toegekende strafschop werd door Yilmaz zelf benut: 2-0.

Het duel leek vervolgens gespeeld, maar een kwartier voor tijd kwam Gaziantepspor toch terug in de wedstrijd. Op aangeven van Mustapha Durak tekende Muhammet Demir voor de aansluitingstreffer. Verder dan dat kwamen de bezoekers echter niet, waardoor Galatasaray de openingswedstrijd van het seizoen winnend afsloot.


Wesley Sneijder scoort de 1-0. (Bron: YouTube)

Run op technische studies

Meer studenten kiezen dit jaar voor een technische studie. Het aantal aanmeldingen voor universitaire studies op het gebied van landbouw, natuur en techniek voor dit jaar is nu al 20 procent hoger dan vorig jaar. Dat heeft de vereniging van universiteiten VSNU maandag gemeld.

Het lijkt erop dat de studenten gehoor geven aan de oproepen van de overheid en het bedrijfsleven van de afgelopen jaren om voor een technische studie te kiezen omdat er een groot tekort is aan technisch personeel.

De inschrijvingen zijn nog niet gesloten, dus er kunnen nog studenten bij komen en aangemelde studenten kunnen zich nog terugtrekken. De definitieve getallen volgen in oktober.

Festival: Lowlands 2013

In de documentaire “Life @ Lowlands” werd onder andere een biologisch oogpunt gebruikt om het gedrag van festivalgangers in Biddinghuizen te beschrijven. Ook op de Lowlands editie 2013 was het weer één grote beestenboel en referenties uit het dierenrijk waren veelvuldig te vinden. Het begon allemaal al toen 30.000 bepakte individuen afgelopen donderdag de grote migratiestroom richting campingweides in gang zetten. Nog eens 25.000 Lowlanders voegden zich daar vrijdag aan toe. In enkele dagen was er een nieuw habitat gecreëerd bestaande uit duizenden tentjes, de nodige sanitaire voorzieningen, koffiehuizen, campingwinkel en supermarkt, liters alcohol en 24-uurs vertier. Dit zooitje ongeregeld trok vervolgens drie dagen lang naar het festivalterrein om enkele opvallende verschijningen van het dierenrijk te aanschouwen.

© FOK.nl / Barbara Kamphuis
Major Lazer

Kabinet wil toch wel met oppositie praten

Wat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) betreft is het kabinet nog steeds in gesprek met de oppositie. "Ik heb geen enkele afspraak afgezegd", zei hij maandagavond op een partijbijeenkomst in Amsterdam.

D66-leider Alexander Pechtold zei maandag dat Dijsselbloem hem vrijdag had gebeld om te melden dat het overleg over steun aan bezuinigingen van de baan is. Dijsselbloem weerspreekt dit.

"Pechtold heeft tegen mij gezegd dat met D66 niet te spreken valt als er geen 1,6 miljard euro naar onderwijs gaat. Dat geld heb ik niet. Vrijdag heb ik Pechtold gevraagd: 'klopt het dat wij nog geen nieuwe afspraak hebben om verder te praten?' Dat beaamde hij."

Dijsselbloem is niet bevreesd dat de plannen van het kabinet door de oppositie getorpedeerd worden in de Eerste Kamer. "Ik hoop dat we in constructieve sfeer het debat kunnen voeren."

De gesprekken die Dijsselbloem tot nu toe met Pechtold en CDA'er Sybrand Buma heeft gehad waren ook in constructieve sfeer, stelt de miniter. "Niemand zit in de politiek om de economie verder in de soep te laten draaien."

Boko Haram-leider misschien dood

Het Nigeriaanse leger denkt dat Abubakar Shekau, de leider van de extremistische moslimgroep Boko Haram, 'kan zijn overleden'.

Shekau zou bij een aanval op zijn schuilplaats op 30 juni gewond zijn geraakt. Hij zou nog wel over de grens naar Kameroen hebben weten te ontkomen, maar zou daar zijn overleden, aldus een verklaring van legerwoordvoerder Sagir Musa.

Inwoners van Maiduguri in het noorden van Nigeria reageerden sceptisch. Het leger beweerde al eerder dat Shekau gewond en mogelijk gedood was. Journalisten kregen daarop een week geleden een video toegespeeld waarin Shekau liet weten 'wel en gezond' te zijn.

Musa zei maandag dat de video nep was.

Militair controleerde gevaarlijke vracht niet

Een op vliegbasis Leeuwarden gelegerde militair is maandag veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, omdat hij papieren voor luchtvracht ondertekende zonder te controleren of de vracht gevaarlijk was. De rechtbank in Arnhem vindt dat de man daarmee het luchtverkeer en de bemanning van het vliegtuig in gevaar heeft gebracht.

De man, een munitiebeheerder, tekende en verstrekte zogenoemde non dangerous goods-formulieren, bestemd voor luchtvracht vanuit Afghanistan naar Nederland. Hij deed dit echter zonder te controleren of de vracht daadwerkelijk ongevaarlijk was.

De rechtbank acht bewezen dat grote hoeveelheden scherpe munitie zijn verzonden, zonder dat dit bekend was bij de betrokken personen. Omdat de man munitiebeheerder is, had hij volgens de rechtbank op de hoogte moeten zijn van wat er vervoerd werd.

De man is ook veroordeeld voor het zonder vergunning invoeren van 203 scherpe patronen in zijn persoonlijke bagage en het voorhanden hebben van patroonmagazijnen. Hij is echter vrijgesproken van de invoer van een andere partij munitie. Het ging hierbij onder meer om gebruikte hulzen, maar hiervan stond niet vast dat deze hergebruikt konden worden.

[CL] Allegri bang voor conditionele voorsprong PSV

Massimiliano Allegri denkt dat AC Milan het op fysiek vlak lastig kan krijgen met PSV in de play-offs voor een plaats in de Champions League. "PSV heeft al drie wedstrijden gespeeld. Wij alleen vriendschappelijk. Misschien lopen we wat dat betreft iets achter", zei de trainer van de Italiaanse club maandag op een persconferentie in Eindhoven.

Omdat de Serie A pas komend weekeinde van start gaat, wordt de heenwedstrijd dinsdag in de play-offs de eerste serieuze test voor Milan. "Ik ben heel nieuwsgierig hoe mijn ploeg zich zal houden", geeft Allegri aan. "Ik verwacht er heel veel van. Voor ons wordt dit de eerste wedstrijd die echt telt."

Allegri heeft PSV de afgelopen weken goed in de gaten gehouden en is onder de indruk. "Het is een hele sterke en jonge ploeg. Het vertrek van jongens als Van Bommel, Strootman, Mertens en Lens hebben ze goed opgevangen."

Met Urby Emanuelson en Nigel de Jong heeft Milan twee Nederlanders in de selectie. Allegri is over beide spelers positief. "Urby heeft een goede voorbereiding gehad en is verbeterd sinds hij terug is uit Engeland", refereert de trainer aan de verhuurperiode van Emanuelson bij Fulham. "Zeker ook op mentaal vlak."

De Jong begint aan zijn tweede seizoen in de Serie A. "Nigel is heel belangrijk voor ons", benadruk Allegri. "Helaas is hij veel geblesseerd geweest. Gelukkig voelt hij zich steeds beter thuis in het Italiaanse voetbal."

[EK Hockey] Oranje zonder franje naar halve finale

De Oranjemannen hebben maandagavond geplaatst voor de halve finale van het EK in België. Door de 2-1 zege op Engeland kan Nederland een plek bij de laatste vier niet meer ontgaan. Wie Oranje treft in de halve eindstrijd hangt af van de resultaten van de laatste speeldag van de poulefase, die woensdag op het menu staat.

Waar het vuurwerk in de openingswedstrijd lang achterwege bleef, schoot Oranje tegen de Britten wel als een komeet uit de startblokken. Binnen vijf minuten kreeg Nederland drie schotkansen, waarvan de laatste doel trof. Billy Bakker zette zijn naam achter de treffer, door een stuiterbal hard het Engelse doel in te knuppelen. Na de prima beginfase werd de dominantie van Oranje gaandeweg de eerste helft wat minder. Juist in de fase dat Engeland wat beter in de wedstrijd kwam, sloeg Nederland nogmaals toe. De uitstekend spelende Robbert Kemperman gaf de bal voor, waarop Jelle Galema attent reageerde: 2-0.

De tweede treffer zorgde er niet voor dat Nederland beter ging spelen. Het spel van de ploeg van Paul van Ass werd er niet aantrekkelijker op en Oranje creëerde tot het laatste kwartier weinig kansen. Het tot dan tandeloze Engeland kreeg een kans zich te herstellen en kwam via Barry Middleton nog op 2-1. In de slotfase had Oranje nog een paar mogelijkheden de score een beter aanzien te geven, maar deze mogelijkheden bleken niet aan het pruttelende Nederland besteed.

Acteur Lee Thompson Young dood na zelfmoord

Lee Thompson Young is vandaag overleden. De 29-jarige acteur heeft zelfmoord gepleegd.

De acteur brak door met zijn rol in 'The Famous Jett Jackson'. Recentelijk was hij te zien in 'Rizzoli & Isles', waar hij vijftig maal de rol van detective Barry Frost vertolkte.

Young is vandaag dood gevonden in zijn huis in Los Angeles. Een pistoolschot is hem fataal geworden. De politie gaat uit van zelfmoord.

Weer een acteur te jong gestorven...

Zeer grote brand bij afvalverwerker Leiderdorp

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in het Zuid-Hollandse Leiderdorp woedt maandagavond een zeer grote brand. Bij de brand komt veel rook vrij. De brandweer verricht metingen om te kijken of er gevaarlijker stoffen in de rook zitten dan de stoffen die normaal bij een brand vrijkomen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak omstreeks 20.00 uur uit in het bedrijf aan de Achthovenerweg. Het bedrijf zit op een industrieterrein, dus veel omwonenden zijn er niet, aldus de woordvoerder.

Het bedrijf telt verschillende hallen. Twee daarvan, een met afval en een met een afvalsorteermachine, staan in brand. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De brandweer is volgens de zegsman met veel mensen en materieel bezig met blussen.

Manning hoort zestig jaar eisen

Aanklagers hebben maandag een celstraf van zestig jaar geëist tegen de Amerikaanse soldaat Bradley Manning voor het lekken van vertrouwelijke documenten aan klokkenluiderswebsite Wikileaks. De aanklagers maakten hun eis maandag bekend in hun slotpleidooi. Volgens aanklager Joe Morrow heeft Manning een zware misdaad begaan en verdient hij het daarom om het grootste deel van zijn leven door te brengen achter de tralies.

Manning kan tot negentig jaar cel worden veroordeeld, onder andere voor zes overtredingen van de Wet op Spionage. Morrow legde niet uit waarom het openbaar ministerie zestig jaar eiste.

De advocaten van Manning voeren later maandag het slotpleidooi. De rechter buigt zich dinsdag over het vonnis.

Bommenwerper neergestort in VS

Een B-1B bommenwerper van de Amerikaanse luchtmachtbasis Ellsworth in South Dakota is maandag neergestort in een afgelegen gebied in de staat Montana. De vier bemanningsleden hebben zich met de schietstoel weten te redden, zegt de U.S. Air Force.

Het vliegtuig stortte neer in de buurt van Broadus in Montana. De bemanningsleden zijn bij het verlaten van het toestel wel gewond geraakt. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend.

Aanslagen VN-personeel steeds driester

Aanvallers die het voorzien hebben op de Verenigde Naties gaan steeds geraffineerder en driester te werk en bovendien zijn ze zwaarder bewapend. Daar heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag voor gewaarschuwd. Ban deed zijn uitspraken tijdens een herdenkingsdienst in het hoofdkantoor van de VN in New York. Het was maandag precies tien jaar geleden dat er een aanslag werd gepleegd op het Iraakse hoofdkantoor van de VN in Bagdad. In meer dan vijftig steden werd stilgestaan bij die gebeurtenis.

Volgens Ban heeft de VN lessen getrokken uit de aanslagen en wordt de manier waarop wereldwijd wordt gewerkt aangepast, om zo de veiligheid te vergroten. Mensen worden beter opgeleid en er worden betere voorzorgsmaatregelen getroffen.

Volgens Ian Richards van de VN 'betalen onze collega's en hun familieleden nu een te hoge prijs'. Dat komt volgens hem omdat de VN niet langer worden gezien als een neutrale organisatie. De VN-vlag is nu 'een doelwit in plaats van een schild'.

In totaal zijn de afgelopen tien jaar 550 VN-medewerkers aangevallen en zijn er meer dan tweehonderd om het leven gekomen. Nog eens 102 VN-medewerkers kwamen om bij de aardbeving in Haïti in 2010. Daarmee ligt het dodental boven de driehonderd - 'een enorm aantal slachtoffers voor een civiele organisatie', aldus Richards. Hij heeft in een brief aangedrongen op maatregelen om het aantal dodelijke slachtoffers tot nul terug te brengen. Daarnaast wil hij hervatting van het overleg tussen de VN en de vakbond voor VN-medewerkers, 'zodat we samen kunnen werken aan het beschermen van het personeel'.

26 zakkenrollers Gay Pride veroordeeld

Van de 27 verdachten die voor de rechter moesten verschijnen vanwege zakkenrollen tijdens Gay Pride in Amsterdam, zijn er 26 veroordeeld tot een celstraf. In een zaak werd een verdachte vrijgesproken. De opgelegde gevangenisstraffen variëren van drie weken tot vijf maanden cel, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag.

De verdachten werden opgepakt vanaf woensdag 31 juli tot en met zondag 4 augustus. De politie droeg in totaal 35 zaken zaken over aan het OM. De zaken van zeven verdachten werden wegens gebrek aan bewijs geseponeerd, twee van hen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Een verdachte moet 420 euro betalen.

De overige 27 zaken kwamen de afgelopen tijd voor de supersnelrechter of de snelrechter. De verdachte die werd vrijgesproken, werd eerder al door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld.

Ontsnapte gevangenen IndonesiŽ weer gepakt

De Indonesische autoriteiten hebben de orde hersteld in een overvolle gevangenis in het westen van Indonesië nadat zondag onrust uit was gebroken. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. De dertig gevangenen die tijdens het oproer de benen namen zijn bijna allemaal weer in de kraag gevat.

De onrust brak zondagmiddag uit in de Labuhan Ruku-gevangenis in het district Batubara toen een groep gevangenen van elders werd overgeplaatst. Een bewaker werd in elkaar geslagen en ongeveer dertig gedetineerden klommen over een muur en verdwenen. Andere gevangenen stichtten brand.

Inmiddels zijn 23 gevangenen alweer gepakt. Vier mensen hebben zich zelf gemeld bij de autoriteiten. "We roepen gevangenen die op de vlucht zijn op om zich over te geven", zei politiechef Japerson Sinaga. "We zullen niet aarzelen om hard in te grijpen om ze te dwingen de wet te gehoorzamen."

In de Labuhan Ruku-gevangenis is maar plaats voor driehonderd mensen, maar er zaten ruim 850 gedetineerden opgesloten. Een groot deel van de gevangenen wordt nu overgeplaatst, omdat driekwart van de gevangenis door de brand niet meer gebruikt kan worden.

IsraŽl blijft stil over geweld Egypte

Israël heeft zich nog altijd niet uitgesproken over het geweld in Egypte dat vorige week aan honderden mensen het leven heeft gekost. Jeruzalem heeft goede banden met het Egyptische leger en wil dit graag zo houden om het vredesakkoord uit 1979 met Egypte niet in gevaar te brengen. Bovendien vreest Israël dat er door de onrust minder aandacht is voor de strijd tegen opstandelingen in de Sinaï.

"Israël hoeft het Egyptische regime niet te steunen, zeker niet in het openbaar", zei Giora Eiland, voormalig voorzitter van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad. Volgens Eiland is de veroordeling door de internationale gemeenschap van het ingrijpen van het Egyptische leger echter buitensporig. Hij meent dat de belangen van het Westen en Israël veel dichter bij de belangen van de Egyptische generaal Abdel-Fatah el-Sissi en de zijnen liggen. "En zelfs als we niet dezelfde waarden delen, dan kunnen we nog wel dezelfde belangen hebben", aldus Eiland. "Het Israëlische belang is vrij duidelijk: we willen een stabiel regime in Egypte. Uiteindelijk moeten de Verenigde Staten beseffen dat een echte, betrouwbare partner een combinatie is van een coalitie van seculiere mensen in Egypte en het huidige militaire regime."

Premier Benjamin Netanyahu wilde niet reageren, maar bronnen bij het Israëlische leger zeiden dat de samenwerking met het Egyptische leger afgelopen week gewoon is voortgezet. Hierover is ook gesproken met de Amerikaanse generaal Martin Dempsey, die vorige week in Israël was. Wat precies is gezegd wilden de bronnen echter niet kwijt.

Duidelijk is dat Israël het Egyptische leger nodig heeft om de rust langs de grens in de Sinaï te bewaren. Het Israëlische en het Egyptische leger hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt in de strijd tegen extremisten in de Sinaï die banden hebben met Al-Qaida. Sinds het vertrek van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben de militanten hun activiteiten uitgebreid. Na de machtsgreep, waarbij president Mohammed Morsi het onderspit dolf, is het aantal aanslagen verder opgelopen.

Begin augustus sloot Israël korte tijd de luchthaven van Eilat, in de buurt van de Rode Zee. Een dag later voerde Israël volgens bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten een aanval met een drone uit op Egyptisch grondgebied. De Israëlische regering houdt de kaken echter stijf op elkaar, vermoedelijk uit vrees de Egyptische regering in eigen land in het hemd te zitten, omdat die een aanval op Egyptisch grondgebied toestond. Veel mensen in Egypte staan ondanks het vredesverdrag nog altijd wantrouwend tegenover de joodse staat.

De Israëlische parlementariër Shaul Mofaz, voormalig minister van defensie, noemde het essentieel dat de rust en orde in Egypte worden hersteld. "De kwestie van het vredesverdrag met Egypte is Israëls grootste belang. Zo lang het geweld en de confrontatie tussen het leger en de bevolking en het bloedvergieten toenemen, wordt het vredesakkoord in gevaar gebracht. We hebben er belang bij dat het leven daar rustig is."

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich kritisch uitgelaten over het gewelddadige optreden tegen aanhangers van Morsi vorige week woensdag. Ook senator John McCain hekelt het geweld. "Het druist in tegen alles waar we voor staan als we toekijken hoe dit zich voltrekt", zei McCain. "We blijven niet bij onze waarden."

Obama heeft nog geen beslissing genomen over maatregelen, maar uitlatingen als die van McCain hebben in Israël tot zorgen geleid dat acties van de VS gevolgen hebben voor de betrekkingen tussen Jeruzalem en Caïro. Er zijn volgens een analist van de Israëlische krant Yediot Ahronot nog geen tekenen dat de betrekkingen met Caïro bekoelen. "Maar de man in de straat in Egypte begint druk uit te oefenen en het huidige regime moet iets doen om hem tegemoet te komen." De analist vreest dat dat slecht uitpakt voor Israël.

Eli Shaked, de voormalige Israëlische ambassadeur in Egypte, ziet het niet zo somber in en denkt dat het vredesakkoord niet zomaar uiteen valt. Hij zei te betwijfelen dat de Amerikaanse hulp aan Egypte wordt stopgezet. En zelfs als dat wel zou gebeuren, dan heeft dat volgens hem geen gevolgen voor het vredesverdrag. "Ze hebben er geen belang bij om bij nog een conflict betrokken te raken, daar hebben ze de tijd noch de energie voor. Ze hebben ons nu nodig, met of zonder Amerikaanse hulp."

Nederlandse journalist nog steeds in Turkse cel

De Nederlandse journalist en cameraman Bud Wichers zit nog steeds vast in de gevangenis in de Turkse plaats Mardin. Vooralsnog heeft hij er ook nog geen idee van wanneer hij vrijkomt. Dat laat hij maandagavond telefonisch weten vanuit zijn cel.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten meldde eerder maandag dat Wichers mogelijk maandag of dinsdag vrijkomt. Wichers zit vast voor het illegaal de grens oversteken. Hij werd dit weekend samen met een Nederlandse vrouw en haar 17-jarige zoon opgepakt nadat ze vanuit Syrië de grens met Turkije waren overgestoken.

De vrouw Alaa Abdulfatah uit Delft en haar zoon zijn inmiddels weer op vrije voeten. Wichers liet eerder maandag weten dat de vrouw en haar zoon dubbele paspoorten hebben en dat voor hen andere regels gelden dan voor hem, aangezien Wichers alleen een Nederlands paspoort heeft.

Uit gevangenis ontsnapte jongeren opgepakt

De drie jongeren die maandagmiddag wisten te ontsnappen uit jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse zijn weer opgepakt. Ze werden aan het einde van de middag aangehouden in Spijkenisse, meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Of de drie strafbare feiten hebben gepleegd in de paar uur dat ze op vrije voeten waren, weet de zegsman niet. Ook is nog onduidelijk hoe de jongeren, twee 17-jarigen en een 19-jarige, wisten te ontsnappen. Dat wordt nog onderzocht.

Na de ontsnapping zette de politie een zoekactie op touw. Daarbij werden onder meer een politiehelikopter ingezet.

Waarvoor de jongeren vastzitten is niet bekendgemaakt.

Heerenveen contracteert transfervrije Marzo

Sc Heerenveen heeft zich versterkt met Stefano Marzo. De 22-jarige verdediger tekent in Friesland een contract tot het eind van het seizoen. De Belg zat na het faillissement van Beerschot zonder club en kon daarom transfervrij worden opgehaald. Hij trainde al twee weken mee bij Heerenveen.

