[EK Hockey] Oranje zonder franje naar halve finale

De Oranjemannen hebben maandagavond geplaatst voor de halve finale van het EK in België. Door de 2-1 zege op Engeland kan Nederland een plek bij de laatste vier niet meer ontgaan. Wie Oranje treft in de halve eindstrijd hangt af van de resultaten van de laatste speeldag van de poulefase, die woensdag op het menu staat.

Waar het vuurwerk in de openingswedstrijd lang achterwege bleef, schoot Oranje tegen de Britten wel als een komeet uit de startblokken. Binnen vijf minuten kreeg Nederland drie schotkansen, waarvan de laatste doel trof. Billy Bakker zette zijn naam achter de treffer, door een stuiterbal hard het Engelse doel in te knuppelen. Na de prima beginfase werd de dominantie van Oranje gaandeweg de eerste helft wat minder. Juist in de fase dat Engeland wat beter in de wedstrijd kwam, sloeg Nederland nogmaals toe. De uitstekend spelende Robbert Kemperman gaf de bal voor, waarop Jelle Galema attent reageerde: 2-0.

De tweede treffer zorgde er niet voor dat Nederland beter ging spelen. Het spel van de ploeg van Paul van Ass werd er niet aantrekkelijker op en Oranje creëerde tot het laatste kwartier weinig kansen. Het tot dan tandeloze Engeland kreeg een kans zich te herstellen en kwam via Barry Middleton nog op 2-1. In de slotfase had Oranje nog een paar mogelijkheden de score een beter aanzien te geven, maar deze mogelijkheden bleken niet aan het pruttelende Nederland besteed.