FOK!filmblik: Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn (1983)

Het is vandaag op de kop af 30 jaar geleden dat de cult-klassieker Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn van Regisseur Charles Band verscheen. De film liet zich het beste bekijken als een combinatie van Mad Max 2: Road Warrior en Star Wars: A New Hope, maar dan wel met een veel lager budget gemaakt. De ruimtewestern was echter wel te zien in 3-D.

Metalstorm 1

Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn speelt zich af in een post-apocalyptisch tijdperk. Dogen (Jeffrey Byron) is een ranger die op zoek is naar de crimineel Jared-Syn (Michael Preston) die zich verstopt heeft op de planeet Lemuria. Nadat hij Dhyana, de dochter van een door Jared-Syn vermoorde goudzoeker, weet te redden zweert hij wraak te zullen nemen. Om wraak te nemen moet Dogen op zoek naar de schuilplaats van Jared-Syn in de mysterieuze Verloren Stad, waarvoor hij de hulp nodig heeft van een oudere man genaamd Rhodes (Tim Thomerson). En alsof dat al niet genoeg is krijgt Dogen ook nog te maken met Jared-Syn's zoon Baal en zijn eenogige volgelingen.

 Metalstorm 2

Net als Stryker (1983), Wheels of Fire (1984), Exterminators in the Year 3000 (1984), Steel Dawn (1987) en Hell Comes to Frogtown (1987) is ook Metalstorm duidelijk geinspireerd op het epische Mad Max 2: Road Warrior. Michael Preston was in die film te zien als de charismatische Pappagallo en weet in de film van Band ook zeker te overtuigen als de leider van een stelletje ruimtetuig. Jeffrey Byron (Dogen) en Richard Moll (Hurok) waren later samen te zien in de sciencefiction film The Dungeonmaster. Ook een aantal van de in deze film gebruikte voertuigen maakten hun terugkeer in die film, die eveneens door Charles Band geregisseerd zou worden.


It's High Noon at the end of the universe.