Marzo is afkomstig uit de jeugdopleiding van PSV. In december 2011 speelde hij mee in de Europa Leaguewedstrijd van de Eindhovenaren tegen Rapid Boekarest. Vorig jaar tekende de rechtsback in eigen land een contract bij Beerschot. Een faillissement van de Antwerpse club maakte echter een abrupt einde aan dat dienstverband.

[CL] Bruma: "Champions League is altijd speciaal"

Een wedstrijd tegen AC Milan is bijzonder, maar eigenlijk is iedere wedstrijd in de Champions League dat wel, vindt Jeffrey Bruma. De 21-jarige centrale verdediger van PSV zei dat maandag op de persconferentie voor het play-offduel van dinsdag. "We kunnen morgen vol aan de bak."

Bruma speelde eind 2010 al twee keer in de Champions League. Met Chelsea speelde hij thuis tegen het Slowaakse MSK Zilina de hele wedstrijd. Uit bij Olympique Marseille kreeg hij negentig minuten speeltijd. "Maar toen was elke wedstrijd voor mij speciaal, dus ook de Champions Leaguewedstrijden."

Een speciale voorbereiding heeft hij niet voor het duel tegen Milan. "Natuurlijk is morgen wel een grotere, belangrijkere wedstrijd, maar ik bereid me gewoon op mijn eigen manier voor." Wel vroeg Bruma ploeggenoot Karim Rekik om informatie over Mario Balotelli. De huurling van Manchester City kent de Italiaan immers. "We hebben het gehad over zijn spel en hoe die jongen in elkaar steekt. Ik denk dat we daar wel iets aan hebben."

[EK Hockey] BelgiŽ wint ook tweede wedstrijd

Op de derde dag van het EK Hockey in Boom spelen de heren hun tweede groepswedstrijd. Nederland - Engeland is de laatste wedstrijd op het programma. Eerder vandaag werden al drie duels gespeeld. Hierbij korte verslagen van de gespeelde wedstrijden. 

A: Spanje – Duitsland 3-6 (2-1)
Spanje liet Duitsland even flink schrikken door na de eerste helft een 2-1 voorsprong te nemen. Even leken onze oosterburen – die op de eerste speeldag van België verloren – in een penibele situatie terecht te komen, maar na rust herstelde de formatie van bondscoach Markus Weise zich uitstekend. Tussen de 43ste en 54ste minuut sloegen de Duitsers viermaal toe, waardoor de score een compleet ander aanzien kreeg. Toen alle stofwolken waren opgetrokken stond er een 6-3 stand op het bord.

A: België - Tsjechië 4-0 (2-0)
De mannen van bondscoach Marc Lammers zijn nog steeds in de race voor een plekje in de halve finale. De Belgen wonnen maandagavond met 4-0 van Tsjechië, dat nog steeds met lege handen staat. Onze zuiderburen kwamen binnen vijf minuten via John-John Dohmen op voorsprong. Tom Boon verdubbelde de marge vlak voor rust. In de tweede helft werd het via een eigen doelpunt van Tsjechië 3-0, waarna Cédric Charlier de 4-0 op zijn naam schreef. Woensdag is de allesbeslissende dag voor de Belgen. Wint of speelt de ploeg gelijk tegen Spanje, dan is de halve finale een feit.

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 België 2 6 +2
2 Spanje 2 3 +2
3 Duitsland 2 3 +2
4 Tsjechië 2 0 -9

B: Ierland - Polen 4-2 (2-1)
De Ieren visten maandag hun eerste punten op door Polen met 4-2 aan de kant te zetten. 'The Green Machine', waarvoor Conor Harte de openingstreffer maakte, stond na 35 minuten met 2-1 voor. Ook na rust trof Ierland tweemaal en Polen een keer doel. Opvallend: zowel bij Ierland als bij Polen stond een Hoofdklassegoalie in het doel. Kamponger David Harte verdedigde de goal bij de Ieren, Arek Matuszak (Schaerweijde) keepte bij Polen.

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Engeland 1 3 +1
2 Ierland 2 3 +1
3 Nederland 1 3 +1
4 Polen 2 0 -5

Minecraft-bedenker schrapt schietspel

De Zweedse game-ontwikkelaar Markus Persson heeft besloten het schietspel 0x10c te annuleren. In een live internetshow gaf hij aan dat de verwachtingen te hooggespannen zijn. De ontwikkelaar werkt liever verder aan onder meer het tactische kaartspel Scrolls.

Het schrappen van 0x10c heeft vooral te maken met het succes van Minecraft. Persson voelt nu meer druk van buitenaf aangezien veel ogen op hem gericht zijn. "Het was veel makkelijker een idee te hebben toen niemand wist wie ik was", zei hij. Persson voelt er niets voor om een ontwikkelaar te worden die de beloftes niet waar kan maken.

Persson verkiest openheid bij het ontwikkelen van games, maar dat pakt niet altijd goed uit. "Iemand heeft alle code gepakt en daarmee zijn eigen spel gemaakt", zei de ontwikkelaar in zijn eigen internetshow. Volgens hem zou het schietspel veel meer worden dan hij kan behappen.

Het schietspel had zich moeten afspelen in een verre toekomst. Gamers zouden zelf computers moeten programmeren op een ruimteschip en elkaar kunnen bestoken met fictieve virussen. Ondertussen zouden zij met elkaar strijden om economische macht.

De game 0x10c was een van de vele projecten waar Persson zich mee bezighoudt. De Zweedse ontwikkelaar heeft na het succes van Minecraft een studio opgericht om het bouwspel en nieuwe games te maken en door te ontwikkelen.


Minecraft-bedenker schrapt schietspel 

Hoofd alien gevonden op kerkhof

Op een kerkhof in het Kroatische Donja Dubrava heeft men een bijzondere ontdekking gedaan. De arbeiders zijn namelijk op het hoofd van een buitenaards wezen gestuit.

Volgens inwoners van het plaatsje is het hoofd van een zacht, rubberachtig materiaal. Burgemeester Ivan Stefic meldt dat het ruikt naar een mannelijk parfum.

De vondst werd gedaan op een diepte van een meter tijdens graafwerkzaamheden op de begraafplaats. De burgemeester heeft het hoofd inmiddels geconfisqueerd. Het doet dienst als versiering op zijn kantoor.

Jeugdzorg onderzocht kroost Estelle en Ruud

Bureau Jeugdzorg heeft onderzoek gedaan naar de kinderen van Estelle Cruijff en Ruud Gullit. "Ja, wij hebben inderdaad een melding gekregen", liet een woordvoerder weten aan RTL Boulevard. Wie de melding deed en waarom is niet bekend. Vorig jaar juni werd bekend dat Cruijff en Gullit na een huwelijk van twaalf jaar uit elkaar waren.

"Er is geen aanleiding om er verder op door te gaan. Het is goed afgehandeld. Als er structureel iets zou zijn blijf je zo'n gezin in de gaten houden, maar dat is niet het geval", aldus de woordvoerder. Ruud en Estelle hebben samen twee kinderen: dochter Joëlle en zoon Maxim.

Estelle kreeg na de breuk een relatie met Badr Hari en Ruud vond liefdesgeluk bij de Mexicaanse presentatrice Margarita Jimenez.

Gijzeling in Ingolstadt voorbij

De gijzeling in het stadhuis van de Duitse Ingolstadt is voorbij. De twee overgebleven gijzelaars zijn ongedeerd, meldt de politie. De gijzelnemer is gewond, maar in leven.

Voordat de gijzeling eindigde waren enkele luide knallen te horen. Of het schoten waren of knalgranaten om de gijzelnemer te versuffen was nog onduidelijk. Eerder hadden zich bij het stadhuis in Ingolstadt speciale politiecommando's verzameld. Het lijkt waarschijnlijk dat zij zijn ingezet om aan de gijzeling een eind te maken.

Volgens de minister van binnenlandse zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, is de gijzelnemer een 24-jarige man. Onder de gijzelaars was een medewerkster van het stadhuis die geruime tijd door de man werd gestalkt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou maandagmiddag Ingolstadt aandoen voor een campagnebijeenkomst, maar die werd afgelast. Merkel zou om 17.00 uur een toespraak houden op het plein voor het stadhuis, samen met de Beierse premier Horst Seehofer. Volgens de politie is er geen verband tussen de gijzeling en het bezoek van Merkel. "Ik denk niet dat dat het motief is", aldus een woordvoerder van de politie.

Ex-vriend bekent doden vrouw Zevenaar

De 32-jarige man die vastzit voor de gewelddadige dood van een 30-jarige vrouw uit Zevenaar, heeft de misdaad bekend tijdens een verhoor. Dat meldt de politie maandag. Over de inhoud van zijn verklaring en de wijze waarop het slachtoffer om het leven is gekomen, wil de politie niets zeggen.

De vrouw werd vorige maand dood gevonden in een woning in Zevenaar. Toen niet duidelijk werd waaraan ze was overleden, werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat ze om het leven was gebracht.

De man, de ex van het slachtoffer, werd woensdag door Duitsland overgeleverd aan Nederland. De in het Duitse Elten woonachtige verdachte werd daar op de dag dat het lichaam werd ontdekt aangehouden. De rechter-commissaris bepaalde vrijdag dat de man langer vast mag worden gehouden.

In de zaak werd eind vorige maand ook een 32-jarige man uit Goor aangehouden. Hij wordt niet verdacht van moord of doodslag, maar de politie wilde eerder niet zeggen wat hij dan wel zou hebben gedaan.

Nieuw onderzoek justitie naar Morsi

Justitie in Egypte is een nieuw onderzoek begonnen naar de afgezette president Mohamed Morsi. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van betogers in december vorig jaar. Dat meldde de website van de staatstelevisie maandag. Justitie heeft hem een voorlopige hechtenis van 2 weken opgelegd.

Donderdag verlengde justitie in een andere zaak de periode van detentie van Mursi met 30 dagen. In die zaak wordt de begin juli afgezette president ervan beschuldigd dat hij met de radicale Palestijnse beweging Hamas heeft samengespannen bij een bevrijdingsactie van gevangenen in 2011.

Op 5 en 6 december vorig jaar betoogden demonstranten voor het presidentieel paleis tegen een wijziging van de grondwet. 11 demonstranten kwamen om.

Nieuw onderzoek justitie naar Mursi
Nieuw onderzoek justitie naar Mursi (Foto: ANP)

Slingeraap jat smartphone

Een man is gistermiddag het slachtoffer geworden van een brutale gsm-diefstal. De dader bleek een aap. 

De bezoeker aan de dierentuin liet gisteren zijn smartphone vallen op het slingerapeneiland. Een van de brutale apen bedacht zich niet en ging er met het ding vandoor. Pas toen de beesten hun avondmaal kregen, konden de verzorgers de telefoon terughalen.

De iPhone doet het nog. De hipster krijgt hem met de postduif teruggestuurd.

Zweedse vrouwen zetten foto's met hoofddoek online

Tientallen Zweedse vrouwen met verschillende geloofsovertuigingen hebben op internet foto's van zichzelf geplaatst waarop ze een hoofddoek dragen. De vrouwen willen daarmee hun steun betuigen aan een islamitische vrouw die vrijdag in een voorstad van Stockholm werd aangevallen omdat ze een hoofddoek droeg.

Volgens de politie heeft een onbekende persoon de zwangere vrouw in Farsta aangevallen. Ze werd met haar hoofd tegen een auto aan geslagen en uitgescholden. De politie gaat ervan uit dat de geloofsovertuiging van de vrouw aanleiding was voor de aanval.

Een van de vrouwen die maandag een foto met hoofddoek plaatste is Asa Romson, partijleider van de Groenen. Ook Veronica Palm van de Sociaaldemocraten plaatste een foto. De organisatoren willen met de actie aandacht vragen voor de vele vrouwen die worden lastiggevallen omdat ze een hoofddoek dragen.

Italiaan smokkelt valse 50 eurobiljetten in schoen

Op Schiphol is zondag een 21-jarige Italiaan opgepakt met tienduizend euro aan vals geld. De douane vond in de rugzak van de man uit Napels sportschoenen met een opvallende verdikking in de zolen. Die bleken tweehonderd valse biljetten van vijftig euro te bevatten.

De man is overgedragen aan de marechaussee, die de zaak verder onderzoekt. De Napolitaan zat maandag nog vast.

Nieuwe spelcomputers centraal op Gamescom

Keulen is deze week in de ban van de nieuwe generatie spelcomputers. Tijdens de beurs Gamescom kunnen gamers voor het eerst de Xbox One en PlayStation 4 testen. Naar verwachting reizen 275 duizend gamers deze week en komend weekend naar Keulen om het nieuwste op het gebied van computerspellen te bekijken. Traditioneel is zaterdag de drukste dag van de beurs.

Dinsdag hebben Microsoft, Electronic Arts en Sony presentaties georganiseerd voor de media, waarna de deuren van de beursvloer woensdag open gaan. Vanaf donderdag tot en met zondag is Gamescom open voor het publiek.

Blizzard Entertainment, Sony en Ubisoft hebben al laten weten dat zij nieuwe spellen zullen onthullen tijdens de beurs. Niet alle games zijn te spelen, maar bezoekers kunnen wel de nieuwe spelcomputers testen. Bovendien zijn najaarsklappers als Call of Duty: Ghosts, FIFA 14 en Assassin's Creed 4: Black Flag voor iedereen te spelen.

Consumenten die op zaterdag proberen de beurs te bezoeken moeten rekening houden met topdrukte. Vorig jaar werd de toegang tot de beurs tijdelijk gesloten omdat het te druk werd. Het jaar daarvoor was het zo druk dat mensen flauwvielen en hulpdiensten ingezet moesten worden.

Microsoft en Nintendo keren na een jaar afwezigheid terug op de beursvloer. Nintendo is er bij gebaat de Wii U centraal te stellen, want in het tweede kwartaal ging de spelcomputer in Europa slechts tienduizend keer over de toonbank.


Nieuwe spelcomputers centraal op Gamescom 

Politiebond: investeer in fraudebestrijding

Als het kabinet een miljard euro investeert in de bestrijding van fraude, zijn de aanvullende bezuinigingen van zes miljard euro niet nodig. Dat stelt de voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, maandag.

Effectieve fraudebestrijding kan een 'veelvoud' van de zes miljard euro opleveren die het kabinet wil bezuinigen. "Zelf schat ik in dat we zeker tussen de twintig en dertig miljard euro kunnen besparen en terughalen", stelt hij. Dan gaat het met name om verzekeringsfraude, faillissementsfraude, fiscale fraude, identiteitsfraude, cybercrime, beleggingsfraude en onrechtmatige kosten in de zorg.

Er is bij de politie en andere opsporingsdiensten veel kennis en kunde aanwezig om deze vormen van fraude vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Dat betekent echter wel dat de overheid moet investeren in mensen, middelen en voorzieningen, stelt Van de Kamp. De nullijn voor ambtenaren en bezuinigingen op opsporings- en handhavingsorganisaties moet daarom van tafel.

"Een investering van een miljard verdient zich niet alleen terug, maar levert bovendien miljarden op. Miljarden die nu dus verloren gaan als gevolg van fraude en gebrek aan controle op uitgaven", aldus Van de Kamp.

FOK!toen: Patton mept PTSS-soldaat

PTSS – ook wel shellshock of battle fatigue genoemd – kostte de legendarische generaal George S. Patton min of meer zijn carrière. Niet omdat hij aan de stoornis leed, maar omdat hij er zó stellig niet in geloofde dat hij PTSS-lijders meermaals in het gezicht sloeg, lafaards noemde en doodgeschoten wenste te hebben. Patton:

Patton, juli 1943

Duizenden 'shellshocked' soldaten op Sicilië
SICILIË, AUGUSTUS 1943. Meer dan 90.000 Amerikanen vielen in juli 1943 Sicilië binnen onder leiding van luitenant-generaal Patton. Ruim een maand heftig vechten en het uitbreiden van het Amerikaanse leger naar 200.000 man zorgde ervoor dat het eiland op zestien augustus veroverd was.

Er waren 7500 Amerikaanse doden en gewonden te betreuren en 113.000 Duitsers en Italianen waren dood of krijgsgevangen. Elke vier gewonden en sterfgevallen zorgden ervoor dat één soldaat geestelijk brak en 'shellshocked' raakte.

Over de hele oorlog genomen (inclusief rustiger tijden en troepen die niet veel of helemaal niet vochten) kreeg ongeveer tien procent last van een posttraumatische stressstoornis. Als men aan de frontlinies had gediend liep dat percentage direct richting 30-40 op.

Er waren, kortom, begin augustus in Sicilië al duizend tot tweeduizend jongens van het front gehaald omdat ze geestelijk niet meer verder konden. Al in de Amerikaanse Burgeroorlog paste men dezelfde genezingstactiek toe: enkele dagen van het front halen en hopen dat ze uit zichzelf genoeg 'genazen' om aan de oppervlakte gezond te zijn en hun werk als soldaat/marinier te kunnen doen.

3 augustus: Patton slaat soldaat in gezicht
Eén van de geëvacueerde soldaten was Charles Kuhl, L Company, 26th Infantry Regiment. Hij werd voor de derde keer in tien dagen naar het ziekenhuis in Nicosia gebracht, waar Patton op 3 augustus een bezoek bracht aan de gewonde troepen. De generaal sprak bemoedigende woorden, schudde handen van gewonden en klopte joviaal op schouders, tot hij Charles op een stoel zag zitten.

Patton zag dat de man niet gewond leek en vroeg waar hij gewond was. Kuhl haalde zijn schouders op en zei dat hij niet gewond was maar 'nerveus' en voegde toe: “Ik denk dat ik het gewoon niet aankan.” Patton werd direct woedend, sloeg Kuhl in het gezicht, greep hem bij de lurven en sleepte hem naar de ingang van de tent, waar hij met een trap in de rug de soldaat naar buiten schopte, “neem deze klootzak niet op!” Patton eiste dat Kuhl direct naar het front werd teruggestuurd en riep “hoor je me, jij ruggengraatloze hufter! Je gaat terug naar het front.”

Uiteindelijk bleek Kuhl 39 graden koorts te hebben en geïnfecteerd te zijn met malaria. Die avond schreef Patton in zijn dagboek: “[I met] the only errant coward I have ever seen in this Army. Companies should deal with such men, and if they shirk their duty, they should be tried for cowardice and shot.”

5 augustus: 'Nerveuze soldaten schande voor hun kameraden' 
Op vijf augustus, twee dagen later, gaf hij een richtlijn voor de 7th Army uit waarin gesteld werd: “It has come to my attention that a very small number of soldiers are going to the hospital on the pretext that they are nervously incapable of combat. Such men are cowards and bring discredit on the army and disgrace to their comrades, whom they heartlessly leave to endure the dangers of battle while they, themselves, use the hospital as a means of escape.”

“You will take measures to see that such cases are not sent to the hospital but dealt with in their units. Those who are not willing to fight will be tried by court-martial for cowardice in the face of the enemy.” Ook tijdens WO1 gebeurde het aan beide zijden herhaaldelijk dat men gedwongen werd te vechten of voor de krijgsraad werd gesleept, soms met dodelijke afloop.

10 augustus: opnieuw soldaat (twee keer) op z'n bek gerost 
Een week na het eerste incident herhaalde Patton zijn agressie. Opnieuw kwam hij een soldaat tegen die niet kon slapen, nerveus was, uitgedroogd, shellshocked, in de war en lusteloos. De jongen, Paul Bennett, had al verzocht teruggestuurd te worden naar het front maar mocht niet van de dokters. Toen hij schuddend en ineengedoken werd aangetroffen door Patton werd ook hem gevraagd wat er loos was.

Bennett: “Het zijn mijn zenuwen. Ik kan de mortierbombardementen niet meer aan.” Patton werd opnieuw razend, sloeg ook Paul in het gezicht en riep: “Je zenuwen, hell, je bent gewoon een godverdomde lafaard. Stop met dat godverdomde janken. Ik sta niet toe dat deze moedige mannen die beschoten zijn, deze laffe klootzak hier zien zitten huilen.”

Hij sloeg Bennett vervolgens opnieuw en snauwde: “Je gaat terug naar de frontlinies en je kunt beschoten of gedood worden, maar vechten zul je. Als je dat niet doet zal ik je tegen de muur laten zetten en door een vuurpeleton opzettelijk laten vermoorden. Ik zou je zélf dood moeten schieten, jij godverdomde jammerende lafaard.”

Eisenhower: Patton onmisbaar, wel jaar non-actief  
[Toen opperbevelhebber van de strijdkrachten] Eisenhower werd direct door de media gevraagd of de incidenten consequenties zouden hebben voor Patton. Dat ontkende Dwight: George Patton werd onmisbaar geacht bij de Europese invasie. De media werd gevraagd om de incidenten stil te houden en zij deden dat de eerste maanden dan ook. Uiteindelijk eisten ze het ontslag van Patton, hetgeen Eisenhower opnieuw weigerde, waarna het verhaal wereldwijd bekend raakte.

Patton werd bijna een jaar lang niet actief ingezet, zijn 7th Army werd verdeeld over andere legergroepen en zijn ondergeschikte Bradley werd uiteindelijk gekozen om de invasie in Normandië te leiden. Patton werd niet alleen gepasseerd maar Bradley werd ook zijn superieur. Hoewel Patton ook in Europa vanaf D-Day weer een beslissende rol speelde, hebben de incidenten zijn carrière vernield. “Hij heeft een grote fout gemaakt en betaalt nu een zware prijs”, vertelt zijn vrouw in de media.

Er kwamen bij het leger en het Witte Huis duizenden boze brieven binnen. De meeste mensen riepen om de kop van Patton, maar een aantal namen het juist voor hem op. Ook psychiaters in het leger van destijds speelden heel erg in op het schuldgevoel van soldaten met PTSS. Hadden de soldaten nog geen schuldgevoel, dan werd dat ze wel aangepraat om toch maar naar het front terug te keren. Meer daarover echter in een volgend deel van FOK!toen.

Toch veel mobieltjes gestolen tijdens Lowlands

Ondanks een oproep van de organisatie van Lowlands om alert te zijn op zakkenrollers hebben 115 festivalbezoekers aangifte gedaan van gestolen of verloren mobiele telefoons. Tijdens het festival in Biddinghuizen werden afgelopen weekend wel ruim dertig procent minder arrestaties verricht dan vorig jaar, meldt de politie maandag.

In totaal werden 111 arrestaties verricht. De arrestanten waren vooral festivalbezoekers die met drugs op zak het terrein op wilden komen, meldt de politie maandag. Het Openbaar Ministerie heeft de meeste strafbare feiten direct afgehandeld. Acht mensen zijn met dagvaardingen naar huis gestuurd. De rest kreeg boetes of taakstraffen opgelegd.

Tijdens het festival meldden acht vrouwelijke bezoekers zich omdat ze lastig waren gevallen. Drie vrouwen hebben aangifte gedaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De organisatie van Lowlands had onder meer vanwege de recente zakkenrollershausse tijdens Gay Pride, Sziget en andere grote evenementen extra aandacht besteed aan dieven en zakkenrollers. De organisatie had alle bezoekers geïnformeerd over maatregelen die ze zelf konden nemen tegen diefstal en had ook extra kluisjes neergezet.

Terwijl zakkenrollers kennelijk tamelijk actief op smartphones joegen, nam het aantal diefstallen uit tenten behoorlijk af. Vorig jaar waren er nog 85 meldingen van diefstallen uit tenten, dit jaar waren dat er circa tien. Bij de organisatie werden overigens wel 33 gevonden telefoons afgegeven.

De EHBO moest verder minder behandelingen uitvoeren dan vorig jaar. Het ging vooral om behandelingen aan blaren, insectenbeten en het verstrekken van pleisters.

ADO-speler Jansen scheurt kruisband

ADO Den Haag-middenvelder Kevin Jansen heeft zondag tegen NAC Breda de voorste kruisband van zijn linkerknie gescheurd. Dat bleek maandag uit een MRI-scan in een Haags ziekenhuis. De speler van Jong Oranje wordt binnenkort geopereerd en staat voorlopig aan de kant. Een indicatie van de duur van zijn herstel geeft ADO nog niet.

De 21-jarige Jansen viel zondag in het met 2-1 gewonnen duel tegen NAC na 27 minuten uit. Bij een kopduel kwam hij verkeerd neer en bleef hij kermend van de pijn op de grond liggen. Daarom werd al gevreesd voor een zware blessure.

Stekelenburg maximaal twee weken aan de kant

De schouderblessure van Fulham-doelman Maarten Stekelenburg valt mee. De international, die deze zomer overkwam van AS Roma, kneusde zijn schouder zaterdag tegen Sunderland en mag een á twee weken niet keepen. meldt zijn zaakwaarnemer Sport Promotion maandag.

Stekelenburg moest zich tijdens zijn Premier Leaguedebuut een kwartier voor tijd laten vervangen. Na een duel met oud-AZ'er Jozy Altidore hield de doelman last van zijn schouder. "Het is een hele opluchting dat de blessure meevalt", laat Stekelenburg weten.

FOK!filmtips vd dag: Alice in Wonderland (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Alice in Wonderland 1

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een fijne film van Tim Burton. Om 20.30 uur is op SBS6 de avontuurlijke fantasyfilm Alice in Wonderland te zien. De film van Burton kan eigenlijk het beste worden bekeken als een combinatie van een vervolgfilm en een remake van het oorspronkelijke verhaal. Alice (Mia Wasikowska) is inmiddels 19 jaar en weet zich weinig meer te herinneren van het avontuur, dat tien jaar eerder plaatsvond. Als ze op zekere avond een huwelijksaanzoek krijgt van een rijke heer wordt het haar allemaal teveel en vlucht ze weg. Ze volgt een wit konijn en valt in zijn hol, om vervolgens na tien jaar afwezigheid terug te keren in Wonderland. Alice kan zich haar vorige bezoek echter niet meer herinneren.

Alice in Wonderland 2
Miauw

Alice in Wonderland was de zevende film van Tim Burton, waarin de excentrieke regisseur met Johnny Depp (Mad Hatter) aan de slag ging. Ook Helena Bonham Carter (Red Queen) was al vijf keer eerder te zien in films van Burton. In eerste instantie zou Anne Hathaway de rol van Alice spelen, maar ze wees de rol af omdat ze, naar haar eigen mening, al vaker dat soort rollen had gespeeld. Hathaway is in de film te aanschouwen als de White Queen. Heb je destijds ook genoten van Burton's Charlie and the Chocolate Factory, dan mag je dit surrealistische sprookje zeker niet missen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Saudi's beloven Egypte extra hulp

Saudi-Arabië is bereid Egypte extra financiële steun te geven om het wegvallen van westerse hulpprogramma's te compenseren. Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken prins Saud al-Faisal maandag gezegd.

Duitsland bevroor al 25 miljoen euro na het gewelddadige optreden van veiligheidstroepen en leger tegen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi. Nederland zette donderdag het hulpprogramma van dit jaar ter waarde van zo'n 8 miljoen euro stop.

"De Arabische en moslimnaties zijn rijk aan mensen en middelen en zullen er niet voor terugschrikken om Egypte de helpende hand te bieden", aldus de bewindsman.

Manager: "Kimi niet naar Red Bull"

Kimi Räikkönen zal komend seizoen niet voor Red Bull Racing gaan rijden, zo meldt zijn manager Steve Robertson aan het Finse Turun Sanomat. Hierdoor lijkt het waarschijnlijk dat Daniel Ricciardo de nieuwe teamgenoot van Sebastian Vettel wordt.

Robertson is over het afketsen van Red Bull duidelijk, maar laat in het midden waar zijn pupil volgend jaar gaat rijden. "We zijn er tijdens onze onderhandelingen met Red Bull niet in geslaagd tot een akkoord te komen en hebben de gesprekken zodoende enige tijd geleden beëindigd."

Räikkönen kan bij Lotus blijven, maar wordt de laatste weken ook steeds vaker aan een terugkeer bij Ferrari gelinkt. De Fin won in 2007 bij het Italiaanse merk zijn eerste en tot nu toe enige wereldtitel in de Formule 1. Mocht hij daadwerkelijk weer in een scharlakenrode bolide gaan racen dan vervangt hij zijn oud-teamgenoot Felipe Massa die na diens ongeval in 2009 nooit meer helemaal op niveau terug is gekeerd.

Weer brief bij monument Nicky Verstappen

Bij het monument voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide is opnieuw een brief gevonden. Het is de vierde brief die is aangetroffen sinds het monument zo'n anderhalve week geleden werd beklad met gele verf, meldt de politie maandag.

Wat er in de brieven staat, wil de politie niet zeggen. Ook wil de politie niet aangeven of wordt gedacht aan een of meer briefschrijvers. "We nemen het mee in het onderzoek om de dader of daders te achterhalen."

Nadat het monument anderhalve week geleden werd beklad met gele verf, werden ook al briefjes aangetroffen. Vervolgens ontdekten agenten donderdagnacht dat op het monument purschuim was gespoten. Ook toen werd een brief aangetroffen.

Het monument was al eerder mikpunt van vernielingen. Een man uit Landgraaf bekende in 2007 het monument te hebben vernield. Justitie had de man eerder aangehouden als verdachte in de zaak-Verstappen, omdat hij brieven bij het monument achterliet waaruit zou blijken dat hij meer informatie had over de moord. Maar later werd hij geschrapt als verdachte in de moordzaak.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. Hij werd later dood gevonden. De moord is nooit opgehelderd.

Heleen Mees hoort uitspraak in oktober

De politierechter in New York doet op 24 oktober uitspraak in de zaak tegen Heleen Mees. Willem Buiter heeft de beschuldiging dat Mees ook zijn kinderen lastigviel teruggetrokken. Dat meldt RTL Nieuws maandag. Mees wordt beschuldigd van het stalken en seksueel intimideren van de Brits-Nederlandse hoofdeconoom van de Citigroup.

De in 1968 geboren Mees wordt bijgestaan door advocaat Ira D. London, die bekendheid verwierf door de rechtszaak van Al-Qaidakroongetuige Jamal Ahmed al-Fadl. De econome werd in juli opgepakt omdat Buiter na het verbreken van hun buitenechtelijke affaire talloze mailtjes van Mees zou hebben gekregen. Ze werd vier dagen vastgehouden in de gevangenis Rikers Island, waarna ze vrijkwam omdat haar borg van vijfduizend dollar was betaald.

Kamer wil brief Timmermans over Egypte

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moet dinsdagochtend een brief naar de Tweede Kamer sturen over de situatie in Egypte. Dat willen de buitenlandwoordvoerders van de verschillende partijen, bleek maandagmiddag na afloop van een gesprek met vertegenwoordigers van de Egyptische gemeenschap in Nederland.

In de brief moet Timmermans duidelijk maken wat de inzet van Nederland is tijdens het spoedoverleg van de Europese ministers van buitenlandse zaken over de crisis in Egypte, dat woensdag in Brussel plaatsvindt. Naar aanleiding van de brief zal dinsdag een zogeheten schriftelijk overleg plaatsvinden, zodat Timmermans weet hoe de verschillende partijen in de Kamer over de ontwikkelingen in Egypte denken.

Timmermans kan dan woensdag met een mandaat van het parlement afreizen naar Brussel, lichtte Joël Voordewind (ChristenUnie) toe. Dat het overleg schriftelijk plaatsvindt, betekent dat de Kamer vooralsnog niet terugkomt van het zomerreces om met de minister te debatteren over Egypte.

Voordewind organiseerde de bijeenkomst met de Egyptische gemeenschap, die plaatsvond in een zaaltje in de Tweede Kamer. Aanleiding was de escalatie van het geweld tegen de koptische christenen, een minderheid in Egypte. Vorige week werd duidelijk dat talloze kerken in vlammen zijn opgegaan. Voordewind sprak toen van een 'Kristallnacht' tegen christenen.

Bij de bijeenkomst was onder meer pastoor Youssef Mansour van de koptische kerk in Nederland aanwezig. Hij riep op tot een grondwetsherziening, waarna parlements- en presidentsverkiezingen moeten worden gehouden.

De verschillende vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap stelden zich uitermate kritisch op ten opzichte van de Moslimbroederschap, die werd omschreven als een terroristische organisatie die zou moeten worden uitgesloten van de verkiezingen.

Een imam van het Contactorgaan Moslims en Overheid, ook aanwezig bij het overleg, noemde de gebeurtenissen in Egypte verschrikkelijk. Hij pleitte ervoor om 'met zijn allen hand in hand op te staan en te zeggen: nu gaan we terug naar de dialoog'.

Volgens Voordewind heeft de bijeenkomst duidelijk gemaakt dat alle partijen een grondwetsherziening willen en daarna verkiezingen.

Ontsnapping uit jeugdgevangenis Spijkenisse

Drie jongeren zijn maandagmiddag ontsnapt uit jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse. Dat meldt een politiewoordvoerder. De jongeren, twee 17-jarigen en een 19-jarige, zijn nog op de vlucht. Met onder meer een politiehelikopter en speurhonden wordt naar hen gezocht in de omgeving van de gevangenis.

Hoe het trio heeft kunnen ontsnappen is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk waarvoor de jongeren vastzaten.

Irak hangt terroristen op

In Irak zijn zeventien terdoodveroordeelde gevangenen opgehangen. Op een na waren ze allemaal veroordeeld voor terrorisme, aldus het ministerie van justitie. Mensenrechtenorganisaties hadden de regering tevergeefs verzocht af te zien van de executies.

Het ministerie liet in een verklaring weten dat de wegens terrorisme veroordeelde gevangenen vijftien Irakezen en een Egyptenaar waren. Twee van hen waren vrouwen. Waar de zeventiende persoon voor was veroordeeld is niet bekendgemaakt. Ook zei het ministerie niet wanneer de vonnissen zijn voltrokken.

In totaal zijn dit jaar 67 mensen terechtgesteld in Irak. Daarmee is Irak volgens Amnesty International een van de landen waar de meeste doodvonnissen worden voltrokken. Alleen in China, Iran en Saudi-Arabië worden meer mensen geëxecuteerd.

Efteling verscherpt controle achtbanen

De Efteling schroeft de controles voor achtbanen op. Dat meldt een woordvoerder van het attractiepark in Kaatsheuvel maandagmiddag. Aanleiding is een dodelijk ongeluk vorige maand in de Verenigde Staten, waarbij een vrouw uit een achtbaan werd geslingerd doordat een veiligheidsbeugel loszat.

Het ongeluk in Six Flags Arlington was volgens een woordvoerder van het attractiepark aanleiding om goed na te denken over de veiligheid in De Efteling. Alleen de beugels van de houten achtbaan Joris en de Draak werden tot dusver extra aangeduwd door medewerkers, maar nu geldt dat ook voor de Vogelrok, de Bobbaan, de Vliegende Hollander en de Python.

De extra veiligheidsmaatregelen zijn niet wettelijk verplicht. Om te voorkomen dat wachttijden bij de achtbanen oplopen wordt extra personeel ingezet.

Turkije hekelt gebrek aan actie inzake Egypte

Turkse regeringsleiders hebben maandag forse kritiek geleverd op de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en de Turkse secretaris-generaal van de organisatie omdat er geen standpunt wordt ingenomen ten aanzien van de crisis in Egypte.

De Turkse vicepremier Bekir Bozdag zei dat Ekmeleddin Ihsanoglu beter zijn ontslag kan indienen dan aan te blijven bij een organisatie die niets doet. Huseyin Celik, vicevoorzitter van de Turkse AK-partij, uitte afgelopen weekend via Twitter al stevige kritiek op Ihsanoglu.

In een interview met de Turkse krant Hürriyet zei Ihsanoglu dat hij persoonlijk van mening is dat de gebeurtenissen in Egypte 'wreedheden' zijn en een 'schending van de mensenrechten'. Hij benadrukte echter dat de OIC slechts bij consensus van de 57 lidstaten beslissingen kan nemen.

Turkije steunde de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi en had felle kritiek op de machtsgreep van het Egyptische leger en de harde actie tegen de aanhang van Morsi. Turkije riep vorige week zijn ambassadeur in Egypte terug voor overleg.

De Jeugd van Tegenwoordig is minder destructief

De Jeugd van Tegenwoordig heeft de nodige transformaties ondergaan sinds de band doorbrak met het nummer Watskeburt. "In 2005 was onze bandfilosofie eigenlijk twee woorden: totale destructie", zegt Faberyayo voor de camera van Novum Nieuws. "Dat is nu toch wel minder", vult Willie Wartaal aan.

"Toen was onze insteek: we gaan een jaar lang het onderste uit de kan halen en dan als een vuurpijl exploderen in de lucht. Maar het is toch allemaal een beetje anders gelopen." Vjèze Fur heeft de zaken anders beleefd. "Dat had ik niet per se. Ik dacht gewoon... ik dacht er niet eens aan. Ik was gewoon aan het gaan."

De rappers hadden destijds geen idee hoe ver ze zouden komen met hun muziek en doen niet aan langetermijnplanning. "Het was in 2005 niet iets wat in een agenda stond: oh jongens, over acht jaar Lowlands, Alphatent voor de tweede keer, vierde album."

Op 27 september brengen de mannen, die bekendstaan om hun aparte songteksten, hun vierde album uit. Op Lowlands maakten ze de naam bekend: Ja Natuurlijk. "Het album is een lappendeken van verschillende stijlen", vat Faberyayo samen.

Volgens de rappers is teleurstelling verder een terugkerend thema op de plaat. "Ik denk gewoon dat je soms slecht gaat en soms lekker", legt Vjèze Fur uit. "Als je alleen maar lekker gaat, ga je automatisch niet meer lekker", voegt Faberyayo toe. "Want lekker gaan is de andere kant van slecht gaan, het is een soort yin en yang. En als het alleen maar grijs is, ga je ook niet meer lekker." Willie Wartaal is het daar niet helemaal mee eens. "Het witte wordt grijs, dat is het meer."

Ubisoft kondigt RPG in Rayman-stijl aan

Ubisoft heeft Child of Light aangekondigd, een klein project dat omschreven kan worden als een side scrolling RPG. De game zal inspiratie halen uit games als Vagrant Story en Final Fantasy VIII en wordt gemaakt met de engine van Rayman Legends.

Creative director Patrick Plourde noemt de game een speelbaar gedicht en noemt ook Limbo en Final Fantasy VI als inspiratiebron. De game komt komende winter, maar voor welke platformen is nog niet bekend.

Bezoekersaantal filmdebuut Yolanthe valt tegen

De Nederlandse bioscoopopbrengsten van Pain & Gain zijn niet om over naar huis te schrijven. De actiefilm met naast Mark Wahlberg en Dwayne Johnson ook Yolanthe Sneijder-Cabau in een piepklein rolletje was sinds de première afgelopen donderdag in 43 bioscoopzalen te zien en bracht ruim 143 duizend euro op. Daarmee komt de film binnen op een zevende plaats. Dat bleek maandagmiddag uit cijfers van bioscoopvereniging NVF.

Universal Nederland wijt de tegenvallende bioscoopcijfers vooral aan het feit dat de film al op 26 april in de Verenigde Staten in première ging. Zo wordt het internetpiraten wel erg gemakkelijk gemaakt, vindt de filmmaatschappij.

Overigens deed Pain & Gain het in Turkije, waar echtgenoot Wesley Sneijder razend populair is als voetballer bij Galatasaray, ronduit belabberd. De film ging daar half juli in première en haalde in totaal nog geen 139 duizend euro op, nog minder dus dan in Nederland in vier dagen, wat te vergelijken is met landen als Kroatië, Bulgarije en Finland.

De recensies over Pain & Gain zijn doorgaans matig. Op filmsite Rotten Tomatoes haalt de film een score van 46 procent bij de recensenten en 53 procent bij het publiek. Zij wijzen vooral op de rechttoe-rechtaan actiescènes en het explosieve geweld waar regisseur Michael Bay om bekendstaat.

Wahlberg vertelde eerder wel potentieel te zien in Yolanthe. Maar, zo benadrukte hij, ook met een rol in een grote Hollywood-film zou ze er nog lang niet zijn. "Ze heeft zeker talent, maar een succesvolle filmcarrière vereist ook een lange adem en een flinke dosis geluk", zei hij in september tegen Novum Nieuws.

De 28-jarige brunette doet het hiermee in elk geval een stuk beter dan haar ex Jan Smit. Zijn acteerdebuut Het Bombardement werd eerder dit jaar alom verguisd en is wellicht meteen het einde van zijn acteercarrière.

Yolanthe die haar carrière begon als presentatrice en pas sinds een paar jaar acteert, lijkt met Pain & Gain nog lichtjaren verwijderd van het succes van de grootste Nederlandse actrices in Hollywood. Hieronder een paar namen die Yolanthe vast als voorbeeld ziet.

Famke Janssen is met afstand de bekendste Nederlandse actrice in het buitenland en speelde in meerdere grote Hollywood-producties. De 48-jarige Amsterdamse verruilde de Hollandse polder lang geleden voor Hollywood en was onder meer te zien als Jean Grey in de X-Men-films, als Bondgirl Xena Onatopp in Goldeneye en als de enigszins machteloze vrouw van Liam Neeson in Taken 1 en 2. In Hansel and Gretel: Witch Hunters verruilde ze haar looks voor die van groenige oude heks met haakneus.

In 2011 gooide Janssen het over een andere boeg en verscheen haar regiedebuut, waarvoor ze ook het scenario schreef. Bringing Up Bobby, met Milla Jovovich in de hoofdrol van alleenstaande moeder, ging dat jaar in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht, een van de weinige evenementen waarvoor de actrice haar geboorteland weer aandeed.

Sylvia Kristel mag dan een enorme filmcarrière in Frankrijk hebben opgebouwd, de in 1952 geboren Utrechtse was ook te zien in enkele bekende Hollywood-films. Zo had ze rollen in Lady Chatterley's Lover en Private Lessons. Haar bekendste film blijft echter Emmanuelle, een erotische film waarin zij de titelrol speelde van een beeldschoon model in Bangkok. De Franse film was zo succesvol dat deze ook de springplank naar Hollywood bleek.

In 1979 ontmoette Kristel de Britse acteur Ian McShane op de set van The Fifth Musketeer. Niet lang daarna hadden de twee een innige romance en toen McShane Kristel beloofde te zullen helpen voet aan de grond te krijgen in Hollywood, verliet ze zelfs haar echtgenoot, schrijver Hugo Claus. Twee jaar later probeerde ze haar eerste lijntje coke, wat een noodlottige beslissing zou blijken. Tot ver in de jaren negentig bleef de harddrug haar achtervolgen, wat mede leidde tot een aantal slechte carrièrebeslissingen.

Na decennialang cocaïnegebruik en een leven lang roken van filterloze sigaretten werd bij Kristel begin 2012 slokdarmkanker geconstateerd. In mei werd bekend dat de ziekte was uitgezaaid en in juni kreeg ze een zware beroerte. Kristel overleed in oktober aan de gevolgen van haar ziekte.

Van de jongere garde is de inmiddels 36-jarige Carice van Houten ongetwijfeld het beste voorbeeld van een actrice die succesvol aan de weg timmert in Hollywood. Ze was al te zien in Zwartboek, dat het goed over de grenzen deed en in een piepklein rolletje als de vrouw van Tom Cruise in Valkyrie. Twee jaar later, in 2010, verscheen het pestdrama Black Death met Sean Bean in de hoofdrol en Van Houten als manipulatieve heks.

Het jaar daarna verscheen Black Butterflies met Van Houten als de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, met Rutger Hauer en Liam Cunningham, beiden bekende namen in Hollywood. In het drama Jackie uit 2012 was Van Houten samen met haar zus Jelka te zien naast Holly Hunter. Hiermee speelde ze voor het eerst een hoofdrol naast een echte Hollywood-grootheid.

Nog hetzelfde jaar brak Van Houten definitief door bij het grote Amerikaanse publiek met haar rol in de uiterst populaire tv-serie Game of Thrones. Ook hier speelde ze een rol van duivelse, manipulatieve feeks en éminence grise Melisandre. Hierna scoorde Van Houten een rol in The Fifth Estate, een op feiten gebaseerd drama met Benedict Cumberbatch als Wikileaks-oprichter Julian Assange, dat in december verschijnt.


Bezoekersaantal filmdebuut Yolanthe valt tegen (Foto: Novum)

Heavy Rain passeert 3 miljoen verkochte exemplaren

De PlayStation 3-game Heavy Rain heeft onlangs een mijlpaal bereikt. Er zijn inmiddels drie miljoen exemplaren van deze game verkocht. Dit meldde De Fondaumiere, CEO van Quantic Dreams, via zijn officiële Twitter-pagina.

Hij gebruikte voor dit goede nieuws zijn 100e Tweet: "My 100's tweet is a little celebration: Heavy Rain passes the 3 million sales mark worldwide. A big thank you to all those supporting us!"

Heavy Rain is een adventure waarbij een wanhopige vader op zoek gaat naar de ontvoerder van zijn zoontje. Je volgt verschillende personages met elk een eigen verhaallijn waarbij het einde van de game afhangt van de door jou gemaakte keuzes.

Castlevania Mirror of Fate HD aangekondigd

De 3DS-game Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate komt later dit jaar als HD-release ook uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Dat heeft Konami vandaag bekendgemaakt. Vanaf 31 oktober zal de game te downloaden zijn.

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate HD is de tweede 3DS-game die geport wordt naar de HD-consoles, eerder was het Resident Evil Revelations die een upgrade kreeg. Het verschil dit keer is dat Castlevania niet naar Wii U geport zal worden waar i wel naar Nintendo's geplaagde console ging.

Rallyen in Finland

Uitgever Bigben Interactive en ontwikkelaar Milestone hebben een nieuwe gameplayvideo van WRC FIA World Rally Championship 4 online gezet.

De video toont de rally van Finland met de Finse coureur Jari-Matti Latvala aan het stuur van zijn Volkswagen Polo R-WRC. In WRC 4 is het voor het eerst mogelijk de gloednieuwe Rally van Finland te spelen, bekend van zijn bosetappes. De rally is een van de meest spectaculaire van het seizoen door de oneindige kronkelende weggetjes en vele bochten en sprongen.

WRC FIA World Rally Championship 4 is de officiële game van het 2013 FIA wereldkampioenschap rally en bevat alle wedstrijden, teams en coureurs van het seizoen 2013. Het spel komt in oktober 2013 uit voor Xbox 360, pc, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Abonnementsvormen Wildstar bekendgemaakt

NCSOFT en Carbine Studios onthullen de eerste details rondom het businessmodel van de MMO WildStar. De informatie geeft meer duidelijkheid over de verschillende mogelijkheden die spelers hebben om hun planetaire avontuur te starten, zodra de game beschikbaar is in het voorjaar van 2014.

Bij de aanschaf van WildStar, via de winkel of als digitale download, ontvangen spelers dertig dagen gratis speeltijd plus drie 'guest passes' om aan vrienden te geven, zodat ze een week mee kunnen spelen. Daarna hebben spelers de keuze om zich op te geven voor een standaard maandelijks abonnement, een 'Game Time card' aan te schaffen of het in-game verdiende goud in te zetten om C.R.E.D.D. aan te schaffen van andere spelers en daarmee abonnementsgeld omzeilen.

C.R.E.D.D. staat voor Certificate of Research, Exploration, Destruction and Development. Het is een in-game item dat ingewisseld kan worden voor speeltijd. Spelers kunnen C.R.E.D.D. in-game verkopen aan anderen voor goud via de 'Commodities Exchange' van iedere server, waarbij de waarde wordt bepaald door de spelerscommunity. C.R.E.D.D. kan ook online worden aangeschaft met echt geld via de site van Wildstar. Dit model biedt spelers diverse opties om toegang te krijgen tot de game met behulp van een traditioneel abonnementsvorm of een 'play to pay'-benadering.

"Gamers hebben uitgesproken meningen als het gaat om business modellen en betaalsystemen van MMO games", aldus Jeremy Gaffney, uitvoerend producent bij Carbine Studios. "Door het klassieke abonnementsmodel met C.R.E.D.D. te combineren denken we een goede balans gevonden te hebben. We willen spelers ondersteuning bieden die op basis van een abonnementsvorm een hoge kwaliteitsgame willen spelen. Daarnaast biedt C.R.E.D.D. de optie om gewoonweg te spelen en te betalen, maar kunnen genieten van dezelfde content."

Street Fighter donderdag naar Wii U Virtual Console

Vanaf donderdag kunnen gamers met een Wii U maar liefts drie Street Fighter-games uit de eShop downloaden. Het gaat om drie versies van Street Fighter II die oorspronkelijk voor de Super Nintendo verschenen in de jaren 90.

Het gaat om Super Street Fighter II: The New ChallengersStreet Fighter II: The World Warrior en Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting. Elke game kost € 7,99, maar als je er twee koopt krijg je de derde gratis. 

Andere games die in de Wii U eShop komen zijn Splinter Cell Blacklist (€ 59,99), The Wonderfull 101 (€ 49.99) en Giana Sisters (€ 14,99). In de 3DS eShop komen Cut the Rope (€ 4,99), Funfair Party Games (€ 14,99), ARC STYLE: Football 3D (€ 4,99), Carps & Dragons (€ 4,99), Fish on 3D (€ 8,99) en Solomon's Key (€ 3,99). De laatste is een Virtual Console-release van een oude NES-game.

Alma Ata wil Winterspelen 2022

De Kazachse stad Alma Ata heeft zich kandidaat gesteld om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren. Dat heeft voorzitter Pavel Novikov van het Kazachse olympisch comité maandag gezegd tegen de website vesti.kz. Volgens Novikov is afgelopen vrijdag een officiële brief naar het IOC gestuurd.

Alma Ata, in Nederland vooral bekend van de ijsbaan waarop in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vele wereldrecords werden gereden, was eerder al kandidaat voor de Winterspelen van 2014. Toen viel de stad echter in een vroeg stadium af. Uiteindelijk ging dat toernooi naar de Russische badplaats Sochi.

Ook Oslo, München en Barcelona hebben interesse getoond. Verder wordt verwacht dat Oekraïne een stad zal aanwijzen als kandidaat en zouden Polen en Slowakije gezamenlijk een gooi willen doen naar de organisatie van de Spelen. Het toernooi wordt pas in 2015 toegewezen.

Nieuwe Street Fighter niet naar Wii U

Voor de mensen die een Hadoken op Wii U willen doen is er slecht nieuws:een nieuwe Ryu en co komen in ieder geval niet snel naar de toch al veelgeplaagde console. Dit heeft Yoshinori Ono via Twitter laten weten.

Een fan vroeg de producer of de nieuwste versie, Ultra Street Fighter IV, uit gaat komen op Wii U. Het antwoord was: "we hebben geen plannen voor een Street Fighter op Wii op dit moment.Ultra Street Fighter IV is in juli aangekondigd en gaat vier oude bekenden en een geheel nieuw personage introduceren in het spel. Met nieuwe arena's, modi, features en verbeteringen in de balans tussen de vechtersbazen moet dit de ultieme versie worden. 

Ultra Street Fighter IV komt wel uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Zombies kunnen niet springen

Zombies kunnen niet springen en dat feit wordt in Zombies can't jump gebruikt in het voordeel van de speler. Deze mobiele game is een soort side-scrolling tower defense waarbij je moet proberen uit de klauwen van zombies te blijven.

Je kunt je positie verdedigen met kratten waarop je kunt gaan staan. Van een grotere hoogte kun je de zombies vervolgens neerschieten. De kratten zijn echter niet onbreekbaar dus je moet opletten dat de zombies niet te dichtbij komen. In de game krijg je gaandeweg verschillende wapens en kratten om je steeds beter te verdedigen.

De game is nu verkrijgbaar voor Windows (Phone) 8 en Android. Een pc- en iOS-versie komen later. 

Microsoft toont ons snel Xbox One-games

Microsoft heeft een trailer online gezet waarin in sneltreinvaart games voorgesteld worden die op Xbox One gaan zien wanneer deze uitkomt in 2014. De volgende games komen voorbij:

 • Titanfall
 • Killer Instinct
 • FIFA 14
 • Call of Duty: Ghosts
 • Madden NFL 25
 • Forza Motorsport 5
 • Watch Dogs
 • Ryse: Son of Rome
 • Assassin’s Creed IV: Black Flag
 • Battlefield 4
 • Dead Rising 3
 • Halo

Met gamescom om de hoek gaat er vast een informatie-overload komen over bovenstaande games. Naar welke game kijk jij het meest uit?

'Breiclub te gevaarlijk voor bibliotheek'

Clubs worden vaak van overlast beschuldigd. Voetbalclubs trekken tuig aan, motorclubs zijn crimineel en danceclubs draaien luide kutmuziek. Breiclubs daarentegen hebben een goede reputatie. Onterecht, zegt de gemeenteraad van het Britse Cramlington: de naalden van de lokale breiclub zijn een gevaar en ze maken te veel lawaai.

Breiclub Knit 'n' Natter komt al drie jaar lang eens per week samen. Ze breien dan kleren voor te vroeg geboren en zieke kinderen en ze breien oefenlichaamsdelen voor vroedvrouwen. De gemeenteraad was dolblij met de club en gaf hen een plaatsje in de bibliotheek van Cramlington.

Maar nu moeten ze stoppen. Cramlington heeft namelijk een nieuwe bibliotheek en daar is de club niet langer welkom: "Ze zeiden ons dat breinaalden gevaarlijke instrumenten zijn en dat ze tegen het gezondheids- en veiligheidsbeleid ingaan. Ze zeiden ook dat het komt doordat we te luidruchtig zijn."

Gemeenteraadslid Wayne Daley noemt de beslissing 'onnozel': "Het is ongelofelijk dat de gemeenteraad een groep die succesvol is en die de NHS [National Health Service, red.] helpt, straft door hen uit wat eigenlijk een gemeenschapsbibiliotheek is te gooien."

Daley wil dat de gemeente een nieuwe plek voor de breiclub vindt. De gemeenteraad heeft aangegeven dat de club door mag gaan in de bibliotheek, als ze zich opsplitsen in kleinere groepjes. Maar dat willen de ongeveer dertig leden van de club niet.

Turkse scheidsrechter voor PSV

De UEFA liet maandag weten welke scheidsrechters zijn aangesteld voor de heenwedstrijden van de Champions League-play-offs. Voor het duel van PSV met AC Milan werd Cüneyt Cakir ingedeeld, Hüseyin Göcek en Mete Kalkavan zullen hem assisteren. Vierde official is Mustafa Emre Eyisoy.

De 36-jarige Cakir is geen onbekend op het hoogste toneel. Afgelopen seizoen floot hij onder meer het achtste finaleduel tussen Manchester United en Real Madrid op Old Trafford. In die wedstrijd gaf hij Luís Nani een rode kaart voor een onbesuisde actie, wat Cakir op flink wat kritiek kwam te staan.

Nederland krijgt kampioenschappen edelhertimitatie

Op de Veluwe wordt over twee weken voor het eerst het Open Nederlands Kampioenschap Burlen gehouden. Burlen is het geluid dat een mannelijk edelhert maakt als hij wil paren. Het is ook een signaal dat hij bereid is te vechten voor een harem.

De beste imitator van het opmerkelijke gegrom mag zich Nederlands kampioen noemen. In Duitsland worden dergelijke wedstrijden al langer gehouden.

De Nederlandse deelnemers mogen op 1 september de jury in Nationaal Park De Hoge Veluwe maximaal twee minuten imponeren met hun edelhertimitaties. Ze mogen hulpmiddelen gebruiken om de bronstroep te perfectioneren. Een vakjury wijst de winnaar aan. Ook de presentatie wordt beoordeeld.

Later in september kunnen belangstellenden een excursie boeken waarin de bronsttijd van de edelherten centraal staan. Staatsbosbeheer biedt diverse rondleidingen op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen. Zo kunnen geïnteresseerden in het donker met een boswachter bronstige herten zoeken.

Vonnis verkrachtingszaak India weer uitgesteld

Ook maandag is het eerste vonnis in de zaak rond de groepsverkrachting van een jonge vrouw in New Delhi niet gewezen. De jeugdrechter die de zaak van de enige minderjarige verdachte behandelt stelde de uitspraak voor de vierde maal uit, schrijft de Times of India. Hij wacht nog op een uitspraak van het hooggerechtshof over de juridische definitie van minderjarigheid.

Na de brute groepsverkrachting van 29 december vorig jaar stak in India een storm van verontwaardiging op. Het 23-jarige slachtoffer werd in een busje verkracht en dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen bezweek.

Zes mannen werden aangehouden, van wie er een op het moment van de verkrachting 17 jaar oud was. Volgens de aanklacht gedroeg deze verdachte zich het bruutst van allemaal. Hij kan maximaal drie jaar tuchtinrichting worden opgelegd voor moord, verkrachting en andere misdrijven. De tijd die de jongen in voorarrest heeft doorgebracht gaat daarvan nog af.

Vier andere verdachten worden door een andere rechtbank in New Delhi berecht en kunnen de doodstraf krijgen. De zesde verdachte werd in maart dood in zijn cel aangetroffen.

Schot gelost bij ontsnapping gevangene Hardenberg

Medewerkers van justitie hebben maandagochtend een waarschuwingsschot gelost omdat een gevangene probeerde te ontsnappen. Dat meldde een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen maandag. De man is uiteindelijk overmeesterd en zit weer vast.

De gevangene was onderweg naar een bezoek aan de tandarts. Al voor de behandeling vluchtte hij, waarna de medewerkers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning een waarschuwingsschot losten. Dat gebeurde volgens dagblad de Stentor op het Wilhelminaplein. De man rende door, waarna hij met behulp van omstanders is gepakt.

Het is niet bekend waar en waarvoor de man vastzat, maar volgens de zegsman van de DJI komt hij niet uit de nabijgelegen tbs-kliniek Veldzicht. De vluchtpoging is volgens een medewerker van justitie niet strafbaar, maar gaat wel gevolgen hebben voor de man. "Waarschijnlijk krijgt hij disciplinaire maatregelen opgelegd", aldus de woordvoerder.

Tiener India doodgeslagen na ruzie over vlieger

Een 17-jarige jongen uit India is na een ruzie over een vlieger doodgeslagen. Dat heeft de Indiase politie maandag bekendgemaakt.

Het slachtoffer, Rajan Chand, was vrijdag aan het vliegeren op een dak in New Delhi. Zijn vlieger sneed de lijn van een andere vlieger door die daarop uit het zicht verdween. De eigenaar van de vlieger bedreigde Chand, maar die besteedde daar verder geen aandacht aan. Zaterdagavond kwamen vier jongens verhaal halen, onder wie de jongen die zijn vlieger kwijtraakte. Ze sloegen Chand en een vriend net zo lang met een metalen staaf totdat de twee slachtoffers bewusteloos waren. Chand overleefde de afranseling niet. Zijn vriend werd in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen.

Het is niet duidelijk of de jongens een wedstrijd hielden. Vliegeren is in India en andere landen in Azië een echte sport waar het er hard aan kan toegaan. Soms worden zelfs lijnen ingesmeerd met lijm en glassplinters om de lijnen van een andere vlieger door te kunnen snijden. Vooral in de maand augustus wordt er in India veel gevliegerd, omdat er dan een stevige wind staat.

De politie heeft inmiddels twee van de vier vermoedelijke daders opgepakt. Het gaat om een 16-jarige en een 17-jarige jongen. De lokale bevolking protesteerde zondag bij een politiebureau tegen de moord.

Pate jaar langer bij Sky

De Amerikaanse wielrenner Danny Pate rijdt ook volgend jaar voor Sky. Dat heeft de Britse wielerploeg maandag bekendgemaakt. De 34-jarige Pate is aan zijn tweede seizoen bezig bij Sky waar hij als luxeknecht fungeert. Ook probeert hij de jongere renners te begeleiden.

Pate stelt het naar zijn zin te hebben bij Sky. "We zijn het beste team ter wereld op dit moment, maar we rusten niet op onze lauweren", weet de Amerikaan. "Het team kijkt altijd vooruit en is op zoek naar een volgende verbetering."

Siem de Jong opnieuw in ziekenhuis

Siem de Jong krijgt vandaag opnieuw een drain aangebracht in het ziekenhuis. Bij de aanvoerder van Ajax werd vorige week een klaplong geconstateerd. Controle in het ziekenhuis wees vanochtend uit dat het voor het herstel van De Jong beter was een nieuwe drain aan te brengen.

De komende dagen verblijft de Ajacied dus opnieuw in het ziekenhuis. Vooralsnog lijkt de hernieuwde ziekenhuisopname geen invloed te hebben op zijn herstel, waarvoor zes weken stond.

'Aangevreten kalf niet gedood door wolf'

Het dier dat een kalf heeft aangevreten is waarschijnlijk geen wolf. Dat meldt boswachter André Donker maandag na berichtgeving van RTV Drenthe. De Drentse boswachter kreeg de foto's waarop het dode kalf is te zien onder ogen. Mogelijk is het kalf dood geboren en hebben andere dieren zoals vossen, dassen of zwijnen zich eraan tegoed gedaan.

Wolvendeskundige Wim Tegels meldde zondag op boerderij.nl dat een Nederlandse veehouder vorige maand foto's heeft gemaakt waarop te zien is dat een kalf verwondingen heeft opgelopen die typisch zouden zijn voor een wolvenaanval. Waar het kadaver werd gevonden is niet bekendgemaakt.

Volgens de boswachter, die de natuur in het gebied Drenthe-Zuid onder zijn hoede heeft, is het dier waarschijnlijk niet aangevallen door een wolf. "Wij volgen een protocol uit Duitsland en als we goed naar de foto's kijken is het discutabel om te zeggen dat het een wolf was", zegt Donker. "De wens voor een wolf is groter dan de werkelijke bewijzen."

De darmen van het kalf waren volgens Donker niet helemaal verwijderd. Dat zou een wolf wel hebben gedaan om te zorgen dat het vlees niet bederft. "Mogelijk is het kalf dood geboren. Dan heeft de natuur opruimers, zoals vossen, dassen en zwijnen, die het beest aanvreten", aldus de boswachter.

De organisatie Wolven in Nederland meldde aan RTV Drenthe dat het kalf is gevonden in het oosten van het land of Drenthe. Boswachter Donker denkt daar anders over. "Volgens de informatie die ik heb komt het dier eerder uit de omgeving van Limburg dan uit het oosten van het land", vertelt Donker. "En het komt al helemaal niet uit Drenthe, want dan had ik het geweten."

Van de wolf die op 4 juli in Luttelgeest werd aangereden staat inmiddels vast dat het dier daar op eigen kracht was gekomen. Het was officieel de eerste keer in ongeveer 150 jaar dat een wolf Nederlands grondgebied betrad. Het vrouwtje kwam waarschijnlijk uit de Karpaten.

[Vuelta] Movistar neemt Valverde mee als kopman

Ook wielerploeg Movistar heeft zijn selectie voor de Vuelta à España bekendgemaakt. De Spanjaard Alejandro Valverde zal de kopman zijn van de formatie. Hij wil revanche nemen voor zijn resultaat in de Tour de France.

Valverde was daarin goed op weg, maar in een waaieretappe werd hij op een grote achterstand gezet. Hij krijgt Eros Capecchi, Imanol Erviti, Jose Ivan Gutiérrez, José Herrada, Benat Intxausti, Pablo Lastras, Javier Moreno en Sylvester Szmyd mee als knechten.

[Upd] Dak Albert Heijn ingestort door noodweer

Het noodweer heeft in Groningen flink huisgehouden. In Winschoten is het dak van de plaatselijke Albert Heijn ingestort.

Op de foto is te zien dat er glazen ruiten op straat liggen. De brandweer is ter plaatse, verdere informatie ontbreekt nog.

Update 14.10 uur:
Het lijkt erop dat Winschoten is geteisterd door waterhozen. De omgeving van de supermarkt is inmiddels afgezet. Volgens de brandweer is er nog niets bekend over slachtoffers.

Ook andere delen van de plaats zijn zwaar getroffen. Enkele winkels zijn onder water gelopen, voor sommige ondernemers al de derde keer in korte tijd.

Update 14.30 uur:
De chaos is compleet in Winschoten. Vele straten zijn ondergelopen. De brandweer heeft de handen vol aan talloze meldingen van wateroverlast. In de bewuste Albert Heijn waren gelukkig weinig klanten aanwezig. Er zijn dan ook geen gewonden gevallen.

Ook andere delen van Groningen zijn getroffen. Zo zijn er ook winkels in het nabijgelegen Veendam onder water gelopen. Ook het dorp Ten Boer is zwaar getroffen. Daar staat onder meer een garagebedrijf blank.

Finnbogason weet niets van contractverlenging

Alfred Finnbogason kan niet veel vertellen over zijn toekomst. De spits staat in de schijnwerpers van buitenlandse clubs, maar sc Heerenveen wil hem juist langer binden. Dit weekeinde kwamen er berichten in de media dat de Friezen bezig zijn met een nieuw contract voor de IJslandse topschutter.

"Dat moet mijn manager me nog uitleggen. Ik wilde er voor de wedstrijd in ieder geval niets over horen", aldus de IJslander in het Friesch Dagblad. Finnbogason maakte afgelopen weekeinde al weer zijn vierde treffer van het seizoen. Toch verloor zijn ploeg met 2-4 van Heracles Almelo. "We moeten goed in de spiegel kijken. Na onze voorsprong leek het alsof we al tevreden waren. Terwijl we hadden moeten doorspelen alsof we nog achterstonden."

Verdediger Arnold Kruiswijk deelde de mening van Finnbogason. "Je mag best een mindere wedstrijd spelen, maar we vielen vandaag te ver terug. Hoe dat kan? Het heeft zeker met instelling en scherpte te maken, misschien zijn we er na twee aardige wedstrijden iets te makkelijk over gaan denken. Zeg het maar", aldus Kruiswijk op de officiële clubsite.

Gijzeling Ingolstadt nog altijd gaande

De gijzeling in het gemeentehuis van het Zuid-Duitse stad Ingolstadt is nog altijd gaande. Volgens de minister van binnenlandse zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, is de gijzelnemer een 24-jarige man. Hij zou drie mensen in gijzeling houden.

Volgens Herrmann stalkte de gijzelnemer een medewerker van het stadhuis. Het conflict zou de afgelopen weken zijn geëscaleerd. Onder de gijzelaars is vermoedelijk de vrouw die door de 24-jarige man werd gestalkt.

De gijzeling begon even voor 09.00 uur. De gijzelnemer heeft vooralsnog geen eisen gesteld. De politie staat met hem in contact per telefoon. De man is gewapend met een handvuurwapen. Het is echter niet duidelijk of het wapen geladen is met kogels of met losse flodders.

Een campagnebijeenkomst van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Ingolstadt, die voor maandagmiddag gepland stond, is afgelast. Merkel zou om vijf uur een toespraak houden op het plein voor het stadhuis, samen met de Beierse premier Horst Seehofer. Volgens de politie is er geen verband tussen de gijzeling en het bezoek van Merkel. "Ik denk niet dat dat het motief is", aldus een woordvoerder van de politie.

Een speciaal politieteam staat klaar om in te grijpen.

Pastoor kalm: "Ik kom niet uit een eitje"

Alex Pastoor is sinds maandagochtend niet langer werkzaam bij N.E.C. Nijmegen. De 46-jarige oefenmeester zag zijn congé al aankomen. 's Ochtends werd Pastoor door de clubleiding op de hoogte gesteld van hun besluit. "Ik was net de training aan het voorbereiden", zei hij tegenover Omroep Gelderland.

"Maar ik had hier natuurlijk wel rekening mee gehouden. Als je zo vaak leest of hoort dat je eruit gaat." Pastoor blijft kalm. "Ik weet hoe het mechanisme werkt. Ik kom natuurlijk niet uit een eitje. Ben er ook vrij rustig onder. Dit soort dingen probeer ik altijd te rationeel te benaderen."

Met de vervolgstappen houdt de Amsterdamse oefenmeester zich niet bezig. "Hoe het financieel wordt afgehandeld, weet ik niet. Dat laat ik aan mijn zaakwaarnemer over. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt." Pastoors taken worden voorlopig overgenomen door Ron de Groot en Wilfried Brookhuis.

[Vuelta] RodrŪguez weer kopman Katusha

Joaquim Rodríguez is opnieuw kopman van wielerploeg Katusha voor de komende Ronde van Spanje. Dat maakte Katusha maandag bekend. De Spaanse nummer drie van de Vuelta van vorig jaar en de Ronde van Frankrijk van dit jaar moet de Russische formatie opnieuw aan succes helpen.

Rodríguez krijgt in Spanje gezelschap van zijn landgenoten Alberto Losada, Daniel Moreno enÁngel Vicioso. Vladimir Goesev, Vladimir Isaitsjev en Dmitri Kozontsjoek vormen het Russische contingent binnen de ploeg. De Italianen Giampaolo Caruso en Luca Paolini completeren de formatie.

De Ronde van Spanje begint 24 augustus met een tijdrit over 27 kilometer in Sanxenxo.

Rodríguez weer kopman Katoesja in Vuelta
Rodríguez weer kopman Katoesja in Vuelta (Foto: ANP)

Milan met De Jong en Emanuelson naar Eindhoven

AC Milan heeft de selectie bekendgemaakt die het gaat opnemen tegen PSV. Nederlanders Nigel de Jong en Urby Emanuelson maken deel uit van de groep. AC Milan traint maandag nog een keer in Italië, alvorens de ploeg afreist naar Nederland. Dinsdag spelen de Rossoneri in Eindhoven tegen PSV, in de play-off voor de Champions League. Een week later volgt de return in San Siro.

Naast Urby Emanuelson en Nigel de Jong zijn onder meer ook Mario Balotelli, Stephan El Shaarawy en Kevin-Prince Boateng geselecteerd door trainer Massimo Allegri. In totaal stappen 21 spelers in het vliegtuig naar Eindhoven.

Naaktfoto's vele studentes op straat

De politie van Antwerpen heeft een onderzoek ingesteld naar de website anonib.com. Twee studentes hebben namelijk een aanklacht tegen de site ingediend. Zij zijn helemaal naakt te zien op de fotosite.

Anonib is een website waarop mensen volledig anoniem foto's en video's kunnen plaatsen. Hierop kan men dan weer commentaar geven. Leuk idee, maar velen maken misbruik van de site door naaktfoto's van onwetende vrouwen online te zetten. Twee Belgische deernes hebben inmiddels een klacht ingediend tegen de site.

Een van hen, een 21-jarige studente uit Sint-Truiden, ontdekte bij toeval een oude naaktfoto van haar met schunnige opmerkingen erbij, zo weet Het Nieuwsblad. Daaonder stond een foto van een vriendin van haar uit Lier, die ook studeert. Een ex-vriendje van beiden is de poster van de foto's. "Mijn vriendin is naar hem toegestapt en hij heeft het opgebiecht", aldus de 21-jarige.

De Antwerpse politie bevestigt de zaak en zegt dat ze een verdachte hebben aangehouden. "Er is een proces-verbaal opgesteld voor inbreuken op de wetgeving inzake de bescherming van het privéleven", aldus de politie. "De verdachte is uitgenodigd voor verhoor. Daarna gaat het dossier naar het parket, dat beslist of we verder onderzoek moeten verrichten."

Inmiddels twijfelen nog drie studentes een aanklacht in te dienen tegen de fotosite. Op de Belgische tak van Anonib kun je al meer dan tweehonderd foto's bekijken.

Paranoia slechtste openingsweekend ooit voor Ford

Paranoia heeft met een opbrengst van slechts 3,5 miljoen dollar in de eerste drie dagen de slechtste Amerikaanse première voor een publieksfilm van 2013 beleefd. Dat niet alleen, de thriller met Liam Hemsworth, Gary Oldman en Harrison Ford had ook het slechtste openingsweekend ooit voor Ford.

Paranoia werd gemaakt voor het bescheiden bedrag van veertig miljoen dollar. De film draaide in de Verenigde Staten in 2.459 zalen. Alles boven de tweeduizend zalen wordt gezien als een grote première. Kleinere films, zoals filmhuisproducties, zijn doorgaans in minder zalen te zien.

De lage opbrengst van de film kwam niet geheel onverwacht. Veel kenners hadden bij voorbaat al hun twijfels over regisseur Robert Luketic, toch vooral bekend van romkoms als Legally Blonde en The Ugly Truth. Testpubliek gaf de film al een magere C+ en op Rotten Tomatoes, een onafhankelijke site voor en door filmkenners en -recensenten, krijgt de film slechts een waardering van 2 procent.

De 71-jarige Ford heeft nog genoeg kansen om zich dit jaar te revancheren. Zo is hij nog te zien in de sciencefictionfilm Ender's Game en staan The Expendables 3, Star Wars: Episode VII en wellicht zelfs Indiana Jones 5 op het programma. Ook is Ford vanaf 13 februari te zien in de komedie Anchorman: The Legend Continues.


Paranoia slechtste openingsweekend ooit voor Ford (Foto: Novum)

Tron-regisseur Kosinski pakt Twilight Zone op

Joseph Kosinski is in onderhandeling voor de regie van The Twilight Zone. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Kosinski regisseerde eerder Tron Legacy. Eerder was Matt Reeves, bekend van Dawn of the Planet of the Apes, de beoogd regisseur van de verfilming van de langlopende Amerikaanse horrorserie.

Hoewel nog niets bekend is over het scenario, wil Warner Bros wel kwijt dat het momenteel speciaal voor Kosinksi wordt herschreven. Eerder waagden al meerdere bekende scenaristen zich aan het scenario, zoals Anthony Peckham, bekend van Sherlock Holmes en Invictus.

De eerste serie van The Twilight Zone was van 1959 tot 1964 te zien op de Amerikaanse zender CBS. De serie werd vlot getrokken in 1985 en 2002. In 1983 werd al een film gebaseerd op de serie, met John Lithgow in de hoofdrol.

Dode Diana gaf Naomi Watts 'toestemming' voor rol

Naomi Watts zegt dat ze vanuit het graf toestemming heeft gekregen van prinses Diana om de prinses van Wales te spelen. "Ik vroeg me steeds af of ik het wel goed deed en of ze me haar zegen zou geven", zegt de actrice tegen de Britse krant Mail on Sunday. "Ik snap dat dit niet goed overkomt als je het opschrijft, maar op een gegeven moment had ik het idee dat ik die ook werkelijk kreeg."

Diana gaat over de laatste maanden van het leven van prinses Diana, toen zij een heimelijke relatie had met hartchirurg Hasnat Khan. Uiteindelijk zou ze, opgejaagd door paparazzi, een auto-ongeluk krijgen in een tunnel in Parijs.

De Australische, die al tweemaal voor een Oscar werd genomineerd, leefde, at en ademde Diana. "Ik had me helemaal doordrongen van Diana en voelde een enorme verantwoordelijkheid om deze iconische vrouw goed te spelen", vertelt de 42-jarige Watts. "Het voelde alsof ik heel veel tijd met haar doorbracht."

"Ik heb lang getwijfeld of ik de rol moest aannemen", zegt Watts. "Diana is natuurlijk een van de beroemdste vrouwen van mijn generatie en daar is een enorme druk mee gemoeid. Het is heel eng, want iedereen heeft natuurlijk een mening over mijn personage."

Eerder deze maand liet Watts al eerder aan celebrityblogger Perez Hilton weten vooral te hebben gestoeid met Diana's stem. "Ze had door haar afkomst een vrij chique accent, maar ze had ook een bepaalde warmte", zei zij toen.

Een belangrijke reden om de rol toch te accepteren was het respect dat velen die haar kenden voor de prinses hadden. "Vrijwel iedereen die ik sprak, was zeer lovend over haar, vooral haar humor", vertelt Watts. "Daarnaast was ze een beetje rebels, iets dat ik altijd wel kan waarderen."

Diana draait vanaf 14 november in de Nederlandse bioscoop.


Dode Diana gaf Naomi Watts 'toestemming' voor rol (Foto: Novum)

Voigt (41) gaat definitief nog een jaar door

Jens Voigt zal ook volgend seizoen nog in het wielerpeloton te bewonderen zijn. De Duitser, die volgende maand 42 jaar wordt, heeft een contract voor één seizoen getekend bij Trek, de opvolger van zijn huidige RadioShack.

Dat Voigt nog niet versleten is bewees hij dit jaar met een etappezege in de Ronde van Californië en door aan te vallen in de Tour de France. De Duitser die al sinds 1997 op professioneel niveau koerst zal wederom met de Luxemburgse broers Fränk en Andy Schleck en de Zwitser Fabian Cancellara in een team zitten.

"Ik ben blij dat Trek en ik een overeenkomst hebben kunnen sluiten. Het zijn drie bijzondere jaren geweest bij Trek, met veel hoogtepunten. Ik ben blij dat we nog een jaar door kunnen gaan. Als ik naar de jonge renners kijk, zie ik de toekomst. Ze zijn klaar om hun vleugels uit te spreiden. Maar misschien kan ik nog één keer een gat voor ze dichtrijden, of ze nog iets leren met mijn ervaring. Ik heb nog wat benzine in de tank en ik kan niet wachten op wat komen gaat."

Samsom gaat scheiden

Diederik Samsom gaat scheiden. Dat heeft de PvdA-leider gezegd tegen NRC Handelsblad, meldt de krant maandag.

"Het leven loopt helaas niet altijd zoals verwacht. Dit is een heel ingrijpende en verdrietige wending", zegt Samsom, die negen jaar was getrouwd. Hij en zijn vrouw blijven de zorg voor hun kinderen onderling verdelen; de PvdA-leider blijft in de buurt wonen.

Samsom trok vorig jaar de aandacht toen hij zijn gezin nadrukkelijk betrok bij de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zijn gehandicapte dochter Benthe figureerde in campagnespotjes.

Dronken tramchauffeur naar huis gestuurd

Een 43-jarige trambestuurder is maandagochtend in Den Haag aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol was. Vervoerbedrijf HTM liet de tram op verzoek van de politie stoppen op de Laan van Wateringseveld, waar de man werd gesommeerd mee te gaan voor een blaastest.

Iemand had de politie rond 08.30 uur gebeld met de mededeling dat een trambestuurder mogelijk niet helemaal nuchter aan het werk was gegaan. Op het politiebureau bleek dat hij veel te veel alcohol in zijn bloed had.

De man is na verhoor naar huis gestuurd. HTM heeft voor een andere trambestuurder gezorgd.

'Duitsland voorbereid op terreurdreiging'

De veiligheidsmaatregelen die de Duitse autoriteiten treffen om aanslagen op het spoor te voorkomen zijn al zeer hoog. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd. Hij reageerde daarmee op berichtgeving van de Duitse krant Bild, die op gezag van bronnen bij de inlichtingendiensten schreef dat Al-Qaida aanslagen op hogesnelheidstreinen in Europa voorbereidt.

Volgens Bild houden de inlichtingendiensten rekening met sabotage aan seinen en bovenleidingen, de plaatsing van explosieven op de rails en in spoortunnels en bomaanslagen op de treinen zelf. Het terreurplan was een belangrijk agendapunt op de enige weken geleden afgeluisterde telefonische vergadering van de Al-Qaida-top. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die kon meeluisteren, alarmeerde zijn Duitse evenknie.

Sindsdien zijn in ICE-treinen en op stations 'onzichtbare veiligheidsmaatregelen' van kracht, tekende Bild uit de mond van de ingewijden op. Onder meer agenten in burger zouden worden ingezet.

'Maximaal twee miljard extra lastenverzwaring'

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra houdt vast aan het uitgangspunt om bij de extra bezuinigingen maximaal twee miljard aan lastenverzwaringen door te voeren. Dat heeft Zijlstra maandag gezegd, meldt RTL Nieuws.

Zijlstra schaart zich hiermee achter premier Mark Rutte (VVD), die in juni nog stelde dat het kabinet bij de extra bezuinigingen van zes miljard wil vasthouden aan een pakket dat voor twee derde bestaat uit bezuinigingen en voor een derde uit lastenverzwaringen.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (VVD) wilden die lezing vrijdag na afloop van de ministerraad echter niet onderschrijven. "Ik ga niet aan de vooravond van de besprekingen al over de uitkomst uitspraken doen", zei Kamp met een verwijzing naar de onderhandelingen over de extra bezuinigingen.

De woordvoerder van Zijlstra kon het bericht maandag niet meteen bevestigen. Wel ligt het in lijn met wat hij eerder heeft gezegd.

Foxcatcher krijgt Oscarvriendelijke releasedatum

Hoewel de zomerse blockbusters nog altijd de bioscopen domineren, begint de buzz rondom de winterse Oscarmaanden al langzaam gestalte te krijgen. Een van de Oscarpretendenten moet Foxcatcher worden, een film van de regisseur van Moneyball en Capote.

Foxcatcher heeft een tactische releasedatum gekregen van Sony. De film is vanaf 20 december in Amerika te zien, nog net in 2013 en dus precies op tijd om mee te liften in de buzz die rond die tijd ongetwijfeld onstaat richting de Oscars.

Vorige week werd de releasedatum van Her nog verschoven voor een betere marketingstrategie richting het jaarlijkse prijzenseizoen. Door films geleidelijk aan het publiek te presenteren hopen de marketeers de film een betere positie te verschaffen, iets wat in het verleden een succesvolle strategie bleek voor menig Oscarwinnaar.

Bennett Miller’s Foxcatcher is een op waarheden gebaseerde film over de Olympische worstelbroers Mark en Dave Shultz en hun relatie met de paranoïde en schizofrene John Du Pont, die uiteindelijk tot moord leidt. De cast wordt gevormd door acteurs als Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carrell en Sienna Miller.

Gezien de eerdere prestaties van regisseur Bennett mag er wel een en ander verwacht worden. Met Capote en Moneyball vergaarde hij in totaal 11 Oscarnominaties en beide films waren op waarheid gebaseerd. Foxcatcher bevindt zich in de laatste fase van de productie, dus promotiemateriaal wordt zo snel mogelijk verwacht. 

Wanneer Foxcatcher in de Nederlandse bioscopen gaat draaien is nog onbekend.

Campagne tegen handtastelijke burgemeester VS

In de Amerikaanse stad San Diego is een campagne begonnen om de Democratische burgemeester Bob Filner naar huis te sturen. Filner wordt door zestien vrouwen beticht van seksuele intimidatie en het maken van ongepaste opmerkingen. Om een zogeheten recall election te houden moeten ruim honderdduizend handtekeningen worden ingezameld.

Onder anderen Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, heeft Filner opgeroepen af te treden en op die manier San Diego de kosten van een recall election te besparen. De 70-jarige burgervader wil echter van geen wijken weten. Hij verscheen de afgelopen tijd niet in het openbaar en volgens zijn advocaten heeft hij twee weken intensieve gedragstherapie ondergaan. Naar verwachting gaat hij deze week weer aan het werk.

De jongste aantijging tegen Filner kwam donderdag naar buiten. Een vrijwilliger van de stad die met bejaarden werkt zegt dat Filner meermaals over haar handen wreef, haar mee uit vroeg en seksuele toespelingen maakte. Andere vrouwen hebben onder meer gezegd dat de burgemeester hen op de billen sloeg en hun hoofd in een inmiddels beruchte houdgreep nam.

De tegenstanders van Filner zeggen al meer dan honderdduizend dollar te hebben ingezameld en elfhonderd vrijwilligers te hebben geworven. Ze verzamelden zondag handtekeningen tijdens de halve marathon die in de stad werd gehouden. Zakenvrouwen en slachtoffers van seksueel geweld in het leger zijn van plan maandag een optocht door het stadscentrum te houden.

Politie stuit op foto in liquidatieonderzoek

De politie is in het onderzoek naar de liquidatie van Rida Bennajem een foto tegengekomen van een onbekende man. De politie wil weten wie en waar hij is en waar de foto is gemaakt. Wat hij eventueel met de moord te maken heeft wil de politie niet zeggen.

De 21-jarige Bennajem, die op de nationale opsporingslijst stond, werd in maart doodgeschoten in de Comeniusstraat in Amsterdam-West. De schietpartij houdt mogelijk verband met de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt eind december. Daarbij kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 om het leven. Bennajem was bevriend met een van hen.

In juni werd een 22-jarige Amsterdammer aangehouden voor het medeplegen van de moord op Bennajem.

Ook Djokovic zeker van World Tour Finals

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de World Tour Finals. De Serviër is na Rafael Nadal de tweede man die zich voor het eindejaarstoernooi in Londen kwalificeerde. Dat heeft de mannentennisbond ATP maandag bekendgemaakt. Djokovic is de titelverdediger in de O2 Arena en kwalificeerde zich voor het zevende jaar op rij.

De beste acht tennissers van het jaar mogen meedoen aan de World Tour Finals. Daartoe wordt een ranglijst van alle in 2013 behaalde punten bijgehouden. Op die lijst staat Andy Murray derde, voor David Ferrer, Juan Martin del Potro en Tomas Berdych. Roger Federer, die dit jaar alleen het toernooi van Halle won, staat zevende.

De World Tour Finals worden van 4 tot en met 11 november afgewerkt.

Manchester United richt pijlen op Fellaini

Manchester United lijkt Cesc Fabregas uit het hoofd te hebben gezet. De Red Devils hebben volgens Engelse media een bod gedaan op de Belgische middenvelder Marouane Fellaini. De Rode Duivel speelt bij Everton, de oude club van United-coach David Moyes. United zou 28 miljoen pond, bijna 33 miljoen euro, over hebben voor Fellaini en ploeggenoot Leighton Baines. Everton weigerde dat bod.

United wilde eerder Fabregas overnemen van FC Barcelona. De Catalaanse grootmacht weigerde echter verschillende keren een bod van de Engelse kampioen en stelde dat Fabregas niet te koop is.

In de jacht op een middenvelder werd de aandacht daarom verlegd naar Fellaini. Eerdere interesse in een verdediger was er nog niet vanuit United. Naar verluidt is Everton niet te spreken over de interesse van Moyes in zijn oud-spelers.

NVWA: verwijder hooikoortsplant uit tuin

Mensen die de hooikoortsplant Ambrosia in de tuin hebben staan kunnen deze het best in de container gooien. Dat adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag. Als de van oorsprong Amerikaanse plant niet wordt verwijderd kan het hooikoortsseizoen volgens de NVWA met twee maanden worden verlengd.

Het onkruid komt volgens de NVWA op dit moment nog niet massaal in Nederland voor, maar er is de laatste jaren wel een stijging te zien. Waarschijnlijk komt dat door het veranderende klimaat. De komende weken zijn ideaal om de Ambrosia te verwijderen, omdat de plant dan gaat bloeien.

De voedsel- en warenautoriteit adviseert mensen die de plant willen verwijderen om handschoenen en dekkende kleding te dragen. Zo kunnen allergische huidreacties worden voorkomen. Als de plant bloeit, moet ook een mondkapje en een veiligheidsbril worden gedragen. Bovendien is het verstandig om de plant in de restafval-container weg te gooien en niet in de GFT-container om te voorkomen dat de plant terugkomt via compost.

Het stuifmeel van de Ambrosia geeft een heftige reactie bij hooikoortspatiënten. Het hooikoortsseizoen duurt in Nederland normaal gesproken tot eind augustus, maar omdat de Ambrosia dan pas gaat bloeien, kan deze periode worden verlengd als de plant verder oprukt. De plant komt vooral voor op plekken waar vogelvoer is gestrooid, doordat daar soms zaden van de plant in zitten. Hetzelfde geldt voor vetbollen.

Eerste homohuwelijken in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn maandag de eerste huwelijken gesloten tussen mensen van hetzelfde geslacht. De wet die het homohuwelijk in Nieuw-Zeeland mogelijk maakt werd in april aangenomen, maar maandag konden mensen elkaar voor het eerst het jawoord geven. Een van de eerste huwelijken werd gesloten op bijna twaalfduizend meter hoogte, in een vliegtuig.

Lunley Bendall en Ally Wanikau hadden een prijsvraag gewonnen van luchtvaartmaatschappij Air New Zealand. "De aanname van het wetsvoorstel, en het aanpassen van de wet, is een grootse gebeurtenis voor ons land", zei Bendall. "We zijn enorm trots." Bendall en Wanikau zijn al dertien jaar samen en hebben samen drie pleegkinderen.

Nadat het toestel aan de grond was gezet werd het naar een hanger gesleept, waar het kersverse bruidspaar werd onthaald met live muziek en een bruidstaart in de kleuren van de regenboog.

Ambtenaren verwachten dat maandag een dertigtal mensen van hetzelfde geslacht in de echt worden verbonden.

Kabinet praat niet verder met oppositie

De onderhandelingen met de oppositie voor de steun voor de kabinetsplannen op het gebied van onderwijs en kindregelingen worden voorlopig niet hervat. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold vernomen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Dat zei Pechtold maandag op Radio 1.

Pechtold werd vrijdag gebeld door Dijsselbloem. "We zien elkaar in september bij Prinsjesdag wel weer", was volgens Pechtold de boodschap die de minister voor hem had.

Pechtold onderhandelde voor het zomerreces van de Tweede Kamer samen met GroenLinks over de bezuinigingen op het onderwijs en de kindregelingen. Het kabinet is voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van de oppositie. Die onderhandelingen liepen spaak, maar Dijsselbloem liet weten dat hij de gesprekken medio augustus wilde voortzetten.

Dat dit nu niet gebeurt, noemt Pechtold 'verbazingwekkend'. Hij denkt dat het kabinet niet wil verder praten omdat de ambities te ver uiteen liggen. Volgens bronnen rond het kabinet zou het echter liggen aan de 'onmogelijke eisen' die D66 zou stellen, schreef De Telegraaf maandag.

Pechtold snapt daar niets van. Hij wees erop dat sinds het laatste overleg niet meer is gepraat. En toen was het kabinet nog 'zeer geïnteresseerd' om halverwege augustus verder te praten. De D66-leider is nog steeds bereid om verder te praten, zei hij.

Pechtold herhaalde bij Radio 1 dat D66 niet zal instemmen met bezuinigingen op onderwijs. Mocht het kabinet het laten aankomen op een confrontatie in de Eerste Kamer, dan zal dat ook blijken. "Ik zie geen D66'er voor uiteindelijk voor een onderwijsbegroting stemmen waar een bezuiniging in zit."

Vragen over Britse detentie partner NSA-journalist

Een Britse parlementariër gaat de politie om opheldering vragen over de aanhouding van de partner van journalist Glenn Greenwald. David Miranda, Greenwalds partner, werd zondag aangehouden op luchthaven Heathrow en negen uur ondervraagd. Greenwald is de verslaggever van The Guardian die schreef over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

Miranda was zondag op weg terug naar Brazilië, na een bezoek aan Duitsland. Hij had daar gesproken met Laura Poitras, een Amerikaanse documentairemaakster die met Greenwald aan het NSA-verhaal werkt. Labour-lid Keith Vaz wil weten op welke grond de politie Miranda heeft aangehouden.

Honkballer A-Rod verder in het nauw

Honkballer Alex Rodriguez is verder in het nauw gekomen in het dopingschandaal rond de Biogenesis-kliniek. De speler van New York Yankees betaalde in februari de advocatenkosten van Tony Bosch, de oprichter van de verjongingskliniek die doping leverde aan een flink aantal honkballers uit de Major League. Dat meldt de Amerikaanse sportzender ESPN.

Rodriguez werd samen met dertien andere honkballers geschorst voor hun aandeel in het dopingschandaal. De anderen kregen straffen van maximaal 65 wedstrijden schorsing, maar Rodriguez werd voor liefst 211 duels geschorst. De 38-jarige derdehonkman werd door de Major League ook beschuldigd van het samenwerken met Bosch om bewijs achter te houden.

Rodriguez is in beroep gegaan tegen zijn straf. Hij mag blijven spelen tot dat beroep is afgerond.

[Upd] Pistorius verschijnt in rechtszaal

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is maandag aangekomen in de rechtszaal. Pistorius wordt maandag hoogstwaarschijnlijk aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Daarnaast wordt bepaald wanneer het proces precies begint. Naar verwachting gaat het proces begin 2014 van start.

Volgens de aanklagers heeft Pistorius Steenkamp vorig jaar op 14 februari, Valentijnsdag, vermoord na een ruzie. De paralympische atleet, ook wel bekend als Blade Runner, zegt haar per ongeluk te hebben doodgeschoten. Hij dacht dat ze een inbreker was.

Pistorius hield het niet droog in de rechtszaal en veegde enkele tranen weg. Hij werd bijgestaan door zijn broer Carl en zus Aimee.

Als hij wordt veroordeeld kan Pistorius levenslang krijgen en op zijn vroegst na 25 jaar vrijkomen.

Update 10.55 uur:
Het moordproces tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius gaat 3 maart van start. De rechtszaak duurt waarschijnlijk tot 20 maart.

[Vuelta] Astana volledig in dienst Nibali

Vincenzo Nibali zal proberen om een tweede eindzege in een grote ronde binnen te halen. De Italiaan van Astana, eerder winnaar van de Giro d’Italia dit jaar, zal ook in de Vuelta à España van start gaan.

"De Vuelta is dit jaar heel erg zwaar", zei Nibali. "Er zitten hele belangrijke etappes bij, zoals die naar de Angliru, die bepalend zullen zijn voor het klassement. Dat zijn buitengewoon zware ritten en iedereen zal hopen dat er wat te halen valt. Ik denk dat we een hele sterke ploeg hebben en dat we het zeer goed gaan doen in de Vuelta."

De rest van het team dat zal worden opgesteld zal volledig in dienst rijden van Nibali, die met elf aankomsten bergop een voor hem geschikt parcours treft. Hij zal worden bijgestaan door Paolo Tiralongo, Jakob Fuglsang, Janez Brajkovic, Andrei Grivko, Tanel Kangert, Andrey Zeits, Maxim Iglinsiy en Alessandro Vanotti.

The Butler laat kassa het hardst rinkelen in Amerika

Ondanks de aanwezigheid van enkele grote blockbusters wist het autobiografische drama The Butler afgelopen weekend het meeste geld binnen te halen in Amerika. De nieuwste film van Lee Daniels haalde ruim $25 miljoen binnen.

The Butler gaat over Cecil Gaines, gespeeld door Forest Whitaker, die als bediende van het Witte Huis voor acht presidenten werkte. Zijn leven dient als leidraad door de Amerikaanse geschiedenis.

Op de tweede plek kwam Rawson Marshall Thurber's komedie We're the Millers. De film met Jennifer Aniston en Jason Sudeikis was goed voor $17,7 miljoen. Elysium voerde de box-office vorige week nog aan, maar moet met een opbrengst van $13,6 miljoen in zijn tweede week genoegen nemen met de derde stek.

Grootste tegenvaller van dit weekend was Kick-Ass 2. Het vervolg op het succesvolle eerste deel bracht slechts $13,5 miljoen op, wat minder is dan Kick-Ass in 2010 binnenhaalde in het openingsweekend. 

jOBS, de eerste van twee films over het leven van Steve Jobs, presteerde met $6,7 miljoen in het openingsweekend degelijk. Het productiebudget van €12 miljoen wordt er waarschijnlijk wel uitgehaald, maar de kritieken zijn vooralsnog weinig lovend. 

PSV moet Bakkali missen tegen Milan

Phillip Cocu moet in aanloop naar het belangrijke treffen met AC Milan een streep zetten door de naam van Zakaria Bakkali. Het 17-jarige toptalent is niet tijdig fit. Dat verklaarde Bakkali zelf via Instagram. "Nee, ik speel niet", luidde het antwoord op een vraag die gesteld werd via het sociale medium.

De talentvolle Belg met een Marokkaanse achtergrond moest ook het competitieduel met Go Ahead Eagles missen. Vorige week raakte Bakkali tijdens een training van de Belgische nationale ploeg geblesseerd. Hij liep een scheurtje op aan zijn lies, en was dientengevolge niet inzetbaar tijdens de vriendschappelijke interland tegen Frankrijk.

Aanstaande dinsdag komt Milan op bezoek in Eindhoven. Een week later volgt de return in Milaan. Inzet van het tweeluik is een plaats in de groepsfase van de Champions League.

VS dumpen legerspullen uit Afghanistan

De Amerikaanse overheid probeert van allerlei spullen af te komen die ze in 12 jaren van oorlog naar Afghanistan heeft vervoerd. Van pantserwagens tot frisdrankenmachines. Amerikaanse media berichtten dat 'Uncle Sam' voor circa 50 miljard dollar (37,5 miljard euro) aan goederen in Afghanistan heeft staan.

Een deel ervan komt in een 'garageverkoop' via website govliquidation.com. Daar worden goederen aangeboden die de strijdkrachten niet meer nodig denken te hebben als de interventie in Afghanistan eind 2014 officieel voorbij is.

Het kost naar schatting 4,5 miljard euro om circa 35.000 voertuigen en 95.000 containers met spullen terug te halen uit het door andere landen omsloten Afghanistan.

Congres VS verdeeld over hulp aan Egypte

Het Amerikaanse Congres is verdeeld over het al dan niet intrekken van de militaire steun aan Egypte. De Amerikaanse regering heeft de machtsovername door het leger tot dusver geen staatsgreep genoemd. Als ze dit wel zou doen zou volgens de wet de hulp moeten worden gestaakt.

De meeste leden van de Democratische Partij steunen de koers van de regering van president Barack Obama. Democratisch Congreslid Keith Ellison, de eerste moslim ooit in het Congres, zei zondag echter dat de hulp aan Egypte wat hem betreft moet worden gestopt. "Ik zou de steun stopzetten maar wel de diplomatieke activiteiten in Egypte en de regio opvoeren", aldus Ellison. "Ik zou zeggen dat we de hulp hervatten zodra het bloedvergieten stopt en de weg naar de democratie, die ze eerder bewandelden, opnieuw wordt ingezet."

Volgens Ellison moet er ook ondubbelzinnig gezegd worden wat de machtsovername werkelijk was. "Het is in mijn ogen onmogelijk om te zeggen dat dit geen coup was. Het was een coup. En dat moeten we zeggen. En dan moeten we vervolgens onze eigen wetten volgen, die voorschrijven dat we de leiders van een coup niet financieel kunnen steunen."

Veel leden van de Republikeinse Partij willen de steun aan Egypte afkappen, maar ook de Republikeinen zijn niet eensgezind. Volgens Congreslid Peter King zouden de VS aan invloed inboeten als de steun wordt ingetrokken, en moeten de VS kiezen tussen twee kwaden. "Ik denk dat we de Amerikaanse belangen beter kunnen beschermen als we samenwerken met het leger en onze relatie met het leger onderhouden."

Japanse vulkaan legt asdeken over stad

De Sakurajima-vulkaan in het zuiden van Japan heeft zondag een ongekend hoge zuil van rook en as uitgebraakt. Een gebied met een straal van een kilometer is met gloeiendhete lava bedekt en enorme brokken vulkanisch gesteente zijn van de berghelling komen rollen.

De aswolk, die tot vijf kilometer hoogte reikte, liet op de huizen en straten van het naburige Kagoshima een laag as achter. De treinen werden stilgezet en de inwoners van de stad moesten zich met maskers, regenjassen en paraplu's tegen het vulkaanstof beschermen. Niemand lijkt verwondingen te hebben opgelopen. Verscheidene mensen gingen de as al gauw met tuinslangen, sproeiers en bezems te lijf.

De kilometers hoge rookpilaar is de hoogste die ooit boven de Sakurajima is gemeten.

Snowboardster Maas op podium bij rentree

Snowboardster Cheryl Maas heeft bij haar rentree in het wedstrijdcircuit meteen een grote stap gezet richting de Olympische Winterspelen van Sochi.

De 28-jarige Brabantse eindigde maandag in het Nieuw-Zeelandse Cardrona in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen als derde op het onderdeel slopestyle. Met die podiumplaats voldeed ze in principe aan de kwalificatie-eis voor Sochi, meldde de Nederlandse Ski Vereniging.

Maas revalideerde 8 maanden van een zware knieblessure, die ze vorig jaar december opliep bij een val tijdens een trainingskamp in de Verenigde Staten. Ze deed op de Spelen van Turijn in 2006 mee op het onderdeel halfpipe. Slopestyle staat in 2014 voor het eerst op het olympisch programma.

Snowboardster Maas op podium bij rentree
Snowboardster Maas op podium bij rentree (Foto: ANP)

Hogenkamp bij beste tweehonderd

Tennisster Richel Hogenkamp staat deze week bij de beste tweehonderd op de wereldranglijst. De Doetinchemse klom dertien plaatsen en staat nu 198e. Daarmee is ze de tweede Nederlandse. Kiki Bertens is de nummer 68, een plaats lager dan vorige week.

Lesley Kerkhove klom ook flink. De Zeeuwse boekte twintig plaatsen winst en staat nu 251e. Angelique van der Meet zakte juist elf posities en staat 258e. Ook Arantxa Rus zakte verder weg. De Monsterse ging van 262 naar 265. Michaëlla Krajicek zakte omdat ze niet in actie kwam dertien plaatsen en staat deze week 386e.

Serena Williams blijft ondanks haar nederlaag in de finale in Cincinnati de nummer één van de wereld voor Victoria Azarenka, Maria Sharapova en Agnieszka Radwanska. Sara Errani klom van zes naar vijf ten koste van Na Li. De vorige week gestopte Marion Bartoli staat zevende. Caroline Wozniacki boekte twee plaatsen winst en staat achtste. Petra Kvitova en Angelique Kerber completeren de top tien.

Europese golfsters behouden Solheim Cup

De Europese golfsters hebben zondag de Solheim Cup met succes verdedigd. De eerste twee dagen hadden een 10,5-5,5 voorsprong op de Amerikaanse ploeg opgeleverd en dus had Europa aan 3,5 punt genoeg. Het werden er uiteindelijk 7,5 van de twaalf mogelijke punten voor een overtuigende 18-10 overwinning.

De zege op de banen van de Colorado Golf Club was de eerste van Europa op Amerikaans grondgebied. Het is daardoor ook de eerste keer dat Europa de tweejaarlijkse tweestrijd tussen de beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten tweemaal op rij wint.

Sinds de eerste editie in 1990 won Europa nu vijfmaal, de VS heeft acht zeges. Europa verdedigt de trofee in 2015 weer in eigen huis. Dan wordt er in Duitsland gespeeld.

Huta Galung debuteert in top 100

Tennisser Jesse Huta Galung staat voor het eerst in zijn carrière bij de beste honderd spelers van de wereldranglijst. De 27-jarige klom dankzij zijn finaleplaats in het challenger van Meerbusch deze week van de 106e naar de 99e positie.

Ondanks de entree van Huta Galung in de tophonderd staan daar nog steeds slechts drie Nederlanders in. Thiemo de Bakker zakte van de 98e naar de 101e plaats. Robin Haase klom van 62 naar 59 en blijft de beste Nederlander, Igor Sijsling bleef 69e.

Roger Federer zakte van de vijfde naar de zevende plaats. De Zwitser werd ingehaald door Tomas Berdych en Juan Martin del Potro. Rafael Nadal ging door zijn 26e masterszege in Cincinnati juist van de derde naar de tweede plaats achter Novak Djokovic. Dat ging ten koste van Andy Murray. David Ferrer blijft vierde.

Pastoor ontslagen bij N.E.C.

N.E.C. Nijmegen heeft hoofdtrainer Alex Pastoor ontslagen. De directie van de club ziet geen goede basis meer voor een goede samenwerking, gelet op de teleurstellende resultaten in het begin van het nieuwe seizoen.

“Wij zien vanwege de huidige resultaten op voetbalgebied geen toekomst meer tussen Alex Pastoor en N.E.C.", aldus technisch directeur Edo Ophof. "We hopen op korte termijn een nieuwe invulling te kunnen geven aan deze functie.”

Pastoor zat na de 4-1 nederlaag tegen FC Groningen en het 5-0 verlies bij PSV al op de schopstoel. Hij had toen al een gesprek over zijn toekomst. Beide partijen besloten echter een beslissing over het duel tegen PEC Zwolle van afgelopen zaterdag heen te tillen. De Zwollenaren gingen met een 5-1 zege uit Nijmegen weg. Pastoor was toen nog strijdvaardig en weigerde zelf conclusies te trekken.

De slechte resultaten van N.E.C. blijven overigens niet beperkt tot dit seizoen. Sinds februari haalde de ploeg nog slechts één schamel puntje. De ploeg zakte daardoor van de zevende naar de dertiende plaats in de competitie maar had al genoeg punten verzameld om niet meer in degradatienood te geraken. In zijn eerste seizoen bij N.E.C. had Pastoor de club naar de achtste plaats in de Eredivisie geleid.

Nederlandse SyriŽ-gangers vrij, journalist nog vast

De Nederlandse vrouw en haar 17-jarige zoon die dit weekend in een Turkse cel werden gezet nadat ze uit Syrië de grens met Turkije waren overgestoken, zijn op vrije voeten gesteld. Dat bevestigt de Nederlandse journalist en cameraman Bud Wichers, die samen met hen werd opgepakt en nog vastzit in de gevangenis in de Turkse plaats Mardin.

Volgens Wichers hebben de Nederlandse Alaa Abdulfatah uit Delft en haar zoon dubbele paspoorten en gelden voor hen andere regels dan voor Wichers, die alleen een Nederlands paspoort heeft. Wichers laat per telefoon weten het goed te maken. Wel is het erg warm in het cellenblok van twee bij vier meter, waar hij alleen zit, omdat er geen airconditioning is. De journalist zegt 'goed behandeld' te worden.

Wichers heeft maandagochtend nog gebeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Zij hebben contact met de autoriteiten hier", aldus de journalist.

De Nederlandse Abdulfatah was naar het dorp Amuda gegaan, waar ze is opgegroeid. Het dorp ligt in Koerdisch gebied in het noordoosten van Syrië. Ze vreesde dat het geweld binnenkort het dorp zou bereiken, en wilde haar familie en vrienden voor die tijd bezoeken. Wichers zag een goede reportage in het verhaal van de Delftse en maakte de afgelopen week opnames.

Wichers is regelmatig in Syrië. Zo was hij vorige maand voor Ramandanjournaal van de NTR in het door oorlog verscheurde land.

Actievoerders Femen in OekraÔne mishandeld

In de Oekraïense havenstad Odessa zijn twee leden en een adviseur van de vrouwenactiegroep Femen in elkaar geslagen. Dat melden Oekraïense media. Het is de derde keer in enkele weken tijd dat de activisten rechtstreeks door opzettelijk geweld tegen hen worden verrast. Over de identiteit van de daders is niets bekend. De groep verdenkt de veiligheidsdiensten en eist vierentwintiguursbewaking.

Femen-oprichtster Anna Goutsol, Aleksandra Sjevtsjenko en politiek adviseur Viktor Svjatski kwamen zaterdagavond een huis uitlopen toen ze door een groep onbekenden werden opgewacht. Bij het geweld dat volgde liepen ze harde klappen op. Op Facebook verspreide foto's van twee van de drie slachtoffers laten ernstig hoofdletsel zien. De daders ontsnapten in een gereed staande auto.

"Mijn gezicht is geschonden, ik heb blauwe plekken op mijn borst en rug", liet Goutsol de Duitse nieuwssite Spiegel Online weten. Ook zou zij enige tijd buiten kennis zijn geweest. Zij en de andere slachtoffers zijn in een ziekenhuis behandeld. De politie van Odessa heeft de zaak in behandeling.

De leiding van Femen verdenkt overheidsdiensten van de aanval. De actiegroep zoekt de daders onder medewerkers van "speciale Oekraïense eenheden". De drie slachtoffers menen te zijn geschaduwd en de aanval zou zijn uitgevoerd "volgens een uitgewerkt plan".

Zondag heeft Femen het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken opgeroepen de veiligheid van de leden door middel van vierentwintig uursbewaking te garanderen. "Als dat niet gebeurt, dreigt de activisten dodelijk gevaar waarvan de verantwoordelijkheid onvermijdelijk bij de veiligheidsdiensten komt te liggen". Het ministerie heeft nog niet gereageerd.

Voor Goutsol en Svjatski is het al de tweede tegen hen gerichte geweldsuitbarsting in enkele weken tijd. Eind juli werd de laatste op straat in Kiev door mannen met boksbeugels zwaar toegetakeld. Een paar dagen daarna sloeg een man in een café in de hoofdstad Goutsol in elkaar. De mishandelingen vonden plaats vlak voor en na een officieel bezoek van de Russische president Vladimir Poetin en patriarch Kirill aan de Oekraïense hoofdstad. De activisten zijn ervan overtuigd dat ze worden geïntimideerd door Russische en Oekraïense veiligheidsdiensten.

Door Femens radicale stijl, waarbij activisten steevast hun borsten ontbloten en op hun lichamen gekalkte provocerende teksten tonen, vormt de groep voor de autoriteiten in de voormalige sovjetrepubliek al enkele jaren een luis in de pels. De feministische beweging keert zich hoofdzakelijk tegen schendingen van vrouwenrechten en zegt behalve in Oekraïne leden te hebben in tal van andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Brazilië en de VS.

Legeroefening VS en Zuid-Korea van start

De krijgsmachten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten beginnen maandag aan een jaarlijkse oefening. Het streng communistische Noord-Korea noemt de gezamenlijke legeroefeningen vaak de opmaat voor een invasie.

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben tot dusver niet gereageerd op de oefening, waar dertigduizend Amerikaanse en vijftigduizend Zuid-Koreaanse manschappen aan meedoen. Bij een andere oefening eerder dit jaar was dat wel anders. Toen kwam er vrijwel dagelijks oorlogszuchtige retoriek uit Noord-Korea en dreigde Pyongyang zelfs met een atoomoorlog.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen tijd afgenomen. De twee landen praten weer over de heropening van Kaesong, een industrieterrein in Noord-Korea waar Pyongyang de arbeid voor levert en Seoul de technologie. Noord-Korea gooide het park eerder dit jaar op slot. Ook wordt er gesproken over het herenigen van families die door de Koreaanse oorlog van elkaar werden gescheiden.

NCTV: geen aanwijzingen voor aanslag op spoor

Er zijn geen aanwijzingen dat Al-Qaida aanslagen voorbereidt op het Nederlandse spoor. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in reactie op berichtgeving maandagochtend van de Duitse krant Bild over vermeende plannen van het terreurnetwerk.

De Duitse krant schreef op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten dat Al-Qaida van plan is aanslagen te plegen op treinen in Europa. Volgens de zegsman is de informatie niet nieuw en is er niets wat wijst op een concrete dreiging gericht op Nederland.

De diensten houden rekening met sabotage aan seinen en bovenleidingen, de plaatsing van explosieven op de rails en in spoortunnels en bomaanslagen op de treinen zelf. Duitsland heeft 'onzichtbare veiligheidsmaatregelen' getroffen. Onder meer agenten in burger zouden worden ingezet.

In Nederland zijn aanvullende maatregelen niet nodig, zegt de NCTV. Wel is er 'extra waakzaamheid' rond treinen naar België, zo liet de NCTV eerder deze maand al weten. Ook worden vluchten naar de Verenigde Staten op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten extra in de gaten gehouden.

Bij Nederlandse belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is wel sprake van een verhoogd risico voor aanslagen. Daarom is de ambassade in Jemen tijdelijk gesloten.

Lady Gaga beschuldigt Perez Hilton van stalking

Lady Gaga beweert dat Perez Hilton haar aan het stalken is. De zangeres en de celebrityblogger, die ooit goede vrienden waren, leven nu met elkaar in onmin. Dit weekeinde bereikte de ruzie een kookpunt.

"Blijf uit de buurt van mij en mijn familie", twitterde Gaga, nadat ze had vernomen dat Hilton zondag een woning in haar appartementencomplex had bezichtigd. "Het is gestoord dat je een appartement probeert te huren in mijn gebouw om me te stalken. Laat me met rust."

Hilton spreekt zelf van stom toeval. "Pas achteraf hoorde ik dat Lady Gaga in een van de gebouwen die we hebben bekeken woont", reageert de blogger, die op huizenjacht is in New York. Hij laat weten inmiddels doodsbedreigingen te hebben ontvangen van haar fans.

De reden van de ruzie is volgens CNN Hiltons negatieve berichtgeving rond Gaga van de laatste tijd. Hij liet onder meer weten niet ondersteboven te zijn van haar nieuwe single en maakte haar heupblessure belachelijk.

Twee nieuwe tv-spotjes voor Insidious: Chapter 2

Er zijn een tweetal tv-spots verschenen voor James Wan's nieuwe film Insidious: Chapter 2. De regisseur, die eerder naam maakte met films zoals Saw, Insidious en The Conjuring, weet in elk geval hoe je op de juiste manier een enge horrorfilm moet maken met een sterk verhaal, geloofwaardige personages en een solide script.

In Insidious: Chapter 2 zien we vertrouwde gezichten terugkeren van Patrick Wilson, Rose Byrne, Lin Shaye, Barbara Hershey en Ty Simpkins. In het door James Wan en Leigh Whannell geschreven verhaal draait het wederom om de getergde familie Lambert. Josh (Patrick Wilson) en Renai Lambert (Rose Byrne) zijn dolblij dat hun zoon Dalton (Ty Simpkins) heeft weten te ontsnappen uit een bovennatuurlijke wereld. Het gevaar is echter nog niet geweken en de geplaagde familie moet op zoek naar een geheim uit Daltons jeugd, die voor de connectie met de geestenwereld zorgt.

Insidious: Chapter 2 draait vanaf 24 oktober in de Nederlandse bioscopen

Haase naar tweede ronde Winston-Salem

Robin Haase heeft zondag de tweede ronde van het ATP-toernooi in Winston-Salem bereikt. De Haagse tennisser was op het Amerikaanse hardcourt met tweemaal 6-3 Adrian Mannarino uit Frankrijk de baas. In de tweede ronde wacht de als twaalfde geplaatste Tsjech Lukas Rosol.

Haase brak in de eerste set op 2-2 en deed dat bij 5-3 nogmaals om de set naar zich toe te trekken. In de tweede akte leverde de nummer 62 van de wereld direct zijn opslag in, maar daarna sloeg hij direct tweemaal toe op de opslag van de zes plaatsen lager gerangschikte Fransman. Dat bleek voldoende voor de overwinning.

Haase deed twee keer eerder mee in Winston-Salem. Vorig jaar werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld. In 2011 reikte hij bij zijn debuut nog tot de halve finale.

Beste vlinderzomer van de eeuw

Vlindervrienden kunnen dit jaar hun hart ophalen: deze zomer is voor vlinders in Nederland met gemak de beste zomer van de eeuw.

Uit gegevens van het Landelijke Meetnet Vlinders blijkt dat 2013 andere goede zomers voor vlinders als 2003 en 2006 ruim verslaat, meldt De Vlinderstichting op natuurbericht.nl

Harde cijfers zijn moeilijk te geven, zegt de stichting, maar vrijwilligers hebben deze zomer op vaste routes gemiddeld zo'n 40 procent meer vlinders gezien dan in het jaar ervoor. Redenen hiervoor waren de koude winter, het koele en late voorjaar en vanaf juni de warme zomer.

Heleen Mees verschijnt voor rechter

Econome en columniste Heleen Mees verschijnt maandag voor de rechter in New York. Ze staat terecht voor het stalken en seksueel intimideren van topeconoom Willem Buiter en moet vrezen voor een gevangenisstraf.

Mees wordt bijgestaan door de doorgewinterde advocaat Ira D. London, die naam maakte in opzienbarende rechtszaken als die van Al-Qaida-kroongetuige Jamal Ahmed al-Fadl. Een bekende van London, strafpleiter Charles Ross, denkt dat Mees' raadsman inzet op de mogelijkheid dat de aanklacht wordt ingetrokken. Mees zou zich dan onder meer aan het contactverbod moeten houden, zei Ross vrijdag in de Volkskrant. Mees zou dan een strafblad bespaard blijven.

De Nederlandse econome, die al jaren in New York woont, zou haar voormalige minnaar Buiter, kopstuk van CitiGroup, langdurig hebben lastiggevallen met onder meer een stortvloed van intimiderende e-mails. Ze kon niet verteren dat Buiter hun verhouding verbrak.

'Gratis internet op stations'

Niet alleen in intercity's, maar ook op een aantal grote stations kunnen reizigers inmiddels gratis internetten. KPN heeft namelijk onlangs onaangekondigd eigen hotspots geopend op onder meer Utrecht CS, Schiphol en Amsterdam CS. Dat schrijft Spits maandag op basis van eigen onderzoek.

Het telecombedrijf wil tegenover het gratis dagblad niet ingaan op de zaak en verwijst naar de NS. Het spoorbedrijf kon ook niet direct een toelichting geven. Wel liet de NS doorschemeren dat de vervoerder zijn gratis internetdiensten graag zou willen uitbreiden, aldus Spits.

Egyptische agenten gedood in hinderlaag SinaÔ

Egyptische politieagenten zijn maandagochtend in de Sinaï in een hinderlaag van militanten gelopen. Daarbij kwamen 24 agenten om het leven. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Toen de agenten in twee busjes door het grensstadje Rafah reden werden ze onder vuur genomen met raketgranaten, aldus de bronnen. Er raakten ook drie agenten gewond.

Sinds de islamistische president Mohammed Morsi op 3 juli werd afgezet worden er in de Sinaïwoestijn bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd door militanten. De Sinaï grenst aan de Gazastrook en Israël.

Files door ongeluk met vrachtwagen op A50

Door een ongeluk met een vrachtwagencombinatie op de A50 tussen Arnhem en Oss zijn maandagochtend lange files ontstaan. De vrachtwagen raakte tussen de knooppunten Valburg en Ewijk deels door de vangrail in de middenberm, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Daarop werden twee rijstroken in zuidelijke richting afgesloten, kort daarop ging ook de linkerrijstrook in noordelijke richting dicht. Het ongeluk leverde in beide richtingen file op. Al om 06.45 uur stond er zeven kilometer verkeer stil tussen Renkum en het knooppunt Ewijk. Ook op omleidingen ontstonden files.

Even na 07.00 uur werd gestart met het bergen van de vrachtwagen. Dat gebeurde met hulp van een kraan. Een uur later was de vrachtwagen weggesleept. Doordat de vangrail in de middenberm beschadigd raakte, bleven de linkerrijstroken dicht. Op het hoogtepunt stond er zeventien kilometer file in zuidelijke richting.

Om 08.15 uur werd de weg weer geheel vrijgegeven. Een kwartier later stond er in voor het knooppunt Ewijk nog zo'n elf kilometer file, voor het knooppunt Valburg nog zeven kilometer. Automobilisten moeten rekening houden met ruim een halfuur vertraging, aldus een zegsvrouw van de VID.

'ABN AMRO beboet om Vestia-fout'

ABN AMRO heeft een boete opgelegd gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het overtreden van antiwitwasregelingen rond woningcorporatie Vestia. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen. Als de bank de witwaswet correct had toegepast, was de Vestia-affaire mogelijk eerder aan het licht gekomen.

DNB ontkent noch bevestigt de boete tegenover het dagblad, ABN AMRO zegt 'nooit commentaar te geven op boetes'.

De staatsbank zou beboet zijn voor 27 duizend euro door DNB vanwege het niet voldoende doorlichten van financieel topman van Vestia Marcel de V. toen hij privéklant werd bij de bank. DNB zou de bank verwijten dat geen onderzoek is gedaan naar het vermogen van De V. Ook zou ABN AMRO volgens DNB de rekeningen van De V. onvoldoende hebben gecontroleerd.

Het OM verdenkt De V. sinds vorig jaar van corruptie. Hij zou als financieel topman bij Vestia tien miljoen euro smeergeld hebben ontvangen uit de derivatenhandel. De woningcorporatie raakte ernstig in de problemen door handel in deze contracten.

Later maandag doet de Accountantskamer uitspraak in de Vestia-zaak. De tuchtkamer voor accountants beoordeelt of de accountants van Vestia die de jaarrekeningen controleerden hun werk goed hebben gedaan.

FOK!filmblik: Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn (1983)

Het is vandaag op de kop af 30 jaar geleden dat de cult-klassieker Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn van Regisseur Charles Band verscheen. De film liet zich het beste bekijken als een combinatie van Mad Max 2: Road Warrior en Star Wars: A New Hope, maar dan wel met een veel lager budget gemaakt. De ruimtewestern was echter wel te zien in 3-D.

Metalstorm 1

Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn speelt zich af in een post-apocalyptisch tijdperk. Dogen (Jeffrey Byron) is een ranger die op zoek is naar de crimineel Jared-Syn (Michael Preston) die zich verstopt heeft op de planeet Lemuria. Nadat hij Dhyana, de dochter van een door Jared-Syn vermoorde goudzoeker, weet te redden zweert hij wraak te zullen nemen. Om wraak te nemen moet Dogen op zoek naar de schuilplaats van Jared-Syn in de mysterieuze Verloren Stad, waarvoor hij de hulp nodig heeft van een oudere man genaamd Rhodes (Tim Thomerson). En alsof dat al niet genoeg is krijgt Dogen ook nog te maken met Jared-Syn's zoon Baal en zijn eenogige volgelingen.

 Metalstorm 2

Net als Stryker (1983), Wheels of Fire (1984), Exterminators in the Year 3000 (1984), Steel Dawn (1987) en Hell Comes to Frogtown (1987) is ook Metalstorm duidelijk geinspireerd op het epische Mad Max 2: Road Warrior. Michael Preston was in die film te zien als de charismatische Pappagallo en weet in de film van Band ook zeker te overtuigen als de leider van een stelletje ruimtetuig. Jeffrey Byron (Dogen) en Richard Moll (Hurok) waren later samen te zien in de sciencefiction film The Dungeonmaster. Ook een aantal van de in deze film gebruikte voertuigen maakten hun terugkeer in die film, die eveneens door Charles Band geregisseerd zou worden.


It's High Noon at the end of the universe.

[EK Hockey] Van Ass: "Haalden niet ons normale niveau"

Bondscoach Paul van Ass wond er zondagavond in het Belgische Boom geen doekjes om: zijn ploeg speelde tijdens de 2-1 zege tegen Ierland onder de maat. De keuzeheer zag echter wel dat zijn team zich naar een overwinning knokte op een veld dat niet helemaal in Nederlands voordeel lijkt te zijn.

"We haalden niet ons normale niveau", stelde Van Ass na afloop van de openingswedstrijd op het EK. "Iedereen kon dat wel zien. Er was minder beweging bij ons dan we gewend zijn. De eerste helft was niet goed, daarna hebben we gevochten om de wedstrijd om te draaien. Dat dit lukte, dat was het goede nieuws."

Hoewel Oranje pas laat de winnende treffer kon binnenprikken, zag Van Ass al na het rustsignaal een keerpunt in de wedstrijd. "In de tweede helft kregen we vrij veel veldkansen en strafcorners. Uiteindelijk kwamen wij meer in hun cirkel dan zij bij ons. Daarnaast speelden wij georganiseerder, al loop je altijd het risico om door een stuiterbal alsnog een corner tegen te krijgen. De marge bleef te klein om afstand te nemen. En goed, het blijft altijd een begin van een toernooi. Dat is nooit gemakkelijk."

Van Ass wil niet te veel woorden vuil maken aan de mat die in Boom is aangelegd. "Maar het veld zit niet mee. Regelmatig moet een bal tweemaal worden aangeraakt om ‘m aan te nemen. Die ondergrond past niet bij ons spel. Misschien waren we hier vandaag iets te bang voor, maar we moeten er maar mee leren leven. Iedereen, dus ook andere ploegen, heeft daar last van."

Lek in website onthult Fighter Within

Vorige week werden er een aantal domeinen geregistreerd door Ubisoft en we weten nu voor welke game. Fighter Within is een Kinect-vechtspel voor Xbox One.

De website van de game had alleen 'coming soon' te melden, maar Fusible was zo slim om te kijken of de website een Google Cache had en dat was ook het geval. Het bericht praat over online multiplayer en ook dat strategie en power-ups een rol zullen gaan spelen, als we het PR-verhaal kunnen geloven.

De verwachting is dat de game deze week officieel wordt aangekondigd op gamescom. De informatie die gevonden werd op de website:

Unleash your inner fighter to beat your friends with your bare knuckles.

Discover FIGHTER WITHIN, the next-gen game that provides you the excitement of a real fight, throwing you into the most immersive total-body combat experience ever made.

Test your real fighting skills thanks to the next gen of motion recognition. The new Kinect technology arms FIGHTER WITHIN with realistic fighting moves using unprecedented 1 to 1 precision movement tracking.

Enter a brutal, physical and liberating world: New-gen jaw-dropping graphics, real-time wounds, sweat & facial impacts, extreme arenas environments, primal animations… The new XBOX ONE Kinect allows you to dive into a unique realistic experience and feel the fight. All you expect from a next gen fighting game is there.

Enter a world of sweat, timing and training. Brawling with your friends will never feel the same again.

Earn your bragging rights over your friends by proving your real fighting skills!

True friends don’t pull their punches: Let off some steam and earn your bragging rights over your best mates in ultra-raw fighting sessions. New Kinect’s power dramatically improves the multiplayer experience, allowing you to invite and defy your friends over a good fight right in your living room, or to compete online against the world to become the ultimate fighter.

Reveal your abilities: Kicks, punches, counters, throws, combos, special moves, everything you expect from a fighting game is there: Execute precise and amazing combos thanks to the new Kinect and use the huge diversity of gameplay to choose between core combat or special attacks to destroy your opponents.

Think first, hit after: Skills are not enough to win a match, superior fighting tactics will give you the upper hand. Use your surroundings to your advantage, collect totems and position them wisely in the arena to power up your attacks, choose the right moves and signature attacks that will undermine your rival and finish him off with a devastating final blow.

Man wordt geil van vork in piemel

Australische artsen hebben onlang een 70-jarige man uit een benarde positie bevrijd. De beste man had een vork van tien centimeter in zijn eigen pisbuis gestoken. Het leek de opa wel een geil idee, tot hij hem er niet meer uit kreeg. Maar liefst twaalf uur heeft hij rondgelopen met een stuk bestek in zijn snikkel.

Het geile mannetje meldde zich enige tijd geleden op de eerste hulp van een ziekenhuis in Canberra. Zijn paarsgepunte lans zag rood van het bloed. Hoewel het eetgerei niet zichtbaar was, voelden de dokters hem wel zitten toen ze aan zijn klokkenspel zaten.

Tijdens een röntgenfoto was de vork ook duidelijk zichtbaar. De arme drommel ging onder zeil, waarna de artsen het voorwerp met een tang en een overmaat aan glijmiddel uit de mans pretprikker haalden.

Het incident had al enige tijd geleden plaats, maar is naar buiten gekomen toen artsen erover berichtten in The International Journal of Surgery. Volgens het artikel is 'ieder denkbaar voorwerp' wel eens in een plasbuis aangebracht. Slechts sporadisch raakt het voorwerp klem en moet de dokter eraan te pas komen. Een groot risico is een ontsteking, die zelfs kan leiden tot de dood.

vork
Nee, dit konden ze zelfs bij Jackass niet verzinnen

Medewerkers V&D staken in distributiecentrum

Werknemers van V&D staken maandag in het distributiecentrum in Aduard. Ze leggen het werk neer omdat ze niet tevreden zijn over de ontslagvergoeding die het warenhuis biedt. Ruim honderd medewerkers van V&D komen zonder werk te zitten als het distributiecentrum in Groningen volgend jaar sluit.

FNV Bondgenoten eist voor het ontslag een ruimere vergoeding dan V&D nu biedt. Voor de berekening daarvan zou gebruik moeten worden gemaakt van de tot 2009 geldende kantonrechtersformule. Door een andere weging van het aantal dienstjaren levert de oude formule een hogere vergoeding op.

Vorige week dinsdag boden de werknemers van het distributiecentrum de directie van het warenhuis al een petitie aan. Een dag eerder had V&D een ultimatum laten verlopen waarin de medewerkers vroegen om een ontslagvergoeding met tenminste het niveau van het sociaal plan van 2012. De vergoeding die V&D biedt is dertig procent lager.

V&D stelde eerder in een verklaring dat er een goed bod ligt, inclusief een werk-naar-werkregeling. FNV Bondgenoten neemt daarmee geen genoegen. "Een nieuwe baan is echt niet zo maar gevonden, zeker niet in Groningen", aldus een woordvoerder. Hij noemt een ruimere vergoeding een 'bittere noodzaak' voor de ontslagen medewerkers.

CNV en de ondernemingsraad van V&D stemden in tegenstelling tot FNV wel in met het sociaal plan. Naast de 109 banen bij het distributiecentrum in Aduard dit jaar vervallen de komende anderhalf jaar ook nog zestig banen bij een servicecentrum in Amsterdam.

Schepen slopen in Total War: Rome II

The Creative Assembly heeft weer een nieuwe trailer van Total War: Rome II uitgebracht. In deze video zie je hoe de schepen verschillen van elkaar. Ook is goed te zien hoe het enteren en rammen van schepen te werk gaat.

Grote, snelle schepen zullen andere schepen kunnen rammen om zo veel schade toe te brengen, terwijl kleine schepen weer het voordeel hebben dat ze grote schepen kunnen omsingelen. In Total War: Rome II zal er een gevarieerd aanbod van schepen zijn. Zo zijn er ook schepen te zien die met behulp van pijl en boog van langere afstand kunnen aanvallen.

De release van Total War: Rome II is op 3 september, de game komt alleen naar pc.

'Student heeft liever goedkope kamer dan luxe'

De nieuwe lichting studenten verkiest een goedkope kamer met gedeelde voorzieningen boven een duurdere zelfstandige woonstudio met meer luxe. Die trend signaleren de landelijke koepel van studentenhuisvesters Kences en de Utrechtse studentenhuisvester SSH, meldt de Volkskrant maandag.

In Utrecht zijn kleine, goedkope kamers in het studentencomplex IBB van het einde van de jaren zestig het meest populair. Een woordvoerder van de studentenhuisvester SSH laat weten dat studenten voorheen liefst grote, nieuwe woningen wilden met eigen voorzieningen, maar dat zij nu in eerste instantie op de prijs letten.

Volgens de krant stellen eerstejaarsstudenten mede door de economische crisis en de dreigende afschaffing van de basisbeurs hun eisen bij. Studenten hechten wel belang aan locatie. Complexen die verder van de scholen of stadscentra af liggen, zijn steeds minder gewild.

[PD] Isco voorkomt valse start Real Madrid

Real Madrid heeft zondag ternauwernood puntenverlies voorkomen in de Primera Division. De nummer twee van afgelopen seizoen won met 2-1 van Real Betis. Nieuweling Isco kopte vier minuten voor tijd snoeihard de winnende goal binnen.

Tegen de bezoekers uit Valencia lukte er in eerste instantie niet veel voor Real. De Koninklijke was vooral voor het doel van Betis niet scherp. Aan de andere kant had Jorge Molina het vizier wel op scherp staan en in de veertiende minuut scoorde hij de verdiende 1-0.

De voorsprong bleef twaalf minuten op de borden staan. Toen tekende Karim Benzema voor de gelijkmaker. Betis was nog voor rust dicht bij de tweede treffer, maar Nosa Igiebor trof de lat. Vlak na de thee deed Cristiano Ronaldo hetzelfde.

Real was in de tweede helft de betere ploeg, maar weer lukte het lang niet om te scoren. Uiteindelijk was het Isco die Real bij de eerste officiële wedstrijd van trainer Carlo Ancelotti redde. Een voorzet van Marcelo van de linkerkant kopte hij net onder de lat hard binnen.

Granada won uit bij Osasuna met 2-1. Youssef El Arabi en Hassan Yebda scoorden voor rust voor de Andalusiërs. Francisco Punal deed elf minuten in de tweede helft wat terug voor de Baskische thuisploeg. Een kans op de 3-1 liet Granada vervolgens liggen. Piti miste van elf meter.

Tv-zender Fox gelanceerd in Nederland

De nieuwe open tv-zender Fox trapt maandag om 18.00 uur af. Dat gebeurt met het liveprogramma Fox Sport Centraal. De zender van het Amerikaanse concern richt zich in Nederland behalve op sport voornamelijk op series en films. De twee betaalzenders van Fox, Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International, begonnen eerder deze maand.

Fox Sport Centraal is elke werkdag 's avonds driemaal te zien en wordt gepresenteerd door Wytse van der Goot, Bas van Veenendaal en Hélène Hendriks - afkomstig van Eredivisie Live - en Carrie ten Napel, die overkomt van RTV Oost. Het programma richt zich vooral op voetbal, maar sporten als tennis, wielrennen en schaatsen komen ook aan bod.

Op maandagavond moet Fox Voetbal de concurrentie aangaan met Voetbal International van RTL. In het programma praten Toine van Peperstraten, die na twintig jaar vertrok bij NOS Studio Sport, en Jan van Halst over het voetbal van het voorgaande weekend.

Fox zendt verder op werkdagen tussen 18.30 en 20.00 uur afleveringen van hitserie The Simpsons uit. Ook de series The Walking Dead, Da Vinci's Demons, Ripper Street en The Bridge zijn op de open zender te zien. De doelgroep van de Nederlandse zender zijn mannen en vrouwen van 12 jaar en ouder.

Welk programma maandag de meeste kijkers gaat trekken durft een woordvoerder nog niet te zeggen. "Dat is lastig in te schatten. De sportprogramma's kunnen het goed doen maar ook niet eerder in Nederland uitgezonden afleveringen van de Simpsons doen het mogelijk goed bij liefhebbers", aldus de zegsman. Later op de avond zou ook de serie The Walking Dead het volgens de woordvoerder goed kunnen doen.

De voetbalzender Eredivisie Live veranderde op 1 augustus al in de betaalzender Fox Sports Eredivisie. Sinds zaterdag is op de andere betaalzender, Fox Sports International internationaal voetbal te zien.

Fox, het bedrijf van de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch, is sinds vorig jaar eigenaar van de voetbalrechten van de Eredivisie en betaalzender Eredivisie Live. De samenvattingen zijn dit seizoen in ieder geval nog bij de NOS te zien.

Brandweer bijna 36 uur druk met Groningse brand

Een brand in een graandrooginstallatie in het Groningse Farmsum heeft de brandweer dit weekend bijna 36 uur beziggehouden. De brand brak zaterdag rond het middaguur uit en was lastig te blussen. In de installatie lag 25 ton graan opgeslagen.

De temperatuur in de brandhaard liep op tot 700 graden, waardoor de stalen constructie niet langer betrouwbaar werd geacht door de brandweer. Daarop werd zondagochtend besloten het graan gecontroleerd op te laten branden en alleen van buitenaf verder te koelen.

Zondag rond 22.00 uur, bijna 36 uur na de melding van de brand, kon het sein brand meester worden gegeven.

"The Bureau: XCOM werd te vroeg aangekondigd"

Ontwikkelaar 2K Marin heeft uitgelegd waarom XCOM van een first person shooter in een third person game is veranderd, namelijk The Bureau: XCOM Declassified. Kort gezegd, 2K was veel te vroeg met het aankondigen van de game.

Afgelopen weekend hebben vijf medewerkers van 2K Marin een zogenaamde Reddit AMA gedaan (Ask Me Anything), waar meerdere keren de verandering van de game ter sprake kwam. Narrative designer Erik Caponi gaf aan dat het team het toch niet geschikt vond om van de game een fps te maken.

“Game development is a process. You don’t have an idea, plonk it down, and then build what you had in your head. You try things. You see what works. You put stuff on the screen and see how it plays. It’s something that non-developers don’t realize. For everything you see on the screen in a shipping game, there was a ton of stuff that was tried and thrown away,” aldus Caponi.

“So, the interesting thing about the history of the earlier version of The Bureau, is that you guys got to see behind the curtain a bit and see some of that sausage being made. The game was announced too early, before the process had really been seen through to the best and most credible version of the game.”

“In 2010 and 2011 the devs were still fine tuning the concept for what an XCOM shooter really is. It’s hard to consistently tell fans what to expect of a game when the concept for that game is still being baked,” zo voegt senior product manager Nik Karlsson toe.

“Once we knew The Bureau was a very challenging, very tactical, very calculated third-person shooter we went to work telling the world about it. I feel like we’ve finally overcome the education hurdle that was in front of us, for the most part people understand that this game is no longer a FPS, and it’s no longer a detective game, it’s a tactical third-person shooter that’s reflective of the core XCOM tenants.”

UI artist Pat Guarino vertelde dat het niet makkelijk was om van first person naar third person te gaan.

“You suddenly go from a character who is essentially hidden 100% of the time to a character who is constantly on screen. That means modeling, texturing, and a significant amount of animation work.”

“There also needs to be a complete revamp of the camera system. A camera that used to be tied to a single perspective is suddenly out in the world bumping into geometry and clipping through walls.”

Creative director Morgan Gray vindt wel dat het de moeite waard was.

“Third person gave us a lot in terms of gameplay benefits. With the focus on tactical combat third person let’s you see yourself, your team, the enemy, and grok the battlefield all in a single eye scan. But it was a hard change, the chief difficulties came from work done on cover mechanics, and player animations.”

“There is lot more to create when you are moving away from disembodied hands holding guns. The other major benefit, is it let us put our main character, William Carter, front in center all the time, which helped cement him as a proper character in the game world and in the narrative.”

The Bureau: XCOM Declassified is vanaf 23 augustus speelbaar op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

The Bureau: XCOM Declassified (Foto: 2K Games)

Tientallen pelgrims doodgereden door Indiase trein

Een Indiase trein heeft maandagochtend twintig pelgrims doodgereden. Veertig anderen raakten bij het ongeluk vlakbij de Oost-Indiase plaats Dhamara gewond, zegt parlementslid Dinesh Chandra Yadav.

Na het ongeval trok een woedende menigte de machinist volgens Yadav uit zijn cabine en sloeg hem dood. Vervolgens ontruimde de meute de trein en gingen verscheidene wagons in vlammen op.

De groep pelgrims zou de spoorlijn hebben willen oversteken toen de trein kwam aanrazen.

'Al-Qaida beraamt treinaanslagen Europa'

Terreurnetwerk Al-Qaida bereidt aanslagen op hogesnelheidstreinen in Europa voor. Dat schrijft de Duitse krant Bild op gezag van bronnen bij de inlichtingendiensten. De diensten houden rekening met sabotage aan seinen en bovenleidingen, de plaatsing van explosieven op de rails en in spoortunnels en bomaanslagen op de treinen zelf. Het terreurplan was een belangrijk agendapunt op de enige weken geleden afgeluisterde telefonische vergadering van de Al-Qaida-top. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die kon meeluisteren, alarmeerde zijn Duitse evenknie.

Sindsdien zijn in ICE-treinen en op stations 'onzichtbare veiligheidsmaatregelen' van kracht, tekende Bild uit de mond van de ingewijden op. Onder meer agenten in burger zouden worden ingezet.

'Doping gevonden bij huiszoeking Badr Hari'

Tijdens een huiszoeking bij Badr Hari vorig jaar, heeft de politie doping aangetroffen. Dat onthult het programma KRO Brandpunt Reporter maandag, meldt Crimesite.nl. De website zette de politiedocumenten online. Een woordvoerder van het OM wilde maandagochtend niet op de zaak reageren.

Het gaat om middelen zoals Anapolon en Tamoxifen die in de keukenla van Hari's woning werden aangetroffen en gekoelde ampullen Genotonorm in zijn koelkast. De politie doorzocht het pand op 22 juli vorig jaar na de mishandeling van miljonair Koen Everink bij dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena.

Hari wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, waaronder de mishandeling Everink. Hij werd in juli aangehouden en heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Southampton koopt Roma-spits Osvaldo

Southampton heeft zich voor de komende vier jaar versterkt met Pablo Osvaldo. De 27-jarige Italiaanse spits komt over van AS Roma en kost ruim vijftien miljoen euro. Daar kan nog twee miljoen euro bijkomen als Osvaldo aan bepaalde prestatie-eisen voldoet.

Italiaans international Osvaldo, die eerder bij Espanyol samenwerkte met Southampton-coach Mauricio Pochettino, was eind vorig seizoen in ongenade gevallen bij Roma. Hij beledigde Roma-coach Aurelio Andreazzoli na de verloren finale in de Coppa Italia. Door de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli werd hij vervolgens uit het team voor de Confederations Cup gezet.

Osvaldo is de derde aankoop voor Premier Leagueclub Southampton. Verdediger Dejan Lovren en middenvelder Victor Wanyama werden eerder door de Saints gehaald.

Topbestuurders willen (meestal) inleveren

Maar liefst negentien topbestuurders in de onderwijs en mediawereld hebben vrijwillig gehoor gegeven aan het verzoek van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker om salaris in te leveren. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van OCW laten weten.

De bewindslieden deden een moreel appel aan 26 ontvangers van een topinkomen in onderwijs, cultuur en media. Zij ontvingen dat inkomen al voordat de wetgeving voor matiging van dergelijke salarissen inging en mochten dat fikse loon dus formeel wel blijven ontvangen.

Maar van de 26 topverdieners weigerden er slechts vier om te matigen: twee uit de onderwijswereld, een van de media en ook de enige aangeschrevene uit de cultuursector. Van de overige drie is er een inmiddels opgestapt, vertrekt een ander later dit jaar en is van de derde nog geen reactie binnen.

Bussemaker en Dekker deden hun oproep begin dit jaar nadat de Wet normering Topinkomens was ingegaan. Die bepaalt dat bestuurders in de (semi-)publieke sector voortaan niet meer mogen verdienen dan het ministerssalaris. Voor bestaande contracten is een overgangsperiode van 7 jaar.

Beide bewindslieden juichen volgens hun woordvoerder toe dat zoveel bestuurders "hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben genomen".

De weigeraars worden uitgenodigd voor een gesprek, hoewel ze officieel niet kunnen worden aangesproken omdat de wetgeving dateert van na hun contract.

Er zijn verder nog anderen die te veel verdienen, maar die kunnen onvrijwillig worden aangepakt omdat hun loonafspraken echt niet stroken met de regels.

Topbestuurders willen (meestal) inleveren
Topbestuurders willen (meestal) inleveren (Foto: ANP)

De Boer niet tevreden over spel Ajax

Ajax won zondagmiddag met 2-1 van Feyenoord, maar trainer Frank de Boer was na afloop niet bepaald te spreken over de prestaties van zijn ploeg.

"Ik ben niet tevreden over ons spel vandaag. Over een half uur in eerste helft ben ik wel tevreden. Toen heb ik een Ajax gezien dat controle had en heel veel kansen afdwong. Volgens mij hebben we nog nooit zoveel voorzetten gegeven. We hadden continu dreiging en het was wachten op de goal. Met een beetje geluk krijg je dan een penalty en daarna maak je een fantastische tweede goal. Voor rust had het al 4-1 kunnen zijn", aldus De Boer na afloop van De Klassieker.

In de tweede helft was Ajax niet de betere partij. "De tweede helft was geen schim van dat half uur. Het leek wel of ze er helemaal doorheen zaten. We speelden onszelf uit de wedstrijd door vijf keer onnodig balverlies te lijden. Daarna zie je de spelers op twee gedachten hinken. Ze wilden simpeler spelen, maar je moet wel bewegen om in je ritme te komen."

Hoewel de oefenmeester zich dus kritisch toonde over de prestaties, is hij wel blij met de driepunter. "We hebben terecht gewonnen. Feyenoord heeft eigenlijk geen kans gecreëerd. Maar ik wil natuurlijk wel een beter Ajax zien."

FOK! wat een weer... In het binnenland buien.

Het is weer maandagmorgen! In het westen was het gisteren zo slecht nog niet en ook vandaag zal het daar wel meevallen met de buien. In het binnenland vallen er wel enkele flinke buien.

De reden dat het in het westen wel meevalt met de neerslag komt omdat een bovenluchtstoring daar al vrij vroeg passeert. Op dat tijdstip is de temperatuur het laagst en is er dus geen energie ophanden om voor actieve buien te zorgen. Er kunnen wel een paar buien vallen, maar al vrij snel in de ochtend blijft het er verder wel droog.

Terwijl dat koudeputje dus verder over het land trekt, lopen de temperaturen natuurlijk wel op en worden de stapelwolken steeds groter. Dit resulteert dan in een aantal forse buien met kans op onweer. De zwaarste buien vallen waarschijnlijk in het oosten en zuiden. Er staat een matige westelijke wind en de temperatuur loopt op tot ongeveer 21 graden.

Na morgen keren we weer terug naar het saaie zomerweer van de afgelopen maanden: Perioden met zon, ook enkele wolkenvelden en verder opnieuw een droge week. Wel is het met 22 tot 24 graden zacht weer buiten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Lek
Een schitterende foto van de Lek midden in de zon. Dumpiej maakte dit fraaie plaatje.

 Appelboom

En we nemen een kijkje in de tuin van Dumpiej met een appelboom en een prachtige zonnenbloem.

 Zonnenbloem

 

 

 

 

Canadese regisseur opgepakt in Egypte

De Canadese filmmaker en activist John Greyson is afgelopen vrijdag in Cairo gearresteerd. Greyson was samen de uit London, Ontario afkomstige arts Tarek Loubani op weg naar Gaza. Loubani was naar Egypte gereisd om daar eerste hulp te bieden aan mensen, die gewond waren geraakt bij de demonstraties tegen het afzetten van de gekozen leider Muhammad Morsi. Loubani en Greyson waren van plan om naar Gaza door te reizen, om daar hun medische diensten te verlenen.

Via de website van de London Free Press vernemen we van bekenden van Loubani dat het niet bekend is waar de twee zijn opgepakt en dat het eveneens onbekend is waar Greyson en Loubani op dit moment verblijven. De Canadese filmmaker en activist Elle Flanders heeft ondertussen het publiek opgeroepen om via de email contact op te nemen met de Canadese minister van buitenlandse zaken John Baird (bairdj@parl.gc.ca), om hem het volgende bericht te sturen:

Dear Minister Baird,

We respectfully request that you demand the immediate release of respected Canadian filmmaker John Greyson and esteemed Canadian medical doctor Tarek Loubani. They were arrested by Egyptian police yesterday and have not been heard from since. We ask the Canadian government to take all measures to locate them and secure their release.

Thank you

Greyson is een prominente Canadese filmmaker die bekend staat om zijn uitgesproken mening. De regisseur, die eerder films maakte zoals Zero Patience en Fig Trees, kwam in 2011 in opspraak toen hij zijn film terugtrok van het Toronto International Film Festival toen bekend werd dat er ook Israelische films te zien waren. Waarom Greyson dat deed kun je hier lezen. Loubani, die als 10-jarige vluchteling in Canada aankwam in 1991, werd in 2003 nog als ongewenste vreemdeling Israel uitgezet, nadat hij zich had aangesloten bij een protestactie op de West Bank. Vrienden van Greyson en Loubani maken zich ernstig zorgen over de gezondheid van het tweetal.

Elle Flanders doet oproep via Facebook
Elle Flanders doet oproep via Facebook

Noodweer treft omgeving Maastricht

Cadier en Keer, vlakbij Maastricht, is zondagavond getroffen door een kort maar hevig noodweer. Daardoor waaiden bomen om en die kwamen ook terecht op de N278. Tussen Cadier en Keer en Margraten viel een boom op een passerende auto. Niemand raakte gewond, zei een woordvoerder van de brandweer.

Rond 21.00 uur vielen in Maastricht en omgeving hevige regenbuien die gepaard gingen met forse windstoten. De brandweer haalt de omgewaaide bomen van de weg. De weg bij Cadier en Keer is naar verwachting tot maandagochtend 09.00 uur in beide richtingen afgesloten, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

Azarenka verslaat Williams in Cincinnati

Viktoria Azarenka heeft in Cincinnati de titel van het WTA Premier-evenement veroverd. De Wit-Russische versloeg in een knotsgekke marathonpartij Serena Williams in drie sets; 6-2, 2-6, 7-6(6).

Azarenka begon slecht aan de wedstrijd en liet Williams al heel snel uitlopen naar een 6-2 overwinning in de eerste set. In de tweede stortte de Amerikaanse mentaal echter volledig in, en kon Azarenka eenzelfde score op het bord zetten.

Ook in de beslissende set liet Williams het aanvankelijk compleet lopen, en Azarenka liep uit naar 4-2. In haar eigen servicebeurt kwam ze daarna al snel op een 30-0 score, maar daarna was het de beurt aan Williams, die na vier punten op rij terugbrak, en vervolgens zelf haar servicebeurt binnensleepte.

Daarna brak de Amerikaanse nummer 1 terug om te kunnen serveren voor de wedstrijd, maar Azarenka wilde de handdoek ook nog niet in de ring gooien. Ze won de daaropvolgende acht punten op rij, waarop Williams moest serveren om in de wedstrijd te blijven. Die deed dat, en de tiebreak was een feit.

Ook daarin bleef het lang een raadsel wie de wedstrijd ging winnen. Azarenka kwam als eerste op een voorsprong, maar uiteindelijk was het Williams die op 5-4 de wedstrijd kon uitserveren. Dat lukte echter andermaal niet, en uiteindelijk trok de Wit-Russische aan het langste eind in de spannende wedstrijd.

Lowlands weer goed verlopen

Het is alweer een tijdje geleden dat het laatste album van Franz Ferdinand verscheen, maar het Lowlandspubliek was de Schotse rockband duidelijk nog niet vergeten. De Alphatent denderde zondagavond op en neer bij het horen van oude hits als This Fire en Take Me Out.

De Schotten, die in 2009 hun laatste album uitbrachten en in 2008 voor het laatst op Lowlands stonden, lieten ook nieuw materiaal horen. "Het is geweldig om deze nieuwe liedjes voor jullie te kunnen spelen en mooi om te zien hoe jullie erop reageren."

Franz Ferdinand vormde een mooi contrast met James Blake, die eerder op de avond te horen was in de Bravo. Blake is pas 24 jaar oud, maar gaf zondagmiddag een show van een doorgewinterde rasartiest. De Brit gaf het publiek waarvoor het kwam en wist de aandacht vast te houden met zijn electrobeats en frêle stemgeluid. Zijn grootste hit Limit to Your Love wist hij uit te bouwen, waarmee hij het publiek los kreeg en de drang gaf om te dansen.

Jake Bugg wist de Alphatent aardig vol te krijgen met zijn gevoelige gitaarmuziek. Ook hij imponeerde met zijn muzikale talent en kreeg de menigte stil met zijn ingetogen liedjes. Zijn stijl wordt vaak vergeleken met die van Bob Dylan en Bugg maakte die vergelijking waar met de combinatie van zijn verlegen persoonlijkheid, eigenzinnige stemgeluid en muzikaliteit.

Bonobo's triphop bracht later op de middag de heupen aan het wiegen. De Britse muzikant wist met zijn vrolijke en soms stevige beats daarbij ook de voeten van de vloer te krijgen. Ook buiten de tent danste het toegestroomde publiek.

Met de laatste restjes zon was het Grolschpodium voor Foals. De Britse rockers wisten het publiek voor zich te winnen met hits als Two Steps, Twice en Red Socks Pugie. De Britten gaven alles, hoewel het Lowlandspubliek wat uitgeput leek van drie dagen feesten.

Laatste reviews en specials
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
©FOK.nl e.a.